E-didactiek DuoLingo

Achtergrond

Wat is Duolingo?

Duolingo is een website die sinds 2012 online staat en waarop gebruikers gratis talen kunnen leren. Voor Nederlandstaligen wordt op dit moment alleen Engels aangeboden. Voor wie het Engels voldoende beheerst is het mogelijk om vanuit het Engels de volgende talen te leren: Italiaans, Spaans, Portugees, Duits en Frans. Maar er komen steeds meer talen bij. Voor gebruik op tablet of mobiel zijn apps beschikbaar (met iets minder functionaliteit). Het verschil met andere gratis online talenapplicaties is dat Duolingo zeer uitgebreid is, waar andere programma's je vaak alleen een beperkte basis bijbrengen.

Duolingo is en blijft gratis! De bedenker was Luis von Ahn uit Guatemala die zelf zegt dat hij "systemen bouwt waarin mensen in combinatie met computers de grote problemen oplossen die anders niet opgelost kunnen worden". Het idee achter Duolingo is dat mensen via het netwerk Duolingo elkaar hun taal kunnen leren, zo krijgen ook mensen uit arme landen, die geen taalcursus kunnen betalen, de kans om een andere taal te leren. De content van Duolingo wordt ontwikkeld door vrijwilligers uit vele landen (als je zelf goed genoeg bent kun je mee helpen ontwikkelen). Als je wat verder bent in je cursus wordt aan je gevraagd om (stukjes) tekst te vertalen. Dat is echter vrijwillig. Omdat tientallen mensen datzelfde stukje tekst vertalen, komt er uiteindelijk een goede vertaling. Deze vertalingen worden door Duolingo verkocht, waardoor er geld is om Duolingo door te blijven ontwikkelen.

Hoe werkt Duolingo?

Je maakt eerst een gratis account aan: www.duolingo.com
Met Duolingo ontwikkel je je taalvaardigheid in de gekozen taal in de vorm van een soort game. Je doorloopt thema's die uit een aantal lessen bestaan. In iedere les leer je nieuwe woorden in zinsverband. Je moet een aantal oefeningen doen om de les af te maken. Je krijgt aan het begin van je les drie of vier hartjes, en bij iedere fout verdwijnt er een hartje. Je kunt pas door naar de volgende les als je niet te veel fouten meer  maakt. Je oefent net zo lang tot dat lukt.

Duolingo kent verschilende soorten oefeningen zoals:

  • aan de hand van een plaatje een woord kiezen,
  • een zin beluisteren en dan typen,
  • een vertaling van een zin uit je eigen taal naar de taal die je leert of andersom,
  • meerkeuzevragen ...

Bij sommige talen zoals Engels kan Duolingo zelfs je uitspraak controleren. Op deze manier oefen je verschillende taalvaardigheden. Ook zijn er herhalingsoefeningen en kun je je je taalvaardigheid met de computer of met iemand anders oefenen in de vorm van een soort competitie.

Woorden die je eerder hebt geleerd komen in volgende lessen terug. Omdat Duolingo met zogenaamde "learning analytics" werkt, krijg je altijd oefeningen op maat.
Ook stel je zo je eigen woordenboek samen waar alle woorden in staan die je hebt geleerd. Je resultaten worden in een grafiek bijgehouden. Door middel van pop-ups en via de woordenlijst kun je bijvoorbeeld doorklikken naar grammaticale uitleg.

Daarnaast heeft Duolingo een actief forum waar je je vragen kunt stellen en mensen van over de hele wereld kunt ontmoeten die dezelfde taal leren als jij.

Voordelen en nadelen Duolingo

Voordelen

  • Door het "gamification" principe is Duolingo leuk om te doen. Lees meer over gamification op de website van Kennisnet.
  • Het is en blijft gratis.
  • Het is een zeer uitgebreide taalmethode. Als je de hele "boom" van een taal goed doorloopt beheers je zo'n 2000 woorden die je in zinsverband kunt gebruiken.
  • Er is veel herhaling (op basis van learning analytics) waardoor het goed beklijft.
  • Meer functionaliteit als je het via de website i.p.v. de app gebruikt maar je kunt het gemakkelijk afwisselen: app en website.

Nadelen

  • Op dit moment kun je alleen Engels vanuit het Nederlands leren. De andere talen hebben Engels als uitgangstaal en dat moet je dus aardig beheersen om een andere taal te leren.
  • Je moet de "boom" in een bepaalde volgorde doorlopen, je kunt dus niet naar een bepaald "thema" springen. Je kunt echter wel ingangstoetsen afleggen waardoor je een thema kunt overslaan als je de stof al beheerst.
  • Er zitten soms fouten in de vertalingen. Die worden er na melding dan vaak ook wel weer snel uitgehaald.
  • Het oefenen met spreken  is niet beschikbaar in alle talen.

Duolingo op school

Sinds begin 2015 heeft Duolingo de mogelijkheid ingebouwd om een groep (leerlingen) te kunnen volgen via een dashboard:

http://schools.duolingo.com
dashboard duolingo voor het onderwijs

Uiteraard moet je als docent eerst aangemeld zijn bij Duolingo. De docent maakt een groep aan, nodigt leerlingen uit voor deze groep en leerlingen kunnen zich dan via Duolingo aanmelden voor de groep.
De docent kan vervolgens de vorderingen van de leerling volgen.
Overigens: iedereen kan zich aanmelden als docent en een groep vormen.

http://dashboard.duolingo.com/

Ton van der Valk is een onderzoeksblog begonnen over Duolingo. Doel van dit onderzoeksblog is docenten via een professioneel netwerk ervaringen te laten uitwisselen.

http://www.duolingo-op-school.nl/

Wat zijn de plannen van Duolingo?

Het gaat goed met Duolingo. Het aantal (actieve) gebruikers neemt enorm toe. Er worden dus nieuwe plannen ontwikkeld.

  • Duolingo zal steeds meer talen gaan aanbieden (en andere talen als brontaal). Op de website van Duolingo kun je de ontwikkeling volgen.
  • Duolingo gaat ook online examens afnemen. Het certificeringsprogramma krijgt de naam Test Center en zal gaan concurreren met gestandaardiseerde dure examens als TOEFL (Engels). Het examen van Duolingo wordt dan afgenomen via de smartphone of computer en kost ongeveer 20 dollar. 

Casus

Meld je aan bij Duolingo en probeer een aantal lessen uit. Wat vind je goed? Wat vind je minder?

Hoe kun je Duolingo gebruiken in je onderwijs? Denk aan:

  • Duolingo inzetten naast je reguliere methode: hoe?
  • Duolingo inzetten als methode (bijvoorbeeld voor Engels): (hoe) maak je dan zelf aanvullend lesmateriaal?
  • aanvullend op het lesprogramma met twee talen oefenen door bijvoorbeeld leerlingen te laten werken met Duolingo Frans of Duits waardoor ze ook het Engels moeten gebruiken
  • naast Duolingo andere taalapps gebruiken: vervangend of aanvullend
  • leerlingen die goed zijn in talen een extra taal laten leren via Duolingo (Spaans, Italiaans ...)

Stel jezelf (en je collega's) de vraag of dit de toekomst is van het leren van vreemde talen.
Duolingo is een mooi voorbeeld van de inzet van learning analytics. Door het dashboard van DuoLingo kun je de vorderingen van de leerlingen prima volgen. Voor meer info over Learning Analytics zie de infographic van Kennisnet hierover.

Wat betekent dit voor het moderne vreemde talen onderwijs?

Maak een globaal plan voor de mogelijke inzet van Duolingo in jouw/jullie onderwijs op korte en lange termijn.
Gebruik bijvoorbeeld bovenstaande suggesties.
Presenteer het plan aan je collega's.

Interessante links

TED-talk van Luis von Ahn over online collaboration en DuoLingo.

Rapportage van onderzoek naar effectiviteit Duolingo (Engelstalig)

Artikel over Duolingo

Duolingo op school