Kernprogramma
De kernprogramma’s vertalen de wettelijke vereisen (kerndoelen, eindtermen, referentie-niveaus) naar concrete leerinhoud. Kernprogramma’s beschrijven per vak of vakgebied en per leerniveau de benodigde basis en keuze inhoud op basis van de wettelijke vereisten.
De kernprogramma’s worden per vak ontwikkeld per fase in de doorlopende leerlijn (PO, VO Onderbouw, VO Bovenbouw), en per stroom in het VO.
Voorbeelden van kernprogramma's zijn:
- Aardrijkskunde PO
- Biologie Onderbouw VWO
- Geschiedenis Bovenbouw VMBO Theoretisch Leerweg
de 13 kernprogramma's per vak
Doorlopende Leerlijn
De doorlopende leerlijn is een term die door het SLO wordt gebruikt om de aansluiting van de kernprogramma's op alle leerniveau's mee te duiden. De doorlopende leerlijn bestaat dus uit drie aangesloten kernprogramma's.
één doorlopende leerlijn van vmbo kl uitgelicht
Leerniveau
Een (leer)niveau is een aanduiding voor een periode waarin een bepaalde inhouden aan bod komen in het onderwijs. Een leerniveau kan op verschillende aggregatieniveau's bestaan. Zo is “groep 4” een niveau, maar ook “PO” en “VMBO BL Onderbouw”.
twee onderwijs-leerniveaus "po groep 4" en "po" uitgelicht
Leerinhoud
Een (leer)inhoud is een verzamelnaam voor verschillende zaken die een student moet beheersen (kennis, vaardigheden, houdingen). De leerinhouden zijn op verschillende niveau's uitgewerkt (vak, vakkern, vaksubkern, vakinhoud). Dus, een vakkern is een type leerinhoud.
Een aantal voorbeelden van leerinhouden:
- Aardrijkskunde
- Arbeid, productie en bedrijfsleven
- Uitkomst van een toevalsexperiment
Leerdoel
Een (leer)doel is een verzamelnaam voor verschillende soorten doelen in het onderwijs (kerndoelen, tussendoelen, eindtermen, etc.). Dus, een tussendoel is een type leerdoel.
Een doel beschrijft concreet wat een leerling moet kennen of kunnen. Handelingswerkwoorden als “beschrijven” of “analyseren” geven het beheersingsniveau aan dat de leerling moet beheersen bij dat onderdeel van de leerinhoud.
Een aantal voorbeelden van leerdoelen:
- VO Kerndoel 18: Engels als wereldtaal
- De leerling kan aan de hand van concrete verschijnselen uitleggen hoe waarneming plaatsvindt en welke rol zintuigen daarin spelen
Vak
Een vak is een verzamelnaam voor een groep onderling gerelateerde leerinhouden die bedoeld is om het onderwijs binnen een sector, schooltype of leerjaar op een adequate wijze te kunnen organiseren (denk aan rooster en resultaten).
structuur van een vak
Vakkern
Een vakkern is een abstract geformuleerde veelomvattend term die als bouwsteen fungeert voor een bepaald vak voor zoveel mogelijk onderwijsniveaus.
Vakkernen verschillen per vak: bij talen zijn het vaardigheden, bij geschiedenis tijdvakken en bij andere vakken concepten.
Vaksubkern
Een vaksubkern is een onderdeel van de vakkern, een kleinere iets concretere bouwsteen, die fijnmaziger is.
Vakinhoud
Een vakinhoud is een onderdeel van de vaksubkern, een kleinere iets concretere bouwsteen, die fijnmaziger is.
Tussendoel
Een tussendoel is een type leerdoel die binnen een vak fungeert als eindleerdoel voor de VO onderbouw leerniveau's. Tussendoelen zijn op vakniveau gerelateerd aan vaksubkernen of vakinhouden.
De tussendoelen zijn ontworpen om gebruikt te worden in de doorlopende leerlijn van PO naar VO. Als het goed is komen de tussendoelen voor VO onderbouw dus ook al aan bod in het PO. Dit houdt in dat de kennis die vereist is op einde VO onderbouw niveau al in het PO wordt opgebouwd.
schematische aanduiding van de tussendoelen (einde po en vo onderbouw) en eindtermen (einde vo bovenbouw)
Eindterm
Een eindterm is een type leerdoel die binnen een vak fungeert als eindleerdoel voor de VO bovenbouw leerniveau's. Eindtermen zijn op vakniveau gerelateerd aan vaksubkernen of vakinhouden.
Kerndoel
Een kerndoel is een onderdeel van het wettelijk kader van het PO (de 58 PO kerndoelen) en van de VO onderbouw (de 58 VO kerndoelen). De kerndoelen zijn ruim opgesteld om de vrijheid van onderwijs de ruimte te kunnen bieden. Vooral voor Nederlands en rekenen en wiskunde zijn deze kerndoelen preciezer.
Kerndoelen in het OBK zijn gekoppeld aan vakken en daar waar mogelijk ook aan de betreffende vakkernen binnen het vak. Ieder kerndoel heeft daarom een koppeling naar minimaal 1, soms meerdere vakken.
Einde: Toets Jezelf