Aansprekend Onderwijs met ICT en Social Media

Aansprekend Onderwijs met ICT en Social Media

Studiedag Business, Leisure, Wellness & Food

Programma

Voorbeeld

De studiedag is als volgt ingedeeld:

  • 08.30 – 08.45 Inloop (Arcobaleno)
  • 08.45 – 09.15 Aftrap + introductie/uitleg opdracht (Leonardo)
  • 09.15 – 09.30 Introductie Wikiwijs
  • 09.45 – 10.15 In teams bepalen ‘welke vak(ken) of les(sen) individueel in Wikiwijs wordt gemaakt’
  • 10.15 – 12.00 In duo’s werken in Wikiwijs aan individueel leerarrangement
  • 12.00 – 12.45 Lunch
  • 12.45 – 13.15 Presentatie enkele tools (Leonardo)
  • 13.15 – 14.45 Ervaring met BPV begeleiding d.m.v. Blog.
  • 13.15 – 14.45 Werken met ICT en social media tools/werken met Bloggen (BPV groep)
  • 14.45 – 15.15 Maken plan van aanpak en formuleren ondersteuningsvraag
  • 15.30 – 16.30 Afsluiting (Remco Bron) (Leonardo)
  • 16.30 – 17.00 Borrel 

Wikiwijs

Wikiwijs, wat is het?

Wat is eigenlijk een Wiki? Een wiki is een website waarop bezoekers zelf op een eenvoudige manier informatie kunnen toevoegen of aanpassen. Daarvoor is geen toestemming of toegangscode nodig (bij sommige wiki's moet je je wel eerst registreren). 

Bij een wiki kunnen bezoekers de eigenlijke informatie-inhoud van de site bewerken en is er één gezamenlijke tekst die door alle deelnemers wordt onderhouden (soms met plaatjes). Het idee is dat de kwaliteit van de informatie toeneemt wanneer iedereen wordt aangemoedigd het zelf te verbeteren. Wiki's worden onder andere gebruikt om virtueel samen te werken en om kennis te delen. Een groep mensen onderhoudt bijvoorbeeld de gezamenlijke kennis rond een bepaald onderwerp in de vorm van een wiki (leren.nl, 2014). Denk aan Wikipedia en Wikiwijs.

Stel je voor dat je met jouw studenten samen een wiki maakt over een onderwerp. Samen zoeken naar informatie, afbeeldingen, video's, nieuws enz.

Wikiwijs

Wikiwijs is een programma waar online leerarrangementen mee gemaakt kunnen worden en kan gebruikt worden voor 'leren op afstand'. Binnen het leerarrangement kunnen ook toetsen in allerlei vormen worden toegevoegd. De gemaakte leerarrangementen kunnen worden gedeeld, zowel besloten als openbaar. Ook kan er via de site worden gezocht naar al bestaande en openbare leerarrangementen. Zo kan een hoop tijd worden bespaard bij het ontwikkelen van nieuw materiaal.


Het is belangrijk vooraf al een account aan te maken! Hoe dat werkt staat bij de inloginstructie.

 

 

Wikiwijs en It's Learning

Binnen het Da Vinci College wordt It's Learning gebruikt als E.L.O. (elektronische leeromgeving). Wikiwijs is niet de vervanger van It's Learning maar een toevoeging. Het inleveren en beoordelen van opdrachten gebeurt binnen de omgeving van It's Learning. Ook het volgen van het formatieve traject van de student gebeurt dus binnen It's Learning.

Een leerarrangement wat is gemaakt binnen Wikiwijs kan wel in It's Learning geïntegreerd worden. Meer informatie daarover volgt nog.

Opdrachten voor docenten

Wikiwijs, inloginstructie vooraf

In onderstaande schermopname wordt het inlogproces uitgelegd.

De opdracht

Oefening: Aansprekend onderwijs

Start

Studenten vinden dat...

Tools

Hieronder worden enkele tools besproken die zijn toe te passen voor, tijdens en na de les. Per tool wordt beschreven waar ze voor in te zetten zijn, waar je ze kunt vinden en welke alternatieven er zijn. Waar mogelijk is een instructievideo toegevoegd.

De tools zijn onder te verdelen in categorieën die in onderstaande tabel zijn weergegeven. Zo kun je snel bepalen welke tools voor jouw doel geschikt zijn.

 

Categorie

Tool

Presenteren

Smore, Padlet, Slidebean

Flipping the classroom

Smore, Youtube, Screencast-O-Matic

Mindmappen/brainstormen

Padlet, Popplet

Poll/quiz/vragen

Socrative, Kahoot

Cartoon/animatie

Powtoon, Go animate, stripgenerator

Website bouwen

Wix

Bloggen/communicatie

Edublog

Samenwerken/cloud

Google drive/dropbox

Video en schermopnames

Youtube, Screencast-O-Matic

Netwerken

Re.vu, Linkedin

Smore

Tool

Waarvoor te gebruiken

Flyers, uitnodigingen, tekstverwerking (verslag), lesinstructie, 'flipping the classroom'

Waar

www.smore.com

Vergelijkbare tools

TackkGlogster, Mindmeister

 

Praktijkvoorbeelden:

De uitnodiging voor deze studiedag is gemaakt met behulp van het gratis online programma 'Smore'. Smore kan door docenten worden gebruikt om lesinformatie vooraf te delen. Op deze manier kun je het principe van flipping the classroom toepassen. De studenten bekijken vooraf waar de les over gaat en bereiden een opdracht voor. Tijdens de les gaan ze aan het werk en kan de docent zijn tijd volledig besteden aan het begeiden van de studenten en het geven van feedback.

Ook kunnen studenten Smore gebruiken om een verslag te maken van een les of project of kunnen ze flyers of uitnodigingen voor evenmenten maken.

Instructiefilm:

Slidebean

Tool

Waarvoor te gebruiken

Online presentaties

Waar

www.slidebean.com

Vergelijkbare tools

Prezi, Slid.es

 

Praktijkvoorbeelden:

Naast het alom bekende PowerPoint zijn er diverse online tools om presentaties mee te ondersteunen. Slidebean is een erg eenvoudige optie. In slechts enkele stappen maak je een presentatie die je kunt gebruiken voor lessen of voor 'flipping the classroom'.

Natuurlijk kunnen ook studenten deze tool gebruiken om snel een presentatie van een les of project voor te bereiden.

Instructiefilm:

Padlet

Tool

Waarvoor te gebruiken

Posters, collages, moodboards, samenwerkings-'walls', brainstormen

Waar

www.padlet.com

Vergelijkbare tools

Scrumblr

 

Praktijkvoorbeelden:

Padlet kan worden gebruikt om samen met alle studenten van de klas op te brainstormen. Resultaten van hun werk kunnen op een 'wall' worden geplaatst en met elkaar vergeleken. De wall kan door een heel thema of een hele cyclus worden gebruikt zodat na een tijdje een overzicht ontstaat van gemaakt werk of besproken onderwerpen.

De student kan Padlet gebruiken om een moodboard of een collage op te maken. Ook kan het als hulpmiddel voor een presentatie worden gebruikt.

Instructiefilm:

Popplet

Tool

Waarvoor te gebruiken

Mindmaps, brainstormen (ook interactief)

Waar

www.popplet.com

Vergelijkbare tools

Mindomo

 

Praktijkvoorbeelden:

Een goede en makkelijke manier om samen met de studenten te mindmappen is Popplet. Snel en eenvoudig toe te passen. Ook kunnen studenten zelf een mindmap maken of in groepjes samenwerken aan 1 mindmap. 

Instructiefilm:

Socrative

Tool

Waarvoor te gebruiken

Poll's, quiz, snelle vragen, toetsen

Waar

www.socrative.com

Vergelijkbare tools

Mentimeter

 

Praktijkvoorbeelden:

Studenten krijgen een opdracht een elevatorpitch te houden en af te sluiten met een stelling. De klas kan met hun smartphone of laptop stemmen via de app Socrative. De student kan daarna de discussie leiden die ontstaat na het stemmen.

De docent kan de les evalueren door een poll te houden via Socrative. Zo weet je wat de studenten van de les vonden. Ook kan Socrative na een ouderavond worden ingezet voor het zelfde doel.

Instructiefilm:

Kahoot

Tool

Waarvoor te gebruiken

Quiz, discussie, poll

Waar

www.getkahoot.com

Vergelijkbare tools

Socrative

 

Praktijkvoorbeelden:

Gamification betekent een spelelement toevoegen aan het onderwijs. Het feit dat studenten iets kunnen winnen, beloond worden in plaats van gestraft, werkt enorm motiverend, blijkt uit onderzoek. Neem een oefentoets eens af op deze manier en geniet van de effecten in de klas. Hiermee is Kahoot een stapje verder dan Socrative.

 

Instructiefilm:

Powtoon

Tool

Waarvoor te gebruiken

Cartoon's

Waar

www.powtoon.com

Vergelijkbare tools

Go Animate, stripgenerator

 

Praktijkvoorbeelden:

Als introductie op een les of een programma kun je met een tool als Powtoon een inleidende cartoon maken. Dit werkt vooral goed als je een digitaal lesporgramma maakt als een Wiki. Deze tool kan de lessen opleuken.

Studenten kunnen zelf ook aan de slag met een cartooncreator. Ze kunnen een cartoon maken om bijvoorbeeld te vertellen wat ze gaan doen na school of hoe een handeling verricht wordt. Denk aan het voeren van een gesprek met een klant.

Instructiefilm:

Wix

Tool

Waarvoor te gebruiken

Website(s) bouwen

Waar

www.wix.com

Vergelijkbare tools

Webklik, Weebly

 

Praktijkvoorbeelden:

Als docent kun je zelf eenvoudig een 'drag and drop' website maken, maar vooral studenten zelf kunnen zo simpel een website bouwen ter ondersteuning van hun lessen of in plaats van een geschreven verslag. 

Ook kunnen ze een website bouwen voor een onderneming zoals een kapsalon, een winkel of een reisbureau. Zo brengen ze E-marketing en ondernemerschap van de 21e eeuw in de praktijk.

Instructiefilm:

Edublog

Tool

Waarvoor te gebruiken

Bloggen tussen en met studenten

Waar

www.edublogs.org

Vergelijkbare tools

Blogger, Onstage

 

Praktijkvoorbeelden:

Een (we)blog is een online logboek waarmee communicatie tussen studenten onderling en tussen studenten en docenten kan worden ondersteund. Ook kunnen er meerdere mensen reageren op iemands blog. Zo kan ook een BPV praktijkbegeleider reageren op iemands logboek. Bij A&D wordt al met een blog gewerkt als hulpmiddel tijdens de BPV. Het blog is een instrument wat de student kan gebruiken om zijn activiteiten te beschrijven. Hier kan hij dan feedback op krijgen van docenten, begeleiders of andere studenten. Dat kan dan overigens altijd en overal.

Instructiefilm:

Google drive/dropbox

Tool

Waarvoor te gebruiken

Samenwerken in de 'cloud'

Waar

www.drive.google.com/www.dropbox.com

Vergelijkbare tools

 

 

Praktijkvoorbeelden:

"Ik kan niet bij mijn opdrachten want ze staan bij Jorit op zijn laptop", is een vaak gehoorde uitspraak. Werken in de cloud maakt het mogelijk altijd bij bestanden te kunnen. Je kunt per klas een map aanmaken en deze delen met de studenten. In de map kan informatie worden geplaatst. 

Studenten kunnen voor bijvoorbeeld hun project een map aanmaken en samenwerken in 1 document. Via Google drive kan zelfs tegelijkertijd aan een opdracht worden gewerkt waarbij je ziet wat de ander doet.

Voor Google drive is wel een Google (Gmail) account nodig. Dropbox kan zonder account worden gebruikt.

Instructiefilm:

Youtube & Flipping the classroom

Tool

Waarvoor te gebruiken

Filmen en films gebruiken

Waar

www.youtube.com

Vergelijkbare tools

Vimeo, EDpuzzle

 

Praktijkvoorbeelden:

Youtube kan worden gebruikt voor meerdere doeleinden. Miljoenen video's kunnen worden gezocht en in een les afgespeeld ter ondersteuning van een les of vak. Zo is er ook een educatief kanaal waar meer onderwijsgerichte films zijn te vinden.

Maar je kunt ook studenten films laten maken en deze laten uploaden naar hun Youtube kanaal. Zo kunnen ze instructiefilmpjes maken of een proeve filmen en deze laten zien tijdens de les.

Flipping the classroom (klik)

Daarnaast is Youtube te gebruiken om filmopnames op te plaatsen van je eigen PowerPoint, Prezi of Slidebean presentatie. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld Screencast-O-Matic. Zo kun je de studenten thuis de les laten voorbereiden en ze in de klas aan een opdracht laten werken of hun kennis over dat onderwerp testen met Socrative. Als docent hoef je dan maar 1 keer de les op te nemen en je kunt hem zo vaak je wilt gebruiken. 

Instructiefilm:

Video editing

Tool

Waarvoor te gebruiken

Youtube films editen (bewerken)

Waar

www.youtube.com/editor

Vergelijkbare tools

 

 

Praktijkvoorbeelden:

Alle Youtube video's, dus ook zelfgemaakte opnames die je eerst hebt ge-upload naar Youtube, kun je bewerken (editen) met Youtube editor. Zo kun je de film inkorten of stukken eruit halen, een titelpagina toevoegen, muziek 'eronder zetten' en nog meer. Dat geldt dus ook voor schermopnames die je hebt gemaakt.

Instructiefilm:

Screencast-O-Matic

Tool

Waarvoor te gebruiken

Schermopnames maken

Waar

www.screencast-o-matic.com

Vergelijkbare tools

Jing

 

Praktijkvoorbeelden:

Voor 'flipping the classroom' is Screen-O-Matic erg handig, zo kun je een opname maken van een presentatie. Maar ook van simpele handelingen op een laptop of PC kun je een opname maken. Maak een opname van het werken met Word of Excel, het inlogproces op een laptop, wijzigen van wachtwoorden en ga zo maar door. 

Ook studenten zelf kunnen schermopnames maken en zo aan andere studenten uitleggen hoe ze bepaalde handelingen uitvoeren.

Instructiefilm:

Linkedin & Re.vu

Tool

 

Waarvoor te gebruiken

Online CV, netwerken

Waar

www.linkedin.com/Re.vu

Vergelijkbare tools

 

 

Praktijkvoorbeelden:

Met Linkedin en Re.vu kan de student zich presenteren aan de klas en werkgevers. De student leert op deze manier hoe hij zich professioneel kan manifesteren en hoe hij kan netwerken. Deze tools zijn zeer geschikt als voorbereiding op de BPV of als onderdeel van ondernemingsopdrachten. Ook zijn er binnen Linkedin diverse groepen en is er een educatieve tak. Hierbinnen kunnen studenten en docenten op zoek gaan naar informatie, interessante groepen en bedrijven.

Natuurlijk kan ook de docent Linkedin en Re.vu gebruiken voor zichzelf. 

Instructiefilms:

Handige kleinere tools

Hieronder staan een aantal leuke tools en/of apps die kunnen worden gebruikt voor, tijdens of na de lessen. De link naar de webpagina is toegevoegd en er is een korte beschrijving van de tool toegevoegd.

Youblisher om een digitaal  tijdschrift (pageflipping) te maken van PDF bestanden. Zo worden saaie PDF readers leuke digitale en overal beschikbare tijdschriften.

Duolingo om moderne vreemde talen op een gamified (als een spel) manier te leren. Vanuit het Nederlands kun je Engels leren en vanuit het Engels kun je Spaans, Duits en Frans leren maar ook Russisch, Roemeens, Portugees of Grieks is mogelijk.

Wordle om wordclouds te omaken van brainstorm resultaten. De wordcloud kan dan bijvoorbeeld op een 'wall' (zie Padlet) van een klas worden geplaatst. 

E.ggtimer om een klok te laten aftellen op een scherm. Zo zien studenten exact hoeveel tijd ze nog hebben voor een opdracht.

Google keep om slim te werken, te plannen en te organiseren. Houdt notities digitaal bij i.p.v. post-it's op je scherm te plakken. Hier is wel een Google account voor nodig. Gebruik je Gmail? Dan heb je al een Google account.

Klikbrief.nl om makkelijk een brief te schrijven. Klikbrief begeleidt de student kliksgewijs door een brief zodat automatisch de juiste opmaak wordt gekozen.

 

Handige bronnen

Voor studenten:

Startpagina met diverse tool die studenten kunnen gebruiken verdeeld over handige categorieën.

 

Voor docenten:

Praktijkvoorbeelden deel 1

Praktijkvoorbeelden deel 2

Social mediatools verzameld

Slim zoeken op Internet

Social media in het MBO website