Webquest E-Nummers

Webquest E-Nummers

Webquest

Misschien heb je weleens van ze gehoord. Hoe dan ook, je werkt ze vrijwel dagelijks naar binnen. Via jouw boterham met hagelslag, jouw vruchtendrankje of gewoon tijdens het avondeten. Ik heb het over E-Nummers. De verpakkingen staan er vol mee, maar wat eet je nou eigenlijk? In deze webquest ga jij op onderzoek uit!

1. Inleiding

Ons voedsel bestaat al lang niet meer uit zuivere groenten, vlees en aardappeltjes. Wanneer jouw paps of mams jus uit een pakje aan het vlees toevoegd, krijg je meteen al een flinke slok aan E-nummers binnen. E-nummers zijn toevoegingen of, met een moeilijk woord, additieven. Ze zijn er vooral om de eigenschappen van een product te verbeteren.

Waarom zouden we de eigenschappen van de dingen die we eten willen verbeteren? Bijvoorbeeld zodat ze enorm lang goed te houden zijn. Denk aan brood. Zonder toevoegingen zou hier enorm snel schimmel op zitten. Dankzij toevoegingen kan brood dagen goed blijven. Maar E-nummers zijn er bijvoorbeeld ook om eten een prettig kleurtje te geven. Knalblauw bijvoorbeeld, of pimpelpaars. Inderdaad, nu heb ik het over E-nummers in snoepjes. Krijg je al trek?

2. Taak

E-nummers hebben vaak een naam, maar die is soms lastig om uit te spreken. Sterker nog, vaak zijn ze zelfs lastig om te onthouden. Of het zijn gewoon dingen die heel vies klinken. In deze webquest ga jij op onderzoek uit. Jij kiest zelf een E-nummer van één van de verpakkingen die je bij de bronnen ziet. Het zijn verpakkingen die je vast wel kent. Natuurlijk mag je ook thuis E-nummers op verpakkingen opzoeken.

Hierna ga jij een aantal vragen proberen te onthouden. Lastig? Valt wel mee hoor. Natuurlijk geven we je wat links om je opweg te helpen.

Heb je alle informatie bij elkaar? Dan mag jij aan de slag om een infoposter over jouw E-nummer te maken. Hierop moet alle informatie staan die jij hebt gevonden. Kun je er ook een mooie tekening bij maken om te laten zien waar jouw E-nummer allemaal in zit. Bij werkwijze lees je precies wat je moet maken.

3. Werkwijze

Als het goed is, ga je op de volgende pagina een e-nummer kiezen. Top, jij gaat de expert worden van dit E-nummer. Om expert te worden, ga je eerst op kladpapier de volgende vragen beantwoorden:

  1. Wat is de naam van jouw E-nummer?
  2. Wat doet deze stof?
  3. Waar is deze stof van gemaakt?
  4. Waar zit dit in?

Nu wordt het tijd om aan jouw infoposter te werken. Hiervoor gebruik je een wit A4 en potloden of stiften. Daarmee doe je het volgende:

  1. Schrijf bovenaan, met enorme letters, het E-nummer op.
  2. Schrijf daaronder, met kleinere letters, de naam van het E-nummer.
  3. Daaronder schrijf je, in jouw eigen woorden, waar het voor wordt gebruikt.
  4. Vul de rest van het blad met een tekening waarvan je kunt zien waar het E-nummer in zit.

4. Bronnen

Onderaan deze pagina staan foto's van verschillende verpakkingen met E-nummers. Daar mag je een E-nummer uitzoeken.

Hier zoek je gemakkelijk de betekenis van jouw E-nummer op:

http://www.e-nummers.info/op-nummer/

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/e-nummers.aspx (het blok bijna onderaan de pagina)

Wanneer je de naam van jouw E-nummer weet, kun je op WikiPedia meer informatie zoeken. Hier zullen veel moeiljke woorden gebruikt worden en niet ieder E-nummer is echt uitgebreid beschreven. Let op: Gebruik alleen de informatie op wikipedia die je snapt. De rest is voor deze webquest echt niet interessant. Twijfel je over jouw E-nummer, dan mag je natuurlijk ervoor kiezen een ander e-nummer te onderzoeken.

Remia Fritessaus ClassicKip HawaiCandArt LolliesCoca Cola ZeroCocktail Worstjes

 

5. Beoordeling

Jouw infoposter moet het volgende bevatten:

  • Jouw naam
  • Het E-nummer
  • De naam van het E-nummer
  • Een korte omschrijving wat het E-nummer doet
  • Een tekening met daarop de producten waar dit E-nummer in kan zitten

Wil je echt laten zien een expert te zijn, vertel dan op de infoposter wat je nog meer weet.

6. Terugblik

In deze webquest leerde je dat veel voedsel dat we eten, uit E-nummers bestaat. Je leerde ook dat deze E-nummers vaak een moeilijke naam hebben, dat ze in verschillende soorten voedsel voorkomen en wat ze doen. Hoewel E-nummers lang niet altijd slecht hoeven te zijn, is het altijd goed om jezelf af te vragen of ze voor jou echt nodig zijn.

7. Docentpagina

  • Onderwerp: E-nummers
  • Leerdoelen: De leerlingen komen te weten dat voedsel additieven kan bevatten. De leerlingen leren uit te zoeken wat die aditieven zijn en wat ze doen.
  • Schooltype en -niveau: PO - bovenbouw
  • Vakgebied: OJW
  • Wat het eindproduct van de webquest wordt: Infoposter
  • Extra aanwijzingen: Geen
  • Indien nodig, te downloaden documenten: Geen
  • Wie de webquest gemaakt heeft: Arjan Olsder
  • Benodigdheden: Kladpapier, A4 papier, pen, kleurpotloden/stiften
  • Persoonlijk maken: Neem een boodschappenmand mee de klas in en laar leerlingen van die verpakkingen E-nummers uitzoeken.
  • Het arrangement Webquest E-Nummers is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Arjan Olsder Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2014-11-25 09:01:04
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    De foto's zijn door mijzelf gemaakt. De afbeeldingen van de robots zijn aangekocht bij een designer.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    We eten ze elke dag, maar wat zijn het? Ik heb het over de E-nummers die in voedsel verwerkt zijn. Achter deze nummers gaan moeilijke namen schuil. De ene keer blijkt het iets onschuldigs, de andere keer is het iets vies of iets dat in grote hoeveelheden gevaarlijk is. Met deze webquest gaan leerlingen op onderzoek uit en ontdekken ze wat ze naar binnen schuiven.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Team Wikiwijs. (z.d.).

    Sjabloon Webquest

    https://maken.wikiwijs.nl/28246/Sjabloon_Webquest

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.