Mantelzorg

Mantelzorg

Mantelzorg

Start

Mantelzorg is onbetaalde zorg voor zieke of gehandicapten vrienden, familie of bekenden. Mantelzorgers doen heel nuttig en zinvol werk. Dankzij mantelzorg kunnen bijvoorbeeld mensen die zorg nodig hebben langer zelfstandig thuis blijven wonen. In meer dan de helft van de gevallen is de zorgperiode langer dan drie maanden. Vaak is het een periode van jaren. Misschien ben je zelf ook wel mantelzorger van iemand? Of 1 van je ouders? Het is belangrijk om als verpleegkundige/verzorgende aandacht te geven aan de mantelzorgers.

Studieactiviteit

Ter voorbereiding op de les lees je informatie op www.mezzo.nl onder het onderdeel mantelzorg. Via de link http://www.mezzo.nl/mantelzorg_in_beeld bekijk je portretten van de verschillende mantelzorgers. Vragen die je hebt neem je mee naar de les.

Onderwijsactiviteit 9

Programma deel 1

Tijdens de les introduceert de docent het onderwerp mantelzorg: check je kennis over mantelzorg met hulp van de Kahoot test! Ga naar de website www.kahoot.it en log in met de code 23748.

 

Programma deel 2

Vorm drietallen en ga met een mantelzorger in gesprek die mogelijk overbelast is. Je kunt hiervoor de volgende casus gebruiken: /userfiles/80bb2f413ce3c6b1fb1b5b3f4d6a3534ae5ea0d7.docx

Na afloop van het gesprek vul je de checklist overbelaste mantetzorger in: /userfiles/5aa7688b93c61f9f1d786fa27594c79c57d71dc8.docx       Hierna bepaal je of de mantelzorger overbelast is en formuleer je een advies aan de mantelzorger.

De opdracht wordt klassikaal nabesproken.

Programma deel 3

De volgende les over het onderwerk mantelzorg wordt verzorgd door een ervaren mantelzorger, een gastdocent. Bereidt je gezamenlijk voor op deze les door vragen aan de mantelzorger te formuleren.

 

Onderwijsactiviteit 10

Deze les wordt verzorgd door een gastdocent. Deze gastdocent is een ervaren mantelzorger. Hij/zij kan vertellen over hoe het is om mantelzorger te zijn. Tijdens de vorige les heb je je voorbereidt op deze les door vragen te bedenken voor de mantelzorger.

Leerresultaat

Het leerresultaat van de les is dat je inzicht hebt in:

- Wat mantelzorg is

- Wanneer mantelzorg wel / niet nodig is

- Wanneer een mantelzorger overbelast kan zijn

- Wat persoonlijke ervaringen van mantelzorgers zijn. Je hebt geleerd je te verplaatsen in de mantelzorger.

  • Het arrangement Mantelzorg is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteurs
    astrid schat Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2014-10-25 17:36:24
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld