4 H4.Het puberende brein

4 Het puberende brein

In dit hoofdstuk bestuderen we de bijzondere eigenschappen van de hersenen tijdens de puberteit. In de puberteit is er veel ontwikkeling in de grote hersenen. De volgende leerdoelen komen aan bod.

Na het bestuderen van dit hoofdstuk kun je...

  • beschrijven wat de functies zijn van de grote hersenen,
  • uitleggen dat er verschillende hersengebieden zijn te onderscheiden (en daar een paar voorbeelden van geven),
  • beschrijven welke veranderingen er tijdens de puberteit optreden in de hersenen,
  • uitleggen wat bedoeld wordt met hersenlateralisatie. 

4.1 De grote hersenen

De pubertijd

Als volwassen het woord 'pubers' gebruiken, dan hebben ze vaak wat te klagen. Ouders vinden dat pubers hun kamer slecht opruimen of hun bed niet uit te branden zijn. Leraren vinden dat pubers brutaal zijn en niet kunnen plannen. Misschien herken jij jezelf hier helemaal niet in, en voel jij jezelf helemaal geen typische puber. Wat uit onderzoek wel blijkt is dat er in de leeftijd van 14 tot 18 jaar nog van alles gebeurt in de hersenen. Met name de grote hersenen ontwikkelen zich nog volop.

Bekijk het onderstaande filmpje over hersenonderzoeker Eveline Crone. In het filmpje wordt een aantal voorbeelden van pubergedrag genoemd die te maken zouden hebben met veranderingen in de hersenen. Welke voorbeelden van typisch pubergedrag worden genoemd? Herken jij jezelf hierin?

 
De grote hersenen

Bij mensen zijn de grote hersenen verreweg het grootste orgaan van het zenuwstelsel. De buitenste laag van de hersenen heet de hersenschors. De hersenschors is sterk geplooid. Andere dieren, zoals reptielen en vogels, hebben ook wel een orgaan dat overeenkomt met onze grote hersenen, maar dat orgaan is dus relatief veel kleiner.

Onderzoekers weten steeds beter welke delen van de hersenen welke functie vervullen dankzij hersenscans. Hersenscans (zoals MRI) laten steeds nauwkeuriger zien welke hersengebieden actief zijn als je proefpersonen bepaalde taakjes laat doen. Een voorbeeld van een hersenscan zie je hieronder. De rood-gele gebieden verbruiken veel zuurstof: ze zijn hier extra actief.

Bekijk nu de volgende reportage:

 

Breinboekje 10

Bekijk de volgende animatie: klik op de pagina op de bovenste link (hersenen anatomie). Beantwoord de volgende vragen in je breinboekje. De animatie is erg uitgebreid. Daarom is per vraag aangegeven op welke 'bladzijde' je de informatie kan vinden.

1. Net als bij ruggenmerg bestaan de grote hersenen uit grijze stof (de cellichamen van zenuwcellen) en witte stof (de uitlopers met myelineschede). Bij het ruggenmerg ligt de grijze stof aan de binnenkant, en de witte stof aan de buitenkant. Waar ligt de grijze stof bij de grote hersenen? [blz. 2]

2. De grote hersenen bestaan uit twee helften (hemisferen). Welk orgaan verbindt de twee hemisferen? [blz. 3]

3. Welke drie orgaantjes spelen een rol bij de hormoonhuishouding? [blz. 3]

4. Waar zitten de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor het zien? [blz. 4]

5. Waar zitten de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor het denkvermogen en de motoriek? [blz. 4]

6. Waar zitten de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor het horen en spreken? [blz. 4]

7. Op de plek waar de frontale kwab en de parietaalkwab tegen elkaar aan liggen, vinden we de motorische en sensorische velden. Kijk naar de mannetjes op bladzijde 10. Welke organen van je lichaam hebben relatief grote velden? [blz. 10]

 

4.2 Hersengebieden

Rijping van hersengebieden

Bekijk nog eens het volgende plaatje.

De drie gebogen lijnen stellen de ontwikkeling voor van verschillende delen van de hersenschors (cortex in het Engels):

- de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor horen en zien (groene lijn)

- de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor het begrijpen en gebruiken van taal (blauwe lijn)

- de (pre)frontale cortex; dat zijn de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor sociaal gedrag, plannen en het nemen van beslissingen (roze lijn)

De schuine lijnen daaronder geven weer bij welke gebieden er nog gewerkt wordt aan de vorming van de myelineschede.

Zoals je ziet zijn de prefrontale hersengebieden het laatst 'klaar'. De myelinisatie gaat zelfs nog door tot je ongeveer twintig bent. Het later rijp worden van deze gebieden speelt een rol bij het gedrag.

 

Breinboekje 11

In het volgende filmpje gaat Eveline Crone nog wat dieper in op de veranderingen die tijdens de pubertijd optreden in de hersenen. Bekijk het filmpje.

Lees de onderstaande stellingen. Schrijf per stelling op of je het met de stelling eens of oneens bent. Leg ook uit waarom.

A. School moet later beginnen voor leerlingen uit de onderbouw; hersenontwikkeling kost veel energie en daardoor moeten deze leerlingen langer kunnen slapen.

B. De leeftijd voor een brommerrijbewijs moet omhoog. Jongeren gedragen zich nog te risicovol omdat de hersenen nog niet af zijn.

C. Jonge criminelen moeten mild berecht worden omdat ze niets kunnen doen aan hun risicovolle gedrag; dat komt door de ontwikkeling van hun brein.

D. Er moeten meer kunstvakken komen op school; jongeren zijn namelijk heel creatief in deze periode van hun leven.

Bekijk het volgende filmpje.

Is het gezicht nu bol of hol? Onze hersenen interpreteren het gezicht in ieder geval altijd als bol. Terwijl het beeld precies hetzelfde is, en onze ogen bij een 'hol' gezicht precies hetzelfde zien. Een hol gezicht zien vinden onze hersenen blijkbaar erg moeilijk.

4.3 Twee helften

Lateralisatie

Je kan de grote hersenen doormidden snijden en dan houd je twee hersenhelften (hemisferen) over, een linker- en een rechter hersenhelft. Uit onderzoek blijkt dat de hersenhelften onderling een 'taakverdeling' hebben. Bepaalde functies worden vooral door de linker hersenhelft uitgevoerd, andere functies vooral door de rechter hersenhelft. Dit wordt lateralisatie genoemd. De hemisferen communiceren met elkaar door een dikke zenuwbundel van zo'n 200 miljoen zenuwcellen: de hersenbalk of corpus callosum. Gek genoeg is het ook nog eens zo dat de linkerhelft van je lichaam bestuurd wordt door je rechter hersenhelft. En andersom.

Lees het volgende artikel over lateralisatie op de website van Natuurinformatie.

Beantwoord de volgende vragen:

  1. Welke factoren spelen een rol bij het ontstaan van lateralisatie?
  2. Welk mogelijk voordeel van lateralisatie wordt in de tekst genoemd?

 

Split-brain

Soms komt het voor dat de hersenbalk, die de signalen tussen de hersenhelften doorgeeft, beschadigd is. Er is dan geen direct contact meer tussen de linker- en rechterhersenhelft. Dit wordt 'gespleten brein' of 'split-brain' genoemd. Bij ernstige gevallen van epilepsie werd in het verleden de hersenbalk wel eens met opzet doorgesneden. Na de operatie was er niets vreemds aan de patiënt te merken, totdat diegene iets moest doen waarbij één hersenhelft geactiveerd werd. Bekijk de onderstaande animatie maar eens.

Klik hier om naar de site te gaan. 

  • Het arrangement 4 H4.Het puberende brein is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Bètapartners Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2014-11-24 23:07:15
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

    Dit materiaal is achtereenvolgens ontwikkeld  en getest in een SURF-project  (2008-2011: e-klassen als voertuig voor aansluiting VO-HO) en een IIO-project (2011-2015: e-klassen&PAL-student).  In het SURF project zijn in samenwerking met vakdocenten van VO-scholen, universiteiten en hogescholen e-modules ontwikkeld voor Informatica, Wiskunde D en NLT.  In het IIO-project (Innovatie Impuls Onderwijs) zijn in zo’n samenwerking modules ontwikkeld voor de vakken Biologie, Natuurkunde en Scheikunde (bovenbouw havo/vwo).  Meer dan 40 scholen waren bij deze ontwikkeling betrokken.

    Organisatie en begeleiding van uitvoering en ontwikkeling is gecoördineerd vanuit Bètapartners/Its Academy, een samenwerkingsverband tussen scholen en vervolgopleidingen. Zie ook www.itsacademy.nl

    De auteurs hebben bij de ontwikkeling van de module gebruik gemaakt van materiaal van derden en daarvoor toestemming verkregen. Bij het achterhalen en voldoen van de rechten op teksten, illustraties, en andere gegevens is de grootst mogelijke zorgvuldigheid betracht. Mochten er desondanks personen of instanties zijn die rechten menen te kunnen doen gelden op tekstgedeeltes, illustraties, enz. van een module, dan worden zij verzocht zich in verbinding te stellen met de programmamanager van de Its Academy (zie website). 

    Gebruiksvoorwaarden:  creative commons cc-by sa 3.0

    Handleidingen, toetsen en achtergrondmateriaal zijn voor docenten verkrijgbaar via de bètasteunpunten.

     

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Deze les maakt onderdeel uit van de e-klas 'Zenuwstelsel' voor havo 5 voor het vak biologie.
    Leerniveau
    HAVO 5;
    Leerinhoud en doelen
    Biologische eenheid; Biologie;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    e-klassen rearrangeerbaar