Vogelgriepvirus

Vogelgriepvirus

In het nieuws

In Hekendorp is een zeer besmettelijke vogelgriepvirus ontdekt op een kippenboerderij. Het virus is van het type H5N8. Dat is een type virus dat alleen bij direct en intensief contact met zieke dieren besmettelijk is voor de mens. Bij besmetting leidt het vaak tot een milde vorm van griep.
 

In de afgelopen tijd is het virus veelvuldig in het nieuws geweest. Om een beeld van dit virus te vormen, kun je onderstaande video’s bekijken en artikelen lezen.

'Besmetting alleen door direct en intensief contact - RTL NIEUWS

 

Krantenkoppen

Vogelgriepvirus is type H5N8

Vogelgriepvirus komt aanvliegen uit Azië

Type virus bekend: 'alleen bij intensief contact besmettelijk'

Vogelgriepvirus lijkt zich niet uit te breiden

Vogelgriep in Hekendorp

 

 


 

 

 

Opdrachten

Opdracht 1

Situatie: besmetting in de regio

Jij bent voorzitter van een regionaal netwerk voor de pluimveehouderij. Als voorzitter ben je aanspreekpunt voor de pers en houd je de leden op de hoogte van de ontwikkelingen in de regio. In de regio is bij een pluimveehouderij het virus geconstateerd. Er zijn verder nog geen besmettingen geconstateerd.

Als netwerk vinden jullie het belangrijk dat ook de inwoners van de regio goed worden geinformeerd welke maatregelen worden genomen. De lokale en regionale pers hebben jou al benaderd voor informatie. Samen met de bestuursleden besluiten jullie tot een uitgebreid persbericht, zodat er eenduidige informatie naar buiten gaat.

Als netwerk zijn jullie het volledig eens met maatregelen als vervoersverbod, ophokplicht, etc. die worden opgelegd door de overheid.

 

Opdracht

Maak een persbericht waarin de maatregelen staan beschreven die jullie in de regio nemen. Het is belangrijk dat de inwoners begrijpen wat jullie doen en waarom. Hoe kunnen de regels verdere besmetting voorkomen?

 

Resultaat

Een persbericht waarin je op heldere manier uitlegt welke voorschriften er gelden voor de regio en welke maatregelen er getroffen worden.

 

Reflectie

Vraag aan een medestudent of hij begrijpt wat je hebt opgeschreven. Als jij de minister was zou jij dan deze maatregelen ook invoeren? Waarom wel of niet?

Opdracht 2

Situatie

Je bent eigenaar van een multifuntioneel pluimveebedrijf met legkippen waar het griepvirus is geconstateerd. Je hebt een winkeltje op het erf waar je regionale producten en eigen producten van de kippen verkoopt. Daarnaast heb je een kleine speeltuin en worden er vejaardagsfeestje gevierd op het bedrijf.  Jouw bedrijf staat bekend als gezellig, open en eerlijk.

Vragen die in je opkomen zijn: “Hoe verspreidt dit virus zich? Is er besmettingsgevaar voor  mijn klanten op het bedrijf? Wat zijn de mogelijke risico’s voor mijn eigen producten? Hoe beperk ik de schade bij mijn klanten.

 

Opdracht

Analyseer de situatie en de mogelijke gevolgen voor jouw bedrijf. Bepaal vervolgens of je actie moet ondernemen. Wat wordt jouw actieplan, hoe informeer je de omgeving?

 

Let op: Denk aan alle belanghebbenden zoals media, consument, overheid, sectorspelers als concurrenten, leveranciers, afnemers etc.

 

Resultaat

Formuleer je antwoord als een mailing aan alle belanghebbenden van je bedrijf  waarin je uitlegt hoe het bedrijf op de situatie gaat reageren en waarom deze keuzes gemaakt worden.

 

Reflectie

Informeer bij anderen wat hun standpunt zijn. Zijn jullie het eens of zit er veel verschil in? Waar wordt dit door veroorzaakt? Begrijp je het standpunt van anderen?

Vind je dat je zelf de juiste afwegingen en keuzes hebt gemaakt of kom je hierop terug?

Opdracht 3

Discussie opdracht

Bij het uitbreken van een epidemie laait de discussie op of het wel verstandig is om zoveel dieren op één locatie te houden. Ga in groepjes aan de slag met het formuleren van 4 argumenten voor intensieve veehouderij en 4 argumenten tegen de intensieve veehouderij.

Onderbouw ieder argument met feiten.

 

Tip: Op Groenkennisnet vind je veel informatie die je kan helpen met het onderbouwen van jullie argumenten.

 

Reflectie

Ga in gesprek met de andere groepjes. Hadden zij dezelfde argumenten? Waarin waren jullie verschillend?

 

 

 

Achtergrondinformatie

Op de website van Groen Kennisnet vind je een dossier over het vogelgriepvirus met een groot aantal artikelen. Tevens vind je hier leermiddelen van het Ontwikkelcentrum (ECC) die gebruikt kunnen worden om de benodigde onderliggende kennis te vergroten.

Voorbeelden uit de ECC:

  • Dierenwelzijn en gezondheid OC-33086d
    • Met name ziekteverwekkers (welke soorten zijn er en wat is een virus)
    • Afweer tegen ziektes
  • Nemen hygiënische maatregelen OC-33013d
    • Hele leereenheid over hoe je hygiënische maatregelen neemt die besmetting moeten voorkomen en verdere besmetting moet voorkomen.
  • Reinigen en ontsmetten OC-33012d
    • Hele leereenheid over hoe je hygiënische maatregelen uitvoert/toepast die besmetting moeten voorkomen en verdere besmetting moet voorkomen.

Op de website van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) vind je meer vragen en

antwoorden over het vogelgriep en over de symptomen.

Op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vind je

antwoorden op veelgestelde vragen over het vogelgriepvirus en de volksgezondheid.

Op de website van het Central Veterinary Institute (CVI) van WUR Wageningen vind je onderzoeken en onderzoeksuitkomsten op het gebied van het griepvirus.

Het CVI draagt bij aan de bescherming van de dier- en volksgezondheid door onderzoek aan en advisering over dierziekten.

 

 

Docent

Deze opdrachten zijn gemaakt om de relevante en actuele situatie rondom het vogelgriepvirus een plek te geven in het onderwijs. Door de opdracht te verwoorden als een persbericht of mailing kun je een discussie aanwakkeren  tussen verschillende studenten.

 

Leerdoel

Leerdoel van de opdrachten is het creëren van bewustzijn van de gevolgen die kunnen optreden wanneer een virus optreedt.

Verder gaan de opdrachten in op:

 

Kennis

Het toepassen van kennis. De opdracht biedt bronnen zoals achtergrondinformatie over virussen in het algemeen  maar is hier niet uitputtend in. De student moet een standpunt innemen op basis van kennis die steeds verandert. Deze actuele informatie is te vinden in  bronnen zoals CVI, RIVM  en GD.

 

Vaardigheden

Het helder formuleren van gedachten en communiceren naar anderen.

 

Doelgroep

De opdrachten zijn gemaakt en bedoeld voor leerlingen in de groene mbo-opleidingen op niveau 2,3 en 4.

 

Opleidingen:

De opleidingen veehouderij die in het KD Agrocluster staan beschreven, maar ook geschikt voor opleidingen uit het KD dierverzorging.

             

Gebruik van het arrangement

Belangrijk voor de volledigheid van het leerproces is de reflectie. Het leereffect zit voor een groot deel hierin. Let op dat dit vooraf georganiseerd wordt zodat dit niet vergeten wordt of niet de aandacht krijgt die het nodig heeft.

 

  • Het arrangement Vogelgriepvirus is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteurs
    Ontwikkelcentrum Stichting Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2014-11-26 11:02:57
    Licentie
    CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Geef actuele onderwerpen een plek in uw lessen met dit arrangement van het Ontwikkelcentrum! Wij zijn specialist op het gebied van leermiddelen en bieden u dit actuele arrangement gratis aan. Het bevat opdrachten voor verschillende opleidingen en verwijzingen naar bronnen en hulpmiddelen, plus aanvullende informatie over leerdoelen. U komt er verwijzingen tegen naar lesmateriaal van het Ontwikkelcentrum. Deze onderdelen zijn beschikbaar als uw school al een abonnement heeft op ons lesmateriaal. Heeft u hier vragen over, neem dan contact op met onze helpdesk voor meer informatie via (0318) 642 992 of info@ontwikkelcentrum.nl of kijk op www.ontwikkelcentrum.nl.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    'Besmetting alleen door direct en intensief contact - RTL NIEUWS
    https://youtu.be/eKHQxoHQaNI
    Video

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Stichting, Ontwikkelcentrum. (z.d.).

    Schmallenbergvirus

    https://maken.wikiwijs.nl/35551/Schmallenbergvirus