Presenteren met Prezi - versie aug 2014

Presenteren met Prezi - versie aug 2014

Inleiding

Prezi is een nieuwe en andere manier van presenteren.  Het gaat uit van één canvas – een soort oneindig scherm- waarbinnen je van onderwerp naar onderwerp gaat.  Onderwerpen kunnen tekst, afbeeldingen, muziek en filmpjes zijn, al of niet voorzien van frames, symbolen, pijlen en markers.  Prezi is in principe een ‘on line’ tool;  je kunt het dus via internet bewerken en laten zien. Maar je kan een Prezi ook opslaan zodat je hem 'off line' kunt laten zien. Ondersteun je presentatie door Prezi en geef je verhaal door het in en uitzoomen meer dynamiek. In dit arrangement leer je hoe je een Prezi moet maken.  Veel informatie (in het Engels) vind je ook op http://Prezi.com/learn/ of bij de prezi university Dit arrangement is van wege de talrijke nieuwe tools in Prezi aangepast in april 2014

 

SBU: 8

 

 

Op dit werk rust een Creative Commons CC By licentie. Lees hier de voorwaarden.
Auteurs: Hans Steeman, ROC Nijmegen,  
 

Account aanmaken

Om met Prezi te kunnen werken moet je eerst een (gratis) onderwijs account aanvragen. Ga naar http://www.prezi.com/ en kies voor  >Sign up…

....en voor de student/teacher ( education) licentie.

Kies vervolgens voor >edu free (of als je wilt betalen voor edu pro).

Vervolgens meld je je aan met je school e-mail. Als je alle gegevens hebt ingevuld en je activatiecode via de mail hebt bevestigd (het e-mailadres is je inlogcode, een wachtwoord kun je zelf aanpassen)  kun je aan de slag met je eerste Prezi. Op de Prezi site heb je de mogelijkheid om: Prezi’s te maken, te leren of te ontdekken.

 

Bekijk ook onderstaand filmpje waarin wordt getoond hoe het aanmaken van een account werkt en wat de eerste stappen in Prezi zijn.

 

Een account aanmaken en starten met Prezi

Oefening 1:
1. Maak een inlogaccount voor Prezi aan.
2. Bekijk via Explorer een aantal Prezi's (Klik op Prezi's en vervolgens de pijlen om vooruit of terug te gaan).

 

Mindmappen

Bij elke presentatie geldt natuurlijk dat de getoonde afbeeldingen, dia’s of plaatjes een ondersteuning van je verhaal zijn.  De vertoning is geen doel op zich. Het gaat om je verhaal, de inhoud. Het is daarom ook van belang eerst na te denken over :
• Wat wil ik overbrengen?
• Wie is mijn publiek?
• Wat is de opbouw van mijn verhaal?
• Hoe wil ik interactie (uitwisseling) met het publiek (de doelgroep)?
Meestal maak je eerst een kladje op papier, waarin je antwoord op deze vragen geeft. Bij Prezi kun je dat ook rechtstreeks in het programma zelf doen. Eigenlijk is dat een soort mindmap.  Maar dan moet je wel eerst even weten hoe dat werkt. Dus een goede voorbereiding is van belang voordat je met het maken van een presentatie begint. 

 

Oefening 2:
Stel je moet je voorstellen in een presentatie van 5 minuten aan een groep mensen die jou nog niet kennen;  bijvoorbeeld een (nieuwe) klas. 
• Maak een schema (op papier) van onderwerpen die je wil vertellen.
• Geef daarin een volgorde aan.
• Ga na of de onderwerpen die je aan de orde wilt laten komen interessant zijn voor je publiek. Schrap of vul je onderwerpen aan.
• Hoe geef je het publiek de mogelijkheid om vragen te stellen of te reageren?

Een Prezi maken

Als je je account hebt geactiveerd, ga je naar de startpagina van Prezi ( www.Prezi.com) en je kiest voor >log in. Log in met je e-mailadres en je (eventueel gewijzigde)  wachtwoord. Je kunt nu klikken op : New prezi om een nieuwe (je eerste) PREZI te maken.

Als je geklikt hebt op 'new prezi' kom je naar een scherm waarbij je kunt kiezen uit een aantal templates (voorbeeld indelingen). Kies in eerste instantie voor een 'blanc template'.

Je krijgt nu een beeld waarbij je uit een aantal templates (voorbeelden) kunt kiezen. Die kun je in de toekomst gebruiken om je te laten inspireren als je een nieuwe Prezi wil maken. Maar nu start je eerst met een lege Prezi. Selecteer de 'blank' versie om aan de slag te gaan.

Je ziet nu een groot leeg veld met een rond kader. Bovenin zie je icoontjes met 'present', 'frames and arrows', 'themes', 'share', 'help' en 'exit'.  Deze icoontjes geven alle mogelijke toepassingen van Prezi weer.  Daar leer je verder op over.

icoontjes2
icoontjes2

Je ziet nu bovenstaand beeld.  Zoals de tekst het al zegt : je kunt overal met de muis in het scherm (dubbel) klikken en vervolgens een tekst invoeren.  Je voert die tekst in op het zogenaamde canvas. Dat canvas is als het doek van een schilderij, waarop je je Prezi maakt. Probeer dat maar eens uit. Via een enkele muisklik (muis ingedrukt houden) kun je tekst verslepen.

Via 'exit' ga je terug naar het beginscherm. Daar kun je je prezi ( wordt automatisch opgeslagen) een titel en een beschrijving geven door op het plotloodje achter de titel te klikken

Oefening 3:
1. Open een nieuwe Prezi.
2. Geef het je naam als titel en vul bij de beschrijving in dat deze Prezi bedoeld is om jezelf voor te stellen aan een nieuwe groep (klas)
3. Klik en typ de verschillende trefwoorden van onderwerpen uit oefening 2 in de Prezi op verschillende plaatsen.

De Prezi-'tools'

In de bovenste rand van je 'prezi-scherm' vind je een aantal symbolen die de prezi-tools weergeven.  Hier volgt kort even de betekenis van de symbolen: doen.?

  1. Do en undo: hiermee kun je de laaste bewerking verwijderen of toevoegen.
  2. Save: de Prezi wordt in principe automatisch opgeslagen, maar door op het icoontje te drukken kun je dat ook handmatig.
  3. Insert: (invoegen) geeft een uitrolmenu voor het invoegen: plaatjes, video's, muziek, symbolen, pdf-files, etc. frames (hekjes) and arrows (pijlen), ook kun je hier een hele (of gedeeltelijke)  Powerpoint invoegen
  4. Customize: geeft een overzicht van achtergrond kleuren en lettertypes voor je Prezi.
  5. Present: hiermee kun je de prezi presenteren
  6. Share: Gebruik dit icoontje om je prezi te delen of te downloaden
  7. Settings: voor beeldschermverhoudingen en sneltoetsen en:  ? help voor de helpfunctie met links naar de hulpfunctie en instructievideo's
  8. Exit: afsluiten en opslaan
menu uitleg
menu uitleg

Als je tekst, maar ook andere objecten zoals afbeeldingen, filmpjes en pijlen op het canvas hebt geplaatst, kun je ze bewerken. Dat doe je door één keer op het object (de tekst) te klikken. Er verschijnt een rechthoek om het object met een tekst daarbij.  Afhankelijk van het  object of de tekst kun je dit bewerken.

Het 'handje' gebruik je om het te verplaatsen.

De '+' of '-'  om het groter of kleiner te maken ( dat laatste kan ook door met je muis op het hoekje te klikken en naar buiten of binnen te slepen.  Verder kun je bij sommige objecten (afbeeldingen) ook nog de stijl of de kleur te veranderen of ze zijn bij te snijden.

Het object verslepen: Klik op het handje en sleep het object over het werkblad. gebruik het raster (de dunne blauwe lijnen) om het object recht te zetten ten aanzien van andere objecten, als je dat wil.

Het object draaien: klik een keer op het object zodat je een blauwe rechthoek ziet. Ga op de hoek van de rechthoek met je muis staat en er beschijnt een rondje. Met de muis ingedrukt kun je het object draaien.

Het object vergroten en verkleinen: Klik op de rand van de rechthoek en vergroot of verklein het object door naar buiten of binnen te bewegen. Je kunt ook het plusje of minnetje gebruiken om het object in stappen te vergroten.

Het object bewerken:  Door op het potloodje te klikken kun je of de tekst bewerken, of kiezen voor een ander lettertype. Bij afbeeldingen kun je deze bijsnijden.

Je kunt door met de rechtermuisknop op een object te klikken nog meer bewerkingen uitvoeren zoals: knippen, plakken en kopieren, en pobjecten naar de voor- of achtergrond brengen als ze over elkaar heen vallen.

Afbeeldingen invoegen

Afbeeldingen, tekeningen en foto’s maken een presentatie aantrekkelijk. Afbeeldingen op het canvas van een Prezi zetten gaat makkelijk. Open een Prezi en klik op insert (3) in de Toolbar. Klik vervolgens op image en kies of je afbeeldingen wil downloaden vanaf je computer ‘select files’ of rechtstreeks via Google (typ dan een zoekwoord in). Dubbelklik op een afbeeldingsbestand en de afbeelding wordt automatisch opgehaald en gedownload. Via Google search worden een aantal afbeeldingen (afhankelijk van je zoekopdacht) getoond, door er een aan te klikken wordt deze ook gedownload.


Let op: niet alle afbeeldingen zijn zomaar te gebruiken, soms is er sprake van auteursrecht.  ‘Vrije’ plaatjes en foto’s kun je downloaden van: Google (filteren op "geschikt voor hergebruik" via geavanceerd zoeken). 

insert
insert

 

Met de 'rechthoek' kun je nu ook weer de afbeeldingen vergroten of verkleinen, draaien of verwijderen. Je kunt de afbeelding ook bijsnijden door op het 'crop' te klikken.  Met een klik rechts op de muis kun je de afbeelding naar voren of naar achter zetten. Zodoende kun je dus ook tekst over het plaatje heen zetten.

 

Oefening 5:
1. Zoek minstens 3 plaatjes die passen bij de woorden die je over jezelf op het canvas hebt gezet.
2. Download de afbeeldingen en voeg ze in de Prezi in.
3. Draai de afbeeldingen, snij ze bij en plaats ze achter een tekst.
4. Vergroot en verklein enkele afbeeldingen.
  

Video invoegen

 

Ook video’s in een Prezi opnemen is zeer eenvoudig.  Je hebt daar twee manieren voor:
1. Via YouTube. Via de Toolbar kies je nu voor >Insert  en voor >YouTube video. Vul de juiste url (hele URL van boven in de menubalk van YouTube) in en de video wordt gedownload. Je kunt ook de url als tekstbestand intypen.
2. Via File; net zoals een afbeelding kun je ook een film die je op je pc hebt staan, uploaden. Kies Insert> From file.

 

De video start als je op het (begin)plaatje van de video gaat staan en erop klikt. Je moet dan natuurlijk wel verbinding met internet hebben. Ook de plaatjes van de video kun je draaien,  groter en kleiner maken, etc.

 


Oefening 6:
1. Zoek op YouTube een video die past bij de teksten en woorden die je over jezelf op het canvas hebt gezet.
2. Download de video en voeg deze in de Prezi in.
3. Speel de video af.

Nog meer invoegen

Via de Toolbar en INSERT kun je nog meer invoegen, via:

Symbols en shapes: allerlei soorten symbolen, vlaggetjes, tekstballons, etc.

My Content: eerder bewaarde afbeeldingen of cartoons invoegen

Lay outs: voorbeelden van frames met lay outs

Arrows, lines and highlighter: mogelijkheid om pijlen , lijnen of highlight te maken

Background music: achtergrond muziek voor de hele Prezi

Voice over: een gesproken tekst in (een deel) van je presentatie toevoegen.

From File:up loaden van documenten, afbeeldingen en andere zaken vanaf je computer

PowerPoint: dia's van een powerpoint in je prezi zetten

 

insert 2
insert 2

Frames, pijlen en lijnen

Pijlen trekken, lijnen maken en tekst markeren doe je via  'INSERT'  in de toolbar. Klik op het onderdeel in het uitrolmenu dat je wil invoegen. Klik vervolgens met je muis op het canvas en het begin van de lijn of pijl wordt zichtbaar.  Sleep met je muis tot je de gewenste grootte hebt bereikt. Heb je eenmaal een pijl gezet of een lijn getekend dan kun je die ook nog bewerken. Dat doe je natuurlijk weer met 'dubbelklik'en de rechthoek. Maar je kunt ook door dubbel te klikken op de pijl of de lijn, deze buigen, uitrekken of inkorten.

Met de highlighter kun je teksten markeren.

 

Oefening 7:
1. Open je Prezi over jezelf (via ‘edit’) en maak relaties tussen teksten en afbeeldingen door middel van pijlen en lijnen.
2. Markeer belangrijke stukken tekst met de marker.
3. Trek een cirkel om een belangrijke zin of object.

Met een frame kun je een aantal objecten, teksten of afbeeldingen bij elkaar zetten. Er valt dan meer aandacht op. Ook in je presentatie kun je straks eerst een frame tonen, om vervolgens in te zoomen op enkele deel onderwerpen.
Via toolbar > Insert. Layouts verschijnt er aan de rechterkant een aantal keuze frames. Deze kun je aanklikken en op het canvas slepen. Vervolgens kun je ze bewerken door er tekst aan toe te voegen en of afbeeldingen te bewerken of verwijderen. Je kunt ook het frame aanklikken en deze dan wijzigen. Via de 'rechthoek' kun je het frame weer aanpassen, draaien of verwijderen.

 

Oefening 8:
1. Voeg een frame uit de galerij aan je Prezi toe.

2. Bewerk het frame door er objecten en tekst aan toe te voegen of te verwijderen.

3. Draai de frames en maak ze groter of kleiner.

Verhaallijn maken

Je hebt nu alle basisbewerkingen binnen Prezi geleerd en uitgevoerd. Het wordt nu tijd er een volgorde in aan te brengen. Je kunt alle objecten van je Prezi- dus zowel tekst, als afbeelding als pijlen en lijnen en frames- in een volgorde zetten. Dat doe je weer in de 'Path"mode. Je ziet mogelijk aan de linkerkant al een paar 'path-onderdelen staan. Die worden automatisch toegevoegd als je een frame gekozen hebt. Haal die eventueel weg door op het beeld te gaan staan en op het rode kruisje rechtsboven te klikken. Klik op 'Edit Path' en vervolgens op het item dat je in de presentatie het eerst wilt laten zien. Je ziet dan op dat object een ‘1’ staan en het 'plaatje' wordt in een linkerbalk weergegeven. Het tweede object wordt een ‘2’, etc. Ga zo door totdat je de hele presentatie af hebt. Op het moment dat je een object selecteert zie je een schaduw rond dat object. Via de linkerbalk kun je ook heel gemakkelijk scenes verwisselen door ze naar een andere plek te slepen.

Je kunt ook in het canvas achteraf de verhaallijn wijzigen. Voor het verwijderen van een object klik je in de ‘path ’-modus op het cijfer en je sleept het dan buiten je presentatie. Het object staat er nog maar het volgnummer is verwijderd. Toevoegen van objecten doe je door te klikken op het 'plusje' tussen twee nummers en deze te slepen naar het object wat je tussen wilt voegen.
NB1. Als je in het ‘Path’ een frame aanklikt, dan zie je in je presentatie alles wat er in dit frame staat.

 

NB2. Binnen een frame kun je door animatie er ook voor kiezen dat de plaatjes of teksten verschijnen. Klik daarvoor eerst op het 'sterretje' bij het frame en daarna op de beelden en teksten die je wil laten zien. In je presentatie zullen ze dan na een muisklik achtereenvolgens verschijnen.

 

 

Oefening  9:
1. Maak een verhaallijn aan voor de Prezi die je gemaakt hebt.
2. Zorg ervoor dat er ook frames in de verhaallijn zijn opgenomen.
3. Verander je verhaallijn door objecten uit de lijn te verwijderen en toe te voegen.
4. Sla je Prezi op.

 

Presentatie uitvoeren

Je presentatie is nu klaar. Het wordt tijd om eens te kijken hoe die er uit ziet. Voordat je een presentatie gaat uitvoeren,  wil je hem natuurlijk eerst uit proberen. Je gaat weer naar de toolbar  en kiest voor 'Present'. De presentatie start nu automatisch met het eerste beeld. Via een muisklik of de pijltjes toetsen op je computer ga je voor- of achteruit in je presentatie. Via Full Screen kun je je presentatie uitvoeren in volledig beeld modus.

Via  'ESC' kun je weer naar de bewerkingsmodus gaan.

 

 

 

Bekijk ook onderstaande video waarin meer wordt uitgelegd over de navigatie binnen Prezi.


Prezi bedienen

 

 

Oefening 10:
1. Voer je presentatie voor de groep/klas uit. 
2. Zorg voor een goed verhaal bij je presentatie. Bedenk: het gaat om je verhaal, de Prezi is daarbij (slechts) ondersteuning.

 

 

Verder leren

Prezi kent nog meer mogelijkheden om een presentatie beter te maken. Het team van Prezi werkt voortdurend aan verbeteringen en nieuwe mogelijkheden.

Via 'template en 'customize template ' kun je allerlei stylen invoeren

Templates is een handig instrument om een soort basis prezi te maken.

Verder kun je sneltoesten gebruiken om een aantal bewerkingen uit te voeren, kun je objecten ook samenvoegen en samen bewerken en...... etc etc... Kijk daarvoor ook eens op: www.preziuniversity.nl of http://shareall.nl/ en voor hulp kun je ook op de www.prezi.com ( in het engels) terecht.

 

 

Via dit leerarrangement heb je nu kennisgemaakt met de basiselementen van Prezi.  Dit arrangement is niet uitputtend. Er zijn nog veel meer mogelijkheden met Prezi. Zie daarvoor de ‘learn’ pagina op www.Prezi.com. Of vind het boek van Hedwyg van Groenendaal  (ISBN-13: 9789043028226) over Prezi  (3e editie) en leer er nog veel meer over.

Zie tenslotte ook nog onderstaand filmpje (Engelstalig) waarin wordt uitgelegd hoe je je Prezi's ook met anderen kan delen.

 

 

Je Prezi delen

Eindopdracht

Maak een  Prezi over een lesonderwerp.  Zorg dat er minimaal in zit:

  • 3 tekstobjecten
  • Een afbeelding
  • Een filmpje
  • Maak gebruik van pijlen en lijnen en frames. 
  • Markeer belangrijke zaken.
  • Geef een verhaallijn aan.

Presenteer je Prezi voor een groep.

Deel je Prezi met je begeleider door middel van een link in je portfolio. Schrijf ook een kort verslag van je bevindingen.

 

Bronnen

Presenteren met Prezi: Hedwig van groenendaal

Http://www.prezi.com

  • Het arrangement Presenteren met Prezi - versie aug 2014 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Hans Steeman Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2014-07-16 10:38:01
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Prezi is een nieuwe en andere manier van presenteren. Het gaat uit van een canvas, een soort oneindig scherm, waarbinnen je van onderwerp naar onderwerp gaat. Onderwerpen kunnen tekst, afbeeldingen, muziek en filmpjes zijn, al of niet voorzien van frames, pijlen en markers. Dit arrangement maakt deel uit van de digitale leerlijn "De docent competent!" van een aantal samenwerkende ROC's (w.o ROC Nova College en ROC Nijmegen)
    Leerniveau
    MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 1; VWO 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 1; Volwasseneneducatie, Niveau 1; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; Volwasseneneducatie, Niveau 4; HAVO 4; HAVO 1; VMBO theoretische leerweg, 4; VWO 6; VMBO gemengde leerweg, 1; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; VMBO theoretische leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 2; MBO, Niveau 1: Assistentenopleiding; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; HAVO 5; Volwasseneneducatie, Niveau 3; Volwasseneneducatie, Niveau 2; VWO 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; HAVO 2; VMBO gemengde leerweg, 4; VWO 5; HBO - Bachelor; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
    Leerinhoud en doelen
    Communicatiewetenschap; Beeldende vormgeving; Maatschappijleer; Documentaire informatievoorziening; Pedagogiek;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Een account aanmaken en starten met Prezi
    https://youtu.be/MnWlwQe5vlI
    Video
    Prezi bedienen
    https://youtu.be/WECGGvO4OY0
    Video
    Je Prezi delen
    https://youtu.be/YAjZmC1Nqy4
    Video