5 H5. Een kind

5 Een kind

Je bent dokter en je hebt een brief ontvangen van een jong stel dat een kinderwens heeft. Helaas voor hen (en voor velen) wil het niet lukken om kinderen te krijgen. Jouw rol als dokter is dat je tijdens alle gesprekken met de man en de vrouw hen kunt uitleggen en verklaren wat (door artsen) onderzocht gaat worden. Uit de resultaten van een onderzoek bij de vrouw blijkt dat ze helemaal gezond is. De man is ook gezond, maar de kwaliteit van zijn sperma is onvoldoende.

Als dokter heb je een advies geschreven voor het stel. Naar aanleiding van dat advies hebben de man en vrouw besloten om via een IVF behandeling met PiGD (pre-implantatie genetische diagnostiek) een kind te krijgen.

Enkele weken later in het ziekenhuis wordt de IVF-behandeling uitgevoerd. De bevruchte eicel wordt onderzocht op genetische afwijkingen. Uit het onderzoek blijkt dat er een verhoogde kans is dat het kind lactose-intolerantie zal hebben, maar geen hemofilie (een zeldzame, erfelijke bloedziekte) zal krijgen.

Jij legt hen uit dat met lactose-intolerantie prima te leven valt. Een groot deel van de wereldbevolking heeft lactose-intolerantie.

Het stel besluit dat ze er voor willen gaan. De bevruchte eicel wordt met succes in de baarmoeder geplaatst, en de ontwikkeling van het embryo gaat van start.

5.1 Groei embryo

Groeien

Alles wat groeit aan en in je lichaam heeft te maken met celdeling. Celdeling vindt de gehele dag plaats in je lichaam, op alle plaatsen. Het zorgt voor reparatie van geschaafde huid, nieuwe cellen in je bloed en nog veel meer. En het zorgt dus ook voor de groei van het embryo.

Een paar weken later zit het stel weer in het ziekenhuis om te kijken of de zwangerschap goed verloopt. Er wordt nu ook een eerste echo van het embryo gemaakt. De vrouw vraag zich af hoe dat nu toch kan dat er vanuit één bevruchte eicel nu al een klein wezentje is gegroeid. Hoe verloopt die celdeling nu eigenlijk? Via onderstaande opdrachten wordt duidelijk gemaakt hoe onze lichaamscellen delen in een proces dat mitoseheet.

 

Luisteren en tekenen

Hoe worden lichaamscellen gevormd?

Luister naar onderstaande audiofile van de film. Probeer je voor te stellen hoe het proces van mitose verloopt. Maak op een vel papier tekeningen (schetsen) van de fasen uit het proces mitose en voeg deze later toe aan je werkdocument.

 

Je kunt zelf het fragment stil zetten of terugspoelen.

 

Kijken en opnieuw tekenen

  1. Bekijk bovenstaand filmpje over de mitose.
  2. Controleer en verbeter je tekeningen die je hebt gemaakt bij de vorige opdracht. Doe dit in Paint of een ander tekenprogramma.

Wat moet er minimaal in je tekening zitten?

  • alle fasen van de mitose zijn benoemd en per fase is een tekening gemaakt;
  • er wordt onderscheid gemaakt tussen de chromosomen afkomstig van vader en moeder door het gebruik van verschillende kleuren (bijvoorbeeld rood en blauw);
  • het zijn tekeningen van cellen waarvoor geldt 2n=6.

 

Nog even checken

5.2 De geboorte en daarna

De geboorte in fasen

Het is bijna zover. De vrouw heeft de zwangerschap goed doorlopen zonder al te veel klachten. Over een paar weken is ze uitgerekend. Zij en haar man zijn zich druk aan het voorbereiden op de komst van hun kind. Vandaag willen ze zich meer verdiepen in het verloop van de bevalling. Jij hebt hen wat materiaal toegestuurd.

1. Bekijk de video.

2. Maak een blokschema van de verschillende fasen van de geboorte en zet dit in je werkdocument.

 

Heb je het onthouden?

5.3 Evaluatie

Vergelijken

Er zijn twee vormen van kerndeling, mitose en meiose.

  1. Maak de oefeningen van mitose: http://www.biologiepagina.nl/Oefeningen/Mitose/mitose.htm enhttp://www.biologiepagina.nl/Oefeningen/Mitose/stadiamitose.htm;
  2. Maak de matchoefening meiose: http://www.biologiepagina.nl/Oefeningen/Mitose/meiose.htm;
  3. Maak duidelijk welke overeenkomsten en verschillen er tussen beide delingen zijn. Een tabel kan een goede manier zijn om die verschillen naast elkaar te zetten. Zet je antwoorden in het werkdocument.
  • Het arrangement 5 H5. Een kind is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Bètapartners Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2015-05-08 10:34:44
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

    Dit materiaal is achtereenvolgens ontwikkeld  en getest in een SURF-project  (2008-2011: e-klassen als voertuig voor aansluiting VO-HO) en een IIO-project (2011-2015: e-klassen&PAL-student).  In het SURF project zijn in samenwerking met vakdocenten van VO-scholen, universiteiten en hogescholen e-modules ontwikkeld voor Informatica, Wiskunde D en NLT.  In het IIO-project (Innovatie Impuls Onderwijs) zijn in zo’n samenwerking modules ontwikkeld voor de vakken Biologie, Natuurkunde en Scheikunde (bovenbouw havo/vwo).  Meer dan 40 scholen waren bij deze ontwikkeling betrokken.

    Organisatie en begeleiding van uitvoering en ontwikkeling is gecoördineerd vanuit Bètapartners/Its Academy, een samenwerkingsverband tussen scholen en vervolgopleidingen. Zie ook www.itsacademy.nl

    De auteurs hebben bij de ontwikkeling van de module gebruik gemaakt van materiaal van derden en daarvoor toestemming verkregen. Bij het achterhalen en voldoen van de rechten op teksten, illustraties, en andere gegevens is de grootst mogelijke zorgvuldigheid betracht. Mochten er desondanks personen of instanties zijn die rechten menen te kunnen doen gelden op tekstgedeeltes, illustraties, enz. van een module, dan worden zij verzocht zich in verbinding te stellen met de programmamanager van de Its Academy (zie website). 

    Gebruiksvoorwaarden:  creative commons cc-by sa 3.0

    Handleidingen, toetsen en achtergrondmateriaal zijn voor docenten verkrijgbaar via de bètasteunpunten.

     

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Deze les maakt onderdeel uit van de e-klas 'DNA-dokter' voor Havo 4 voor het vak biologie.
    Leerniveau
    HAVO 4;
    Leerinhoud en doelen
    Biologie; Erfelijke informatie; Reproductie; Erfelijkheid;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    e-klassen rearrangeerbaar
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.