Teleblikles 'Privacy' VMBO

Teleblikles 'Privacy' VMBO

Informatie voor de docent

Auteur: Karen Jong

 

Titel: ‘Privacy’

 

Beschrijving:

Leerlingen denken na over wat privacy betekent. Ze onderzoeken wat er over henzelf eigenlijk op internet te vinden is en vergelijken de resultaten van verschillende zoekmachines met elkaar.

 

Doelgroep:

Onderbouw VMBO

 

Thema:

Privacy

 

Vak/kerndoelen Onderbouw:

Nederlands (kerndoel 1, 4, 5 & 9. Bij uitgebreide afsluiting ook kerndoel 5), Maatschappijleer (kerndoel 36, 39 & 42), Burgerschapsvorming.

 

Competenties Mediawijsheid*:

Begrip (B1: bewust zijn van medialisering van de samenleving & B3: zien hoe media de werkelijkheid kleuren), Gebruik (G2: oriënteren binnen mediaomgevingen), Communicatie (C1: informatie vinden en verwerken), Strategie (S1: reflecteren op het eigen mediagebruik).

 

Werkvorm:

Klassikale instructie, individuele brainstorm/informatieverwerking, klassikale reflectie.

 

Lesduur:

50 minuten

 

Leerdoel(en):

Door het kijken en luisteren naar film(fragmenten) leren leerlingen visuele bronnen te gebruiken voor analyse, observatie en interpretatie. Leerlingen worden zich bewust van wat privacy inhoudt. Ze leren hoe je hoe slimmer informatie zoekt, vindt en beoordeelt in zoekmachines op internet. Ze ervaren hoe verschillende zoekmachines verschillende informatie kunnen weergeven.

 

Vereiste voorkennis leerlingen:

Basiskennis van het internet (gebruiken van een internetbrowser en een zoekmachine).

 

Benodigdheden:

Digiboard, internet, Teleblikaccount om filmpjes te laten zien. Printer om werkbladen uit te printen. Computers en internet voor leerlingen.

 

Bijzonderheden/tips:

Als je het als docent aandurft, zoek dan vooraf naar jezelf in de zoekmachines Google, Ixquick, Yahoo en Bing. Omschrijf net als in het werkblad de eerste drie resultaten op het web (tekst) en van de eerste drie afbeeldingen. Geef aan of deze resultaten van jou zijn of van iemand anders. Je kunt natuurlijk ook een celebrity zoeken in de verschillende zoekmachines.

Laat bij de afsluiting de resultaten aan de leerlingen zien en bespreek de verschillen.

 

NB: als leerlingen werkstukken moeten maken over een bepaald onderwerp is dit ook een goede oefening om bronnen te leren vergelijken.

NB: check of de links werken en/of nog actueel zijn.

 

Inleiding (10 minuten):

Bekijk het Teleblikfragment van het SchoolTV-weekjournaal (14 juni 2013):

http://teleblik.nl/media/5447354/fragment?start=0&end=351

 

Kern (30 minuten):

Laat de leerlingen individueel het bijbehorend werkblad ‘Privacy’ maken.

Neem met de leerlingen de vragen van het werkblad door en geef vooraf duidelijke instructies over hoe en waarom ze in de zoekmachines met dubbele aanhalingstekens op hun eigen naam moeten zoeken:

Zorg als je op je naam zoekt, dat deze tussen dubbele aanhalingstekens staat in het zoekvenster. Hiermee vergroot je de kans op relevante informatie en je verkleint het aantal zoekresultaten. (NB: bij zoekopdrachten naar mensen van wie je de exacte naam niet weet, gebruik je géén dubbele aanhalingstekens. De zoekmachine filtert dan namelijk de mogelijk juiste naam eruit).

Laat leerlingen die eerder klaar zijn ook zoeken naar zichzelf in de zoekmachines Yahoo en/of Bing. Laat hen eventueel de uitkomsten noteren op de achterkant van het werkblad.

Door deze zoekmachines te gebruiken krijgen ze waarschijnlijk wéér andere resultaten en dit geeft een nog beter beeld van wat de verschillende zoekmachines opslaan.

 

Afsluiting (10 minuten):

Bespreek klassikaal met de leerlingen hun antwoorden bij het werkblad. Wat is privacy volgens hen? Vinden zij privacy wel of niet belangrijk en waarom wel/niet? Wat waren hun uitkomsten bij het zoeken op hun eigen naam in de verschillende zoekmachines? Vraag welke zoekmachine het best bij hun eigen profiel past, of ze dat leuk vinden of niet. Als bij de meeste leerlingen Google het meest gelijkende profiel geeft, vraag dan ná opdracht 5 hoe dat zou kunnen komen? Misschien omdat Bart de Koning gelijk had en Google al je persoonlijke informatie opslaat?

Laat eventuele resultaten van je eigen zoektocht naar jezelf of een celebrity zien en bespreek deze met de leerlingen.

 

* Zoals opgesteld door Mediawijzer.net

Colofon

Het arrangement Teleblikles 'Privacy' VMBO is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteurs
Bram Litjens Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2014-04-16 17:41:14
Licentie
CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Leerlingen denken na over wat privacy betekent. Ze onderzoeken wat er over henzelf eigenlijk op internet te vinden en vergelijken de resultaten van verschillende zoekmachines met elkaar.
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
0 uur en 50 minuten

Bronnen

Bron Type
https://teleblik.nl/media/5447354?start=0&end=351
https://teleblik.nl/media/5447354?start=0&end=351
Video
close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open