Kijken en denken tegelijk

Kijken en denken tegelijk

Welkom in het Gemeentemuseum!

Er is hier veel te zien en misschien nog wel meer om over na te denken. Vandaag kun je met de iPad dwalen door het museum, kijken naar én nadenken over kunst.

HOE WERKT HET?

Kies een thema waar jij zin in hebt of begin bij wat je tegenkomt. Op de plattegrond kun je zien waar je bent. Meer weten over filosofie? Bekijk het filmpje en doe de oefeningen.

NIET VERGETEN

Je hebt deze iPad van het museum geleend - wees er voorzichtig mee. Graag ontvangen we je iPad aan het einde van de les in werkende staat en zonder krassen terug. Mochten er problemen optreden kun je naar je docent toe!

 

We spreken af: je mag overal rondkijken, maar raak geen schilderijen en kunstvoorwerpen aan.

 

 

Wat is Filosofie?

Socrates

Het woord filosofie bestaat uit twee delen. Filo-, wat wil zeggen ‘ík houd van’ en -sofie wat wil zeggen ‘wijsheid’. Het woord betekent dus, houden van wijsheid.

Filosofie is ontstaan in Griekenland ongeveer 3000 jaar geleden, in de periode die wij nu de oudheid noemen. Wijze mannen probeerden nog wijzer te worden door over alles na te denken, goed rond te kijken en gesprekken te voeren.

Vandaag word ook jij uitgedaagd zo te werk te gaan. De pictogrammen laten zien wat je moet doen. Een gesprek kun je voeren met een klasgenootje, een vriend(in) of je docent, maar je mag ook aan andere museumbezoekers vragen stellen.

 

"Het slimst is diegene, die

weet wat hij niet weet."

 

DE PICTOGRAMMEN:

 

 

Socrates

filosofoof 470 v. Chr. - 399 v. Chr.

 

 

 

 

 

Als je meer wilt weten over Socrates...

Plattegrond

1. De slaapkamer van... - Hoe voel ik mij hier?

2. Een boom vol... - Echt of fantasie?

3. Portret van Edith

 

Egon Schiele maakte dit portret ongeveer 100 jaar geleden. Afgebeeld is Edith, de vrouw van de kunstenaar. Ze draagt de jurk die ze aanhad op haar trouwdag, gemaakt van gordijnstof. Het is een van de meest ontroerende schilderijen van de kunstenaar. Drie jaar later zou zowel Edith – die toen zes maanden zwanger was – als Egon slachtoffer worden van de Spaanse griep en overlijden.

Maak een foto (zonder flits!) van het portret in het museum dat jij het mooiste vindt.

4. De Dijsselhofkamer - Is de natuur mooi of lelijk?

De kunstenaar G.W. Dijsselhof (1866-1924) leefde in een tijd waarin steeds meer werk door machines werd gedaan. Steden werden groter, arme mensen armer en de rijke mensen steeds rijker. In de fabrieken in de grote steden deden de mensen zwaar en eentonig werk, soms wel veertien uur achter elkaar.

De kamer waarin je nu staat lijkt bijna tegenovergesteld aan de grijze en grauwe wereld waarin Dijsselhof leefde. Zijn grote inspiratiebron voor deze kamer was de natuur.

5. Een moeder die je beschermt

6. De Wereld van Constant

Mobiel ladderlabyrinth, 1967
Mobiel ladderlabyrinth, 1967

 

Constant (Constant Anton Nieuwenhuijs ) ontwierp een stedelijke omgeving waarin de mens vrij en creatief zou leven. Hij noemde zijn project New Babylon. De naam verwijst naar Babylon, de mythische stad uit de oudheid, gelegen in het huidige Irak.
Constant droomde van een nieuwe wereld waarin mensen niet meer hoeven te werken. Hij creëerde zijn werk vanuit Huizinga’s idee van de homo ludens, de spelende mens. Constant tekende, schilderde en maakte schaalmodellen van de gebouwen die zouden passen in die wereld. Zijn utopische omgeving had geen vaste gebouwen en straten, alles was bewegelijk.

Op de puinhopen van de tweede wereldoorlog werden in de jaren vijftig snel nieuwe gebouwen gebouwd. Constant heeft New Babylon na de Tweede Wereldoorlog gemaakt.

Tot op de dag van vandaag, en misschien juist wel in de huidige maatschappij, een inspiratiebron voor velen.

  • Het arrangement Kijken en denken tegelijk is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Gemeente Museum Den Haag Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2017-11-07 13:15:06
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Kijken en denken tegelijk

    Een filosofische ontdekkingstocht

     

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Als je meer wilt weten over Socrates...
    https://youtu.be/DKwecwRae8c
    Video