INLEIDING.
Voor klas V 4.3 en V 4.4 2014-2015
Van succesvolle Ondernemers leren wij het volgende:
Zij beheersen hun vak. Ze weten dat hun bedrijf mag en kan bestaan omdat er een markt is voor hun producten en inspanningen. Ze MOETEN toegevoegde waarde leveren. Ze proberen steeds het optimale uit hun bedrijf en hun mensen te halen. De ondernemer heeft een aantal doelen voor ogen. Geld verdienen is één van de doelen maar zeker niet het enige.
Zij volgen de markt en zij volgen de ontwikkelingen in de maatschappij.
Bij het nemen van beslissingen houden Succesvolle Ondernemers rekening met al die aspecten. Zij zijn ook kritisch op hun eigen functioneren. Ze hebben een open leerhouding en daardoor zijn ze in staat om goed te blijven functioneren. Als de omstandigheden daartoe aanleiding geven kan hij / zij ook hele moeilijke beslissingen nemen.(met hulp als dat nodig is). Succesvolle Ondernemers hebben een positieve houding. Ze voelen zich verantwoordelijk voor hun doen en laten als ondernemer en als burger in de samenleving. Om die reden besteden zij naast het bedrijf ook voldoende tijd en aandacht aan contacten in de maatschappij. Een ondernemer moet kunnen communiceren en moet zichzelf goed kunnen presenteren.
Die manier van ondernemen heet MVO; Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen of ook wel duurzaam ondernemen. Het begrip DUURZAAM ONDERNEMEN heeft alleen betekenis als de ondernemer en al zijn medewerkers er samen inhoud aan geven. (wat is duurzaam ondernemen??) Geld verdienen, het bedrijf economisch laten draaien, is misschien wel de belangrijkste randvoorwaarde. De doelen van een ondernemer zijn meer dan alleen maar geld verdienen.
Hier geldt de ECHTE vraag: Waarvoor doe je het allemaal? Die vraag geldt voor ons allemaal.
Een ondernemer en een ondernemende medewerker, dus ook jij en ik, kan goed aangeven waar hij / zij het allemaal voor doet.
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is het samenvattende begrip voor deze manier van ondernemen. Ook wel duurzaam ondernemen genoemd. (Netjes omgaan met mensen. Netjes omgaan met dieren. Netjes omgaan met de aarde als geheel. )
De ondernemer houdt bij het maken van zijn / haar keuzes dus rekening met een heleboel zaken. Een van die dingen waar hij / zij rekening mee houdt zijn trends en ontwikkelingen in de markt en in de maatschappij. De eigen persoonlijke situatie en de situatie van het bedrijf.
De looptijd: tot eind december 2014.
De oefensituatie.
De feitelijke oefensituatie is de 'denk wereld' van de ondernemer. (en zijn ondernemende medewerkers).
Jij kunt daar zelf nog een aantal voorbeelden bij bedenken.
Kritische beroepssituatie. [Volgens De Groene Standaard. = examenstaard]
Bas is startend ondernemer en werkt zo mogelijk met de nieuwste technieken en methoden. Hij houdt rekening met actuele richtlijnen en voorwaarden die aan het bedrijf gesteld worden. Bas wil ervoor zorgen dat het bedrijf (of bedrijfsonderdeel) goed is voorbereid op de toekomst. Daarom volgt hij de ontwikkelingen, die in de toekomst voor het bedrijf van belang kunnen zijn. Het gaat om ontwikkelingen in markt en maatschappij, die in de regio spelen maar ook mondiaal van betekenis kunnen zijn.
Op basis van een SWOT analyse kiest Bas voor een grondige vernieuwing van het bedrijfsconcept en hij gaat dit uitwerken in een ondernemingsplan1. Zijn doel is het bedrijf af te stemmen op ontwikkelingen in de markt en/of de maatschappij en om het bedrijf zo in te richten dat de bedrijfsresultaten in de toekomst goed blijven of zelfs kunnen verbeteren. Er zijn veel mogelijkheden: uitbreiding of verplaatsing van bedrijfsactiviteiten, een andere marktbenadering of een complete vernieuwing van de bedrijfsvoering. Bij zijn
keuze vraagt Bas naar de mening van eventuele personeelsleden en raadpleegt hij diverse externe deskundigen.
Bas streeft ernaar om in het ondernemingsplan de factoren People, Planet en Profit maximaal te combineren. Hij werkt de gevolgen van het nieuwe bedrijfsconcept uit voor alle aspecten van de bedrijfsorganisatie, de bedrijfsadministratie, het personeelsbeleid (indien van toepassing), kwaliteitszorg en dergelijke. Tevens geeft aan wat de financiële gevolgen van het plan zullen zijn. Als er onvoldoende financiële gegevens beschikbaar zijn, werkt hij met gemiddelde kengetallen en aannames.
Ook beschrijft Bas in een implementatieplan welke activiteiten ondernomen moeten worden om tot uitvoering van het ondernemingsplan te komen. Hij maakt daarvoor een planning, geeft aan welke middelen en menskracht nodig zijn en hoe evaluatie en bijstelling geregeld zijn.
Bas presenteert het ondernemingsplan aan een panel van deskundigen, bestaande uit bijvoorbeeld een accountant, een vertegenwoordiger van een bank en / of een adviseur. Hij doet dit op een zelfverzekerde manier, omdat hij ervan overtuigd is dat het bedrijf met de uitvoering van het plan klaar is voor de toekomst.
- - - - -
Werkprocessen // Doelstellingen
Totaaloverzicht van de kerntaken en werkprocessen die horen bij de PvB als volgt:
zie ook de 'Groene Standaard'.
Doel:
De startend ondernemer maakt een ondernemingsplan, anticiperend op ontwikkelingen in de markt en de maatschappij, zodat de continuïteit van het bedrijf (of bedrijfsonderdeel) is gewaarborgd.
Examenstandaard: _________________ cohort_______________________ Niveau: 4
Kerntaken Werkprocessen
..
Scores voor Onderdelen voor het Certificaat Ondernemerschap:
Werkprocessen van de CE Ondernemerschap
CEO wp. 1 Bepaalt het (toekomst)beeld van de onderneming
CEO wp. 2 Geeft de onderneming vorm
CEO wp. 3 Regelt het financiële gedeelte (van het opstarten) van de onderneming
CEO wp. 4 Bewaakt de financiële positie van de onderneming
CEO wp. 5 Positioneert en/of innoveert de onderneming
CEO wp. 6 Koopt in voor de onderneming (producten en/of diensten)
CEO wp. 7 Verwerft opdrachten/klanten, stelt offertes op en/of onderhandelt
scores:
___________ _________ ________ ________ ________ ________ _________
OPDRACHTEN 1.1 tm 1.10
1.1 Presentatie Buitenlandstage.
Je bent op buitenland stage geweest. Je hebt veel beleefd en veel geleerd. Je hebt daarvan ook een verslag gemaakt. De ervaringen willen we graag delen met elkaar in de klas.
Verzorg daarom een korte presentatie ca 15 minuten met maximaal 20 foto's.
Waar het over moet gaan? nou eh.......
- Vertel over de reis;
- over de mensen en hun bedrijf.
- Hoe ervaar jij het leven daar?
- Zou je er naar toe willen emigreren?
- Kijk je nu ook met andere ogen naar je eigen woon- en leefomgeving?
- Welke belangrijke keuzes heeft de ondernemer (hij / zij / samen) gemaakt in zijn / hun leven en;
- welke keuzes gaat hij / zij nog maken?
- Vertel over het land en de mensen.
- Vertel over bijzondere belevenissen.
Bedenk daarbij dat niet alles vertelt hoeft te worden. Sommige ervaringen zijn persoonlijk. Je moet soms ook discreet zijn. Wat is dat?
1.2 maak een POP
Maak een POP
Het is jouw opleiding. Daarom is het goed om ook bij jezelf te beginnen. Daarom maken we een POP. Dat is een Persoonlijk Ontwikkelings Plan.
-
NAW info; (Naam; adres; woonplaats; geb. dat; 06 ; email; ed. ..)
-
Thuis situatie.
Gezin; wel of geen bedrijf; beroep ouders; dat soort dingen.
-
Wie ben ik en wat wil ik bereiken?
persoonlijke dingen die je wilt delen; wat vind ik belangrijk? wat doe ik allemaal? bv. functies in de maatschappij; hobbies; nevenbaan;
-
Wie wil ik worden en wat wil ik worden?
anders gezegd: wat wil ik bereiken? bv. bedrijfsopvolger / geen bedrijfsopvolger; (als je dat al weet.... ) beroep? eigen bedrijf starten? prive doelen?
-
Wat moet ik doen om mijn doelen te bereiken?
-
Wat is je doel voor dit schooljaar en hoe ga je dat plannen?
-
Wat wil je gaan doen direct na dit schooljaar?
-
Wat zijn jouw belangrijkste leerpunten?
---------------
Toelichting op POP:
Jouw POP is tevens een caochinginstrument. De POP ga je van tijd tot tijd aanpassen. Je maakt dan een volgende versie. Je zult merken dat je tijdens je ontwikkeling dingen anders gaat zien. Je zult merken dat jij persoonlijk groeit.
Zet de POP ook op de mail naar je coach bmulder@aoc-oost.nl.
planning:
-
1e POP voor 15 september as.
-
1e coachgesprek voor 1 oktober as.
-
Na het 1e coachgesprek maak je de 2e versie van je POP. Geef de 2e versie van POP een datum mee.
1.3 Houdt 2 keer een intervieuw.
Houdt 2 keer een interview met 2 verschillende ondernemers. Kies één ondernemer binnen en één buiten de landbouw. Deze opdracht doe je (bij voorkeur) met z’n 2-en.
Bereid het intervieuw heel goed voor. Op de antwoorden van de ondernemer moet je en kun je doorvragen. Daarom doe je het ook met zijn 2-en.
Voordat je het intervieuw gaat houden bekijk je en beluister je een aantal intervieuws op radio en of TV. Ook dat doe je samen. Wat valt je daarbij op? Wat leer je hieruit? Kun je dat ook toepassen? Pas op: er is een verschil tussen een politiek intervieuw en een vakinhoudelijk intervieuw. Welke vorm ga jij kiezen?
-
Wat voor bedrijf heeft u? Beschrijf.
-
Wat betekent voor u ondernemerschap?
-
Wat wilt u bereiken, of anders gezegd wat zijn uw doelen?
- Hoe afhankelijk ben u van de markt?
-
Bent u zelf actief op de markt?
-
Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen en is dat belangrijk voor u?
-
Hoe ziet u uw kansen voor de toekomst?
-
Welke problemen moet u oplossen voor de toekomst?
-
....... Bedenk zelf nog een aantal vragen. Tijdens het gesprek moet je doorvragen.
-
........Noem een aantal leerpunten voor jezelf naar aanleiding van de intervieuws. Neem die leerpunten mee naar je POP.
Maak van de 2 interviews elk een verslag van minimaal 1 A4 tje.
1.4 Bezoek aan gemeenteraad.
Bezoek een vergadering van de gemeenteraad.
Een ondernemer weet waar belangrijke politieke en bestuurlijke besluiten worden genomen. Daarom ga jij minimaal één vergadering van de gemeenteraad bijwonen. Vaak vindt in de (raads-) commissie al belangrijke voorbereiding van besluitvorming plaats. Jij gaat je bij de voorbereiding van deze opdracht daarom ook de raadscommissie er bij betrekken.
- Je gaat ter voorbereiding, via de site van de gemeente, kennis nemen van de Raadsagenda. Dat is dus de agenda voor die raadsvergadering. Je leest waar het over gaat. Je kijkt ook naar de commissievergadering.
- Wat zijn bespreekstukken? Wat zijn hamerstukken?
- Wat moet je doen als je de besluitvorming van belangrijke onderwerpen wilt volgen of beinvloeden?
- Waar moet je zijn voor het aanvragen van vergunningen voor je nieuw te bouwen stal.
- Ga rondom de raadsvergadering met iemand kort in gesprek. Wie is hij / zij en wat doet hij / zij?
- Wat is een raadscomissie?
- Wat heb je van deze opdracht geleerd? Welk nut heeft deze opdracht voor een ondernemersopleiding als deze volgens jou?
- Maak van al je bevindingen een kort verslag. De raadsagenda maakt deel uit. Dus vanaf je voorbereiding tm de conclusies.
1.5 Maak een Ondernemerstest.
Maak een ondernemerstest /- zelftoets.
Je wilt graag antwoord op de vraag: Waar liggen mijn kwaliteiten en waar ligt mijn belangstelling? Dus: Wat is mijn profiel? (als ondernemer)
Zoek een toets via KvK of op een andere plaats.
Maak deze zelftoets; maak een korte beschrijving van jouw profiel. Anders gezegd: Waar liggen mijn kwaliteiten volgens deze test?
Geef ook een reflectie op de uitgevoerde zelftoets. Ben je het eens met deze uitslag? Wat leer je er uit? Wat ga je er mee doen?
Vermeld ook de gevonden toets met daarbij de link.
Ondernemerschapstest // KvK
de link van de RABO M-Tool:
1.6 Wat zijn ontwikkelingen?
Opdracht:
Wat zijn ontwikkelingen?
Korte inleiding.
Ontwikkelingen zijn veranderingen. Als ondernemer werk je vaak binnen het bedrijf aan je toekomst. Voor je succes ben je ook steeds afhankelijk van de buitenwereld; De Markt en de maatschappij. Daar verdien jij je geld en daar worden de 'spelregels'gemaakt.
Buiten het bedrijf ligt je bestaansrecht als onderneming en als ondernemer. (Dat geld overigens ook voor medewerkers.)
Een ondernemer die met beide benen in de samenleving staat ziet de veranderingen (=ontwikkelingen) en maakt de juiste keuzes. Ontwikkelingen zijn veranderingen die onomkeerbaar zijn.
Bovendien is het leven zoveel leuker als je actief deel uitmaakt van die samenleving. Op de eerste plaats ben je burger in de samenleving. Daarnaast ben je....boer, leraar, bakker, transportondernemer, enz. enz.
bespreek de volgende vragen : Wat betekent het begrip ontwikkeling? Welke ontwikkelingen zien we om ons heen?
Bron: Informatie: zie de site Compendium voor de Leefomgeving: ( vraagje tussendoor: wie heeft deze site opgericht?) http://www.compendiumvoordeleefomgeving.nl/onderwerpen/nl0015-Ontwikkelingen-in-de-maatschappij.html?i=15 Kijk om te beginnen op de sitemap naar ‘Ontwikkelingen in de maatschappij’.
Opdracht:
-
Beschrijf 5 ontwikkelingen in de maatschappij?
-
Beschrijf 5 ontwikkelingen in je bedrijfstak.
-
Is er een verband tussen maatschappelijke ontwikkelingen en die in de (je) bedrijfstak? leg dat uit met een voorbeeld.
Deze opdracht levert een Product voor je portfolio. Beoordeling door docent.
1.7 Kansen in de Markt. / Bezoek supermarkt.
Groepsopdracht.
Maak een groepje en maak samen de opdracht. Zet er wel bij met wie je de opdracht hebt gemaakt.
Discussie: Waar liggen onze kansen in de markt en waar liggen de risico's?
Wij gaan er van uit dat er kansen zijn in de melkveehouderij. Anders zouden wij hier niet zitten. Anders zouden ondernemers ook geen nieuwe stallen bouwen. Dan zouden er geen bedrijven worden overgenomen.
Maar: Is dat dan allemaal zo vanzelfsprekend??
Of willen wij daarover nadenken?
Wie neemt er nou een bedrijf over zonder een positieve verwachting over de toekomst?
Bedenk ook: Een weloverwogen besluit om het bedrijf NIET voort te zetten en niet over te nemen kan een heel goed ondernemersbesluit zijn.
Ook belangrijk: De keuze moet ook bij jou passen.
Succesvolle ondernemers pakken dat anders aan.
Om bovenstaande vraag goed te kunnen beantwoorden kunnen onderstaande vragen jou op weg helpen.Voer de discussie in jouw groepje met medestudententen.
Discussieer met elkaar over de volgende vragen:
- Wat is het bestaansrecht van jouw bedrijf? Anders gezegd: Waarom kan jou bedrijf bestaan?
- Waarom zijn wij zo afhankelijk van de markt? FC haalt de melk gewoon op en klaar is kees. (Of ligt het anders?)
- Hoe staan wij als sector er voor in de toekomst? Markt? 2013? 2015?
- Kunnen we nog meer goede vragen bedenken?
- Wat kunnen wij er zelf aan doen om die afzet te bevorderen? Lid zijn van een goede afzetcooperatie is niet genoeg. Of toch wel?
Deze opdracht kan ook een reden zijn om een excursie te organiseren.
Opdracht: Bezoek een supermarkt en kijk heel goed.
-Wat zie je allemaal in de supermarkt?
-Wat merk je op aan consumentengedrag?
-Vergelijk ook met jezelf.
1.8 Bezoek een bijeenkomst van Friesland Campina.
Bezoek een vergadering van Friesland Campina of andere.
- Bereid dat voor. Wat is de agenda van de vergadering?
- Volg wat er begeurt in de vergadering. Waar gaat het over?
- Hoe verloopt de vergadering?
- Hoe is de sfeer? Is het een 'WIJ-gevoel' of is er een WIJ-ZIJ sfeer? Waarom vragen wij ons dat af ???
- Met wie heb je gesproken?
- Wat kun je nog meer opmerken?
- Wat is het doel van RFC?
- Wat heb je er van geleerd?
1.9 Bezoek een bijeenkomst van For Farmers.
Bezoek samen een vergadering van For Farmers; Arkervaart of andere.
- Bereid dat voor. Wat is de agenda.
- Volg wat er begeurt. Waar gaat het over?
- Hoe verloopt de vergadering? Hoe is de sfeer? Is het een 'WIJ-gevoel' of is er een WIJ-ZIJ sfeer? Waarom vraag ik dat ???
- Wie heb je gesproken?
- wat je nog meer weet te melden..............
- Wat is het verschil tussen bv RFC en For Farmers wat betreft de plaats in de keten?
- Hebben RFC en For Farmers met elkaar te maken?
- Wat heb je er van geleerd?
1.9 Evenement Boer - Burger
Bezoek een evenement gericht op de relatie tussen de agrarische sector en de consument.
of........... lever een bijdrage aan een dergelijk evenement.
Maak hiervan een kort verslag. Kernvragen: Wie? Wat? Waar? Wanneer? Waarom? (=Nut?)
Wat heb jij gedaan?
Je mag ook gebruik maken van een evenement dat eerder heeft plaatsgevonden en waar jij bij betrokken was.
Dan moet je terugkijken en de vragen beantwoorden.
1.10 Houdt Logboek bij.
Houdt een eenvoudig logboek bij van al je inspanningen voor de opdrachten buiten de lessen.
Geef steeds de datum, omschrijving en tijdsduur. Doe dat op exel zodat je makkelijk kunt optellen.
TOETSING
Bewijsstuk
Bewijsstuk met werkprocessen.
Als alle opdrachten onder 1.0 en 2.0 zijn afgehandeld en goedgekeurd en dus ook op KISS geplaatst vindt er na individuele reflectie een afrondend evaluatiegesprek plaats met de groep en de docent.
Daarna wordt het Bewijsstuk afgetekend voor dit project Toekomst 2014.
Iedere student-deelnemer levert zelf een bijgewerkt bewijsstuk en ieder zorgd zelf voor plaatsing op KISS.
Aan dit bewijsstuk worden de werkprocessen gekoppeld. Als dat koppelen van werkprocessen niet in één keer kan dan wordt het document 2x of vaker ingeleverd op Netschool.
Een eigen prestatie of inzet die een duidelijke prestatie levert kan leiden tot een bewijsstuk voor een werkproces.
Bronnen.
Voorbeelden van heel bruikbare bronnen.
Je kunt ook zelf op zoek gaan naar interessante sites in binnen- en buitenland.
Marketingconcepten;
About Milk. Video over FrieslandCampina
kijk onder het onderwerp 'over ons' en bekijk de video.
The Marketing Process
Welke stappen moet je doorlopen als je het Marketing Concept in de praktijk wilt brengen als ondernemer?
Marketing
Marketing. Wat is Marketing.
Dairy Campus
video over duurzame melkveehouderij. WUR
Unilever
video RABO Het Nieuwe Melken.
CRV
fokkerij; een van de factoren naar een duurzame melkvehouderij
Fonterra Zuivel; Australië; New Zealand; China;
Friesland Campina
Arla Foods
Fronterra. Zuivel Nieuw Zeeland
FC / over ons /
FC / over ons /
over de organisatie FC / de leden, de afzet wereldwijd enz. de producten,
vion en kwaliteit
Friesland Campina
Courage 2025
Courage is een stichting die innovatie in de Nederlandse melkveehouderij stimuleert en ondersteunt. Courage is een initiatief van LTO Nederland en Nederlandse Zuivelorganisatie NZO, en heeft een alliantie met het InnovatieNetwerk.
Courage richt zich op grensverleggende vernieuwingen in de melkveehouderij voor de lange termijn (lees: 2025). Courage doet dat samen met melkveehouders, wetenschappers, beleidsmakers, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.
duurzaam nieuws
Duurzaamnieuws publiceert dagelijks nieuws en achtergrondinformatie over duurzaamheid voor consumenten en burgers.
Lely
innovators in agriculture
Rabobank. Agrarische bedrijven
Er is heel veel informatie en kennis bij de RABO- organisatie. Ook als het gaat over bedrijfovername of ook wel bedrijfsopvolging genoemd
Hendrix Genetics / Hypor
Hypor; een voorbeeld
Ekoland; ketens in de biologische sector
ketens in de biologische sector
VION Food Group
VION Food: vers vlees, convenience en ook agf
VION Food is actief in de efficiënte, hygiënische en hoogwaardige productie van vers varkens-, rund-, kip- en lamsvlees. Daarnaast ontwikkelt, produceert en vermarkt VION gemaksvoeding gebaseerd op vlees en andere voedingsmiddelen zoals groenten en vegetarische producten.
VION Food richt zich op drie thuismarkten
VION Food telt drie thuismarkten: Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. VION Food is organisatorisch onderverdeeld in VION Food Netherlands, VION Food Germany, VION Food UK en VION Food International.
Friesland Campina
Courage 2025
Courage is een stichting die innovatie in de Nederlandse melkveehouderij stimuleert en ondersteunt. Courage is een initiatief van LTO Nederland en Nederlandse Zuivelorganisatie NZO, en heeft een alliantie met het InnovatieNetwerk.
Courage richt zich op grensverleggende vernieuwingen in de melkveehouderij voor de lange termijn (lees: 2025). Courage doet dat samen met melkveehouders, wetenschappers, beleidsmakers, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.
duurzaam nieuws
Duurzaamnieuws publiceert dagelijks nieuws en achtergrondinformatie over duurzaamheid voor consumenten en burgers.
Lely
innovators in agriculture
Biologica; Markt en Keten in de biologische landbouw
Wat kunnen wij leren uit deze keten benadering?