Sneller laden Wikiwijsarrangement
Het klinkt misschien niet spectaculair, maar we hebben hard gewerkt om het laden van een Wikiwijsarrangement sneller te laten verlopen.
We hebben gemerkt dat steeds meer mensen grote arrangementen maken. Goed nieuws, maar het laden van zo'n arrangement in de klas mag natuurlijk niet te lang gaan duren. Daarom hebben we een aanpassing doorgevoerd zodat een Wikiwijs arrangement per pagina wordt geladen. Omdat het laden daardoor in kleine stapjes verloopt ben je met je hele klas sneller aan de gang!
Ctrl-F5 als refresh
Gevolg van het laden van Wikiwijsarrangementen per pagina is het volgende.
Veel mensen die een Wikiwijsarrangement aan het maken zijn, zetten een preview ervan op een apart tabblad. Op die manier kun je gemakkelijk zien welk effect je wijzigingen hebben. Voorwaarde is dat je de de preview steeds ververst. Met ingang van deze versie doe je dat met Ctrl-F5.
Meer opmaakmogelijkheden feedback
In Wikiwijs kunnen veel verschillende vraagvormen worden opgenomen. Een mooi instrument bij het werken met (interactieve) vragen is feedback. Binnen Wikiwijs Maken kun je zowel feedback opgeven dat leerlingen zien wanneer zij het juiste antwoord geven, als feedback dat leerlingen zien bij het foute antwoord.
Maak je gebruik van een open tekstvraag dan zijn de opmaakmogelijkheden bij de feedback zeer ruim, maar bij andere vraagtypes kon de feedback niet worden opgemaakt.
In deze nieuwe versie van Wikiwijs zijn de opmaakmogelijkheden van de feedback ook bij andere vraagtypen verbeterd zodat in de feedback ook gebruik gemaakt kan worden van vette, onderstreepte of schuingedrukte tekst, er gebruik gemaakt kan worden van sub- en superscript, er formules in de feedback kunnen worden opgenomen en hyperlinks kunnen worden toegevoegd.
Verbeteringen nakijken open vragen
Nakijken na bevestigingsvraag
De nakijkmogelijkheid bij de open tekstvraag is herzien. Deze mogelijkheid verschijnt nu pas NADAT de leerling heeft aangegeven klaar te zijn met de toets.
Daarnaast is de layout van de nakijkmogelijkheid verbeterd. Het door de leerling gegeven antwoord en het voorbeeldantwoord worden waar van toepassing naast elkaar getoond.
Naast goed/fout ook tussenmogelijkheden
In Wikiwijs kunnen diverse vraagvormen worden opgenomen. Veel van de vraagvormen zijn min of meer gesloten. Bij dergelijke vraagvormen ziet de leerling direct het resultaat en de eventueel ingevoerde feedback.
Bij open tekstvragen is dit niet mogelijk: leerlingen kunnen de zelf ingevoerde of gegeven antwoorden vergelijken met het voorbeeldantwoord dat bij de vraag is ingevoerd. Leerlingen kunnen dan ook zelf bepalen of zij de vraag correct hebben beantwoord.
In deze nieuwe versie van Wikiwijs is het niet alleen mogelijk om te kiezen voor 'goed' of 'fout' maar kan de leerling aangeven in welke mate hij vindt dat de vraag goed is beantwoord.
Tip: zorg er dan voor dat voor de open vraag bijv. 10 punten verdiend kunnen worden: half goed betkent dan 5 punten.
De op deze manier toegekende punten worden in het uiteindelijke resultaat meegenomen.
Zelf nakijken of nakijken van geprinte versie
Vanaf deze versie kan op vraagniveau worden gekozen of de vraag direct wordt nagekeken of achteraf via een afgedrukte versie.
Op het nakijkscherm van de open vragen kan dit via een vinkje worden ingesteld.
Open tekstvraag zonder antwoord mogelijk
Sinds de versie van juli 2014 is het in Wikiwijs Maken mogelijk om een open tekstvraag op te nemen. De leerling kan de vraag beantwoorden in een tekstvak en het eigen antwoord achteraf vergelijken met het modelantwoord dat bij de vraag is opgegeven.
Bij de open tekstvraag is het nu ook mogelijk om door middel van een vinkje aan te geven of de leerling wel of niet een antwoord op de computer moet geven. Staat het vinkje op 'uit' dan wordt geen antwoordvak getoond. Je kunt dit bijvoorbeeld gebruiken voor opgaven die door de leerling op papier moeten worden uitgewerkt (wiskunde, tekenopdrachten etc.).
Voor de leerling ziet het resultaat er dan als volgt uit:
Downloaded bestand behoudt eigen naam
Via het contentelement 'bestand' kun je een bestand uploaden in een Wikiwijsarrangement. Wordt vanuit het Wikiwijsarrangement dit bestand weer gedownload, dan wordt niet langer een code getoond maar blijft de naam ervan behouden en zichtbaar.
Alle versies Wikiwijs
Alle versies Wikiwijs
2013
2014
2015