Leermaterialen bloem/groen styling binnen 4groen

Leermaterialen bloem/groen styling binnen 4groen

Inleiding

De AOC's Terra, de Groene Welle, Oost en Nordwin College - opererend onder de naam 4Groen – willen de vraagstukken van krimpende leerlingenaantallen, macrodoelmatigheid en verbinding met de regio meer gezamenlijk oppakken. Ze willen als samenwerkingsverband  de juiste beslissingen kunnen nemen voor de verdere inrichting en uitvoering van het onderwijs.

Samen lesmateriaal ontwikkelen en delen

Samen lesmaterialen ontwikkelen en delen is één van de activiteiten van 4Groen. Dit arrangement voor het werkveld Bloem/Groen styling is daar een voorbeeld van.


Samenwerking docenten/uitgevers

Groen Kennisnet en Ontwikkelcentrum beschikken over een schat aan actuele, innovatieve en effectieve bronnen en gedidactiseerde leermiddelen die zo kunnen worden ingezet in lessen. Daarnaast zijn Toetsen van Toetsplaza en eigen materialen, veelal gearrangeerd in wikiwijs, verzameld.

 

Overzicht van de ontwikkelde Leermaterialen-arrangementen

Om deze materialen makkelijker vindbaar te maken zijn er voor 6 werkvelden arrangementen ontwikkeld.

Klik op de afbeelding hiernaast voor het overzicht van de overige ontwikkelde arrangementen.


 

Heeft u materialen voor dit arrangement?

Kent u digitale materialen die volgens u uitstekend geschikt zijn voor dit werkveld en niet zouden mogen ontbreken in dit arrangement? Mail ze ons! Of mail ons de url waar we de materialen kunnen vinden! Als wij net zo enthousiast zijn over het materiaal dan nemen we ze op in dit arrangement. U kunt het materiaal of de url mailen naar de contactpersonen. Echt doen! We houden het arrangement graag zo actueel mogelijk.


Opmerkingen en contact

Heeft u opmerkingen of suggesties voor verbetering? Laat het ons weten:

| Frank Ruiter – samensteller van dit arrangement - fruiter@aoc-oost.nl

 

Opbouw arrangement

Via dit verzamelarrangement willen we lesmaterialen, toetsen en overige bronnen ontsluiten. Zodat de docent er mee aan de slag kan. Direct toepassen of het als uitgangsmateriaal te gebruiken die hij/zij vervolgens zelf kan aanpassen.
De lesmaterialen en overige bronnen waaruit geselecteerd is kun je vinden bij het submenu Zoeken. Daar staan ook de zoekwidgets of verwijzingen waarmee je rechtsstreeks kunt gaan zoeken in de betreffende collecties.

Dit verzamelarrangement is thematisch ingericht. Bij elk thema staan de onderwerpen en via de submenu's het verzamelde materiaal.

Hierin wordt steeds gebruik gemaakt van de verschillende collecties:

1. Wikiwijs leerarrangementen, grotendeels gemaakt door docenten werkzaam in het groene onderwijs.

2. Educatieve Content Catalogus (ECC) van het ontwikkelcentrum. Dit betreft een uitgever van educatief materiaal. Voor deze bronnen heeft u een abonnement nodig, zie abonnement ECC.

3. Groen Kennisnet. Deze verzamelt kennisbronnen en onderwijsmateriaal op het gebied van voedsel en groen in Nederland en maakt deze waar mogelijk publiek beschikbaar via het webportaal.

4. Toetsplaza. Deze staat voor de landelijke toetsservice-omgeving die binnen het groene onderwijs wordt gebruikt. De omgeving bevat kant-en-klare-toetsen en een reeks aan instrumenten (w.o. 360 graden feedback) die binnen het (groene) onderwijs ingezet kunnen worden.

5. BPV-praktijkvorming. Opdrachten/lesmateriaal voor leren in de praktijk. Het betreft grotendeels materiaal wat door docenten is ontwikkeld.

6. Overige internetinformatie, welke relevant geacht worden.

 

Beschikbaarheid

Het materiaal van ECC leermaterialen kan alleen gebruikt worden als u een abonnement hebt op de ECC.

Al het overige materiaal is vrij toegankelijk en kan/mag gebruikt worden om zelf lesmateriaal mee samen te stellen. Let daarbij wel op de auteursrechten.

Zoeken naar lesmateriaal

De lesmaterialen, toetsen en bronnen, die in dit verzamelarrangement bijeen gezet zijn, zijn geselecteerd uit de volgende collecties:

1. Wikiwijs keurmerkgroep Groene arrangementen

2. Collectie ECC van Ontwikkelcentrum.

3. Groenkennisnet leermaterialen

4. Toetsplaza

Zoeken in de collecties kun je via de submenu's. Daar staan ook de zoekwidgets of verwijzingen waarmee je rechtsstreeks kunt gaan zoeken in de betreffende collecties.

Collectie groene arrangementen

Natuur, milieu, landschap, landbouw, tuinbouw, veehouderij en voeding zijn belangrijke onderwerpen in het (groene) onderwijs. Samenwerking tussen docenten in het groene onderwijs heeft geleid dat er een verzameling is van meer dan 250 leerarrangementen.

Via de zoekbox kun je zoeken naar leermateriaal binnen het keurmerk groene arrangementen. Plaats een zoekopdracht in het zoekvenster en zie welk leermateriaal er beschikbaar is in Wikiwijs.

Werk je op een Tablet, ga dan de app downloaden via deze link app groene arrangementen

ECC van het ontwikkelcentrum

Het Ontwikkelcentrum biedt als expertisecentrum voor groen leren een breed scala aan leermiddelen en diensten. Ze adviseren onderwijsinstellingen over hun leermiddelenbeleid, ontwikkelen lesmateriaal, ontwerpen digitale leermagazijnen, geven trainingen en nog veel meer. Hieronder het aanbod voor de sector bloem, groen & styling en de collectie groene detailhandel (tuincentrum).

Startpagina Bloem Groen Styling

Startpagina Ondernemen en Managen

Startpagina Duurzaamheid

Startpagina Bloem, groen & styling (oud)

Video's Bloem, groen & styling (oud)

Startpagina Groene detailhandel (oud)

Video's Groene detailhandel (oud)

 

De rijke verzameling lesmateriaal van het Ontwikkelcentrum voor groen onderwijs is bereikbaar via de pagina 'Leermateriaal' op Groen Kennisnet. De collectie bestaat uit meer dan 25.000 objecten, variërend van video’s, toetsen en opdrachten tot praktijkkaarten en leereenheden. Met een abonnement op de Educatieve Contentcatalogus (ECC) heeft de school toegang tot het lesmateriaal. Een aantal video's is gratis beschikbaar via de app Blik op Groen, te downloaden in de App Store van Apple en Google Play (Android).

Meer informatie over het lesmateriaal is ook te vinden via het docentenportal.

Groenkennisnet

Groen Kennisnet verzamelt kennisbronnen en onderwijsmateriaal op het gebied van voedsel en groen in Nederland en maakt deze waar mogelijk publiek beschikbaar via het webportaal http://www.groenkennisnet.nl/nl/groenkennisnet/leermateriaal.htm

Zoek via de zoekbox van Groen Kennisnet. Hiermee zoek je in één handeling naar kennisbronnen in de ECC, Artik+, Teleblik, Groene Lab en de QMP-toetsen.

Zoeken op groenkennisnet

Instructiefilmpjes gebruik groenkennisnet

Dossiers WUR Wageningen

Toetsplaza

Wat is Toetsplaza?

Toetsplaza staat voor de landelijke toetsservice-omgeving die binnen het groene onderwijs wordt gebruikt. De omgeving bevat kant-en-klare-toetsen en een reeks aan instrumenten (w.o. 360 graden feedback) die binnen het (groene) onderwijs ingezet kunnen worden. In het verlengde van de verdere ontwikkeling en het beheer en onderhoud van deze omgeving worden door de landelijke expertisegroep verschillende diensten geleverd. Het gaat daarbij onder meer om voorlichting, het platform van QMP-coördinatoren, de begeleiding van pilots binnen de scholen, deskundigheidsbevordering en de ontsluiting van toets- en oefenmaterialen.

Zoeken gaat via de Toetsenbank.

BPV praktijkleren

Leermateriaal en opdrachten die ontwikkeld zijn door de scholen. Gericht op leren op een praktijkbedrijf.

BPV protocol

Ervaringsopdrachten VBW

bloemistenacademie

 

De VBW-Onderwijscommissie heeft ingestemd met de projectmatige aanpak om de volwaardige bloemistenvakopleiding, de bloemistenacademie, te gaan ontwikkelen en daarna uit te rollen. Daarnaast is er rekening gehouden met de vernieuwede kwalificatiedossiers bloem. Dit heeft geresulteerd in het volgende document (versie 11 maart 2015):

Document: Vakkennis en -vaardigheden naar thema per niveau uit het basis- en profieldeel

De inhoud is door alle AOC's en het bedrijfsleven besproken. Dit is de richtlijn waaraan een leerling minimaal moet voldoen. klik op onderstaande link voor de toelichting

Open bestand Samenwerking VBW bloemistenacademie (juni 2015)

De profielen zijn verder uit gewerkt. In de onderstaande links vindt u alle beschrijvingen;

Open bestand Medewerker bloem groen styling

Open bestand Vakbekwaam medewerker bloem groen styling

Open bestand Vakexpert bloem groen styling

Open bestand Bedrijfsleider ondernemer bloem groen styling

1. Productkennis

Onderwerpen

Levende materialen: zoals bloemen, planten, vruchten, etc
Niet levende materialen: zoals hout, glas, metaal, kunststof, etc
Ondergronden: manden, vazen, schalen, ect

 

Video's bloem
Video's over productkennis zijn via deze link te vinden. Je komt in de ECC van het ontwikkelcentrum.

Levende materialen

Bloemen en planten in beeld

De cd-rom Bloemen en planten in beeld bevat een assortiment van ruim 650 planten en bloemen die gangbaar zijn in de bloemenbranche. Selectie- en zoekmogelijkheden in de bibliotheek maken het mogelijk maken om op eenvoudige wijze de gezochte planten te vinden. Van elke plant is, naast de achtergrondinformatie, een afbeelding beschikbaar en kan de juiste wetenschappelijke naam beluisterd worden. Uit het beschikbare materiaal kun je via het markeren eigen lijsten samenstellen en bewaren.

Assortimentsboekje snijbloemen als app
De app. Infoflowers is beschikbaar onder de naam Infoflowers en te downloaden in de appstores vanAndroid en Apple.
Belangrijke pluspunten van de digitale catalogus zijn:

  • De productinformatie is onafhankelijk en niet bedrijfsgebonden
  • Registratie voor gebruik is niet nodig
  • De getoonde producten zijn goed verkrijgbaar in de handel
  • De foto’s en informatie zijn makkelijk digitaal te delen
  • De zoekfunctie is snel en accuraat
  • De fotografie is van hoge kwaliteit
  • Bloemennamen zijn beschikbaar in vele talen
  • Maandelijks een update van het getoonde assortiment in de app

Na de app voor snijbloemen zullen er later ook app's voor kamer- en tuinplanten uitgegeven worden. Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op de website (www.infoflowers.info

Het verzorgen van kamerplanten in de bloemenwinkel

Het verzorgen van snijbloemen in de bloemenwinkel

Ontvangen en registreren van producten in de groene detailhandel

Lesbrief 3 – Aanvoer en verzorging van producten (niveau II)
Alle producten die in de winkel worden verkocht, moeten eerst worden ingekocht. Het inkopen van producten wordt meestal door de ondernemer zelf gedaan. Door de juiste samenstelling van het assortiment heeft iedere bloemenwinkel zijn eigen uitstraling naar de consument. Al deze artikelen kunnen op zeer veel verschillende plaatsen worden ingekocht........

Wikiwijs arrangement

'Groeien en bloeien'

Niet levende materialen

Het verzorgen van niet levende bloemisterijartikelen in de bloemenwinkel

WIKIWIJSARRANGEMENT

Ondergronden

Ondergrond

Ondergrond van hout of mandmerk gebruiken

Ondergrond van keramiek of glas gebruiken

Ondergrond van metaal gebruiken

Ondergrond van plastic gebruiken

Ondergrond voor een steekschuimkrans maken

Graftakhouder met folie maken

Presentatieondergronden schoonmaken

Opdrachten keramiek
komt uit een onvolledig arrangement uit de contentcorner.

Toetsen

Toets verzorgen van niet levende bloemisterij artikelen

Toets, het verzorgen van kamerplanten in de bloemenwinkel

2. Maken groene arrangementen

Onderwerpen

Groene arrangementen: basisbloemwerk, speciale arrangementen, op locatie, etc
Technieken, vormgeving en ontstaanshandelingen
Kleurentheorie
Hulpmiddelen, gereedschappen en apparatuur

 

Bloemarrangementen

Wikiwijsarrangementen
http://maken.wikiwijs.nl/53528/Vakbekwaammedewerker_niveau_3_Leerjaar_3
Niveau 3 leerjaar 3 onderwerpen:  technieken en experimenten, stijl en bloemwer vakvaardig en proeve

http://maken.wikiwijs.nl/51091/Medewerker_niveau_2_Leerjaar_1_
Niveau 2 leerjaar 1 onderwerpen:  binden en vaas, steken en draad

http://maken.wikiwijs.nl/51455/Vakbekwaammedewerker_niveau_3_Leerjaar_2
Niveau 3 leerjaar 2 onderwerpen:  rouwwerk en tafelversiering, bruidswerk,techniek en vorm boeketten en vormgeving

Wiki arrangement, Groene Welle leerjaar 1 niveau 4

Ontwerpen van bloemwerk

Bloemstuk voor bedrijf

Video's, tips en technieken

Bloemschikken

https://www.youtube.com/watch?v=ywxUnYp--7M
Inspiratievideo’s bloemschikken van Nelleke Bontje

Speciale arrangementen

Kerstsfeer en meer

Vormgeving en technieken

Bloembinden [Basistechnieken in beeld]

Wikiwijsarrangement: Beeldwoordenboek

Manager bloembinden leerjaar 1, niveau 4 Groene Welle

http://nl.wikipedia.org/wiki/Bloemschikken
Wikipedia Bloemschikken  Informatie over geschiedenis, stijlen, opleidingen,kampioenschappen

Hulpmiddelen en gereedschappen

Kleurentheorie

Kleurrijke verhalen

http://www.stylink.nl/blogs/3-blogs/2139-de-kleuren-van-2015-moodboards-en-paletten
Stylinks kleurspecialisten spotten overal trends en barsten van de inspiratie. Hun visie op de kleuren van 2015 laten ze zien in een schat aan moodboards met beelden uit interieur, mode, kunst en natuur. Talloze kleuren, verzadigingen, contrasten... Kleurinvasie!

http://www.stylink.nl/blogs/3-blogs/2259-trendsessie-kleuren-van-identiteit
Ieder individu wil (visueel) uitdragen wie hij is; om zich te onderscheiden én tegelijkertijd om herkenbaar te zijn voor gelijkgestemden. Hoe geeft je binnen deze kaders invulling aan je identiteit? Hoe wordt identiteit gestyled? Welke waarden, vormen en sferen zijn zichtbaar?

http://www.tuinadvies.nl/artikels/kleurenleer_kleuren.htm
Kleurenleer – kleurentheorie voor bloemschikken

http://nl.wikipedia.org/wiki/Kleur
Wikipedia Kleur 

http://www.tuinadvies.nl/artikels/kleurenleer_kleuren.htm 
Kleurenleer – kleurentheorie voor bloemschikken

Wikipedia Kleur http://nl.wikipedia.org/wiki/Kleur

toetsen

Interactieve toets bij 'Ontwerpen van bloemwerk'

3. Presentatie, trends & styling

Onderwerpen

Presenteren en etaleren winkel
Stijlperiodes en culturele achtergronden
Ontwerpen en digitaal visualiseren
Informatiebronnen en trends/kunst/ontwerpers

 

Presenteren en etaleren

huisstijl en trends

etaleren /presenteren MBO BOL 1/2

Het onderhouden van productpresentaties in de bloemenwinkel

Het onderhouden van productpresentaties in de bloemenwinkel

Stijlen en culturele achtergronden

Met kunst en bloemwerk - 5000 jaar cultuurgeschiedenis en bloemgebruik

met kunst en bloemwerk: Losse onderdelen

Ontwerpen

Online tekenoefeningen
Te gebruiken bij tekenlessen

Natuur en vormgeving
Dit is webpagina waarin u opdrachten vindt voor de opleidingen Natuur en vormgeving. Het gaat om voorbeeld-opdrachten, waarmee getest kan worden of de opdrachten voldoen aan de wensen de scholen. Er zijn nu twintig opdrachten ontwikkeld bij verschillende werkprocessen bij kerntaak 1. U kunt in de docentenhandleiding de uitgangspunten lezen die bij het ontwikkelen zijn gehanteerd

Duurzaam vormgeven

http://www.stylink.nl/vers-werk
Vers werk van Stylink.nl

Informatiebronnen en trends

Trends signaleren en invoeren in de bloemenwinkel

http://www.stylink.nl/home  Hippe site!
Stylink Onafhankelijke bron van informatie op het snijvlak van creativiteit en commercie: trends, opleidingen, marktontwikkelingen, beurzen en evenementen. Veel onderdelen om op door te klikken.

 

http://www.mooiwatbloemendoen.nl/
Mooiwatbloemendoen.nl is een initiatief van Bloemenbureau Holland en laat consumenten ervaren dat bloemen volop blijdschap brengen.

http://www.mooiwatplantendoen.nl/
Mooiwatplantendoen.nl is een initiatief van Bloemenbureau Holland en laat consumenten ervaren dat je je lekkerder voelt met planten om je heen
 

Toetsen

Het schoonhouden van bedrijfsruimten in de bloemenwinkel

Het onderhouden van productpresentaties in de bloemenwinkel

Interactieve toets bij Opstellen plan voor visual merchandising

4. Verkopen

Onderwerpen

Gesprekstechnieken en persoonlijke presentatie
Commercieel handelen en klachtenbehandeling
Kassahandelingen en calculeren
Winkeldiefstal

 

 

Klantgerichtheid

De bloemen- en plantenconsument van de toekomst (door: Nicole de Koning)
NICOLE DE KONING Consultant customer behaviour bij TNO Nicole is consultant customer behaviour bij TNO. Zij adviseert bedrijven hoe zij de klantbeleving kunnen verbeteren.

De bloemist van nu voor de spiegel (door: Chantal Riedeman)
CHANTAL RIEDEMAN Shopoloog Als shopoloog of professioneel klantverleider, weet Chantal alles over het gedrag van de klant en het personeel op de winkelvloer.

Persoonlijke presentatie

- Verkoopvaardigheden : http://www.carrieretijger.nl/functioneren/commerciele-vaardigheden/verkopen

- Verkopen: professionele vaardigheden http://www.leren.nl/cursus/professionele-vaardigheden/verkopen/

- Presentatie en winkelinterieur http://www.elobasedetailhandel.noordhoff.nl/5.2/verkoper/studentendeel/_assets/vk_kt1_presentatie%20en%20winkelinterieur_theorie%20hfdst7.pdf

Gesprekstechnieken

Verkoper http://www.carrieretijger.nl/beroep/economie-management/commercieel/verkoper

Verkopen http://www.leren.nl/cursus/professionele-vaardigheden/verkopen/gesprekstechniek.html

Klachtenbehandeling

Afhandelen van klachten in de groene retail

Knelpunten signaleren

Klachtenbehandeling : http://www.leren.nl/cursus/professionele-vaardigheden/verkopen/klachtenbehandeling.html

Calculeren en commercieel handelen

- Oefenen.nl Kijk op geld en geld en rekenen  http://oefenen.nl/programma/soort/geld

- Docentenversie Sophies shop creatief en commercieel handelen senior florist eerste bloembinder https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=10&ved=0CGMQFjAJ&url=https%3A%2F%2Fcommunity.groenkennisnet.nl%2Falfresco%2Fs%2Fpublic%2Fapi%2Fnode%2Fcontent%2Fworkspace%2FSpacesStore%2F4455fc5c-ad2d-4b6e-90e8-5aa78824f935%2Fdocentenversie%25203bb3%2520Sophies%2520shop%25202.2%2520creatief%2520commercieel%2520%2528CONCEPT%2529.doc%3Fa%3Dtrue&ei=RjkIVaaqGYPUPYilgJgJ&usg=AFQjCNEfuVtYEuwusHvPe7LLvJ2aKfpkpw&sig2=J0B0Y0oVWx_HXGWhdK-m4w&bvm=bv.88198703,d.ZWU&cad=rja

- Uit VBW voor de bloemist: Van kassa tot administratie korte uitleg:
http://www.vbw.nu/bedrijfsvoering/van-kassa-tot-administratie/

 

Rekenvoorbeeld btw berekenen
Belastingdienst: U berekent btw over de vergoeding voor uw goederen of diensten. Uw totaalprijs is dan inclusief btw.

Kassahandeling en winkeldiefstal

Tips over sociale veiligheid en criminaliteit

Wisselgeldspel

Echt geld, Vals geld

kassa en geld MBO BOL 1 / 2

Omgaan met winkeldiefstal: 
http://www.passievooronderwijs.nl/databank/downloads/omgaanmetwinkeldiefstal.pdf

Aanhouden winkeldiefstal:
http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=0CC4QFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.veiligheidszorg-ede.nl%2Faanhoudenwinkeldiefenadviezen.doc&ei=2T0IVYbVN8SHPe7mgfAE&usg=AFQjCNGcZdBq59w_MLm2aIrzpvuZtPIXzg&sig2=QNyo783jX3XqOGqZvebhTA&bvm=bv.88198703,d.ZWU

Praktijktips om winkeldiefstal en interne criminaliteit (in de retail ) te voorkomen https://www.maatbeveiliging.nl/fileadmin/assets/documents/Praktijktips__Zo_voorkom_je_winkeldiefstal_-_MAATbeveliging_bv.pdf

https://www.maatbeveiliging.nl/fileadmin/assets/documents/Praktijktips__Zo_voorkom_je_winkeldiefstal_-_MAATbeveliging_bv.pdf

 

Toetsen

Toets klachtenafhandeling

Interactieve toets bij 'Voeren van een telefonisch verkoopgesprek'

Interactieve toets bij 'Voeren van een verkoopgesprek in de groene retail'

5. Inkopen

Onderwerpen

Inkoopkanalen en onderhandelingstechnieken
Voorraadbeheer
Duurzaamheid

 

Inkoopkanalen

*Filmpje over de Cultra http://www.cultra.nl/nl/video/

*Inkopen van snijbloemen, planten en dode materialen http://edepot.wur.nl/98069

*Wikipedia over het begrip Veiling met diverse veilingtypen die door te linken zijn http://edepot.wur.nl/97020

 

Virtuele bloemenhandelaar

Onderhandelingstechnieken

Inkoopplanning maken

Voorraadbeheer

Voorraad beheren

Duurzaam inkopen

Toetsen

6. Plannen en communiceren

Onderwerpen

Begeleiden werkzaamheden
Plannen werkzaamheden
Arbo, CAO, wet- en regelgeving
Personeelsbeleid en management

 

Begeleiden en leiding geven

Instrueren van medewerkers in de bloemenwinkel

Plannen

Maken van een personeelsplanning in de bloemenwinkel

Maken van een werkplanning in de bloemenwinkel

Personeelsbeleid

Arbeidsomstandigheden en ziekteverzuim
(geen beschrijving)

Lesbrief 4  Proces- en personeelsmanagement http://edepot.wur.nl/60478

Toetsen

Interactieve toets bij 'Omgaan met conflicten'

Interactieve toets bij 'Instrueren van medewerkers'

Toets instrueren medewerkers bloem

Interactieve toets bij 'Begeleiden ontwikkeling medewerkers'

Interactieve toets bij 'Feedback geven'

Interactieve toets bij 'Voeren van formele gesprekken met medewerkers'

Interactieve toets bij 'Plannen en verdelen van werkzaamheden in de groene detailhandel'

Interactieve toets bij 'Maken van een personeelsplanning in de bloemenwinkel'

Interactieve toets bij 'Leidinggeven aan medewerkers in de groene detailhandel'

Interactieve toets bij 'Leidinggeven in een productieomgeving'

Interactieve toets bij 'Leidinggeven in de groene dienstverlening'

7. Uitvoeren werkzaamheden

Onderwerpen

Projectwerving, voorbereiden en uitvoeren
Administratie

 

Algemeen

Het onderhouden en opstarten van bedrijfsruimten in de bloemenwinkel

Onderhouden en opstarten van bedrijfsruimten

Projecten

Acquisitie plegen voor projectmatig/speciaal bloemwerk

Projectmatig bloemwerk

Ontwerpen voor projectmatig bloemwerk

http://www.vbw.nu/onderwijs/groene-opleidingen/beroepspraktijkvorming/ervaringsopdrachten/

Voor uniek en bijzonder bloemwerk - voor elke gelegenheid - ga je naar Mijn Bloemist. Mijn Bloemist weet van bloemen en planten! Dit is de centrale boodschap van de VBW-consumentencampagne Mijn Bloemist. Met de campagne zet VBW de bloemist als vakman in beeld. Het doel is consumenten te stimuleren om VBW-leden vaker te bezoeken. Onder de link vind je ervaringsopdrachten van de VBW

Administratie

Toetsen

Interactieve toets bij 'Ontwerpen voor projectmatig bloemwerk'

Het onderhouden en opstarten van bedrijfsruimten in de bloemenwinkel

8. Markt en marketing

Onderwerpen

Marketing
Aquisitie voeren en netwerken
E-commerce

Marketing

Bloemist onderscheidt zich met seizoensproducten

Lesbrief 3 Ondernemerschap en commerciële samenwerking

http://www.stylink.nl/retail
Zoek je een kick-ass visual merchandiser, een brandadvisor of inkoper? Heb je advies nodig bij het samenstellen van je collectie of ben je toe aan een complete re-branding van je winkel(keten)? Dit is je startpunt: Stylink biedt trends, informatie en inspiratie over retail en visual merchandising. Én de juiste mensen natuurlijk; van concept tot uitvoering. What's going on in retail?

Storytelling = selling (door: Selma van der Beek)
Powerpoint: SELMA VAN DER BEEK Marketing Manager bij Waterdrinker Kent als manager marketing en communicatie bij Waterdrinker Aalsmeer de verhalen achter bloemen en planten en ziet hiermee veel kansen voor de verkoop.

Aquisitie

Shopperonderzoek bij de bloemist : Duitsland

Internationaal segmentatieonderzoek naar stijlvoorkeuren (2009)  http://edepot.wur.nl/137886

You tube filmpje VBW Congres: ’de Bloemist van de toekomst’  http://edepot.wur.nl/326038

E-commerce

KvK Stappenplan webwinkel starten

http://floralist.nl.s3.amazonaws.com/Bloemschikken/Interviews/BLO_0512_Portret%20kopie-1.pdf
Een zuivere ambacht tot een succes maken in een digitale wereld: Nelleke Bontje toont dat het kan

Begin een webshop
Het beginnen van een webshop is een goede manier om (extra) geld te verdienen via internet. Het kopen en verkopen via internet gebeurt steeds meer. De traditionele winkels verliezen zelfs marktaandeel aan de explosieve groei van webwinkels in de laatste tien jaar. Meer dan 70% van de internetgebruikers heeft ooit iets online gekocht, en deze cijfers blijven stijgen.

IMenno Kroon bloemist (e-commerce)

Shoptrader : eenvoudig een eigen professionele webwinkel beginnen

http://www.urbanjunglebloggers.com/
Hier delen Judith en Igor maandelijks een groen thema met hun volgers. “We delen niet alleen onze eigen ideeën over dat thema, maar vragen onze volgers om ook mee te bloggen en hun eigen inspiratie door te geven. De bezoekers van onze site kunnen zo nieuwe dingen leren van ons én van elkaar. Onze community is dus tevens een platform om meer zichtbaarheid voor jezelf en je eigen groene ideeën te creëren”, aldus Igor.
 

Video e-learning. veel instructie video’s, met aanvullend lesmateriaal. Hier zijn kosten aan verbonden www.Floweracademy.tv

Toetsen

9. Bedrijfsvoering en ondernemen

Onderwerpen

Actief ondernemerschap
Fiscale zaken
Innovatie en duurzaamheid

Starten onderneming

Praktische handleiding voor startende bloemisten. Starterskit

Ik werk voor mezelf
Ik werk voor mezelf : doe het zelf ondernemingsplan

Bedrijfsopvolging binnen de gevestigde detailhandel

PPP Rapportage de bloemist van de toekomst:
http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=11&cad=rja&uact=8&ved=0CCAQFjAAOAo&url=http%3A%2F%2Fwww.vbw.nu%2Fdownload_file%2Fview%2F1370%2F244%2F&ei=mDsIVcSqNMWgPeOkgPgN&usg=AFQjCNFBu2_r78xe_ae-txDGLkWWXJyy_w&sig2=jIhKPT_QhL5FP0Gw-Icevw

Actief ondernemerschap

brance organisaties

Om te zorgen dat je verschilt van andere bloemenwinkels is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen van de bloemenbranche. Dit is een Wikiwijsarrangement.

De Bloeiende bloemenzaak: handleiding voor formuleversterking van de gevestigde en ambulante detaillist in bloemen en planten (uitgave 2003)

Een bloemenzaak runnen. Voor veel bloemisten betekent dat lange dagen werken en weinig vrije

tijd. Een deel van de bloemisten boekt goede resultaten, maar een ander deel zal toegeven dat het

rendement ondanks hard werken “niet overhoudt”. Wat zijn de succesfactoren van bloemisten die

goed scoren en wat kan worden geleerd van die bedrijven?

Fiscale zaken

btw-heffing over verkoop bloemwerken
Vereniging Bloemist Winkeliers Convenant Belastingdienst

Belastingen, bijdragen en premies
*Handboek Ondernemen 2015 Handboek voor de startende en kleine ondernemer over belastingen, bijdragen en premies (Belastingdienst)

Kleine ondernemenigsregeling
De Kleineondernemersregeling (Belastingdienst)

Beeldrijk Fiscaliteiten en aansprakelijkheid
Beeldrijk is een wat eigenwijs adviesbureau voor belastingadvies, zakelijke begeleiding en conflictbemiddeling.

Beeldrijk Calculatie en offreren

nog een link calculeren

De bloemist & omzetbelasting (wordt nog wel gerekend met 19%)

Innovatie en duurzaamheid

Duurzaam vormgeven

Lesmodule Cradle to Cradle

Wat is innoveren?

De bewuste bloemist : tips en voorbeeld over MVO

Groene Grondstoffen

Duurzame enerie

Energietrends

Innovatieversneller voor het onderwijs  (kennisnet) http://edepot.wur.nl/335825

Toetsen