Tools
Voorkennis: de kapstok waaraan nieuwe kennis wordt opgehangen.
- Bij het activeren van voorkennis vraag je de studenten wat zij al over het onderwerp weten (in het algemeen).
- Je werkt daarna tijdens de les naar je specifieke lesdoel.
- Het activeren van voorkennis is een middel om je studenten in de leerstand te zetten en wordt daarom kort gehouden.
- Maximaal vijf minuten.
Op dit werk rust een Creative Commons CC By licentie. Lees hier de voorwaarden.
Auteurs: I-Coaches Noorderpoort
Nearpod
Nearpod is een gebruiksvriendelijke tool waarmee je heel goed voorkennis kunt activeren. zo kun je je lessen interactiever maken. Je kunt Nearpod gebruiken voor het geven van klassikale lessen, les op afstand of om de student te laten bepalen wanneer hij/zij de les volgt.
Studentgestuurd:
- voor 1 of meerdere studenten of hele groep: specifieke opdracht om voorkennis te activeren die in eigen tempo doorlopen kan worden.
Docentgestuurd (live) les:
- voor meerdere studenten of hele groep: de docent bepaalt het tempo van de les waarbij voorkennis geactiveerd wordt.
Handleiding Nearpod:
Padlet
Een ideale tool om voorkennis te activeren. Stel een vraag en laat de studenten brainstormen.
Deze tool kun je vinden op http://www.padlet.com.
Met Padlet maak je een virtueel prikbord op je laptop. Dit prikbord richt je zelf in met een achtergrond en een hoofdvraag of stelling. Vervolgens laat je dit prikbord (de Wall of de Padlet) zien op het digitale schoolbord.
Studenten gaan naar de Padletsite en beantwoorden de vraag op hun laptop, smartphone of tablet. De link naar deze Padlet kun je vervolgens aan studenten mailen, twitteren, prive houden of op een andere manieren delen.
Voor 1 student: Padlet kan individueel gebruikt worden. Stel een vraag en de student gaat brainstormen. De student kan het uiteindelijke product presenteren, opslaan en evt inleveren.
Voor 2-4 studenten: laat een groepje studenten samen brainstormen over de gestelde vraag. De studenten kunnen vervolgens het product presenteren, opslaan en evt inleveren.
Voor > 5 studenten: maak als docent meerdere Padlets met dezelfde vraag. Laat de studenten brainstormen over de gestelde vraag. De studenten kunnen vervolgens het product presenteren, opslaan en evt inleveren.
Handleiding Padlet
Mentimeter
Met Mentimeter kun je voorkennis activeren.
Je hebt in de gratis versie steeds 2 vragen stellen op 1 code.
Voor 1 student: de docent stelt een vraag, de student gaat brainstormen en kan dit evt later in een presentatie gebruiken.
Voor 2-4 studenten: de docent stelt een vraag, de studenten gaan in een groepje brainstormen en gebruiken dit evt in een presentatie.
Voor >5 studenten: idem
Handleiding Mentimeter
Whiteboard.fi
Wil jij voorkennis activeren bij je studenten? Stel een vraag via Whiteboard.fi, deel de link met je studenten (via bijv. Teams)
Whiteboard.fi is een eenvoudig maar krachtig online whiteboard. Met een code geef je studenten toegang tot jouw whiteboard, zodat zij zien wat jij schrijft en tekent. Op hun eigen whiteboard kunnen ze antwoorden of input geven, waarbij jij een overzicht van alle whiteboards krijgt. Zo zie wat iedere student aan voorkennis heeft over een bepaald onderwerp.
Extra optie is dat je de uitkomsten kunt exporteren naar pdf of een afbeelding, zodat je een mooi overzicht hebt na de sessie.
voor 1 student: de docent stelt een vraag aan een student
voor 2 - 4 studenten: idem
voor > 5 studenten: idem
Handleiding Whiteboard.fi
Tricider
Tricider is een eenvoudige, gratis tool om studenten te leren brainstormen, argumenteren en stemmen.
Tricider biedt meer mogelijkheden dan het digitale prikbord Padlet omdat je de studenten in 3 stappen laat brainstormen.
Voor 1 student: Stel een vraag en laat de student individueel een antwoord geven. Stap 2: de student geeft argumenten voor het antwoord.
Voor 2 - 4 studenten: Stel een vraag en laat de studenten individueel of in een groepje een antwoord geven. Stap 2: de student bedenkt argumenten voor of tegen dit antwoord of reageert op een ander gegeven antwoord. De derde stap is stemmen op het beste idee.
Voor > 5 studenten: zie 2-4 studenten
Handleiding Tricider
Todaysmeet
Stel een vraag via Todaysmeet, deel de link met je studenten (via social media) en zij kunnen direct
met elkaar brainstormen.
Zo simpel is deze tool die vooral gemaakt is voor feedback en brainstormsessies, ideaal voor in de klas dus! Projecteer op een groot scherm Todaysmeet en laat de ideeën maar komen.
voor 1 student: een docent stelt een vraag aan de student of andersom.
voor 2 - 4 studenten: idem
voor > 5 studenten: idem
Handleiding Todaysmeet
Kahoot
Kahoot stelt je in staat om multiplechoice vragen te stellen die de studenten vervolgens beantwoorden via hun smartphone, tablet of laptop.
Toepassen bij Voorkennis activeren:
Je kunt Kahoot! inzetten als je een nieuw onderwerp introduceert. Hierdoor zie je welke voorkennis de student/ groep al heeft.
Die voorkennis wordt na het spelen van de quiz zichtbaar gemaakt in een Exceldocument. Hierin ziet de docent de individuele scores per vraag. De student krijgt bovendien inzicht in zijn eigen voorkennis over dit onderwerp. Het wedstrijdelement van Kahoot! heeft een enthousiasmerend effect op de student/groep!
Voor de docent: maak een Kahoot! voor de hele klas.
Voor 1 student: laat een student zelf een Kahoot! maken en presenteren.
Voor 2-4 studenten: laat groepjes studenten zelf een Kahoot! maken en presenteren.
Voor >5 studenten: laat groepjes studenten zelf een Kahoot! maken en presenteren.
Handleiding Kahoot
Socrative
Met Socrative kun je studenten individueel een toets laten maken of samen met je studenten allerlei vragen en stellingen klassikaal behandelen en bespreken. Het is een prima tool om voorkennis te activeren.
Voor 1 student: je kunt de student een individuele toets laten maken.
Voor 2-4 studenten: ditzelfde kan ook in groepjes. Laat de studenten samen het juiste antwoord bepalen.
Voor > 5 studenten: je kunt verschillende groepjes het tegen elkaar laten opnemen.
Mentimeter
Met Mentimeter kan je de studenten een woordenwolk laten maken.
Dit kan een oriënterende vraag zijn omtrent de leerstof of leerproces van de studenten.
Hiermee laat je de student of groep inzien wat ze al weten over een bepaald onderwerp.
Handleiding Mentimeter
Tagxedo
Een Tagxedo is een weergave van een aantal woorden. De frequentie van de woorden is hierbij heel belangrijk. Hoe vaker het woord voorkomt, hoe groter het weergegeven wordt. Dit werkt hetzelfde als een Wordle, het enige verschil is dat je hier zelf een vorm voor de weergave kunt kiezen.
Tagxedo gebruik je om voorkennis te activeren. Laat de student woorden noteren en dan in Taxgedo zetten.
Voor 1 student: stel een vraag of noem een onderwerp. Laat de student brainstormen en de woorden noteren. Kies een layout en maak een mooie woordenwolk in Tagxedo.
Voor 2-4 studenten: Dezelfde opdracht als bij 1 student of gezamenlijk woorden bedenken en er één woordenwolk van maken.
Voor >5 studenten: idem of meerdere groepjes naast elkaar
Wordle
Met Wordle kun je een woordwolk maken. Een woordwolk is een grafische weergave van de woorden die in een tekst staan. De meest genoemde woorden worden het grootst weergegeven.
Ongeacht het aantal studenten kun je Wordle gebruiken voor de analyse van teksten, weblogs en nieuwssites. Maar ook bij de start van een nieuw project of les.
Hoe gebruik je Wordle?
Voor 1 student: laat de student aan de hand van een tekst zelf ontdekken wat de kernwoorden zijn van die tekst. Dit kan elk type tekst zijn: een werkstuk, een stuk leerstof of een gedicht. Je kunt de student ook een eigen tekst (werkstuk) op die manier grafisch laten weergeven.
Voor 2-4 studenten: idem.
Voor > 5 studenten: idem in een groep.
Handleiding Wordle
Bubbl us
Bubbl.us is een tool waarmee je een mindmap maakt. Hiermee kun je de studenten laten nadenken over een bepaald onderwerp: voorkennis activeren
Je begint met één ballonnetje en met behulp van de Enter- en Tab toets maak je respectievelijk Childs en Siblings aan. Voor het opslaan van deze mindmaps moet je een account aanmaken. Het programma kent een gratis versie en een betaalde.
Voor 1 student: Bubbl.us kan individueel gebruikt worden. De docent plaatst een woord, stelling, vraag enz., de student levert vervolgens zijn bijdrage aan de mindmap. De student kan het uiteindelijke product presenteren, opslaan en evt. inleveren.
Voor 2-4 studenten: De docent laat een groepje studenten samen een mindmap maken over een woord, stelling, vraag enz. De studenten kunnen vervolgens het product presenteren, opslaan en evt inleveren.
Voor > 5 studenten: De docent laat een klas met studenten samen een mindmap maken over een woord, stelling, vraag enz. De studenten kunnen vervolgens het product presenteren, opslaan en evt inleveren.
Handleiding Bubblus
Video opnemen
Bij het activeren van voorkennis kun je ook heel goed videomateriaal gebruiken welke je zelf opneemt. Deze video's kun je daarna inzetten om voorkennis te activeren. Het is een eenmalige actie welke je veel tijdwinst kan geven. Het grote voordeel voor de student is dat deze het filmpje in eigen tijd, tempo en plaats kan bekijken.
PowerPoint naar video
Screencast-o-matic
Soms is het jammer dat de uitleg die jij als docent tijdens de les hebt gegeven eenmalig is. Een zieke student die nét jouw instructie gemist heeft, een paar studenten die jouw uitleg vlak voor een toets nóg een keer willen horen... of je wilt blended onderwijs geven met een Nearpod waarin je een zelfgemaakt filmpje hebt opgenomen.
Het programma Screencast-o-matic geeft jou de mogelijkheid om die uitleg ''op te slaan'' met behulp van een filmpje. Let wel, deze opname maak je gewoon op je laptop. Je hoeft niets te downloaden. Alleen je presentatie of uitleg opnemen en je commentaar inspreken.
Voor alle groepsgroottes:
Je maakt een opname met het programma Screencast-o-matic. Naar keuze kun je het bestand plaatsen in jouw ELO, op YouTube, op Stream, of binnen het programma zelf.
Contact
Heb je aanvullingen op de beschreven werkvormen?
Neem contact op met de I-coaches van Noorderpoort via dit e-mailadres
Op dit werk rust een Creative Commons CC By licentie. Lees hier de voorwaarden.
Auteurs: I-coaches Noorderpoort