Teleblikles 'Privacy, wat is dat?' HAVO VWO

Teleblikles 'Privacy, wat is dat?' HAVO VWO

Informatie voor de docent

Auteur: Karen Jong

 

Titel: ‘Privacy, wat is dat?’

 

Beschrijving:

Leerlingen denken na en discussiëren over wat privacy voor hen persoonlijk betekent. Ze schrijven een toekomstscenario over hoe internetprivacy er in 2025 uit zal zien.

 

Doelgroep:

Onderbouw HAVO/VWO

 

Thema:

Privacy

 

Vak/kerndoelen Onderbouw:

Nederlands (kerndoel 1, 4, 5, 6 & 7), Maatschappijleer (kerndoel 36 & 42), Burgerschapsvorming.

 

Competenties Mediawijsheid*:

Begrip (B1: bewust zijn van medialisering van de samenleving & B3: zien hoe media de werkelijkheid kleuren), Communicatie (C1: informatie vinden en verwerken), Strategie (S1: reflecteren op het eigen mediagebruik).

 

Werkvorm: Klassikale instructie, individuele brainstorm/informatieverwerking, individuele en klassikale reflectie.

 

Lesduur:

2 x 50 minuten + huiswerkopdracht 50 minuten.

 

Leerdoel(en):

Door het kijken en luisteren naar film(fragmenten) leren leerlingen visuele bronnen te gebruiken voor analyse, observatie en interpretatie. Leerlingen worden zich bewust van wat privacy voor hen persoonlijk inhoudt.

 

Vereiste voorkennis leerlingen:

Basiskennis van het internet (gebruiken van een internetbrowser en een zoekmachine). Als je een mindmap met de leerlingen maakt moeten zij weten hoe dat werkt.

 

Benodigdheden:

Digiboard, internet, Teleblikaccount om filmpjes te laten zien. Printer om werkbladen uit te printen. Voor de huiswerkopdracht een computer met internet per leerling.

 

Bijzonderheden/tips:

Indien wenselijk kun je de huiswerkopdracht (het werkblad ‘Privacy, wat is dat?’), ook in één les van 50 minuten laten maken. Zorg dan wel dat leerlingen van te voren goed na hebben kunnen denken over de laatste opdracht (internetprivacy in 2025), anders is 50 minuten erg krap.

Deze les is goed te combineren met de Teleblikles ‘Privacy commercial?’ voor onderbouw HAVO/VWO. De Inleiding en de discussie in de Kern van deze lessen zijn identiek aan elkaar waardoor je die slechts eenmalig hoeft te geven. De verwerkingsopdracht van ‘Privacy commercial’ is een samenwerkingsopdracht die goed aansluit bij deze individuele verdiepingsopdracht over privacy.

NB: check of de links werken en/of nog actueel zijn.

 

Inleiding (15 minuten):

Bekijk de Teleblikaflevering van Focus op de Maatschappij: Internet en Privacy (29 november 2011): http://teleblik.nl/media/5443698

 

Kern (35 minuten + huiswerkopdracht ca. 50 minuten): Discussieer met de leerlingen over ‘privacy’:

  1. Wat is privacy? (Je kunt een mindmap met hen maken om het te visualiseren en te concretiseren)
  2. Waarom schenden organisaties als Facebook en Google eigenlijk onze privacy?
  3. Veel apps en socialmedia-accounts zijn gratis. In ruil daarvoor verkopen ze je gegevens aan commerciële partijen. Wat vind je daarvan? (En eventueel: Zou je er voor willen betalen om dat te stoppen?)
  4. Wie denkt er altijd goed na voordat hij/zij iets online zet?
  5. Wie heeft er aangepaste privacy-instellingen van bijvoorbeeld Facebook en waarom heb je dat?
  6. Wie praat er wel eens met zijn/haar ouders of vrienden over privacy op internet?
  7. Mogen je ouders zonder jouw toestemming iets van of over jou op bijvoorbeeld Facebook zetten?
  8. Wat vinden jullie van de expositie ‘Showroom Girls’ van Willem Popelier?
  9. Stel dat jouw telefoon gehackt wordt, en al je foto’s, filmpjes, gesprekken en berichten worden online gezet of gebruikt voor een tentoonstelling zoals die van Willem Popelier. Zou je dat dan erg vinden, of heb je ‘toch niets te verbergen’?

Bekijk het filmfragment van SchoolTV-weekjournaal (14 juni 2013) http://teleblik.nl/media/5447354/fragment?start=0&end=351

Wat vinden de leerlingen ervan dat Edward Snowden de staatsgeheimen van de NSA lekte?

Laat de leerlingen individueel het bijbehorend werkblad ‘Privacy, wat is dat?’ als huiswerkopdracht maken. Neem met hen vooraf de vragen door. Leg bij opdracht 3 & 4 uit dat als je op je eigen naam zoekt in een zoekmachine, je deze tussen dubbele aanhalingstekens moet zetten in het zoekvenster. Hiermee vergroot je de kans op relevante informatie en je verkleint het aantal zoekresultaten.

(NB: bij zoekopdrachten naar mensen van wie je de exacte naam niet weet, gebruik je géén dubbele aanhalingstekens. De zoekmachine filtert dan namelijk de mogelijk juiste naam eruit).

Leg uit dat er meer zoekmachines zijn dan Google die ook andere resultaten kunnen geven, zoals ixquick (die Bart de Koning in het SchoolTV-weekjournaal noemt). Leerlingen die extra uitgedaagd willen/kunnen worden, kunnen ook in Yahoo of Bing zoeken.

Kijk voor een uitgebreide les hierover bij de Teleblikles ‘Privacy’ onderbouw VMBO.

Bij de laatste opdracht moeten leerlingen een toekomstscenario bedenken en schrijven over hoe we in 2025 om zullen gaan met internet en privacy. Wat doen we dan wel en wat niet? Help hen zo nodig een stukje op weg bij het op gang brengen van hun denkproces (eventueel met de mindmap die jullie bij de inleiding hebben gemaakt). Gebruiken we bijvoorbeeld internet op onze kleding en kun je zelf kiezen welke informatie door wie wordt gezien en bewaard? Dragen we supersonische contactlenzen of brillen, of hebben we een persoonlijke chip in onze oorlel waarvan alleen wij de toegangscode hebben? Gebruiken we robots waar we zelf informatie in kunnen zetten die we bijvoorbeeld alleen met vrienden delen? Of gebruiken we internet alleen nog zakelijk en over alles wat we privé willen houden praten we alleen nog offline?

 

Afsluiting (50 minuten):

Bespreek klassikaal met de leerlingen hun antwoorden bij het werkblad. Wat is privacy volgens hen? Vinden zij privacy wel of niet belangrijk en waarom wel/niet? Wat waren hun uitkomsten bij het zoeken op hun eigen naam in Google? Waren ze daar trots op of waren er ook dingen die ze niet zo leuk vonden. En bij ixquick? Was de informatie heel anders? Is er ook iemand die heeft gezocht in de zoekmachines Yahoo of Bing? Kwam daar weer wat anders uit?

Het is ook leuk de positieve kanten van het delen van (online) informatie te belichten, mits je goed nadenkt over wat en met wie je wilt delen. Voordat je opdracht 5 behandelt kun je het volgende fragment uit het Jeugdjournaal (14 oktober 2012) laten zien:

http://teleblik.nl/media/5439820/fragment?start=358&end=544

Laat een aantal leerlingen vertellen waar zij een filmpje over zouden maken en wat ze bijvoorbeeld wel en niet zouden laten zien.

Laat tenslotte een aantal (4/5) leerlingen hun verhaal bij opdracht 6 voorlezen aan de klas. Iedereen heeft zijn/haar best gedaan, niets is goed of fout. Je zou wel bijvoorbeeld gezamenlijk het meest waarschijnlijke toekomstscenario kunnen bepalen.

 

* Zoals opgesteld door Mediawijzer.net

Focus op de Maatschappij: Internet en Privacy (29 november 2011)

Discussievragen ⇒

Wat is privacy?

Waarom schenden organisaties als Facebook en Google eigenlijk onze privacy?

Veel apps en socialmedia-accounts zijn gratis. In ruil daarvoor verkopen ze jouw gegevens aan commerciële partijen. Wat vind je daarvan?

Zou je er voor willen betalen om hen te stoppen jouw gegevens door te verkopen?

Denk jij altijd goed na voordat je iets online zet?

Heb je aangepaste privacy-instellingen van bijvoorbeeld Facebook en waarom heb je dat wel of juist niet?

Praat je wel eens met je ouders of vrienden over privacy op internet?

Mogen je ouders of vrienden zonder jouw toestemming iets van of over jou op bijvoorbeeld Facebook zetten?

Wat vind je van de expositie ‘Showroom Girls’ van Willem Popelier?

Stel dat jouw telefoon gehackt wordt, en al je foto’s, filmpjes, gesprekken en berichten worden online gezet of gebruikt voor een tentoonstelling zoals die van Willem Popelier. Zou je dat dan erg vinden, of heb je ‘toch niets te verbergen’?

Fragment SchoolTV-weekjournaal (14 juni 2013)

Wat vind je ervan dat Edward Snowden de staatsgeheimen van de NSA lekte?

Maak de opdrachten van het Werkblad

Fragment Jeugdjournaal (14 oktober 2012) bij opdracht 5 van het Werkblad

  • Het arrangement Teleblikles 'Privacy, wat is dat?' HAVO VWO is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteurs
    Bram Litjens Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2014-04-16 17:42:09
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Leerlingen denken na en discussiëren over wat privacy voor hen persoonlijk betekent. Ze schrijven een toekomstscenario over hoe internetprivacy er in 2025 uit zal zien.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    https://teleblik.nl/media/5443698
    https://teleblik.nl/media/5443698
    Video
    https://teleblik.nl/media/5447354?start=0&end=351
    https://teleblik.nl/media/5447354?start=0&end=351
    Video
    https://teleblik.nl/media/5439820?start=358&end=544
    https://teleblik.nl/media/5439820?start=358&end=544
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.