Thema: Verhalen van goden - hv12

Thema: Verhalen van goden - hv12

Inleiding

Ken je het boek 'De vloek van Polyfemos'?"
Polyfemos was een kwade eenogige reus, zoon van de zeegod Poseidon. Hij woonde met zijn schapen in een grot op een eiland. Als de Griekse held Odysseus aankomt bij het eiland neemt Polyfemos Odysseus en zijn mannen gevangen. Via een list weet Odysseus aan Polyfemos te ontsnappen. Maar daarvoor betaalt hij wel een dure prijs.

Dit verhaal over Odysseus komt uit de mythologische verhalen over de Trojaanse Oorlog. Hoe het afloopt, staat al afgebeeld op vazen uit het oude Griekenland. Het verhaal is dus al eeuwenlang populair.

Ken jij meer voorbeelden van oude verhalen waarin goden, helden en reuzen een rol spelen? Bespreek het met een klasgenoot. Als jullie geen voorbeelden weten, ga dan op internet op zoek. Zorg dat je minimaal 2 voorbeelden hebt.

Colofon

Het arrangement Thema: Verhalen van goden - hv12 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2019-07-30 09:17:18
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

StudioVO

Deze module is ontwikkeld door medewerkers van StudioVO.

Fair Use

In de Stercollecties van StudioVO wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use. Meer informatie: Fair use

Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de helpdesk VO-content.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Nederlands voor hv12. Het thema bestaat uit vier opdrachten waarbij verschillende taalvaardigheden centraal staan. Allereerst leer je over de middelen die filmmakers gebruiken om verhalen te vertellen die zich in verschillende tijden afspelen. Daarnaast krijg je uitleg over wat een recensie is en welke informatie je moet opnemen in een recensie. Verder leer je Engelse werkwoorden in het Nederlands vervoegen en oefen je met het schrijven van een eigen leesverslag. Als afsluitende opdracht ga je het thema 'Verhalen van mensen en goden' afronden door een mooi oud verhaal naar keuze te vertellen. Er zijn verschillende manieren om je verhaal te vertellen, zoals voorlezen, het maken van een digitaal filmpje met programma's als Moviemaker, Picasa of Monkeyjam, of het gebruik van Prezi, Glogster of Powerpoint om je verhaal visueel te presenteren. Als je goed bent in toneelspelen, kun je ook je verhaal uitwerken tot een korte scène voor publiek. Afsluitend is er een diagnostische toets beschikbaar. Veel succes!
Leerniveau
VWO 2; HAVO 1; VWO 1; HAVO 2;
Leerinhoud en doelen
Schrijven; Spelling, interpunctie en grammatica; Nederlands; Schrijfvaardigheid; Literatuur; Woordgebruik en woordenschat (Nederlands); Afstemming op doel; Lezen van fictionele teksten en literaire teksten (Nederlands); Tekstkenmerken; Leesvaardigheid;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
12 uur en 30 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, engelse werkwoorden, hv12, leesverslag schrijven, nederlands, recensie schrijven, stercollectie, tijd in films, verhaal vertellen, verhalen van goden

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Kennisbanken. (2018).

Nederlands Kennisbank hv12

https://maken.wikiwijs.nl/90574/Nederlands_Kennisbank_hv12

VO-content - Toetsen. (2019).

Nederlands hv12 - D-Toetsen

https://maken.wikiwijs.nl/144885/Nederlands_hv12___D_Toetsen

VO-content Nederlands. (z.d.).

Nederlands vmbo-hv12 - TEMPLATE

https://maken.wikiwijs.nl/143446/Nederlands_vmbo_hv12___TEMPLATE

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open