8 H7 Allergie

7 Allergie

7.1 Vraag aan de patiënt

Nog een laatste vraag

Stef Aureus ligt al een tijdje in het ziekenhuis waar jij werkt als co-assistent. Stef heeft een Italiaanse moeder en een Nederlandse vader. Hij heeft sinds kort een baantje in de pizzeria van zijn ouders. Stef bezorgt de pizza's, maar heeft een ongeluk gehad. Hij heeft een flinke schuiver gemaakt met de brommer en dientengevolge een tijde in het zieknhuis gelegen. Zijn huid was op meerdere plaatsen, waaronder zijn arm, ernstig beschadigd met schaafwonden. Na behandeling van een aantal infecties is alles nu weer goed. Als behandelend co-assistent voer je het laatste, afsluitende gesprek met patiënt Stef Aureus. Je mag hem meedelen dat het inmiddels zo goed met hem gaat dat hij naar huis mag om verder te herstellen. Voordat de heer Aureus zijn tas gaat inpakken stelt hij nog een vraag: "Hoe ontstaan allergieën eigenlijk? Dat is toch ook een soort afweerreactie?"

Je legt de heer Aureus uit welk mechanisme er aan een allergie ten grondslag ligt nadat je de info uit de volgende paragraaf hebt bestudeerd.   

7.2 Informatie: allergische reacties

Immuunrespons

Een allergie is een onbedoelde immuunrespons op een (normaal gesproken) ongevaarlijke stof die allergeen wordt genoemd. Bij de eerste blootstelling aan het allergeen raakt het immuunsysteem er gevoelig voor. Bij elke volgende blootstelling vindt een allergische reactie plaats. Mestcellen, die in de huid, neusbekleding en andere weefsels zitten, worden vernietigd en geven daarbij een stof af die histamine wordt genoemd. Dat veroorzaakt een ontsteking waardoor weefsels geïrriteerd raken en allergische symptomen ontstaan.

Bij blootstelling aan een allergeen kunnen antilichamen geproduceerd worden tegen dat allergeen. Bij herhaalde blootstelling hechten deze antilichamen zich aan het oppervlak van mestcellen, die histamine bevatten.

 
  1. Antilichaam
  2. Celkern
  3. Histamine
  4. Allergeen

Het allergeen hecht zich aan en verbindt twee of meer antilichamen, waardoor de cel barst en histamine vrijkomt. Histamine veroorzaakt de symptomen van allergie.

 
  1. Antilichamen verbonden door allergeen
     
  2. Vrijgekomen histamine

 

Bekijk ook het filmpje op deze website.

 
Piper

Ga naar deze website en voer de volgende stappen uit. De website is in het Engels, dus als je woorden niet weet moet je even een woordenboek gebruiken.

1. Bekijk het filmpje.

2. Klik op "Piper" om meer te weten te komen over de anatomie van de neusholte.

3. Klik op "doctor" en kijk welk allergeen op de antilichamen past. Je ziet dat door de koppeling van het allergeen aan twee antilichamen de histamine vrijkomt uit de mestcel.

4. Klik op "nurse" en zoek uit voor welk allergeen Piper allergisch is

5. Klik op "solutions" en zoek uit wie de juiste uitleg geeft over wat er met Piper gebeurde.   

7.3 Antwoord aan de patiënt

Aanvullen patientstatus

Beantwoord de vraag van je patiënt in zijn patiëntstatus. Geef daarin een zo kort mogelijke, maar volledige uitleg over het ontstaan van een allergische reactie. Gebruik onderstaand bestand en lever het digitaal in bij PAL of docent.   

Open bestand Patientstatus_format.doc

  • Het arrangement 8 H7 Allergie is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Bètapartners Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2014-11-15 09:56:40
    Licentie
    CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

    Dit materiaal is achtereenvolgens ontwikkeld  en getest in een SURF-project  (2008-2011: e-klassen als voertuig voor aansluiting VO-HO) en een IIO-project (2011-2015: e-klassen&PAL-student).  In het SURF project zijn in samenwerking met vakdocenten van VO-scholen, universiteiten en hogescholen e-modules ontwikkeld voor Informatica, Wiskunde D en NLT.  In het IIO-project (Innovatie Impuls Onderwijs) zijn in zo’n samenwerking modules ontwikkeld voor de vakken Biologie, Natuurkunde en Scheikunde (bovenbouw havo/vwo).  Meer dan 40 scholen waren bij deze ontwikkeling betrokken.

    Organisatie en begeleiding van uitvoering en ontwikkeling is gecoördineerd vanuit Bètapartners/Its Academy, een samenwerkingsverband tussen scholen en vervolgopleidingen. Zie ook www.itsacademy.nl

    De auteurs hebben bij de ontwikkeling van de module gebruik gemaakt van materiaal van derden en daarvoor toestemming verkregen. Bij het achterhalen en voldoen van de rechten op teksten, illustraties, en andere gegevens is de grootst mogelijke zorgvuldigheid betracht. Mochten er desondanks personen of instanties zijn die rechten menen te kunnen doen gelden op tekstgedeeltes, illustraties, enz. van een module, dan worden zij verzocht zich in verbinding te stellen met de programmamanager van de Its Academy (zie website). 

    Gebruiksvoorwaarden:  creative commons cc-by sa 3.0

    Handleidingen, toetsen en achtergrondmateriaal zijn voor docenten verkrijgbaar via de bètasteunpunten.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Deze les maakt onderdeel uit van de e-klas 'Afweer' voor VWO 5 voor het vak biologie.
    Leerniveau
    VWO 4; VWO 5;
    Leerinhoud en doelen
    Dynamisch evenwicht; Biologie; Gezondheid;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    e-klassen rearrangeerbaar