3 H3 Virale infectie

3 Virale infectie

3.1 Toestand van de patiënt

Een loopneus en vlekjes

Stef Aureus is eerder op de eerste hulp van het ziekenhuis binnengebracht. Stef heeft een Italiaanse moeder en een Nederlandse vader. Hij heeft sinds kort een baantje in de pizzeria van zijn ouders. Stef bezorgt de pizza's, maar heeft nu een ongeluk gehad. Hij heeft een flinke schuiver gemaakt met de brommer. Zijn huid was op meerdere plaatsen, waaronder zijn arm, ernstig beschadigd met schaafwonden. Aan jou de taak om patiënt S. Aureus te onderzoeken en de nodige kennis te vergaren om hem te behandelen. Patiënt S. Aureus heeft een schaafwond die toch iets problematischer blijkt dan eerst werd gedacht. Hij heeft antibiotica tegen een ontsteking gekregen en deze slaan aan. Maar nu ontwikkelt hij verkoudheidsverschijnselen, waarbij hij met name last heeft van een loopneus en prikkende ogen. Ook ontwikkelt je patiënt vlekjes op de huid. Zou dit duiden op een allergische reactie op het antibioticum? De uitslag kan omschreven worden als vlakke, bruinrode vlekjes, die beginnen achter de oren en in het gezicht. De lymfeklieren zwellen op en je patiënt heeft weinig eetlust. De vlekjes jeuken niet, maar hij voelt zich erg ziek. Bovendien krijgt hij koorts.

Neem bovenstaande ziektebeeld op in de anamnese. Gebruik de Patiëntstatus en lever die digitaal in bij PAL of docent.

3.2 Informatie: virussen

Hoe is een virus gebouwd?

Virussen kun je niet zien, zelfs niet onder een gewone lichtmicroscoop. Maar hoe groot zijn ze dan? En waaruit zijn virussen opgebouwd, en welke vormen kunnen ze aannemen? Hoe maken virussen je eigenlijk ziek? En wat is het verschil met een bacterie?

Zoek informatie over virussen op deze website.  

Hierboven zie je een afbeelding gemaakt met een elektronenmicroscoop. Je ziet hier virussen (bacteriofagen) op de celwand van een bacterie.

 

 

 

Voorbeelden

Gebruik internet en BINAS/Biodata om vier voorbeelden van virussen te vinden. Neem onderstaande tabel over en vul deze in. Zoek de bijbehorende ziekte en symptomen op bij elk virus. Zoek ook uit hoe de virusinfectie behandeld wordt.

Virus Ziekte Symptomen Behandeling
1      
2      
3      
4      

 

Filmpje virus versus bacterie

Bekijk onderstaande video:  

Lees daarna de informatie op deze pagina en maak de opdrachten.   

 

Vat samen

Vat de informatie over mogelijke virussen die de patiënt opgelopen heeft samen in de Patiëntstatus.   

3.3 Behandelplan

De behandeling

Bedenk op basis van de gevonden informatie over virussen wat een goede behandeling van de infectie zou zijn.

Vul de Patiëntstatus aan en lever die digitaal in bij PAL of docent.  

  • Het arrangement 3 H3 Virale infectie is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Bètapartners Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2014-11-15 09:53:07
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

    Dit materiaal is achtereenvolgens ontwikkeld  en getest in een SURF-project  (2008-2011: e-klassen als voertuig voor aansluiting VO-HO) en een IIO-project (2011-2015: e-klassen&PAL-student).  In het SURF project zijn in samenwerking met vakdocenten van VO-scholen, universiteiten en hogescholen e-modules ontwikkeld voor Informatica, Wiskunde D en NLT.  In het IIO-project (Innovatie Impuls Onderwijs) zijn in zo’n samenwerking modules ontwikkeld voor de vakken Biologie, Natuurkunde en Scheikunde (bovenbouw havo/vwo).  Meer dan 40 scholen waren bij deze ontwikkeling betrokken.

    Organisatie en begeleiding van uitvoering en ontwikkeling is gecoördineerd vanuit Bètapartners/Its Academy, een samenwerkingsverband tussen scholen en vervolgopleidingen. Zie ook www.itsacademy.nl

    De auteurs hebben bij de ontwikkeling van de module gebruik gemaakt van materiaal van derden en daarvoor toestemming verkregen. Bij het achterhalen en voldoen van de rechten op teksten, illustraties, en andere gegevens is de grootst mogelijke zorgvuldigheid betracht. Mochten er desondanks personen of instanties zijn die rechten menen te kunnen doen gelden op tekstgedeeltes, illustraties, enz. van een module, dan worden zij verzocht zich in verbinding te stellen met de programmamanager van de Its Academy (zie website). 

    Gebruiksvoorwaarden:  creative commons cc-by sa 3.0

    Handleidingen, toetsen en achtergrondmateriaal zijn voor docenten verkrijgbaar via de bètasteunpunten.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Deze les maakt onderdeel uit van de e-klas 'Afweer' voor VWO 5 voor het vak biologie.
    Leerniveau
    VWO 5;
    Leerinhoud en doelen
    Biologische eenheid; Biologie;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    e-klassen rearrangeerbaar
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.