Informatie zoeken en selecteren

Informatie zoeken en selecteren

Informatie zoeken

Google

Een zoekmachine is een dienst op internet waarmee je met behulp van zoekwoorden informatie kunt opzoeken op het World Wide Web.
 
Een bekend voorbeeld is Google.
De naam "Google" zou afkomstig zijn van"googol", een begrip dat 10 aanduidt tot de 100ste macht. Dit toont de ambitie van Google om zowat alles te vinden wat er te vinden valt op internet.
Google is één van de meest gebruikte én gebruiksvriendelijke zoekmachines, maar er zijn er meer!

 

Voor 1 student: Google kan individueel gebruikt worden in de lessen. De docent plaatst een onderwerp, stelling, vraag enz. en de student kan zelf zijn bijdrage verwerken of presenteren, opslaan en evt. inleveren.

Voor 2-4 studenten: De docent laat een groepje studenten samen een groepsopdracht "zoeken" maken over een woord, stelling, vraag enz. De studenten kunnen vervolgens het product presenteren, opslaan en evt inleveren.

Voor > 5 studenten: De docent laat een klas met studenten samen een groepsopdracht "zoeken" maken over een woord, stelling, vraag enz. De studenten kunnen vervolgens het product presenteren, opslaan en evt inleveren.

 

Handleiding Google

Wikipedia

Wat is Wikipedia?

Wikipedia is een vrije, meertalige internetencyclopedie die door meerdere auteurs op vrijwillige basis wordt geschreven. Iedereen kan zich als auteur aanmelden. Wikipedia is een gemakkelijk te benaderen project op internet. Het doel van Wikipedia is zo veel mogelijk kennis zo nauwkeurig mogelijk te beschrijven.

 

Voor 1 student: Wikipedia kan individueel gebruikt worden in de lessen. De docent plaatst een onderwerp, stelling, vraag enz. en de student kan zelf zijn bijdrage verwerken of presenteren, opslaan en evt. inleveren.

Voor 2-4 studenten: De docent laat een groepje studenten samen een groepsopdracht "zoeken" maken over een woord, stelling, vraag enz. De studenten kunnen vervolgens het product presenteren, opslaan en evt inleveren.

Voor > 5 studenten: De docent laat een klas met studenten samen een groepsopdracht "zoeken" maken over een woord, stelling, vraag enz. De studenten kunnen vervolgens het product presenteren, opslaan en evt inleveren.

Handleiding Wikipedia

YouTube

YouTube is de grootste aanbieder van online video. Op internet is het één van de meest bezochte plekken om video's te bekijken of te delen.

YouTube biedt mensen en/of bedrijven de mogelijkheid om op een makkelijke manier video's te uploaden en te delen. 

Iedereen kan video's vinden en plaatsen op YouTube, of het nu gaat om nieuwsberichten, hobby's, muziek of interesses. Op YouTube kun je je eigen uitzendkanaal starten.

 

Voor 1 student:  De student zoekt en bekijkt een YouTubefilmpje aan de hand van een kijkopdracht.

Voor 2-4 studenten: De docent laat een groepje studenten samen een of meerdere YouTubefilmpjes zoeken en bekijken. Vervolgens kan er een opdracht worden uitgevoerd. Ook kan men feedback op de filmpjes achterlaten op YouTube.

Voor > 5 studenten: idem

Handleiding YouTube

Symbaloo

Met Symbaloo kun je op een visuele manier al je favoriete websites verzamelen. Ieder blokje is een link naar een pagina. Je bepaalt zelf welke links je bij elkaar op één pagina wilt plaatsen.

Symbaloo staat voor Verzamelen of  Bijeenbrengen. En dat is precies wat je met Symbaloo kunt doen!

Met Symbaloo kun je ook een hele pagina met links delen met anderen. Ook is er een mobiele app beschikbaar, evenals een iPad versie. Met Symbaloo hoef je daarom nooit meer te zoeken naar die ene link.

 

Voor studenten: Laat de student(en) links verzamelen over een bepaald onderwerp en vervolgens delen. 

Voor docentenDeel je eigen pagina of een deel van die pagina met de studenten. Of verzamel als vakgroep links en deel ze. Je kunt ook een gezamelijk mailadres als inlog gebruiken waardoor je niet meer hoeft te delen.

 

Handleiding Symbaloo

Padlet

Deze tool kun je vinden op http://www.padlet.com.

Met Padlet maak je een virtueel prikbord, een zogenaamde wall. Deze wall richt je zelf in met een achtergrond en een hoofdvraag. De link van de Padlet kun je vervolgens aan studenten mailen, twitteren, prive houden of op andere manieren delen.

Een ideale tool om studenten door het stellen van een vraag informatie te laten zoeken, verzamelen en presenteren.

 

Voor 1 student: Padlet kan individueel gebruikt worden. Stel een vraag en de student gaat informatie zoeken. De student kan het uiteindelijke product (de Padlet) presenteren en delen.

Voor 2-4 studenten: laat een groepje studenten samen informatie opzoeken over de gestelde vraag. De studenten kunnen vervolgens het product presenteren en delen.

Voor > 5 personen: maak als docent meerdere Padlets met dezelfde vraag. Laat de studenten informatie zoeken over de gestelde vraag. De studenten kunnen vervolgens het product presenteren en delen.

 

Handleiding Padlet

Contact

Heb je aanvullingen op de beschreven werkvormen?

Neem contact op met de I-coaches van Noorderpoort via dit e-mailadres

 

Op dit werk rust een Creative Commons CC By licentie. Lees hier de voorwaarden.

Auteurs: I-coaches Noorderpoort

 
  • Het arrangement Informatie zoeken en selecteren is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2021-04-08 09:19:16
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; MBO, Niveau 1: Assistentenopleiding; HBO - Master; HBO - Bachelor;
    Leerinhoud en doelen
    Onderwijskunde; Pedagogiek;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    competent, digitale didactiek, docent, ict bekwaam, professionalisering

    Bronnen

    Bron Type
    Handleiding Wikipedia
    http://maken.wikiwijs.nl/55798/wikipedia
    Link

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    I-coaches Noorderpoort. (2021).

    Voorkennis activeren

    https://maken.wikiwijs.nl/51851/Voorkennis_activeren

    I-coaches Noorderpoort. (2015).

    YouTube

    https://maken.wikiwijs.nl/56022/YouTube

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.