Nieuwe versie Wikiwijs Zoeken voorjaar 2014

Nieuwe versie Wikiwijs Zoeken voorjaar 2014

Zoeken

Op dinsdag 29 april gaat de nieuwe versie van Wikiwijs Zoeken live. Ben je benieuwd naar deze nieuwe versie? De belangrijkste aanpassingen vind je hier.

Rond het zoeken van leermateriaal zijn diverse kleine aanpassingen doorgevoerd.

Zo kan er specifiek op titel worden gezocht, worden bij ingevoerde zoektermen automatisch aanvullingen voorgesteld,  blijft een al ingevoerd zoekwoord staan en is het weer mogelijk geworden om sectoroverschrijdend te zoeken.

Op het scherm 'uitgebreid zoeken' is het aparte veld om zoekwoorden aan te vullen vervallen en het zoeken in hiërarchische tabellen zoals vakgebied is verbeterd.

Alleen zoeken op titel

In Wikiwijs kun je één of meerdere trefwoorden opgeven. Wikiwijs doorzoekt dan standaard het leermateriaal. Komt het betreffende trefwoord/trefwoorden voor in de titel of de omschrijving van het arrangement, de ingevoerde trefwoorden of andere metadata, dan komt dat materiaal in de lijst met zoekresultaten. 

In sommige gevallen wil je echter gewoon op titel kunnen zoeken. Met ingang van deze nieuwe versie is dat mgelijk.

Via 'uitgebreid zoeken' kan worden aangegeven dat alleen in de titel van het arrangement moet worden gezocht.

  • Ga naar 'uitgebreid zoeken'
  • Vink het veldje 'zoek alleen in titel' aan

Aanvullen zoektermen

In deze nieuwe versie geeft Wikiwijs suggesties mee voor je zoekwoord terwijl je typt. Typ je als zoekwoord bijvoorbeeld 'paard' dan vult Wikiwijs de lijst aan met 'paarden' 'paardachtigen' enzovoorts. 

Je kunt dan direct op één van de voorgestelde woorden klikken.

Ingevoerd zoekwoord blijft staan

In deze nieuwe versie van Wikiwijs blijft een ingevoerd zoekwoord zichtbaar in het zoekvenster. Wil je nog een zoekwoord opgeven, dan heb je daardoor de mogelijkheid om het eerste zoekwoord aan te vullen of te overschrijven.

Omdat aanvullen nu direct binnen het zoekveld kan is binnen 'uitgebreid zoeken'  het veld om zoekwoorden aan te vullen vervallen. 

Sectoroverschrijdend zoeken

Terug van weggeweest is de mogelijkheid om sectoroverschrijdend te zoeken. Veel materiaal is specifiek bedoeld voor een bepaalde sector, maar dat geldt niet voor alle materiaal. Bovendien wil je soms je zoekopdracht kunnen verruimen. Wellicht is over een bepaald onderwerp buiten je eigen sector bruikbaar materiaal te vinden. 

In deze nieuwe versie kun je binnen 'uitgebreid zoeken' de sectoroverschrijdend zoeken door de filter op onderwijssector te wissen.

Werking hiërarchische tabellen

In Wikiwijs kun je zoeken op verschillende gegevens waar je vervolgens op kunt 'inzoomen'. Je kunt dan direct in het resultaatscherm je gemaakte keuze nog verfijnen. Denk bijvoorbeeld aan zoeken op 'Havo' waarbij je daarna nog kunt verfijnen op leerjaar. 

De mogelijkheden om je zoekactie op het resultaatscherm te verfijnen zijn in deze nieuwe versie van Wikiwijs verder uitgebouwd. 

Inmiddels is bij verschillende vakken een indeling naar vakinhoud beschikbaar. In deze versie van Wikiwijs kan een zoekopdracht verder worden verfijnd naar vakinhoud. 

 

Herkennen materiaal met eigen accountprocedure

In Wikiwijs zoek je in eerste instantie naar gratis materiaal. Maar niet alle aanbieders van gratis materiaal stellen dit aan iedereen vrij ter beschikking. In een aantal gevallen vraagt de aanbieder je om een (gratis) account aan te maken. 

In deze nieuwe versie van Wikiwijs is dit type materiaal direct herkenbaar aan het slotje. Dit slotje betekent dat je voor het bereiken van dit materiaal een account moet hebben. 

Belangrijk: het betreft hier dus WEL gratis materiaal, maar je moet er een (gratis) account voor aanmaken. 

Het slotje is algemeen: je ziet het dus ook als jijzelf wel al een account hebt voor dit type lesmateriaal.

Bedanken auteur

Als je bruikbaar lesmateriaal hebt gevonden kan het aardig zijn om de auteur ervan een bedankje te sturen. Dit is mogelijk op voorwaarde dat de auteur een publiek Wikiwijs profiel heeft. 

Bovendien moet je zelf zijn ingelogd.

  • Zoek het lesmateriaal waarvan je de auteur wilt bedanken
  • Ga naar 'meer details'
  • Klik op de groene knop met 'dank'

De auteur ziet nu in het overzichtscherm bij zijn profiel dit bedankje terugkomen.

Beheermogelijkheden keurmerk uitgebreid

Met deze wijziging krijg je alleen te maken als je moderator bent van een keurmerk. 

Een keurmerk is een middel om materiaal in Wikiwijs dat aan vooraf gedefinieerde eisen voldoet te kenmerken. Wanneer je Wikiwijs gebruikt kun je zoeken op specifieke keurmerken en je kunt in Wikiwijs ook direct zien waar het keurmerk voor staat en aan welke eisen het materiaal moet voldoen om voor het keurmerk in aanmerking te komen. Een mooi middel dat je kan helpen om te zoeken naar goed lesmateriaal.  

Ieder keurmerk wordt beheerd door een moderator. De moderator van een keurmerk heeft in deze nieuwe versie aanzienlijk meer mogelijkheden om beheertaken uit te voeren. 

  • de moderator kan statistieken opvragen. De statistiek is nu uitgebreid met de id van degene die het keurmerk heeft toegekend én met de bron van het lesmateriaal. 
  • Via de mogelijkheid 'leden toevoegen' kan m.b.v. een csv-bestand een groep keurmerkgroepleden tegelijk worden uitgenodigd.
  • Aan de uitnodiging kan eigen tekst worden toegevoegd. 
  • De datum waarop een keurmerkgroeplid is uitgenodigd wordt getoond. 
  • De uitnodiging verdwijnt niet meer na een aantal dagen maar blijft in beeld. Indien nodig kan het betreffende keurmerkgroeplid opnieuw worden uitgenodigd. 

 

Toevoegen eigen tekst aan uitnodiging

In deze nieuwe versie is het mogelijk een eigen tekst toe te voegen aan de uitnodiging die wordt verstuurd aan nieuwe keurmerkgroepleden. 

Na het klikken op 'lid toevoegen' verschijnt een vak waarin in de eigen tekst kan worden opgenomen.

De eigen tekst wordt in de uitnodiging getoond onder de standaardtekst.

 

Uitnodigen groep nieuwe leden

  • Tot nu toe was het alleen mogelijk om nieuwe keurmerkgroepleden 'stuk voor stuk' uit te nodigen. 

Met ingang van deze nieuwe versie is het mogelijk om een .csv bestand met gegevens te uploaden. De betreffende personen ontvangen dan allemaal tegelijk een uitnodiging voor het keurmerk. 

  • Ga naar je keurmerkgroep
  • Klik op 'leden toevoegen'

  • Je ziet nu een scherm waar je een .csv-betand kunt uploaden. Door met je muis over het vraagteken te gaan zie je aan welke eisen het bestand moet voldoen. Hieronder zie je een voorbeeld van zo'n bestand:
     

  •  
    • Er kunnen maximaal 100 keurmerkgroepleden tegelijk worden ingelezen
    • Opgegeven moet worden: het emailadres, voornaam, tussenvoegsel, achternaam
    • De gegevens zijn allen omringd door dubbele aanhalingstekens
    • De verschillende rubrieken moeten worden gescheiden door een puntkomma
    • Een tekstterugloop (volgende regel) wordt gelezen als een nieuw uit te nodigen lid
    • Geef daarna eventueel een eigen tekst op die aan de uitnodiging wordt toegevoegd.

  • Klik daarna op 'versturen'
  • In de lijst met 'niet actieve leden' zijn de gegevens van de zojuist uitgenodigde personen verschenen:

Tonen uitgenodigde leden

Tot nu toe verdwenen na een paar dagen de gegevens van uitgenodigde keurmerkgroepleden weer als zij de uitnodiging niet tijdig accepteerden. 

In deze nieuwe versie blijven de gegevens zichtbaar en kan desgewenst een nieuwe uitnodiging worden gestuurd. Dit helpt de moderator om goed zicht te houden op het uitnodigen van nieuwe leden. 

 

Uitbreiding statistieken

De moderator van een keurmerk kan statistieken opvragen. Dit gebeurt door een .csv bestand te downloaden en vervolgens in excel te openen. Dit werkt als volgt:  

  • Kies desgewenst een datum 'vanaf' en een datum 'tot en met' (dd/mm/jjjj). Vul je hier niets in, dan worden de gegevens van de laatste maand getoond.
  • Klik op downloaden
  • Sla het bestand op
  • Open excel en een nieuw werkblad
  • Kies voor 'gegevens' en daarna voor 'van tekst'
  • Zoek het gedownloade bestand op en open het in excel
  • Je ziet nu een dialoogvenster. Kies voor 'gescheiden', voor 'mijn gegevens bevatten kopteksten' en klik op volgende
  • Kies voor scheidingsteken puntkomma en klik op volgende
  • Klik op 'voltooien en daarna indien nodig op 'ok'. 

De gegevens verschijnen in het excelsheet. 

Getoond worden de volgende gegevens:
  • Titel
  • Bron
  • URL van het leermateriaal
  • Tijdstip
  • Actie (bijv. het toevoegen van een keurmerk, maar ook het verwijderen, of het openen van materiaal met een keurmerk)
  • Eventueel extra informatie
  • Gebruiker (indien bekend)
  • Wikiwijs-url

 

Alle versies Wikiwijs

Alle versies Wikiwijs

2013

September 2013: Nieuwe versie Wikiwijs Maken: vragen, oefeningen en toetsen

2014

Nieuwe versie Wikiwijs Maken januari 2014: look and feel - colofon - grootte afbeeldingselement aanpasbaar - header beter inrichtbaar - diagnostische toets - nieuwe mogelijkheden vraagvormen - IMSCP export mogelijk voor inlezen in ELO's

Nieuwe versie Wikiwijs Maken maart 2014: werken met formules - nieuwe vraagvorm: hotspot - naar keuze: fijnmazig metadateren - auteursnotitie zichtbaar bij mouseover - 

Nieuwe versie Wikiwijs Zoeken voorjaar 2014: zoeken - herkennen materiaal met eigen accountprocedure - bedanken auteur - beheermogelijkheden keurmerk uitgebreid

Nieuwe versie Wikiwijs Maken juli 2014: nieuwe vraagvorm: open tekstvraag - bij diverse vraagtypen negatieve en kommagetallen mogelijk - downloads documenten betekenisvolle naam - uitbreiding inleesmogelijkheden voor elo's / leerplatforms

Nieuwe versie Wikiwijs Maken september 2014: sneller laden Wikiwijsarrangement - meer opmaakmogelijkheden feedback - nakijken na bevestigingsvraag - open tekstvraag zonder antwoord mogelijk - downloaded bestand behoudt eigen naam

Nieuwe versie Wikiwijs Maken december 2014look and feel iets veranderd - snel je arrangementen in excel - fijnmazige metadata vernieuwd

2015

Nieuwe versie Wikiwijs Maken januari 2015: nieuwe icoontjes elementen - fijnmazige metadata - eigen term bij toets/oefening mogelijk - open tekstvraag: deel van de punten mogelijk

Nieuwe versie Wikiwijs Maken februari 2015: fijnmazig metadateren meerdere arrangementen - professionaliseringsmateriaal - aanpassingen IMS content package

Nieuwe versie Wikiwijs Zoeken maart 2015: layout overzichtsscherm gewijzigd - layout toolbar gewijzigd - nieuwe zoekmogelijkheden - filmpjes worden getoond in detailscherm - beoordelingen - licentievorm beter zichtbaar

Nieuwe versie Wikiwijs Maken april 2015: aanvulling metadata - delen arrangement nu heel eenvoudig - meer mogelijk met pdf's - kleine wijzigingen presentatie

Nieuwe versie Wikiwijs Maken 30 juli 2015arrangement tijdens het bekijken kopiëren

Nieuwe versie Wikiwijs maken: 12 november 2015: (re)arrangeren in teams - dashboard Wikiwijs Maken - nieuw team starten - verhuizen arrangementen - team versus co-auteur - gewijzigde look and feel - hergebruik oefeningen/toetsen - 

 

  • Het arrangement Nieuwe versie Wikiwijs Zoeken voorjaar 2014 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Team Wikiwijs
    Laatst gewijzigd
    2015-11-23 18:48:22
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Team Wikiwijs. (z.d.).

    Nieuwe versie Wikiwijs Zoeken febr. 2014

    https://maken.wikiwijs.nl/49544/Nieuwe_versie_Wikiwijs_Zoeken_febr__2014

    Team Wikiwijs. (z.d.).

    Overzicht nieuwe Wikiwijs-versies

    https://maken.wikiwijs.nl/69234/Overzicht_nieuwe_Wikiwijs_versies

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.