Digiwijs in de MBO Utrecht EduCloud

Digiwijs in de MBO Utrecht EduCloud

Digiwijs in 12 stappen

Bij MBO Utrecht wordt gewerkt met allerlei ICT-toepassingen die in de EduCloud draaien. Daarnaast wordt het onderwijs, indien mogelijk, digitaal aangeboden. Dit vindt plaats door te werken met digitale boeken en/of andere digitale inhoud of te werken met digitale toepassingen zoals een wiki. Het is van belang dat de 1e jaars student vanaf het begin op de juiste wijze gebruik gaat maken van de toepassingen die via de EduCloud worden aangeboden. Het lesarrangement wat hieronder beschreven is, zorgt hiervoor. In 4 x 2 lesuren wordt de student geleerd op de juiste wijze in te loggen in het wifi-netwerk, het wachtwoord te veranderen, te mailen etc. Dit vindt plaast aan de hand van instructie en opdrachten met als doel dat de 1e jaars MBO Utrecht student zich digiwijs kan bewegen binnen de EduCloud!

Aan de docent:

- Zorg ervoor dat je de studentnummers bij de hand hebt, deze heeft de student nodig om voor het eerst in te loggen.
- Het filmpje 'Hoe kom ik online bij MBO Utrecht?', kun je als starter gebruiken bij de 1e les.

 

 

4 x 2 lesuren
4 x 2 lesuren

Start

Hierboven zie je een screenshot van de website van MBO Utrecht. Toen jij op zoek ging naar een opleiding bij MBO Utrecht is dit waarschijnlijk de 1e stap die je genomen hebt. Je bent gaan rondkijken op de website van MBO Utrecht om je te oriënteren over de mogelijkheden. Misschien ben je van daaruit op de Facebook pagina terecht gekomen van MBO Utrecht. Kortom veel informatie kun je online vinden. Bij MBO Utrecht gaan we een stap verder, want niet alleen de informatie over de opleidingen is online te vinden, het onderwijs bij MBO Utrecht wordt voor een groot deel online aangeboden. Daarvoor heb je ook een laptop aangeschaft, want zonder die laptop is het bijna niet mogelijk het onderwijs te volgen. 

 

 

Hoe werkt dat dan, hoe kom jij als student bij al die digitale toepassingen? Het scherm, zoals hiernaast getoond, zal je vaak tegenkomen en dat moet dan geen struikelblok zijn. De komende 4 x 2 lesuren zal je via instructie en opdrachten digiwijs worden gemaakt in de MBO Utrecht EduCloud. De EduCloud is de omgeving waarin al die online toepassingen ondergebracht zijn. Aan het einde zal je aan de hand van een kleine vragenlijst 'getest' worden op de kennis die je bij deze lessenreeks hebt opgedaan

Succes! 

Onderwijsactiviteit 1

-Inloggen in de wifi omgeving. 

-Het wachtwoord aanpassen. 

-Een verkenning van de websites: Start.MBOUtrecht.nl en ICT.MBOUtrecht.nl.

Al deze onderdelen staan centraal bij deze onderwijsactiviteit. Het resultaat is dat jij bent ingelogd in het wifi netwerk van MBO Utrecht (EduRoam), een eerste verkenning hebt uitgevoerd op de websites die belangrijk zijn maar ook dat jij weet welke stappen jij kunt ondernemen als het inloggen nog niet gelukt is. 

Stap 1 Verbinding maken met het draadloos netwerk

Je wachtwoord
Anders dan hierboven staat verloopt je wachtwoord elke 180 dagen:

Iedere 180 dagen verloopt het wachtwoord van de EduCloud en moet de gebruiker deze wijzigen. We sturen 3 keer een herinnering naar het school emailadres van de gebruiker.
o   4 weken voor verlopen
o   2 weken voor verlopen
o   1 dag voor verlopen
Hiermee krijgen studenten (en andere gebruikers) met een eigen apparaat toch de melding binnen dat het wachtwoord verloopt.

Wat te doen als het inloggen binnen het draadloos netwerk niet lukt? 

Niets zo frusterend, het inloggen in het draadloos netwerk (Eduroam) lukt niet ook niet met hulp van een medestudent of de docent. Gelukkig kun je met jouw laptop of ander device naar de servicebalie gaan. Er zijn er 3:


 

 

 

Stap 2 Verken de start.mboutrecht.nl website

Op deze website vind jij de snelkoppelingen naar de meest gebruikte applicaties binnen MBO Utrecht.

Ga naar de website: http://start.mboutrecht.nl/ (start.mboutrecht.nl). Hoeveel applicaties (tools) staan er op de website en welke zijn voor jouw opleiding van toepassing? Noteer deze. Klassikaal wordt dit nabesproken.

 

 

Welke functionaliteiten heeft de website nog meer behalve die applicaties?

Noteer deze ook. Bij welke functionaliteit heb je weinig als student te zoeken en waarom niet? Klassikaal wordt dit nabesproken.

 

Oefening: Hoe zit het met verzuim?

Start

Oefening: Wanneer heb ik eigenlijk vakantie?

Start

Oefening: Gedragscode WBP en disciplinaire maatregelen

Start

Oefening: gedragswijzer

Start

Stap 3 De ICT.mboutrecht.nl website

Ga via start.mboutrecht.nl naar ICT.mboutrecht.nl 

Kijk eens rond op deze website bij de volgende twee uren ga je een opdracht maken waarbij je deze site nodig hebt.

 

 

Activeer de QR code van de ict-mboutrecht.nl website op jouw smartphone dan heb je die website altijd bij de hand! Indien je de app voor het scannen van een QR-code nog niet op je smartphone hebt geinstalleerd dan doe je dat eerst. Deze app is gratis.

Onderwijsactiviteit 2

Onderwijsactiviteit 2
In de vorige les ben je druk bezig geweest met het veranderen van je wachtwoord en het inloggen op het draadloze netwerk. Vandaag gaan we een stapje verder.
Je leert hoe je de schoolpas kan gebruiken om te printen en je gaat deze installeren op je laptop.
Ook neem je een kijkje in de Office 365 omgeving van de school.
 

Stap 4 Mijn schoolpas. Wat kan ik ermee?

Schoolpassen

Alle nieuwe studenten van MBO Utrecht krijgen een schoolpas uitgereikt. Met je schoolpas heb je toegang tot de scholen. Als pashouder ben je verplicht om de pas tijdens het verblijf op of rondom de school op verzoek te tonen.

Waar heb ik de schoolpas voor nodig?

  • Een aantal schoollocaties maakt gebruik van toegangspoortjes (tourniquets). Om binnen te komen moet je de pas voor een paslezer houden.
  • Printen. Op deze school maken we gebruik van Follow-me printen. Dit betekent dat je na het geven van een printopdracht naar de dichtsbijzijnde multifunctionele printer ruimte kan lopen. Houd je schoolpas voor de scanner en print het bestand. Je kunt ook kopieën maken van een document.
  • Op de lokaties Grebbeberglaan en de Australiëlaan 23 heb je de de schoolpas ook nodig om jouw locker open te maken.

 

Hoe kom ik aan een nieuwe pas bij verlies of diefstal?

Een vervangende pas kost €10,--
Deze kun je aanvragen via de Servicedesk op de Australiëlaan 25.

Stap 5 Printen

Printen stappenplan
Stappenplan printen

De schoolpas die je hebt ontvangen is automatisch gekoppeld aan een printer. Je hebt een tegoed op je schoolpas staan van 5 euro dit moet je nog wel verzilveren. Neem alle stappen door die in het bovenstaande stappenplan staan.

Nadat je dit hebt gedaan maak je onderstaande opdracht. 

 

Individuele opdracht:
Ga een eigen stappenplan en/of korte handleiding maken in een Word document.
Je beschrijft op logische wijze de stappen die je moet nemen om je wachtwoord te veranderen.
Dit document zal je over 90 dagen weer nodig hebben als je het wachtwoord moet veranderen.


Dus

 

Probeer het stappenplan en/of handleiding zo duidelijk en persoonlijk mogelijk te maken door ook gebruik te maken van plaatjes naast teksten.

Als je het af hebt laat je het document door je buurmens nakijken. Vul het zo nodig aan.
Vervolgens ga je het uitprinten.

Stap 6 Office 365

Bekijk het filmpje: 'Wat is Office365"

Bekijk via bovenstaande link, het filmpje "wat is Office 365".

Je gaat inloggen in Office 365. Via link 1, die je onderaan staat, zie je hoe je dat moet doen.

1) Ga nu naar de OneDrive, zet het net gemaakte stappenplan en/of handleiding erop.

Deel deze met jouw SLB'er


2) Welke programma's onder Office365 kun je gebruiken als student?
Deze vraag zal klassikaal worden nabesproken.

 

Verken via link 2, die ook onderaan staat, de ICT-MBOUtrecht site. Je kunt de site ook via de gescande QR-code op jouw smartphone zien. Neem de site door en noteer vragen die je aan de docent kunt stellen.

Link 1: Inloggen op Office365

Link 2: Verken ICT bij MBO Utrecht

Onderwijsactiviteit 3

Bij deze 3e bijeenkomst over de toepassingen van de EduCloud ga je met een drietal zaken aan de slag. Je gaat eerst een email versturen via jouw unieke emailadres van MBO Utrecht. Daarna word je wegwijs gemaakt in het leerlingvolgsysteem Trajectplanner en tot slot kijk je nog even naar waar de roosters staan. 

Stap 7 Het versturen van een email

Elke student heeft een uniek MBO Utrecht e-mail adres. Het emailadres is <studentnummer>@student.mboutrecht.nl. Bijvoorbeeld 214365@student.mboutrecht.nl. 

Dit e-mailadres wordt door MBO Utrecht gebruikt om informatie toe te sturen, dit kan zijn door de studieloopbaanbegeleider, een docent maar ook een medewerker van de studentenadministratie. Wij verwachten dat de berichten op dit adres regelmatig worden gelezen. De e-mailfunctie is via Trajectplanner en de Office 365- omgeving te gebruiken. Let op mailverkeer ten aanzien van jouw functioneren op de opleidng wordt door de school via Trajectplanner uitgevoerd. Dus check regelmatig de berichten in de mailbox van Trajectplanner of koppel dit mailadres aan je persoonlijke mailadres (zie kopje 'Persoonlijk' - 'Standaardinstellingen').

Lees onderstaande informatie en voer de stappen uit. Heb je nog vragen noteer deze zodat deze na de actie besproken kunnen worden.

Stuur na het nemen van de stappen een mail naar het emailadres van de studieloopbaanbegeleider of docent die deze onderwijsactiviteit uitvoert. Vraag dus om zijn of haar emailadres.

 

 

 

E-mail Algemeen (klik op de link)

http://Als student of medewerker van MBO Utrecht krijg je een e-mail adres tot je beschikking. Dit e-mailadres wordt door MBO Utrecht gebruikt om je informatie toe te sturen.

Stap 8 Trajectplanner wat kan ik daar vinden?

Trajectplanner is het studentvolgsysteem dat door MBO Utrecht wordt gebruikt. Voor jou zijn vijf onderdelen van belang:  -Berichten schrijven/ontvangen, -Presentie (aan- en afwezigheid), -Waardering, -Studievoortgang en -Prikbord.

 

 

Loop de 3 fasen van het ontdekken van Trajectplanner door:

 Volg de stappen zoals deze in de Handleiding 'Trajectplanner Student in Trajectplanner' staan bij inloggen!

Open bestand Handleiding 'Trajectplanner Student in Trajectplanner'

 

 

Als het goed is heb je nu jouw persoonlijk dashboard van Trajectplanner in beeld.

Dit dashboard kun je naar eigen wensen inrichten, hoe dit kan lees je in de Handleiding. Het inrichten kun je straks tijdens deze twee lesuren doen als er tijd over is, zoniet dan doe je dit thuis.

 

De slb'er/docent zal nu aan de hand van zijn/haar inlogscherm vanTrajectplanner de eerder genoemde 5 onderdelen langs gaan. Kijk mee via het digiboard en stel eventueel vragen.

 

 

 

Stap 9 Het lesrooster

Het lesrooster van de week is een belangrijk document. Het lesrooster wordt niet meer uitgedraaid en uitgedeeld want het is online eenvoudig te vinden. In de regel staat het lesrooster op start.mboutrecht.nl.. Kijk eens of dat zo is. Zoja bekijk het en vraag om verduidelijking indien je iets niet snapt. Als het rooster niet op start.mboutrecht.nl staat vraag dan aan de slb'er/docent waar jij het lesrooster van jouw groep kan vinden. Sommige academies plaatsen het binnen de Office 365 omgeving of plaatsen het op de eigen website en tot slot is het ook mogelijk dat het binnen Trajectplanner (onder de knop persoonlijk) is te vinden. Ga na hoe de situatie is, bij jou op de academie.

Onderwijsactiviteit 4

Bij deze 4e bijeenkomst gaan we nogmaals kijken op de MBO Utrecht site.
Je gaat opzoek naar de Facebookpagina van MBO Utrecht en het Twitter account van de MBO Utrecht.
Misschien heb je nog wel niet al jouw klasgenoten gevonden op

twitter registratie

 

Je neemt ook een kijkje op een studentenwebsite; Slim.nl, een webwinkel waar je korting kan krijgen op allerlei digitale producten.

Stap 10 Kennistest MBOUtrecht.nl

Je gaat in deze les nog een keer een kijkje nemen op de MBO-Utrecht site.
Zoals je ook al hebt gedaan in de eerste les.
Je krijgt 30 minuten de tijd om de volgende 10 vragen op te zoeken. Alle antwoorden kun je natuurlijk op de MBO-Utrecht site vinden.

Alle vragen worden na afloop klassikaal doorgenomen. De docent zal zo min mogelijk antwoorden geven, alleen bij onduidelijkheid.

vragen:
1) Hoeveel academies zijn er bij MBO Utrecht, meer dan 10?
2) Zoek op hoeveel verschillende locaties er zijn?
3) Kan je op MBO Utrecht naar zomerschool? Zo ja wat kan je daar doen?
4) Waneer is de eerste volgende vakantie.
5) Is het mogelijk om een betalingsregeling te treffen met de opleiding en zijn hier voorwaarden aan verbonden?
6) Valt onder de gedragscode bescherming persoonsgegevens, dat je persoonsgegevens aan iedereen die erom vraagt kan geven?
7) Is er op de deze school een studentenraad?
8) Benoem de algemene gedragsregel van MBO Utrecht:
9) Wanneer spreken we bij MBO Utrecht van wangedrag?
10) Bij wie kan je als student een klacht melden?

Stap 11 Facebook en Twitter

Facebook en Twitter zijn 2 social media toepassingen die door studenten gebruikt worden. MBO Utrecht heeft een Facebook pagina en een twitteraccount. Beide kun je gaan volgen. 

 

1. Meld je aan bij de Facebookpagina van MBO Utrecht en van die van de academie waar jij de opleiding volgt.

Zet een bericht op de site.
Heb voor elkaar.
Ga in overleg met jouw groepsgenoten om af te spreken of jullie een groepsFacebookpagina willen aanmaken.

 

 


2. Twitter jij? Als je op de hoogte wil blijven van kort nieuws is het wellicht handig dat je MBO Utrecht gaat volgen. 
Ga dit dan nu doen en lees de laatste tweets. 
Je kan natuurlijk ook groepsgenoten gaan volgen.

 

In het gebruik van social media is het belangrijk dat gedragregels worden opgevolgd. Bij MBO Utrecht is men bezig een gedragscode te ontwikkelen. Om nu al de discussie hierover ana te gaan maak je de opdracht: Social media wijs, ik?

 

Opdracht Social media wijs, ik?

Ga in drie of viertallen bij elkaar zitten.
Maak per groepje een top 10 van gedragsregels. Welke afspraken/regels vinden jullie belangrijk, zodat je respectvol met elkaar omgaat op de social media.

Schrijf deze op een flap-over en presenteer ze aan de groep.

Iedereen mag nu zijn persoonlijke top 5 aanstrepen op de verschillende flap-overs.

Als iedereen dit heeft gedaan, tellen jullie de uitkomsten op.
Maak van de afspraken/ regels met de meeste stemmen een groeps top 10 en zet deze eventueel op jullie groepssite.

Stap 12 Slim.nl

Slim.nl

Met de student inloggegevens kun je bij slim.nl, kortingen krijgen op oa sorftware, laptop en tijdschrijften.
Neem eens een kijkje op deze site.

Enquete

https://www.surveymonkey.com/s/CB57LTZ