1 H1 Inleiding

H1 Inleiding

1.1 Plastic Heroes

Oefening: Type plastic

Start

1.2 Soorten plastic practicum

Soorten plastic: welk plastic is het?

 

Plastics en kunststoffen kom je overal tegen. 'Plastics' is eigenlijk een verzamelnaam voor een hele grote groep stoffen die zeer uiteenlopende eigenschappen en toepassingen kennen. Over het algemeen worden plastics in de natuur vrijwel niet afgebroken. Ze kunnen daardoor heel lang voor problemen zorgen.
Veel (plastic) afval komt uiteindelijk in de zeeën terecht. Hiernaast zie je een foto van een schildpad die al op jonge leeftijd in een blikjeshouder is blijven steken. Hij is er uiteindelijk omheen gegroeid. Wonderbaarlijk genoeg heeft deze schildpad het overleefd, maar je kunt je wel voorstellen wat een schade die miljoenen andere blikjeshouders in de zee kunnen aanrichten.

Plastic inzamelen en hergebruiken

Om te voorkomen dat plastic in het milieu terecht komt is in Nederland de campagne 'Plastic Heroes' opgezet, waarover je al gelezen hebt. De campagne is erop gericht om zoveel mogelijk plastic afval gescheiden in te zamelen, zodat het opnieuw gebruikt kan worden. De moeilijkheid is dat niet alle plastics hergebruikt kunnen worden. Ook hebben de verschillende soorten plasticafval verschillende bestemmingen. De grote vraag is: hoe houd je de verschillende soorten plastic uit elkaar?

 

Practicum: Soorten plastic

 

In dit practicum ga je verschillende soorten plastic van elkaar onderscheiden op basis van verschillen in dichtheid. Je krijgt van je docent of PAL een aantal stukjes van verschillende soorten plastic. Je zal met behulp van oplossingen met een bekende dichtheid proberen uit te vinden welke soorten plastic je hebt gekregen.

Materialen:

Brander, driepoot, gaasje, bekerglazen, roerstaaf, pipet of spuit, kroezentang, weegschaal.

Mengsel van stukjes plastic (korreltjes of snippers)

Chemicaliën:

2-propanol (70%)

Zout 


Veiligheid:

2-propanol is erg brandbaar en giftig, dus je moet ermee in een zuurkast werken. Neem je mengsel van stukjes plastic (korreltjes of snippers).

1. Pak een bekerglas van 1 l en vul dit met 500 ml (gedestilleerd) water. Doe het plastic erbij.

2. Zorg met een roerstaaf dat er geen luchtbelletjes aan het plastic blijven zitten.

3. Noteer je waarnemingen.

>> Wat kun je zeggen over de dichtheid van de drijvende stukjes plastic?

>> Wat kun je zeggen over de dichtheid van de gezonken stukjes plastic?

4. Schep voorzichtig de drijvende stukjes plastic uit het bekerglas - we zullen ze de "drijvers" noemen - en bewaar die voor later in het practicum.

5. Voeg aan het water met de "zinkers" een hoeveelheid van 5,0 gram keukenzout toe en roer goed. Laat het bekerglas dan even staan. Noteer de dichtheid van het water.

6. Als er nu plastic gaat drijven, ga je door met stap 7. Als er nu geen plastic gaat drijven, ga je terug naar stap 5.

>> Bepaal, op grond van de dichtheid van het water, de dichtheid van het plastic dat is gaan drijven.

7. Vis het drijvende plastic uit het bekerglas en leg het apart. Als er nog plastic in het bekerglas zit, ga je terug naar stap 5. Anders ga je door met stap 8.

8. Je hebt nu alle plastic uit het water verwijderd. Je hebt verschillende 'groepen' plastic onderscheiden, geordend naar dichtheid.

9. Laat je ordening door de begeleider controleren.

10. Pak nu de "drijvers" uit stap 4.

11. Neem een bekerglas van 1 L dat voor de helft gevuld is met een 70 vol% 2-propanol-oplossing. Doe de "drijvers" uit stap 4 erbij.

12. Zorg er met de roerstaaf voor dat er geen luchtbelletjes aan de stukjes plastic zitten.

>>Bereken de dichtheid van deze 70 vol% 2-propanol oplossing. De dichtheid van 2-propanol is 0,785 g/ml.

13. Bedenk nu zelf de stappen die je moet doorlopen om de drijvers te scheiden op dichtheid. Hint: je gaat gedestilleerd water toevoegen aan de oplossing.

14. Laat je onderzoeksopzet controleren door de begeleider.

15. Voer het onderzoek uit.

>> Bereken of bepaal steeds de dichtheid van de verschillende groepen plastic die je onderscheidt.

>> Vergelijk de door jou berekende dichtheden van de plastics met de gegeven dichtheden in de tabel hieronder en bepaal welke plastics in je mengsel zaten.

  • Het arrangement 1 H1 Inleiding is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Bètapartners Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2015-05-08 14:00:34
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

    Dit materiaal is achtereenvolgens ontwikkeld  en getest in een SURF-project  (2008-2011: e-klassen als voertuig voor aansluiting VO-HO) en een IIO-project (2011-2015: e-klassen&PAL-student).  In het SURF project zijn in samenwerking met vakdocenten van VO-scholen, universiteiten en hogescholen e-modules ontwikkeld voor Informatica, Wiskunde D en NLT.  In het IIO-project (Innovatie Impuls Onderwijs) zijn in zo’n samenwerking modules ontwikkeld voor de vakken Biologie, Natuurkunde en Scheikunde (bovenbouw havo/vwo).  Meer dan 40 scholen waren bij deze ontwikkeling betrokken.

    Organisatie en begeleiding van uitvoering en ontwikkeling is gecoördineerd vanuit Bètapartners/Its Academy, een samenwerkingsverband tussen scholen en vervolgopleidingen. Zie ook www.itsacademy.nl

    De auteurs hebben bij de ontwikkeling van de module gebruik gemaakt van materiaal van derden en daarvoor toestemming verkregen. Bij het achterhalen en voldoen van de rechten op teksten, illustraties, en andere gegevens is de grootst mogelijke zorgvuldigheid betracht. Mochten er desondanks personen of instanties zijn die rechten menen te kunnen doen gelden op tekstgedeeltes, illustraties, enz. van een module, dan worden zij verzocht zich in verbinding te stellen met de programmamanager van de Its Academy (zie website). 

    Gebruiksvoorwaarden:  creative commons cc-by sa 3.0

    Handleidingen, toetsen en achtergrondmateriaal zijn voor docenten verkrijgbaar via de bètasteunpunten.

     

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Deze les maakt onderdeel uit van de e-klas 'Plastic soep' voor havo 4 voor het vak scheikunde.
    Leerniveau
    HAVO 4;
    Leerinhoud en doelen
    Scheikunde; Systeemdenken (scheikunde); Duurzaamheid;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    e-klassen rearrangeerbaar
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Type plastic

    Resultaten

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.