Gouden Kunst

Gouden Kunst

Gouden Kunst!

De Gouden Eeuw (de 17e eeuw) was een periode van ongekende rijkdom in Nederland. De handel nam
toe en vooral de kooplieden verdienden hier veel geld mee. Zij konden mooie huizen kopen en zich allerlei luxe artikelen veroorloven. Zo is in het volgende filmpje te zien.


Je maakt deze opdracht in tweetallen, dus zorg ervoor dat je een klasgenoot hebt gevonden met wie je deze opdracht kunt voltooien!
 

Uitleg webkwestie
Als je nog nooit met een webkwestie hebt gewerkt. Dan volgt hier een korte uitleg: Aan de linkerkant van je scherm zie je alle onderdelen van de webkwestie. Als je deze onderdelen hebt gevonden is het verder eigenlijk heel simpel: je begint bij 'Inleiding'. Je leest iedere pagina zorgvuldig door en je volgt de opdrachten die op de pagina beschreven zijn. Dit doe je tot je bij 'Terugblik' bent. Je kunt ook nog een kijkje nemen op de docentenpagina. Hier staat informatie die voor jouw juf of meester is bedoeld, maar lees het gerust even door! De pagina 'Beoordeling' is erg belangrijk. Hier kun je vinden wat jouw opdrachtgever graag als resultaat wil zien.
Als je dit makkelijker vindt: je kunt ook gebruik maken van de knop 'volgende' om naar de volgende pagina te gaan. Je ziet deze knop rechtsonder in je scherm.

 

 

Veel plezier met deze webkwestie!

 

Ga door naar: Inleiding

1. Inleiding

Waarde Koopman Gerritsen,

U heeft mij gevraegt om op soeck te gaen naer geschikte schilderijen om uw huisch mee te versieeren. 't Sijt mij eene te grote taeck om uijt alreedsch die uijtmuntende kunsgtenaersch er één te kiesen ende van hem eene schilderij voor u aen te schaffen. Desche opdragt kan ick niet alleen aen. Ick heb alhier hulp bij nodigh om eene goede keuze te maeken ende u niet teleur te stellen

Hoogachtend,

Uw Dienaer Cornelis Klaassen

 



Ga snel door naar 'Opdracht' om erachter te komen welke hulp Cornelis nodig heeft!
 

2. Opdracht

Dansende boeren voor een herberg
Dansende boeren voor een herberg (J. Steen)

Zoals jullie misschien wel hebben gelezen in de brief aan heer Gerritsen, heeft Cornelis hulp nodig bij het zoeken van geschikte schilderijen voor in het huis van de koopman. In de Gouden Eeuw waren er veel kunstenaars die met schilderen hun brood verdienden en de enige wens van heer Gerritsen is dan ook, dat het een kunstwerk van een kunstschilder uit de zeventiende eeuw is.
Aan jullie nu de taak om Cornelis te helpen bij zijn zoektocht! Kruip in de huid van een echte zeventiende-eeuwse kunstspeurneus en help Cornelis bij het oplossen van zijn probleem. Ga dus op zoek naar een kunstschilder uit de zeventiende eeuw en kies minimaal één (maximaal twee) van zijn kunstwerken uit om op te hangen in het huis van de koopman.

Welk kunstwerk past volgens jullie het best in het huis van Koopman Gerritsen? Om dit uit te zoeken, ga je verder naar het onderdeel 'Werkwijze'.

Schrijvende vrouw met dienstbode (J. Vermeer)

3. Werkwijze

De opdracht

Er zijn enkele stappen die jullie moeten volgen om deze opdracht te voltooien. Het is belangrijk dat jullie deze stappen precies volgen om zo voldoende punten te halen voor jullie werk. Het is daarom ook handig om, voordat jullie beginnen met het uitwerken van de antwoorden, eerst te kijken op welke punten jullie beoordeeld worden. Dit kunnen jullie teruglezen onder het kopje 'Beoordeling'.

Doel van de opdracht: Vind een schilderij van een kunstschilder uit de Gouden Eeuw en schrijf hierbij sterke argumenten om Cornelis te overtuigen om voor jullie schilderij te kiezen.


Stappenplan:

  1. Kies een kunstschilder uit de Gouden Eeuw en geef de naam van de schilder door aan jullie juf of meester.  Uiteindelijk moeten alle groepjes een andere kunstenaar kiezen. Weten jullie niet goed welke kunstschilders er allemaal waren? Neem dan eens een kijkje onder het kopje 'Bronnen'.
    Let op: een kunstschilder uit de Gouden Eeuw werkte ongeveer tussen 1600 en 1700. Neem dit mee in jullie keuze!

     
  2. Ga op zoek naar de kunstwerken van deze schilder en kies één of twee van zijn schilderijen. Het kan best lastig zijn om een goede keuze te maken. Om jullie op weg te helpen, is er een schema dat je kunt invullen. Als je dit schema invult, dan wordt de keuze gemakkelijker. Vraag aan jouw juf of meester of je dit schema kunt krijgen.
    Als jullie de mogelijkheid 'Dit spreekt ons erg aan' op drie of meer punten hebt gekozen, dan zal het schilderij voor jullie een goede keuze zijn.
    Bij opdracht 5 gebruik je het schema om Cornelis te overtuigen van jullie keuze. Je schrijft argumenten (redenen waarmee je iemand wilt overtuigen van jouw mening) aan de hand van wat je in het schema hebt geschreven. Bewaar het schema dus goed en vul het helemaal in!

     
  3. Ga nu op zoek naar meer informatie over het schilderij. Wat kunnen jullie allemaal te weten komen over dit schilderij? Ga in ieder geval op zoek naar: de naam van het schilderij, de afmetingen, de gebruikte materialen en wanneer het is gemaakt.
    Alle extra informatie (bijvoorbeeld de betekenis van het schilderij of
    plaats waar het gemaakt is) die jullie vinden, levert bonuspunten op! Let er wel op: Cornelis is een dienaar en hij begrijpt geen ingewikkelde taal. Schrijf alle informatie dus in eigen woorden op.

     
  4. Wie is die kunstenaar eigenlijk? Cornelis wil graag weten met welke kunstschilders hij straks in zee gaat, dus wil hij ook dat jullie informatie zoeken over de kunstschilder. Jullie moeten in ieder geval de volgende punten kunnen vinden:
    - Geboortedatum
    - Geboorteplaats
    - Hoe is hij begonnen met schilderen/Hoe heeft het het schildersvak geleerd?
    - Wat schilderde hij meestal?
    Het mag niet te lang zijn (maximaal 250 woorden), want anders kost het Cornelis teveel tijd om te lezen. Let er ook hier weer op dat je de informatie in je eigen woorden schrijft.

     
  5. Verzamel de alle informatie op één A4- tje. De informatie die jullie nu hebben gevonden, verzamelen jullie in één Word-bestand. Dit is dus de informatie over de schilder en zijn schilderij, een afbeelding van het kunstwerk, maar ook jullie argumenten waarmee jullie Cornelis willen overtuigen (argumenten zijn redenen die je geeft om iemand te overtuigen van jouw mening), Jullie gebruiken hiervoor de laatste kolom uit het schema van opdracht 2.
    Je levert de informatie, de afbeelding en het ingevulde schema in bij de juf of meester.

     
  6. Presenteer je bevindingen! Nu is het zaak om Cornelis te overtuigen. Dit gaan jullie doen door de verzamelde informatie te presenteren aan jullie klasgenoten en juf of meester. Zij weten tenslotte ook alles over kunst uit de Gouden Eeuw!
    Dit kun je doen door middel van een PowerPoint-presentatie of aan de hand van een zelfgemaakte poster. Noteer alleen korte steekwoorden in je presentatie, zodat het voor iedereen een verhaal wordt om goed te volgen. En vergeet natuurlijk niet je kunstwerk toe te voegen!

4. Bronnen

Hier vind je een aantal bronnen die je kunnen helpen bij het zoeken en vinden van de juiste informatie. Ga op zoek naar een bron die geschikt is om meer informatie te vinden over jouw kunstenaar en kunstwerk. Hier vinden jullie al enkele suggesties:

Je kunt ook kijken op de websites van bekende Nederlandse musea. Hier kun je vaak de kunstcollectie van deze musea vinden. Ga eens op onderzoek uit en kom erachter of er op deze websites bruikbare informatie is te vinden.

Tip: ga op de website op zoek naar de "collectie". Dit zijn de kunstwerken die in het bezit zijn van het museum.


Andere bronnen
Deze bronnen zijn natuurlijk niet de enige mogelijkheid om informatie te vinden. Je kunt zelf verder zoeken op het internet, maar je kunt bijvoorbeeld ook gebruik maken van:

  • Boeken (denk bijvoorbeeld aan je lesboek van geschiedenis!)
  • Tijdschriften
  • Televisieprogramma's
  • Video's
  • Andere internetpagina's (Google, Wikipedia)

Bekijk deze video om meer te weten te komen over de kunstenaars uit die tijd.

5. Beoordeling

Hier vinden jullie de punten waarop jullie beoordeeld worden. Per opdracht kun je punten krijgen en al deze punten geven uiteindelijk één resultaat voor jullie beiden. Let dus ook op de samenwerking! Onder de tabellen vinden jullie nog een aantal manieren om bonuspunten te verzamelen.

Bonuspunten:

  • 1 per extra gevonden onderdeel aan informatie over de kunstschilder en zijn schilderij
  • 5 extra voor een goede samenwerking. Als de samenwerking niet goed verloopt, dan gaan er 5 punten van het totaal af.

 

 

 

 

 

 

6. Terugblik

Je bent aan het einde gekomen van deze webkwestie!

Als je alle stappen hebt doorlopen, dan ben je heel wat meer te weten gekomen over kunst in de Gouden Eeuw en dan natuurlijk vooral de kunst van de door jullie gekozen kunstschilder.

  • Je hebt een idee welke kunstschilders er werkten tijdens de Gouden Eeuw
  • Je hebt je verdiept in één van die schilders en in zijn kunstwerk
  • Je bent bezig geweest met het bedenken van argumenten
  • Als je hard hebt gewerkt, dan kun je waarschijnlijk trots zijn op het product dat je hebt gemaakt!

Om te controleren of je alles hebt gedaan kun je de pagina 'Beoordeling' nog een keer bekijken en de vraag hieronder nog beantwoorden. Als je antwoord niet juist is, dan weet je dat er nog werk aan de winkel is.


Juist? Jullie zijn nu echte kunstspeurneuzen geworden en kunnen zo aan de slag in een echt museum!

7. Docentpagina

Titel: Gouden Kunst!

Onderwerp: kunst in de Gouden Eeuw

Schooltype: Primair onderwijs

Bestemd voor de groepen: 6-7-8

Vakgebied(en): beeldende vorming (kunstbeschouwing), geschiedenis en taal (beargumenteren)

Uitvoering door (hoeveel) leerlingen: in tweetallen

Tijdsinvestering voor leerling(en): Ongeveer anderhalf tot twee uur

Opbrengst: als eindproduct een verslag over hun bevindingen en eventueel een presentatie

Leerpunten:

  • Wat is beargumenteren?
  • Hoe zoek ik de goede informatie?
  • Hoe beoordeel ik een kunstwerk?

Extra materialen die nodig zijn: voldoende beschikbare pc's en een digibord om te presenteren. A2-vellen voor de leerlingen die een poster willen maken voor de presentatie. Zie onderaan de pagina: schema voor het beoordelen van schilderijen.

Webkwestiemaker(s): Henrieke Laset

Als u opmerkingen heeft ter verbetering van deze webkwestie, dan kunt u dat naar bovenstaande persoon sturen. Als u op deze naam klikt, wordt uw emailprogramma automatische gestart.

Open bestand Schema voor het beoordelen van schilderijen

  • Het arrangement Gouden Kunst is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Henrieke Laset Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2014-04-23 20:37:54
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Een webkwestie over kunst in de Gouden Eeuw.
    Leerniveau
    PO groep 8; PO groep 7;
    Leerinhoud en doelen
    Kunstzinnige oriëntatie; De tijd van regenten en vorsten; Geschiedenis;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    2 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    gouden eeuw, johannes vermeer, kunst, kunstgeschiedenis, rembrandt

    Bronnen

    Bron Type
    Bekijk deze video om meer te weten te komen over de kunstenaars uit die tijd.
    http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1313427
    Link

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Laset, Henrieke. (z.d.).

    Gouden Kunst!

    https://maken.wikiwijs.nl/49663/Gouden_Kunst_