Kennisclips varkenshouderij

Kennisclips varkenshouderij

Algemene Inleiding

Onder de titel ‘Wroeten met’ organiseert Varkensnet studiedagen voor ondernemers, docenten of studenten varkenshouderij. Op de agenda staan actuele thema’s die volgens LTO Nederland of ondernemers aan bod moeten komen binnen het onderwijs. Voorbeelden zijn: het houden van beren, schakelen in de keten, kraamstalmanagement, enzovoorts. De studiedagen bestaan uit inleidingen door experts en workshops al dan niet gecombineerd met bedrijfsbezoek.

In samenwerking met Varkensnet zorgen Groen Kennisnet en het Ontwikkelcentrum ervoor dat de informatie over de actuele thema’s snel beschikbaar komt voor onderwijs en ondernemers. Het Ontwikkelcentrum maakt een videoregistratie van de lezingen tijdens deze bijeenkomsten, en maakt daar vervolgens vragen en praktijkopdrachten bij. Dit lesmateriaal, toegesneden op de actualiteit, richt zich op studenten hbo en mbo+. Groen Kennisnet zorgt voor de ontsluiting.

Vitale varkens

Inleiding

Rendementsverbetering in de (vlees)varkenshouderij krijgt steeds meer aandacht. Wat zijn succesfactoren van bedrijven die het lukt om én een goede groei te halen én een goede voerconversie? Op een aantal praktijkbedrijven zijn deze factoren geïnventariseerd. Vervolgens zijn deze factoren verder onderzocht in een meerjarig onderzoek met als titel ‘Vitale Varkens’. Een goed vleesvarken start met een goede big: welke invloed hebben genetica en geboortegewicht? Hoe kunt je hierin sturen? De laatste inzichten over voersamenstelling en voermethoden komen uitgebreid aan bod en geven inzicht in wat we kunnen doen om groei en voerconversie te optimaliseren. Vanuit het NETwerk “Cockpit vleesvarkens” delen varkenshouders hun ervaring met weegsystemen en het ontwikkelen van een alarmsysteem. Zie voor alle inleidingen het arrangement Vitale varkens. Het arrangement is vrij toegankelijk.

 

Kennisclip Vitale Varkens

Kraamstalmanagement en bigvitaliteit

Inleiding

De afgelopen jaren zien we in de zeugenhouderij in Nederland een toename van het aantal biggen dat één zeug krijgt per worp. Door de vitaliteit van de biggen te verhogen kan de zeug deze grote tomen biggen beter groot brengen en kunnen de biggen zich goed ontwikkelen. Dit is belangrijk, want naast het aantal afgeleverde biggen gaat ook de kwaliteit van de biggen een steeds grotere rol spelen. Bestudeer voor meer informatie het arrangement Kraamstalmanagement en bigvitaliteit. Het arrangement is alleen toegankelijk voor mensen uit het onderwijs met een abonnement op de Educatieve Content Collectie.

Bent u werkzaam in het onderwijs en geïnteresseerd in deze arrangementen? Neem dan contact op met Alfons van den Belt (alfons@vdbelt.eu) of Peter van Loon (p.vanloon@ontwikkelcentrum.nl).

Beren houden

Inleiding

Het niet castreren van beren is maatschappelijk gezien een hot item. De overstap van het houden van borgen (gecastreerde beren) naar het houden van beren vraagt om veranderingen in de bedrijfsvoering. Vleesvarkenshouders stellen steeds vaker vragen over het houden van beren. Wat heeft een beer nodig aan voedingsstoffen? Wat betekent het voor de groei en voederconversie? Wat wordt de afleverstrategie en wat zijn de financiële resultaten? Hoe kan de varkenshouder ongewenst gedrag bij beren, zoals springgedrag, verminderen? Allemaal vragen die varkenshouders in de praktijk tegen komen en die worden behandeld in het arrangement Beren houden. Het arrangement is alleen toegankelijk voor mensen uit het onderwijs met een abonnement op de Educatieve Content Collectie.

Bent u werkzaam in het onderwijs en geïnteresseerd in deze arrangementen? Neem dan contact op met Alfons van den Belt (alfons@vdbelt.eu) of Peter van Loon (p.vanloon@ontwikkelcentrum.nl).

Mijn Varken: het monitoren van het individuele dier

Inleiding

Hoe kunnen we met behulp van moderne technieken meer meten en monitoren aan het individuele dier? Kunnen we daarmee verbeteringen bewerkstelligen op gebied van technische resultaten, diergezondheid en welzijn? Meer daarover leer je in de volgende kennisclips.

 

Klik op onderstaande link voor het arrangement:

Mijn Varken: het monitoren van het individuele dier

De varkenshouderij in 2020... Gezonde varkens en weinig antibiotica

Inleiding

Wat zijn de (on)mogelijkheden om antibioticagebruik in de varkenshouderij te verminderen? Wat betekent het voor de varkenshouder en zijn team om echt het antibioticagebruik terug te dringen? Dat leer je in de volgende kennisclips.

 

Klik op onderstaande link voor het arrangement:

De varkenshouderij in 2020 - Gezonde varkens en weinig antibiotica

 

  • Het arrangement Kennisclips varkenshouderij is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteurs
    Ontwikkelcentrum Stichting Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2015-06-04 14:53:54
    Licentie
    CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Kennisclip Vitale Varkens
    http://maken.wikiwijs.nl/53247/Vitale_varkens
    Link

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Stichting, Ontwikkelcentrum. (z.d.).

    Varkensnet

    https://maken.wikiwijs.nl/47297/Varkensnet