Demo vraagvormen Wikiwijs

Demo vraagvormen Wikiwijs

Vraagvormen

Wikiwijs kent een behoorlijk aantal interactieve vraagvormen:

  • Meerkeuze (één of meer goede antwoorden)
  • Combinatie (sleep tekst naar bijbehorende afbeelding)
  • Sleep woord (sleep woord/woorden naar een ‘gat’ in een tekst)
  • Selecteer woord (selecteer één of meer woorden in een tekst)
  • Woord invullen (typ een woord/woorden) op een open plek in een tekst)
  • Combineer tekst (sleep tekst en/of multimedia naar tekst en/of multimedia)
  • Volgorde (zet tekstblokken horizontaal of verticaal op volgorde)
  • Hotspot (het plaatsen van prikkers op de juiste plaats in een afbeelding)
  • Open tekstvraag (met of zonder antwoordmogelijkheid voor de leerling)

Je kunt hierbij kiezen uit verschillende vormen:

  1. Losse vragen in je arrangement. De leerling krijgt direct feedback. Het is mogelijk extra tekst op te geven die de leerling te zien krijgt na het juiste antwoord, maar ook na een foutief antwoord. Zet je meer vragen in je arrangement, dan staan die onder elkaar.
  2. Een ' set' oefenvragen. Ook hier krijgt de leerling direct feedback en kun je als docent per vraag extra feedbacktekst invoeren. Maar stel je meerdere vragen, dan worden die in Wikiwijs getoond als een ' set' . Na goed beantwoorden van vraag 1 wordt vraag 2 getoond enzovoorts.
  3. Een ' set'  toetsvragen. Er worden meerdere vragen tot set gekoppeld. De leerling krijgt niet direct feedback, maar ziet zijn resultaat na het invullen van alle vragen die tot de set behoren.
  4. Een ' diagnostische toets' Hierbij kun je de vragen verdelen in categorieen. De leerling krijgt per categorie teruggekoppeld of het behaalde resultaat voldoende is.

Met een paar simpele klikken is het ene type te veranderen in een ander type: zo maak je in een handomdraai van een toets een oefening en van een oefening een diagnostische toets.

Meerkeuze

Je kunt twee verschillende soorten meerkeuzevragen maken: met 1 goed antwoord of met meerdere goede antwoorden.

De leerling kan dit gemakkelijk herkennen: kan er maar 1 antwoord worden ingevuld, dan staat voor de antwoordmogelijkheid een rondje. Zijn er meerdere antwoorden aan te klikken, dan ziet de leerling een vierkantje voor de antwoorden staan.

Een goed antwoord mogelijk

Meerdere goede antwoorden mogelijk

Combinatie

Sleep woord

Selecteer woord

Woord invullen

Combineer tekst/multimedia

Bij deze vraagvorm zijn veel verschillende combinaties mogelijk. Niet alleen tekst maar ook afbeeldingen, geluidsfragmenten en videofragmenten kunnen worden gebruikt.
 

Afbeelding met geluid

Tekst met tekst

Afbeelding met afbeelding

Film met tekst

Volgorde

Je kunt twee verschillende typen volgordevraag maken. Je kunt de antwoorden verticaal op volgorde laten zetten of horizontaal.

Volgordevraag horizontaal

Volgordevraag verticaal

Hotspot

Open tekstvraag

Bij open tekstvragen kan de leerling een behoorlijke hoeveelheid tekst invoeren. De vraag kan niet automatisch worden nagekeken: wel kan een uitleg/modelantwoord worden getoond.

Wordt een open tekstvraag in een toets opgenomen dan verschijnt na afloop van de toets de open vraag/vragen op het scherm met daaronder het modelantwoord. De leerling kan dan zelf bepalen in hoeverre hij/zij de vraag goed heeft beantwoord. Het resultaat wordt dan meegenomen in de bepaling van het eindtotaal.

De open tekstvraag kent twee vormen: een vorm waarbij de leerling het antwoord in een antwoordvak typt en een vorm zonder antwoordmogelijkheid voor de leerling, waarbij bijvoorbeeld een stuk discussie of een opdracht in een schrift aan de orde is.

Open tekstvraag met antwoordmogelijkheid

Open tekstvraag zonder antwoordmogelijkheid