Boer Hanjo en zijn onderzoek

Boer Hanjo en zijn onderzoek

Inleiding

Welkom op deze website!

Ik zal mijzelf eerst even voorstellen. Mijn naam is boer Hanjo en ik woon op een grote boerderij tussen Zwolle en Hattem, in een gebied dat de Scheller en Oldeneler Buitenwaarden heet. Ik ben natuurlijk boer, maar daarnaast ben ik ook onderzoeker. Ik vertel jullie graag iets meer over mijn onderzoek...

Een jaar geleden was ik met de tractor mijn land aan het omspitten. Plotseling stopte de machine ermee en kon ik niet meer verder. Wat was er gebeurd? Ik had een groot stuk metaal geraakt! Ik wilde het uit de grond trekken, maar het zat helemaal vast. Samen met een paar buurmannen heb ik de hele middag staan graven, en wat bleek nou... Er lag een oud vliegtuig in mijn land! 

Het afgelopen jaar heb ik zoveel mogelijk onderzoek gedaan naar het gevonden vliegtuigwrak. Maar, je begrijpt het wel, de koeien moeten gemolken worden en het gras moet worden gemaaid, en een dag heeft nu eenmaal maar 24 uur. Ik heb niet genoeg tijd voor mijn onderzoek! Daarom roep ik jullie hulp in. 

In teams van 3 onderzoekers gaan jullie mij helpen met mijn zoektocht naar informatie over het vliegtuigwrak. Omdat ik erg trots ben dat ik dit vliegtuig heb gevonden, wil ik van de resultaten van mijn onderzoek een boek maken. Zo kan ik mijn onderzoek aan iedereen laten zien. Jullie gaan mijn helpen met het maken van dit boek. Je bent dus niet alleen onderzoeker, maar ook schrijver! 

Je gaat aan de slag via de knoppen aan de linkerkant. Lees de opdrachten goed door en verdeel de taken. 

Veel succes, en alvast bedankt! 

Het opgraven van het vliegtuig
Het opgraven van het vliegtuig

Opdracht 1

Ik wil graag een aantal dingen weten over het vliegtuig dat ik heb opgegraven. Het vliegtuig was een Supermarine Spitfire, dat is verongelukt in de Tweede Wereldoorlog. Typ voor het boek een verslag over het vliegtuig, waarin de volgende vragen worden beantwoord:

  1. Wanneer werd de Supermarine Spitfire voor het eerst gemaakt? Door wie werd hij gemaakt? 
  2. Hoe zag de Supermarine Spitfire eruit? Wat waren de afmetingen? 
  3. Door wie werd de Supermarine Spitfire in de oorlog gebruikt?
  4. De vleugels van de Supermarine Spitfire waren erg bijzonder. Vertel hierover en leg uit wat er zo bijzonder aan was. 

Schrijf over de bovenstaande vragen een verslag van minstens 100 woorden. Controleer je stukje goed en zorg dat er geen spelfouten in staan; een boek met fouten, dat kan natuurlijk niet! 

Om informatie te vinden over dit vliegtuig, mag je boeken en het internet gebruiken. Kijk ook eens bij de bronnenpagina op deze website! 

 

Een Supermarine Spitfire
Een Supermarine Spitfire

Opdracht 2

Ik ben erg geïnteresseerd in hoe het kan dat een vliegtuig blijft vliegen en niet naar beneden stort. Bekijk het volgende filmpje, dat uitlegt hoe belangrijk de vleugels van een vliegtuig zijn. Er worden nogal moeilijk woorden gebruikt; het is niet erg als je dat niet allemaal begrijpt! 

Hoe blijft een zwaar vliegtuig in de lucht hangen?

Zo, nu snappen jullie dat een vliegtuig kan vliegen door luchtdruk. Nu is het tijd om hier zelf mee te gaan werken! We gaan een proefje doen, waarvoor je de volgende dingen nodig hebt:

  • Touw of garen
  • Föhn 
  • Plakband
  • Stevig papier
  • Rietje
Benodigdheden
Benodigdheden

We gaan een vleugel maken. Neem een rechthoekig stuk stevig papier. Vouw dit dubbel en maak een kant iets langer dan de andere. Plak de randen aan elkaar met een strook plakband, zodat je een vleugelvorm krijgt zoals in figuur 2. Prik twee gaatjes recht boven elkaar in de vleugel, iets uit het midden. Het rietje moet door de gaatjes heen passen. Knip een stuk van het rietje af een steek dit door de gaatjes, en plak het daarna vast aan de vleugel met een plakbandje, zodat het rietje niet meer op en neer kan. Duw het touw door het rietje en maak dit onder en boven aan iets stevigs vast.

Vleugel maken
Vleugel maken

Pak de föhn en blaas over de bolle kant van de vleugel. Je zal zien dat de vleugel omhoog gaat! De lucht bovenlangs de vleugel gaat sneller dan de lucht onder de vleugel. Hierdoor ontstaat boven de vleugel een lagere druk waardoor deze omhoog getrokken wordt.

De werking
De werking

Vind je het lastig? Bekijk dan op de bronnenpagina een filmpje waarop het proefje wordt voorgedaan.  

Opdracht: 

Schrijf voor het boek, in je eigen woorden, een tekst van minstens 100 woorden waarin je uitlegt hoe een vleugel werkt, en waarin je vertelt over de proef die je hebt uitgevoerd. Maak er ook een tekening bij van de proef. Controleer je verslag goed op spelfouten, en vergeet niet om een goede taakverdeling te maken. 

 

 

 

Credits: dit proefje is afkomstig van Sciense Space (http://www.sciencespace.nl/article/view.do?supportId=3880)

Opdracht 3

Naast historische informatie over de Supermarine Spitfire en uitleg over hoe luchtdruk een vliegtuig kan laten vliegen, wil ik graag iets leuks aan mijn boek toevoegen. Al een jaar lang ben ik aan het oefenen om het beste papieren vliegtuigje te ontwerpen! Ik heb al zo'n 8 verschillende ontwerpen gemaakt. 

Ga in de boeken die aanwezig zijn in de klas, en op het internet, op zoek naar verschillende ontwerpen. Kies alledrie een ontwerp uit, en maak het vliegtuig zo netjes mogelijk. Natuurlijk mag je ook zelf een ontwerp bedenken! Test je vliegtuig goed uit, en pas je ontwerp aan als je dat nodig vindt. Aan het einde van de webquest, gaan we met de hele klas onze vluigtuigen uittesten, en zoeken we het allerbeste ontwerp! Dit ontwerp krijgt een ereplek in mijn boek. 

Schrijf vervolgens voor het boek een verslag over je ontwerp. Hoe ziet het eruit? Waarom heb je voor dit ontwerp gekozen? Hoe werken de vleugels? Schrijf een verslag van minstens 100 woorden per persoon. Zorg dat er geen spelfouten instaan! 

 

Een papieren vliegtuigje
Een papieren vliegtuigje

Info-bronnen en materialen

Bronnen bij opdracht 1 

Een prachtige website over de Supermarine Spitfire
Deze website wil je niet missen! Klik hier voor afbeeldingen van de cockpit, oude foto's, en zelfs een geluidsfragment van de oude vliegtuigmotor!

De Supermarine Spitfire - Wikipedia
Lees hier de Wikipedia-pagina over de Supermarine Spitfire, voor meer informatie over het vliegtuig.

Vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog: de Supermarine Spitfire
Lees hier meer informatie over de Supermarine Spitfire.

Bronnen bij opdracht 2 

Filmpje bij het proefje

De wet van Bernoulli
Lees hier meer over luchtdruk en vliegtuigvleugels, om nog beter te snappen hoe het kan dat een zwaar vliegtuig in de lucht blijft hangen en niet naar beneden stort.

Bronnen bij opdracht 3 

Filmpjes met voorbeelden van vouwvliegtuigjes
Deze link brengt je naar een afspeellijst met vijf verschillende voorbeelden van papieren vliegtuigjes.

Gebruikte boeken 

  • Vliegen, Gerry Bailey
  • Natuurkunde eenvoudig uitgelegd, Jürgen Teichmann
  • Geïllustreerde encyclopedie van de luchtvaart, John Batchelor
  • Spitfire, Jeremy Flack 
  • Hoogvliegers van papier, Jack Botermans
  • Vliegen met papier, Jack Botermans
  • Origami: vliegtuigen en boten, Maryse Six
  • Papieren vliegtuigen vouwen: meer dan 1000 papieren vliegtuigontwerpen op CD ROM, Trevor Bounford

Beoordeling

Waar worden jullie op beoordeeld? 

 

 

Opdracht Onvoldoende Voldoende Goed
1 Er zijn minder dan 100 woorden gebruikt. Er zijn ongeveer 100 woorden gebruikt. Er zijn meer dan 120 woorden gebruikt.
1 Er staan meer dan 5 spelfouten in de tekst. Er staan minder dan 5 spelfouten in de tekst. Er staan geen spelfouten in de tekst. 
1 Niet alle vragen zijn beantwoord in de tekst. Alle vragen zijn beantwoord in de tekst, maar er wordt weinig informatie gegeven. Alle vragen zijn beantwoord, en er wordt veel interessante informatie gegeven. 
2 Er zijn minder dan 100 woorden gebruikt. Er zijn ongeveer 100 woorden gebruikt. Er zijn meer dan 120 woorden gebruikt.
2 Er staan meer dan 5 spelfouten in de tekst. Er staan minder dan 5 spelfouten in de tekst. Er staan geen spelfouten in de tekst.
2 Jullie hebben de taken niet goed verdeeld. Niet iedereen heeft even goed meegewerkt. Jullie hebben de taken verdeeld. Jullie hebben de taken goed verdeeld en elkaar zoveel mogelijk geholpen en ondersteund.
3 Er zijn minder dan 100 woorden gebruikt. Er zijn ongeveer 100 woorden gebruikt. Er zijn meer dan 120 woorden gebruikt.
3 Er staan meer dan 5 spelfouten in de tekst. Er staan minder dan 5 spelfouten in de tekst. Er staan geen spelfouten in de tekst.
3 Jullie hebben de taken niet goed verdeeld. Niet iedereen heeft even goed meegewerkt. Jullie hebben de taken verdeeld. Jullie hebben de taken goed verdeeld en elkaar zoveel mogelijk geholpen en ondersteund.

 

Bij minder dan 5 voldoende of goed: onvoldoende

Bij meer dan 5 voldoende of goed: voldoende 

Vanaf 4 goed: ruim voldoende

Vanaf 6 goed: goed 

 

Afsluiting

Wauw, jullie hebben een fantastische bijdrage geleverd aan mijn boek! Ik hoop dat het binnenkort naar de uitgever kan! Jullie hebben laten zien dat jullie echte onderzoekers én schrijvers zijn. Hartstikke bedankt!

Jullie hebben jullie eigen onderdeel geschreven voor mijn boek, en daarin zit:

  • Een informatief verslag over de Supermarine Spitfire
  • Een verslag van een proef over luchtdruk en een uitleg over hoe het kan dat een vliegtuig kan vliegen zonder naar beneden te storten
  • Van iedere onderzoeker een verslag van het perfecte papieren vliegtuig 

Jullie kunnen nu:

  • Vertellen wat een Supermarine Spitfire is, en wat een Supermarine Spitfire zo bijzonder maakt
  • Uitleggen hoe het kan dat een vliegtuig in de lucht blijft hangen en hoe belangrijk luchtdruk hiervoor is
  • Een perfect papieren vliegtuig bouwen, en uitleggen waarmee je rekening moet houden bij het vouwen van een papieren vliegtuig

 

Leerkracht

Titel: Het onderzoek van Boer Hanjo

Onderwerp: Luchtvaarttechniek 

Groep: 8

Vakgebieden: Geschiedenis, natuur, techniek

De leerlingen krijgen de rol van onderzoeker en schrijver, en werken met hun opdrachten mee aan de ontwikkeling van een boek. Zij werken in teams van ongeveer drie leerlingen, zodat zij een taakverdeling kunnen maken en zich kunnen bekwamen in vaardigheden als samenwerken en overleggen. 

De tijdsinvestering voor deze webquest in ongeveer twee uur. In deze twee uur leren zij over het gevechtsvliegtuig de Spitfire van de Geallieerden in de Tweede Wereldoorlog en leren zij verschillende aspecten over luchtvaarttechniek, te weten luchtdruk en stroomlijning. 

Benodigde materialen: 

  • Opdracht 1: Boeken, zie hiervoor de bronnenpagina
  • Opdracht 2: touw/garen, föhn, stevig papier, plakband, rietje, boeken, zie hiervoor de bronnenpagina
  • Opdracht 3: Papier om mee te vouwen, boeken, zie hiervoor de bronnenpagina 

U kunt ervoor kiezen de leerlingen hun verslagen met de hand te laten schrijven, of deze uit te laten werken op de computer. Het uitwerken met behulp van een computer heeft de voorkeur, omdat de leerlingen hiermee hun ICT-vaardigheden (verder) kunnen ontwikkelen.