In het nieuws
In Hekendorp is een zeer besmettelijke vogelgriepvirus ontdekt op een kippenboerderij. Het virus is van het type H5N8. Dat is een type virus dat alleen bij direct en intensief contact met zieke dieren besmettelijk is voor de mens. Bij besmetting leidt het vaak tot een milde vorm van griep.
In de afgelopen tijd is het virus veelvuldig in het nieuws geweest. Om een beeld van dit virus te vormen, kun je onderstaande video’s bekijken en artikelen lezen.
'Besmetting alleen door direct en intensief contact - RTL NIEUWS
Opdrachten
Opdracht 1
Situatie: besmetting in de regio
Jij bent voorzitter van een regionaal netwerk voor de pluimveehouderij. Als voorzitter ben je aanspreekpunt voor de pers en houd je de leden op de hoogte van de ontwikkelingen in de regio. In de regio is bij een pluimveehouderij het virus geconstateerd. Er zijn verder nog geen besmettingen geconstateerd.
Als netwerk vinden jullie het belangrijk dat ook de inwoners van de regio goed worden geinformeerd welke maatregelen worden genomen. De lokale en regionale pers hebben jou al benaderd voor informatie. Samen met de bestuursleden besluiten jullie tot een uitgebreid persbericht, zodat er eenduidige informatie naar buiten gaat.
Als netwerk zijn jullie het volledig eens met maatregelen als vervoersverbod, ophokplicht, etc. die worden opgelegd door de overheid.
Opdracht
Maak een persbericht waarin de maatregelen staan beschreven die jullie in de regio nemen. Het is belangrijk dat de inwoners begrijpen wat jullie doen en waarom. Hoe kunnen de regels verdere besmetting voorkomen?
Resultaat
Een persbericht waarin je op heldere manier uitlegt welke voorschriften er gelden voor de regio en welke maatregelen er getroffen worden.
Reflectie
Vraag aan een medestudent of hij begrijpt wat je hebt opgeschreven. Als jij de minister was zou jij dan deze maatregelen ook invoeren? Waarom wel of niet?
Opdracht 2
Situatie
Je bent eigenaar van een multifuntioneel pluimveebedrijf met legkippen waar het griepvirus is geconstateerd. Je hebt een winkeltje op het erf waar je regionale producten en eigen producten van de kippen verkoopt. Daarnaast heb je een kleine speeltuin en worden er vejaardagsfeestje gevierd op het bedrijf. Jouw bedrijf staat bekend als gezellig, open en eerlijk.
Vragen die in je opkomen zijn: “Hoe verspreidt dit virus zich? Is er besmettingsgevaar voor mijn klanten op het bedrijf? Wat zijn de mogelijke risico’s voor mijn eigen producten? Hoe beperk ik de schade bij mijn klanten.
Opdracht
Analyseer de situatie en de mogelijke gevolgen voor jouw bedrijf. Bepaal vervolgens of je actie moet ondernemen. Wat wordt jouw actieplan, hoe informeer je de omgeving?
Let op: Denk aan alle belanghebbenden zoals media, consument, overheid, sectorspelers als concurrenten, leveranciers, afnemers etc.
Resultaat
Formuleer je antwoord als een mailing aan alle belanghebbenden van je bedrijf waarin je uitlegt hoe het bedrijf op de situatie gaat reageren en waarom deze keuzes gemaakt worden.
Reflectie
Informeer bij anderen wat hun standpunt zijn. Zijn jullie het eens of zit er veel verschil in? Waar wordt dit door veroorzaakt? Begrijp je het standpunt van anderen?
Vind je dat je zelf de juiste afwegingen en keuzes hebt gemaakt of kom je hierop terug?
Opdracht 3
Discussie opdracht
Bij het uitbreken van een epidemie laait de discussie op of het wel verstandig is om zoveel dieren op één locatie te houden. Ga in groepjes aan de slag met het formuleren van 4 argumenten voor intensieve veehouderij en 4 argumenten tegen de intensieve veehouderij.
Onderbouw ieder argument met feiten.
Tip: Op Groenkennisnet vind je veel informatie die je kan helpen met het onderbouwen van jullie argumenten.
Reflectie
Ga in gesprek met de andere groepjes. Hadden zij dezelfde argumenten? Waarin waren jullie verschillend?
Achtergrondinformatie
Op de website van Groen Kennisnet vind je een dossier over het vogelgriepvirus met een groot aantal artikelen. Tevens vind je hier leermiddelen van het Ontwikkelcentrum (ECC) die gebruikt kunnen worden om de benodigde onderliggende kennis te vergroten.
Voorbeelden uit de ECC:
- Dierenwelzijn en gezondheid OC-33086d
- Met name ziekteverwekkers (welke soorten zijn er en wat is een virus)
- Afweer tegen ziektes
- Nemen hygiënische maatregelen OC-33013d
- Hele leereenheid over hoe je hygiënische maatregelen neemt die besmetting moeten voorkomen en verdere besmetting moet voorkomen.
- Reinigen en ontsmetten OC-33012d
- Hele leereenheid over hoe je hygiënische maatregelen uitvoert/toepast die besmetting moeten voorkomen en verdere besmetting moet voorkomen.
Op de website van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) vind je meer vragen en
antwoorden over het vogelgriep en over de symptomen.
Op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vind je
antwoorden op veelgestelde vragen over het vogelgriepvirus en de volksgezondheid.
Op de website van het Central Veterinary Institute (CVI) van WUR Wageningen vind je onderzoeken en onderzoeksuitkomsten op het gebied van het griepvirus.
Het CVI draagt bij aan de bescherming van de dier- en volksgezondheid door onderzoek aan en advisering over dierziekten.
Docent
Deze opdrachten zijn gemaakt om de relevante en actuele situatie rondom het vogelgriepvirus een plek te geven in het onderwijs. Door de opdracht te verwoorden als een persbericht of mailing kun je een discussie aanwakkeren tussen verschillende studenten.
Leerdoel
Leerdoel van de opdrachten is het creëren van bewustzijn van de gevolgen die kunnen optreden wanneer een virus optreedt.
Verder gaan de opdrachten in op:
Kennis
Het toepassen van kennis. De opdracht biedt bronnen zoals achtergrondinformatie over virussen in het algemeen maar is hier niet uitputtend in. De student moet een standpunt innemen op basis van kennis die steeds verandert. Deze actuele informatie is te vinden in bronnen zoals CVI, RIVM en GD.
Vaardigheden
Het helder formuleren van gedachten en communiceren naar anderen.
Doelgroep
De opdrachten zijn gemaakt en bedoeld voor leerlingen in de groene mbo-opleidingen op niveau 2,3 en 4.
Opleidingen:
De opleidingen veehouderij die in het KD Agrocluster staan beschreven, maar ook geschikt voor opleidingen uit het KD dierverzorging.
Gebruik van het arrangement
Belangrijk voor de volledigheid van het leerproces is de reflectie. Het leereffect zit voor een groot deel hierin. Let op dat dit vooraf georganiseerd wordt zodat dit niet vergeten wordt of niet de aandacht krijgt die het nodig heeft.