Inleiding
De AOC's Terra, de Groene Welle, Oost en Nordwin College - opererend onder de naam 4Groen – willen de vraagstukken van krimpende leerlingenaantallen, macrodoelmatigheid en verbinding met de regio meer gezamenlijk oppakken. Ze willen als samenwerkingsverband de juiste beslissingen kunnen nemen voor de verdere inrichting en uitvoering van het onderwijs.
Samen lesmateriaal ontwikkelen en delen
Samen lesmaterialen ontwikkelen en delen is één van de activiteiten van 4Groen. Dit arrangement voor het werkveld Groene ruimte is daar een voorbeeld van.
Samenwerking docenten/uitgevers
Groen Kennisnet en Ontwikkelcentrum beschikken over een schat aan actuele, innovatieve en effectieve bronnen en gedidactiseerde leermiddelen die zo kunnen worden ingezet in lessen. Daarnaast zijn Toetsen van Toetsplaza en eigen materialen, veelal gearrangeerd in wikiwijs, verzameld.
Overzicht van de ontwikkelde Leermaterialen-arrangementen
Om deze materialen makkelijker vindbaar te maken zijn er voor 6 werkvelden arrangementen ontwikkeld.
Klik op de afbeelding hiernaast voor het overzicht van de overige ontwikkelde arrangementen.
|
|
Heeft u materialen voor dit arrangement?
Kent u digitale materialen die volgens u uitstekend geschikt zijn voor dit werkveld en niet zouden mogen ontbreken in dit arrangement? Mail ze ons! Of mail ons de url waar we de materialen kunnen vinden! Als wij net zo enthousiast zijn over het materiaal dan nemen we ze op in dit arrangement. U kunt het materiaal of de url mailen naar de contactpersonen. Echt doen! We houden het arrangement graag zo actueel mogelijk.
Opmerkingen en contact
Heeft u opmerkingen of suggesties voor verbetering? Laat het ons weten:
- Chantal ter Steege - docent groen ruimte en samensteller arrangement - ctsteege@aoc-oost.nl
Groene ruimte-opleidingen in beeld
De beroepenclips VHG Vakgroep Hoveniers en Groenvoorziener.
Opbouw arrangement
Via dit verzamelarrangement willen we lesmaterialen, toetsen en overige bronnen ontsluiten. Zodat de docent er mee aan de slag kan. Direct toepassen of het als uitgangsmateriaal te gebruiken die hij/zij vervolgens zelf kan aanpassen.
De lesmaterialen en overige bronnen waaruit geselecteerd is kun je vinden bij het submenu Zoeken. Daar staan ook de zoekwidgets of verwijzingen waarmee je rechtsstreeks kunt gaan zoeken in de betreffende collecties.
Dit verzamelarrangement is thematisch ingericht. Bij elk thema staan de onderwerpen en via de submenu's het verzamelde materiaal.
Daarin wordt steeds onderscheid gemaakt tussen de verschillende collecties:
1. Wikiwijs leerarrangementen, grotendeels gemaakt door docenten werkzaam in het groene onderwijs.
2. Educatieve Content Catalogus (ECC) van het ontwikkelcentrum. Dit betreft een uitgever van educatief materiaal. Voor deze bronnen heeft u een abonnement nodig, zie abonnenement ECC.
3. Groen Kennisnet. Deze verzamelt kennisbronnen en onderwijsmateriaal op het gebied van voedsel en groen in Nederland en maakt deze waar mogelijk publiek beschikbaar via het webportaal.
4. Toetsplaza. Deze staat voor de landelijke toetsservice-omgeving die binnen het groene onderwijs wordt gebruikt. De omgeving bevat kant-en-klare-toetsen en een reeks aan instrumenten (w.o. 360 graden feedback) die binnen het (groene) onderwijs ingezet kunnen worden.
Beschikbaarheid
Het materiaal van ECC leermaterialen kan alleen gebruikt worden als u een abonnement hebt op de ECC.
Al het overige materiaal is vrij toegankelijk en kan/mag gebruikt worden om zelf lesmateriaal mee samen te stellen. Let daarbij wel op de auteursrechten.
Zoeken naar lesmateriaal
De lesmaterialen, toetsen en bronnen, die in dit verzamelarrangement bijeen gezet zijn, zijn geselecteerd uit de volgende collecties:
1. Wikiwijs keurmerkgroep Groene arrangementen
2. Collectie ECC van Ontwikkelcentrum.
3. Groenkennisnet leermaterialen
4 Toetsplaza
Zoeken in de collecties kun je via de submenu's. Daar staan ook de zoekwidgets of verwijzingen waarmee je rechtsstreeks kunt gaan zoeken in de betreffende collecties.
Collectie groene arrangementen
Natuur, milieu, landschap, landbouw, tuinbouw, veehouderij en voeding zijn belangrijke onderwerpen in het (groene) onderwijs. Samenwerking tussen docenten in het groene onderwijs heeft geleid dat er een verzameling is van meer dan 250 leerarrangementen.
Via de zoekbox kun je zoeken naar leermateriaal binnen het keurmerk groene arrangementen. Plaats een zoekopdracht in het zoekvenster en zie welk leermateriaal er beschikbaar is in Wikiwijs.
Werk je op een Tablet, ga dan de app downloaden via deze link app groene arrangementen.
ECC van ontwikkelcentrum
Startpagina Groene ruimte
Zoeken in educatieve content Groene ruimte. Films, digitale lesboeken en toetsen.
Video's Groene ruimte
Groene ruimte CKS
Nieuwe leermaterialen die speciaal ontwikkeld voor de competente kwalificatie structuur(CKS).
Elke leereenheid bevat de volgende onderdelen:
- Oriëntatie
- Werkwijzer (vaak met video's)
- Hulpmiddelen
- Informatie
- Toets
- Bronnen & links
Groenkennisnet
Groen Kennisnet verzamelt kennisbronnen en onderwijsmateriaal op het gebied van voedsel en groen in Nederland en maakt deze waar mogelijk publiek beschikbaar via het webportaal www.groenkennisnet.nl.
Zoek via de zoekbox van Groen Kennisnet. Hiermee zoek je in één handeling naar kennisbronnen in de ECC, Artik+, Teleblik, Groene Lab en de QMP-toetsen.
Startpagina Leefomgeving in GKN
Het Onderwijsvernieuwingsprogramma Natuur en leefomgeving legt verbindingen binnen het natuuronderwijs en tussen het natuuronderwijs en het groene werkveld. Het programma ondersteunt activiteiten en projecten van onderwijsinstellingen en werkt aan kennisdoorstroming en innovatie.
Dossiers Leefomgeving
Hier vind je een groeiend aantal dossiers op het gebied van Leefomgeving. De dossiers worden door de redactie van GroenKennisnet (GKN)samengesteld en bevatten relevante bronnen vanuit de GKN-collectie.
Dossiers van Wageningen Universiteit (WUR)
In dossiers zijn de belangrijkste items voor u samengebracht over een bepaald onderwerp, het is dus geen compleet overzicht van alles wat on line verschenen is. De dossiers worden regelmatig aangevuld met recente informatie en resultaten uit het onderzoek.
Toetsplaza
Wat is Toetsplaza?
Toetsplaza staat voor de landelijke toetsservice-omgeving die binnen het groene onderwijs wordt gebruikt. De omgeving bevat kant-en-klare-toetsen en een reeks aan instrumenten (w.o. 360 graden feedback) die binnen het (groene) onderwijs ingezet kunnen worden. In het verlengde van de verdere ontwikkeling en het beheer en onderhoud van deze omgeving worden door de landelijke expertisegroep verschillende diensten geleverd. Het gaat daarbij onder meer om voorlichting, het platform van QMP-coördinatoren, de begeleiding van pilots binnen de scholen, deskundigheidsbevordering en de ontsluiting van toets- en oefenmaterialen.
Zoeken gaat via de Toetsenbank.
Onderhoud beplantingen
De onderwerpen:
Bomen |
Heesters |
Vaste planten |
Wisselbeplanting |
Bosplantsoen |
Hagen |
Water- en moerasbeplanting |
De groene stad
Een kopje kleiner maken
Het groen de baas
Bomen
Artikelen
De Boomwijzer
Klimop in het stedelijk groen
Onderhouden laanbomen, snoeiadvies
Opbouw appelbomen
Leereenheden
Park- en laanbomen onderhouden
Als je bomen vrijuit laat groeien, dan begint de kroon zo laag dat je er niet eens onderdoor kunt lopen. In dit onderdeel leer je hoe je park- en laanbomen goed kunt snoeien.
Leerarrangementen
Dossiers
Video's
Park- en laanbomen onderhoud: begeleidingssnoei
Het verkeer mag geen last hebben van bomen. Dat is de reden waarom laanbomen regelmatig gesnoeid moeten worden.
Vellen van kleine en jonge bomen
Een kleine of jonge boom kun je veilig vellen door de juiste stappen achter elkaar te nemen.
Boeken
Boomverzorging van beheer tot werkplan
Verplanten en rooien
Verzorgen van bomen
Websites
Sierbomen verzorgen en snoeien
Toetsen
Toets onderhoud (signaleren en bepalen)
Heesters
Artikelen
Leereenheden
Struiken, heesters, coniferen en sierbomen onderhouden
Als je struiken, heesters, coniferen en sierbomen eenmaal hebt geplant, moet je ze ook onderhouden. Het snoeien van de planten speelt daarbij natuurlijk een grote rol.
Leerarrangementen
Dossiers
Video's
Afzetten van struikvormers
Eén keer in de vier jaar zet je struikvormers af.
Boeken
Websites
Snoeien van struiken en heesters
Enige kennis van welke struik of heester in de tuin groeit is wel noodzakelijk om op de juiste wijze te snoeien.
Toetsen
Toets onderhoud struikbeplanting
Vaste planten
Artikelen
Vaste planten in Nederlands openbaar groen
Leereenheden
Border- en perkbeplanting onderhouden
Om ervoor te zorgen dat borders en perken er mooi uitzien, moet je ze vooral in het voorjaar en in de zomer goed onderhouden.
Leerarrangementen
Dossiers
Video's
Voorjaarsonderhoud in borders en perken
Tegen het einde van de winter maak je borders en perken klaar voor het voorjaar.
Zomeronderhoud in borders en perken
Het onderhoud van borders en perken in de zomerperiode bestaat vooral uit onkruidbestrijding en het begeleiden van de beplanting.
Boeken
Technisch Vademecum Kruidachtigen Harmonisch Park- en groenbeheer
Vaste planten in openbaar groen
Websites
Toetsen
Wisselbeplanting
Artikelen
Leereenheden
Leerarrangementen
Dossiers
Video's
Boeken
Websites
Toetsen
Bosplantsoen
Artikelen
Leereenheden
Bosplantsoen onderhouden
In ruilverkavelings- en landinrichtingsprojecten, bij snelwegen en bij stadsuitbreidingen kom je bosplantsoen (inheems loofhout) tegen. Als je bosplantsoen hebt aangeplant, moet je het daarna ook onderhouden. Hoe onderhoud je bosplantsoen op de juiste manier?
Leerarrangementen
Dossiers
Dossier Valorisatie biomassa
Valorisatie van biomassa betekent dat biomassa niet als afval wordt beschouwd, maar als grondstof. Biomassa is waardevol en heeft ook een prijs.
Video's
Dunnen in boombeplanting
Na aanplant kun je boombeplanting niet oneindig door laten groeien. Na een paar jaar moet je dunnen.
Dunnen in struikbeplanting
Na aanplant kun je struikbeplanting niet oneindig door laten groeien. Na een paar jaar moet je dunnen.
Uitsnoeien van bosplantsoen
Om het gewenste eindbeeld te krijgen van het bosplantsoen moet je het regelmatig uitsnoeien.
Boeken
Landschappelijk groen onderhouden
Natuurterreinen
Websites
Toetsen
Hagen
Artikelen
Echo DHC-30 heggenschaar, ssst…
Geen bijwerk met kleine heggensnoeizuigunit
Leereenheden
Hagen onderhouden
Een heg of een haag is een lijnvormige aanplanting van struiken en bomen. Hagen worden veel gebruikt om de grens van een tuin, weiland of akker aan te geven.
Leerarrangementen
Dossiers
Video's
Hagen knippen
Of je een haag handmatig of machinaal knipt, maakt voor de werkwijze niet uit.
Boeken
Websites
Toetsen
Water- en moerasbeplanting
Artikelen
Leereenheden
Water- en moerasbeplanting onderhouden
Om ervoor te zorgen dat er in een tuinvijver een biologisch evenwicht ontstaat en het water helder blijft, moet je een vijver het hele jaar door onderhouden.
Leerarrangementen
Dossiers
Video's
Boeken
Websites
Toetsen
Onderhoud gazons/grasvelden
De onderwerpen:
Grasveld |
Bermen en dijken |
Sportvelden |
Kunstgras |
De groene stad
Grasgids 2014
Maaien die handel
Grasveld
Artikelen
Bosmaaier wordt uitstervend beroep
Maaien met je smartphone
Relaties tussen planten, hun belagers en hun vijanden
Leereenheden
Grasveld onderhouden
Het gazon is een belangrijk onderdeel van de meeste tuinen. Je kunt er goed op spelen en relaxen. Ook geeft het gazon structuur en diepte aan een tuin.
Voorkomen en bestrijden van ziektes en plagen in grasvelden
Bij sportvelden en siergazon zijn te veel onkruiden ongewenst. Ook ziektes en plagen kunnen een grasmat verstoren. Door goed onderhoud kun je veel ongemakken voorkomen. Als je onkruidbestrijdingsmiddelen gebruikt, moet je rekening houden met het milieu.
Leerarrangementen
Groen is gras
Gras is iets heel gewoons, maar toch ook weer heel bijzonder. Het is overal om je heen, in de tuin, het voetbalveld, de weilanden, noem maar op. Heel veel mensen zijn afhankelijk van het gras. Doel: in dit arrangement leer je over gras als plantje, gewas en het belang voor jouw vakgebied.
Dossiers
Video's
Bemesten
Je gaat een gazon bemesten.
Gazon verticuteren en doorzaaien
Je gaat een gazon verticuteren en doorzaaien
Maaien gazon met messenkooimaaier
Je gaat een gazon met een messenkooimaaier maaien.
Machinaal graskanten snijden
Je gaat machinaal graskanten snijden.
Ruimen van gemaaid gras
Je gaat gemaaid gras ruimen.
Steken van grasranden
Je gaat grasranden steken.
Boeken
Grasgroen & steenrood
Websites
Toetsen
Bermen en dijken
Artikelen
Zonderwijk, de bermen en het ecologisch groenbeheer
Leereenheden
Bermen en dijken onderhouden
Ons land is bedekt met duizenden kilometers aan bermen en dijken. Bermen bieden stevigheid aan de wegverharding en ze bieden plaats aan verkeersborden. Dijken zorgen ervoor dat het land bij hoog water niet overstroomt.
Leerarrangementen
Dossiers
Video's
Maaien van een berm
Je gaat een berm maaien.
Boeken
Websites
Toetsen
Sportvelden
Artikelen
Bemonsteren van emelten
Beregening: moet gras groen zijn?
Euro Grass-onderzoek: robotmaaier verrassend beter voor sportvelden dan kooimaaier
Het onderzoek dat voorafgaat aan de uitgave van de Grasgids
Holder maakt eigen kooi maaier voor de C-serie
Kwalitatief sportveldonderhoud voor een beperkt budget is nog steeds mogelijk
Omschakelen naar wijkteams maakt ‘anders beregenen’ noodzakelijk
Op sportvelden en golfbanen is de toepassing van chemie minimaal
Optimaal beluchtingsresultaat op sportvelden met de cross tine
Sandfiller ‘geen gaatjes, maar sleufjes’ viert lustrum
Slim beregenen nodig onder extreem droog weer
Soortenrijkdom van heemplanten
Stand en perspectieven veredeling roodzwenkgras in Nederland
Vilt bestrijden met goed bodemleven
Leereenheden
Sportvelden onderhouden
Beheer van sportvelden is topsport. Elke terreinmeester zal een weg moeten vinden tussen beheer van het sportveld en het gebruik. Goed onderhoud is erg belangrijk, want het herstellen van een kaalgespeeld grasveld kost veel tijd en geld.
Leerarrangementen
Dossiers
Video's
Beluchten van sportvelden
Je gaat een sportveld beluchten.
Bemesten van sportvelden
Je gaat een sportveld bemesten.
Beregenen van sportvelden
Je gaat een sportveld beregenen.
Bezanden van sportvelden
Je gaat een sportveld bezanden.
Breedbladige onkruiden bestrijden
Breedbladige onkruiden moet je bestrijden.
Doorzaaien van sportvelden
Je gaat een sportveld doorzaaien.
Maaien van sportvelden
Je gaat een sportveld maaien.
Boeken
Gras voor sport en recreatie
Websites
Toetsen
Kunstgras
Artikelen
Leereenheden
Leerarrangementen
Dossiers
Video's
Boeken
Websites
Toetsen
Onderhoud verhardingen
De onderwerpen:
Onderhouden en schoonmaken |
Herstellen |
Gebreken ontdekken en rapporteren |
Onderhouden en schoonmaken
Artikelen
Beheer van kruidgroei op verhardingen
Beslisboom voor onkruidbeheer(sing) op verhardingen met kleinschalige elementen
Milieuvriendelijke onkruidbestrijding in eigen tuin
Onkruidbeheer na 2015: hoe gaan we dat organiseren?
Leereenheden
Onderhouden van verhardingen
In Nederland is er veel verharding die dagelijks intensief wordt gebruikt. Dat gebruik en natuurlijke invloeden hebben een schadelijke invloed op verhardingen. Er kan onkruid tussen de tegels groeien, maar de klinkers kunnen ook verzakken. Daarom moet je verhardingen onderhouden. In deze leereenheid leer je hoe je mankementen signaleert en hoe je verhardingen vervolgens onderhoudt.
Leerarrangementen
Onderhoudt verhardingen
In dit arrangement vind je alles voor de oefensituatie 'Onderhoudt verhardingen' binnen de opleiding natuur en groene ruimte 2, 3 en 4 in de uitstroomdifferentatiatie bos en natuurbeheer.
Preventief onkruidbeheer op verhardingen
Dossiers
Duurzaam onkruidbeheer op verhardingen
Onkruidbestrijding op verhardingen vraagt veel aandacht. Veel groen tussen tegels of klinkers is nadelig voor de toegankelijk¬heid, de veiligheid en het roept ook irritaties op bij bewoners die zich ergeren aan de vervuiling van hun woonomgeving. Veel gemeenten, woningbouwcorporaties en bedrijven worstelen met de vraag hoe onkruidgroei op een verantwoorde wijze binnen de gestelde normen kan worden gehouden.
Video's
Een halfverhard pad schoonmaken
Veel paden zijn gemaakt van harde materialen, zoals klinkers. Maar paden kunnen ook bestaan uit grind of gravel. Dat noemen we halfverharde paden. Deze paden kun je niet met een bezem vegen. In deze film leer je hoe je een halfverhard pad schoonmaakt.
Verhardingen machinaal vegen
Klei- en leemresten zijn soms moeilijk van een verharding af te vegen. Bij grotere oppervlaktes gaat machinaal vegen meestal nog het beste. In deze film leer je hoe je machinaal veegt.
Boeken
De groene stad
Handleiding voor niet-chemisch(e) onkruidbeheer(sing) op verhardingen met kleinschalige elementen
Hard groen
Websites
Weedviewer
Toetsen
Herstellen
Artikelen
Leereenheden
Leerarrangementen
Dossiers
Video's
Bestrating herstellen
In deze film leer je hoe je bestrating herstelt. Bestrating kan wegzakken of kapotgaan door opvriezing of zware belasting. Je herstelt de bestrating door verzwakte gedeeltes op te nemen.
Boeken
Grasgroen & steenrood
Websites
Toetsen
Gebreken ontdekken en rapporteren
Artikelen
Leereenheden
Leerarrangementen
Dossiers
Video's
Gebreken aan verhardingen ontdekken
In deze film leer je hoe je gebreken aan verhardingen ontdekt. Verhardingen kunnen verschillende gebreken vertonen. Denk bijvoorbeeld aan kapotte tegels of straatstenen, gaten in het asfalt en in halfverharde paden of wegen, verzakte bestratingen en kapotte betonplaten. Dit zijn allemaal ‘verhardingen buiten’.
Gebreken aan verhardingen rapporteren
In deze film leer je hoe je gebreken aan verhardingen rapporteert. Als je gebreken aan verhardingen signaleert, is het belangrijk om die te melden. Het is handiger om ze op te schrijven dan er een mondeling verslag van te maken. Daarom gebruiken we een controlekaart.
Boeken
Websites
Toetsen
Onderhoud bouwkundige en technische voorzieningen
De onderwerpen:
Controleren en/of repareren:
- bankjes
- prullenbakken
- bruggetjes
- keerwanden
- pergoloa's en colonnades
- terreinafscheidingen
- vlonders en bruggen
- speeltoestellen
|
Onderhouden en/of repareren
Artikelen
Inspectie & Onderhoud van speelplaatsen en speelterreinen
Speeltoestellen in bos en natuur
Leereenheden
Leerarrangementen
Onderhoud speeltoestellen
In dit arrangement leer je alles over onderhoud en controle van speeltoestellen.
Dossiers
Video's
Boeken
De groene stad
Gebouwen, terreinen en technische voorzieningen
Hard groen
Ongestoord verblijf
Websites
Alles over spelen
Hierop vind je een folder, een logboek speeltoestellen en een overzichtsblad met jaarplan. Ook staan hier de veiligheidseisen voor verschillende speeltoestellen en de ondergrond. Ook informatie over de wet en over beheer.
Toetsen
Onderhoud vijvers/waterpartijen
De onderwerpen:
Waterkwailiteit en -huishouding |
Watergangen, oevers en poelen |
Tuinvijvers |
Zwemvijvers |
Riolering en drainage |
Waterkwaliteit en -huishouding
Artikelen
Baas over eigen regenwater
Regenwater in de tuin? Mooi wel!
Leereenheden
Onderzoeken van water
Leerarrangementen
Water
Het is de meest voorkomende stof op aarde; WATER.
Zonder water is er geen leven mogelijk en kunnen er weinig of geen natuurkundige en scheikundige veranderingen plaatsvinden. Water is ook een erg vreemde stof met boeiende eigenschappen.
Water: vriend en vijand
Dossiers
Video's
Het nemen van grondwatermonsters
Het nemen van monsters ter bepaling van de biologische waterkwaliteit
Het plaatsen van een peilbuis
Het plaatsen van een zuigerboor
Boeken
Boek: water, lucht en geluidsmetingen
Websites
Toetsen
Watergangen, oevers en poelen
Artikelen
Een amfibie vriendelijk beheer van poelen en tuinvijvers
Leereenheden
Onderhouden van watergangen
In Nederland zijn diverse soorten watergangen. Het onderhoud ervan kun je met verschillende werktuigen uitvoeren. Bijvoorbeeld met een baggerschuifboot.
In deze leereenheid leer je hoe je de baggerschuifboot en andere werktuigen en machines gebruikt voor het onderhouden van watergangen.
Watergangen, oevers en poelen onderhouden
Nederland is een waterrijk land met veel beken, rivieren, sloten, meren en kanalen. Deze wateren moeten goed onderhouden worden. Zonder onderhoud groeien de sloten en kanalen dicht en ontstaan er overstromingen.
Leerarrangementen
Stroomgebieden, beken, sloten en watergangen
Een stroomgebied is het gebied dat zijn water via een rivier of beek afvoert. De grens van een stroomgebied wordt de waterscheiding genoemd.
Dossiers
Video's
Boeken
Maaibeheer watergangen en bergingen binnen Rijn-Oost
Websites
Toetsen
Tuinvijvers
Artikelen
Leereenheden
Leerarrangementen
Dossiers
Video's
Onderhouden van tuinvijvers
Om ervoor te zorgen dat het water van een tuinvijver helder blijft, moet je de vijver onderhouden. Hoe doe je dat? Bekijk het volgende filmpje.
Boeken
Websites
Aanleg en onderhoud van mijn vijver
Op deze site laat ik zien hoe ik mijn vijver, naar eigen ontwerp, heb aangelegd. Er zijn veel verschillende soorten vijvers en evenzoveel meningen over hoe een vijver kan of moet worden aangelegd.
Toetsen
Zwemvijvers
Artikelen
Leereenheden
Leerarrangementen
Dossiers
Video's
Boeken
Websites
Alles over zwemvijvers
Zwemvijvers en natuurlijke zwembaden zijn erg populair. Bent u van plan een zwemvijver aan te leggen of bent u een trotse bezitter van een zwem vijver?
Toetsen
Riolering en drainage
Artikelen
Straatkolken, valkuilen voor amfibieën
Leereenheden
Onderhouden van rioleringen en drainage
Kun je het je voorstellen? Onder de grond ligt meer dan honderdduizend kilometer aan rioleringsbuizen. De eigenaren van die buizen vinden het belangrijk om te weten hoe de toestand van die buizen is, welk onderhoud nodig is en wanneer de buizen vervangen moeten worden.
Leerarrangementen
Dossiers
Video's
Inspecteren en onderhouden van drainage
Sportvelden, maar ook akkers en weilanden, hebben vaak een drainagesysteem. Daarmee is een goede afvoer van overtollig water verzekerd. Het is belangrijk om jaarlijks te controleren of de drainagebuizen niet verstopt zitten. In deze film leer je hoe je dat doet.
Kolkenreiniging
Straatkolken vangen het regenwater op. Met het regenwater komen ook zand en blad en ander afval in de kolk terecht. Dit geeft risico op verstopping en daarom moeten ze regelmatig worden schoongemaakt.
Rioolinspectie
Riolen moeten regelmatig geïnspecteerd worden. De beheerder van het riool wil graag weten wat de toestand van zijn riool is en daar kan hij achter komen door opnames te laten maken. De inspectie wordt gedaan door een leidinginspecteur. Hij werkt met een robotcamera die opnames maakt in het riool.
Rioolontstopping
Verstopping van de huisaansluiting op het riool komt vaak voor. Als de bewoners het zelf niet kunnen oplossen moet de reinigingsdienst het riool komen ontstoppen.
Rioolreiniging
Het riool moet regelmatig worden schoongemaakt. Meestal gebeurt dat preventief, zodat er geen overlast ontstaat. Maar ook als mensen klagen over stank of over een verstopping, wordt het riool gereinigd.
Boeken
Websites
Toetsen
Machines en gereedschappen
Gebruik en onderhoud
Artikelen
Veilig schoonblazen met perslucht
Leereenheden
Bosmaaiers
Leerarrangementen
Motorentechniek
In dit arrangement kun je veel over motortechniek leren.
Dossiers
Video's
Bedrijfsklaar maken elektrische heggenschaar
Een elektrische heggenschaar die goed functioneert, is een geweldig stuk gereedschap. Het bedrijfsklaar maken ervan vraagt echter bijzondere aandacht.
Bedrijfsklaar maken kantenmachine
Je gaat een kantenmachine bedrijfsklaar maken.
Bedrijfsklaar maken messenkooimaaier
Je gaat een messenkooimaaier bedrijfsklaar maken.
Bedrijfsklaar maken van de motorkettingzaag
Als je een motorkettingzaag stapsgewijs bedrijfsklaar maakt, ben je ervan verzekerd dat je met een veilige machine gaat werken.
Eenvoudige reparaties aan de bosmaaier
Aan de bosmaaier kun je enkele eenvoudige reparaties zelf uitvoeren.
Onderhoud heggenschaar
Om ervoor te zorgen dat een heggenschaar goed snijdt, moet je hem onderhouden.
Onderhoud messenkooimaaier
Je gaat een messenkooimaaier onderhouden.
Boeken
Het groen de baas
Maaien die handel
Websites
Toetsen
Aanleg beplantingen
De onderwerpen:
Bomen |
Heesters |
Vaste planten |
Wisselbeplanting |
Bosplantsoen |
Hagen |
Water- en moerasbeplanting |
Landschappelijke beplanting |
Groencultuur
Grondige aanpak
Landschappelijk groen aanleggen
Tuinaanleg
Toets aanleg beplantingen
Bomen
Artikelen
Beplanting van boomspiegels
Beplantingstypen en klimaatbestendigheid
Snoeien of niet snoeien, dat is de vraag?
Leereenheden
Park- en laanbomen planten
Er komt veel kijken bij het planten van bomen.
Leerarrangementen
Dossiers
Video's
Een boom planten en een boomband plaatsen
Als je een boom plant, ga je zorgvuldig te werk. Je moet daarbij niet vergeten om een boomband te plaatsen.
Een boomspiegel maken
Boomspiegels worden niet voor de sier gemaakt, maar om een boom te beschermen. Hoe ga je te werk als je een boomspiegel moet maken?
Park- en laanbomen planten
Er komt veel kijken bij het planten van bomen.
Boeken
Gebruikswaarde onderzoek laanbomen
Websites
Juridische aspecten rond heggen, hagen, bomen en struiken op of nabij erfscheidingen
Toetsen
Heesters
Artikelen
Goede plantcombinaties
Onderdeel van onderwijsmodule ‘Functies van stedelijk groen’
Leereenheden
Struiken, heesters en coniferen planten
Struiken, heesters en coniferen zijn belangrijke groenelementen in onze woonomgeving. Ze geven structuur aan het groen, vooral in de winter als de vaste planten afgestorven zijn.
Leerarrangementen
Dossiers
Dossier Functies van stedelijk groen en beplantingskeuze
Ons stedelijk groen is de laatste jaren flink aan het veranderen, deels door bezuinigingen en deels doordat dit groen multifunctioneler moet zijn.
Video's
Planten van kluitgoed
Als je kluitgoed plant moet je zorgvuldig te werk gaan. Hoe doe je dat?
Planten van struiken, heesters en coniferen
Als je struiken, heesters en coniferen zonder kluit plant moet je zorgvuldig te werk gaan. Hoe doe je dat?
Planten van wortelgoed met de hand
Bosplantsoen en landschappelijke beplanting plant je vaak met z’n tweeën. Hoe doe je dat?
Boeken
Bomen en heesters met aantrekkelijke bast of takvorm
Websites
Toetsen
Vaste planten
Artikelen
Vaste planten in Nederlands openbaar groen
Vaste planten in openbaar groen
Leereenheden
Border- en perkbeplanting aanleggen
Er komt veel kijken bij het planten van border- en perkbeplanting.
Leerarrangementen
Dossiers
Dossier Vaste planten en bloembollen in het openbaar groen
Vaste planten en bloembollen voor verwildering hebben een eigenschap gemeen: ze worden één keer aangeplant, en komen daarna jaar na jaar terug. In vergelijking met eenjarige planten hebben ze vaak veel blad, wat onkruid goed onderdrukt.
Video's
Border- en perkbeplanting aanleggen
Er komt veel kijken bij het planten van border- en perkbeplanting.
Planten van vaste planten en perkplanten
Wat moet je doen om ervoor te zorgen dat planten goed aanslaan als je ze plant? Hoe diep moet het plantgat bijvoorbeeld zijn?
Boeken
Technisch Vademecum Kruidachtigen Harmonisch Park- en Groenbeheer
Vaste planten in openbaar groen
Websites
Toetsen
Aanleggen van border- en perkbeplanting
Wisselbeplanting
Artikelen
Leereenheden
Leerarrangementen
Dossiers
Video's
Planten van bollen en knollen
Je kunt niet alle bollen en knollen in hetzelfde jaargetijde planten. Sommige plant je vroeg en andere laat in het jaar. Hoe je dat precies doet?
Boeken
Websites
Toetsen
Bosplantsoen
Artikelen
Leereenheden
Bosplantsoen planten
Zonder groen om ons heen zou het een kale bende zijn. Om dat te voorkomen kun je bijvoorbeeld heesters en bomen aanplanten. Maar wanneer gebruik je bosplantsoen?
Leerarrangementen
Dossiers
Video's
Boeken
Kwaliteitshandsboek voor bos- en haagplantsoen
Websites
Hagen
Artikelen
Leereenheden
Hagen planten
Er komt veel kijken bij het planten van hagen.
Leerarrangementen
Dossiers
Video's
Hagen planten
Er komt veel kijken bij het planten van hagen.
Planten van een haag
Bij een haag moet je ervoor zorgen dat de planten netjes naast elkaar staan anders wordt het een rommeltje. Hoe doe je dat?
Boeken
Websites
Toetsen
Planten van hagen
Water- en moerasbeplanting
Artikelen
Leereenheden
Water- en moerasbeplanting aanleggen
Er komt veel kijken bij het planten van water- en moerasbeplanting.
Leerarrangementen
Dossiers
Video's
Planten van water- en moerasplanten
Er zijn veel verschillende soorten water- en moerasbeplanting. Ze stellen allemaal andere eisen aan de manier waarop je ze plant. Hoe plant je welke plant?
Water- en moerasbeplanting aanleggen
Er komt veel kijken bij het planten van water- en moerasbeplanting.
Boeken
Websites
De beste vijverplanten
De functie van vijverplanten in de vijvers is velerlei. Vijverplanten dragen bij tot het esthetische aspect, ze dienen als schuilplaats voor allerlei dieren, ze schermen een deel van het licht af. Wat betreft zuiveren van water spelen waterplanten een grote rol.
Toetsen
Landschappelijke beplanting
Artikelen
Leereenheden
Landschappelijke beplanting aanleggen
Landschappen ontstaan niet van de ene op de andere dag. Er gaan soms wel honderden jaren overheen voordat een bepaald landschap is wat het is. Landschappen blijven echter altijd veranderen.
Leerarrangementen
Dossiers
Video's
Boeken
Websites
Toetsen
Websites
Aanleg grasvelden
De onderwerpen:
Grasveld |
Bermen en dijken |
Sportvelden |
Kunstgras |
Grasveld
Artikelen
Leereenheden
Grasveld inzaaien
De meeste mensen zullen bij het woord ‘grassen’ meteen denken aan een gazon. Maar gras wordt niet alleen voor gazons gebruikt. In Nederland vormt het een natuurlijke begroeiing.
Graszoden leggen
Stel, je wilt snel een dicht grasveld aanleggen. Je kunt dan kiezen voor inzaaien, maar tegenwoordig worden steeds vaker graszoden gebruikt.
Leerarrangementen
Dossiers
Video's
Graszoden leggen
Voor een mooi grasveld waar je snel op kunt spelen, leg je graszoden. Hoe doe je dat?
Inzaaien van een grasveld
Als de opdrachtgever wat meer tijd heeft, kun je een grasveld inzaaien. Hoe doe je dat?
Boeken
Grondige aanpak
Tuinaanleg
Websites
Toetsen
Bermen en dijken
Artikelen
Leereenheden
Bermen en dijken inzaaien
Het landoppervlak van de wereld bestaat voor 20% uit begroeiing gedomineerd door de grassenfamilie. De graslanden hebben vaak hun ontstaan te danken aan menselijk ingrijpen zoals landbouw.
Leerarrangementen
Dossiers
Video's
Inzaaien bloemrijk grasland in de berm
Als je een bloemrijk grasland in de berm inzaait, ga je op een bepaalde manier te werk. Hoe doe je dat?
Boeken
Websites
Toetsen
Sportvelden
Artikelen
Zaaien of zoden leggen
Leereenheden
Sportveld inzaaien
Nederland telt ruim 10.000 sportvelden. De meeste worden gebruikt voor voetbal. Beheerders, clubs en spelers stellen hoge eisen aan de grasmat. Onder de meest uiteenlopende weersomstandigheden moet die bespeelbaar zijn.
Leerarrangementen
Dossiers
Video's
Inzaaien van een sportveld
Nadat je de drainage en de toplaag hebt aangebracht, kun je gaan inzaaien. Hoe doe je dat?
Boeken
Gras voor sport en recreatie
Websites
Toetsen
Kunstgras
Artikelen
Leereenheden
Leerarrangementen
Dossiers
Video's
Boeken
Websites
Toetsen
Aanleg verhardingen
De onderwerpen:
Grootschalige verhardingen |
Verhardingen voor de hovenier |
Halfverhardingen |
Aardebaan en fundering |
Molgoot |
Trottoir |
Wegen |
Aanleg verhardingen
Artikelen
Bestraten: handmatig of machinaal?
Leereenheden
Aanleggen van grootschalige verhardingen
Nederland is een land met veel verhardingen. Snelwegen, parkeerplaatsen en bospaden zijn voorbeelden van verhardingen. In deze leereenheid kom je te weten hoe je verhardingen aanlegt en hoe je de aardebaan en fundering onder de verhardingen maakt.
Aanleggen verhardingen voor de hovenier
Het aanleggen van verhardingen is een belangrijke taak van de hovenier. In iedere tuin hoort wel een oprit, een tuinpad of een terras. Een hovenier is natuurlijk geen vakman bestratingen, maar eenvoudig straatwerk kan hij zeker uitvoeren.
Leerarrangementen
Dossiers
Video's
Aanleggen van halfverhardingen
Voor veel paden wordt halfverharding gebruikt. Halfverharding is gemaakt van onsamenhangend materiaal dat steviger is dan de grond waarop het aangebracht is. In deze film leer je hoe je een halfverharding aanlegt met een asfalteermachine.
Bestrating aftrillen
In deze video leer je hoe je bestrating aftrilt. Met een machinale trilplaat kun je kleine hoogteverschillen in een pas gelegde bestrating opheffen. Met de trilplaat tril je de stenen gelijk. De stenen komen door het aftrillen ook steviger te liggen.
Bestrating straten of vlijen
In deze video leer je hoe je een bestrating moet straten of vlijen. Een bestrating kan bestaan uit klinkers, tegels of natuursteen. Afhankelijk van het soort stenen ga je ‘straten’ of ‘vlijen’. Dat kan met de hand, maar ook machinaal.
Een aardebaan en fundering maken
Voordat een weg wordt gelegd, worden er twee lagen versteviging aangebracht: de aardebaan en fundering. Deze twee lagen zorgen ervoor dat de weg niet zomaar verzakt. In deze film leer je hoe je een aardebaan en een fundering maakt.
Een molgoot aanleggen
Als het regent, is het belangrijk dat het water goed wordt afgevoerd naar de kolk. Dat gaat via een molgoot. In deze film leer je hoe je een molgoot aanlegt.
Een trottoir aanleggen
Het aanleggen van een trottoir is veel voorkomend werk. In deze film leer je hoe je een trottoir aanlegt.
Een weg in gewijzigd tonrond profiel aanleggen
Het gewijzigd tonrond profiel wordt veel gebruikt in de wegenbouw. Het kan namelijk grote verkeerslasten dragen, maar het voert ook heel gemakkelijk water af. In deze film leer je hoe je een weg in gewijzigd tonrond profiel aanlegt.
Een weg machinaal aanleggen
Vroeger werd alles met de hand aangelegd. Tegenwoordig gaat dat een stuk gemakkelijker. In deze film leer je hoe je machinaal een weg aanlegt.
Excluton Workshop Bestraten deel 1
Excluton Workshop Bestraten deel 2
Klusvideo GAMMA bestrating aanleggen
Ondergrond maken voor een bestrating
In deze video leer je hoe je de grond onder een bestrating verstevigt. Je gebruikt daarvoor zand. De grond onder de bestrating wordt verstevigd om wegzakken of opvriezen van de bestrating te voorkomen. Een deskundige geeft de plaats aan waar het cunet moet komen.
Boeken
Groencultuur
Grondige aanpak
Tuinaanleg
Websites
Toetsen
Aanleg bouwkundige en technische voorzieningen
De onderwerpen:
Aanleggen van:
- bankjes
- prullenbakken
- bruggetjes
- keerwanden
- pergola's en colonnades
- tereinafscheidingen
- vlonders en bruggen
- speeltoestellen
- elektriciteit
- kabels en leidingen
|
Aanleggen
Artikelen
De techniek van het Maasheggenvlechten
Leereenheden
Aanleggen van kabels en leidingen
Voordat je met kabels en leidingen werkt, moet je zoveel mogelijk kennis verzamelen. Zo werk je op een verantwoorde manier aan eenvoudige klussen. Je kunt op dit gebied niet alles zelfstandig uitvoeren. Maak zo nodig gebruik van gecertificeerde vakmensen.
Faunavoorzieningen aanleggen
In het dichtbevolkte Nederland met al zijn wegen en bebouwing komt de natuur vaak in het gedrang. Dieren worden daardoor bijvoorbeeld slachtoffer van het verkeer. Wat kun je daaraan doen?
Keerwanden aanleggen
Bij weinig ruimte stabiliseer je grotere hoogteverschillen door een keerwand aan te leggen. Veel gebruikte materialen hiervoor zijn hout, steen en beton. Het aanbod van prefabelementen daarbij is groot.
Pergola’s en colonnades aanleggen
Pergola’s en colonnades worden meestal gebouwd om er planten langs of overheen te laten groeien. Met een colonnade verdeel je de ruimte in een tuin. Met een pergola overkap je een terras of pad.
Terreinafscheidingen aanleggen
Als de ruimte beperkt is, dan kies je voor een hekwerk of een schutting. Je kunt dan kiezen uit verschillende materialen. De meest gebruikte materialen zijn hout, beton, steen en metaal.
Vlonders en bruggen aanleggen
Vlonders van hout worden ook wel houten terrassen genoemd. Je legt ze vooral aan als de ondergrond niet draagkrachtig genoeg is voor een verharding. Er is geen groot verschil tussen vlonders en bruggen.
Leerarrangementen
Dossiers
Video's
Een damwand plaatsen
Bij de aanleg van een damwand komt heel wat kijken. Waar moet je overal aan denken? Bekijk het volgende filmpje.
Een laagspanning tuinverlichting aanleggen
Een van de taken van een hovenier is het aanleggen van een laagspanning tuinverlichting. In deze film leer je hoe je zo’n verlichting aanlegt.
Een ronde palenwand plaatsen
Bij de aanleg van een ronde palenwand komt heel wat kijken. Waar moet je overal aan denken? Bekijk het volgende filmpje.
Een schutting plaatsen
Bij de aanleg van een schutting komt heel wat kijken. Waar moet je overal aan denken? Bekijk het volgende filmpje.
Een vlonder plaatsen
Bij de aanleg van een vlonder komt heel wat kijken. Waar moet je overal aan denken? Bekijk het volgende filmpje.
Het plaatsen van een pergola
Je gaat een enkelvoudige pergola of colonnade aanleggen. Hoe doe je dat? Bekijk het volgende filmpje.
Maken van een stuw
Je maakt een stuw. Hoe doe je dat? Bekijk het volgende filmpje.
Plaatsen van een tijdelijk paddenscherm
Je gaat een tijdelijk paddenscherm plaatsen. Hoe doe je dat? Bekijk het volgende filmpje.
Plaatsen van een zwartwild- of zwijnenraster
Je gaat een zwartwild- of zwijnenraster plaatsen. Hoe doe je dat? Bekijk het volgende filmpje.
Boeken
Gebouwen, terreinen en technische voorzieningen
Grondige aanpak
Websites
Toetsen
Aanleg vijvers/waterpartijen
De onderwerpen:
Kikkerpoel |
Watergangen, oevers en poelen |
Tuinvijvers |
Zwemvijvers |
Waterberging |
Watergangen, oevers en poelen
Artikelen
Leereenheden
Watergangen, oevers en poelen aanleggen
Nederland is een land met veel water. Overal kom je rivieren, meren, kanalen, beken en sloten tegen. Al die wateren zijn met elkaar verbonden. In deze leereenheid kom je erachter hoe het watersysteem werkt en hoe je de verschillende onderdelen aan kunt leggen.
Leerarrangementen
Dossiers
Video's
Aanleggen van een kikkerpoel
Je legt een kikkerpoel aan. Hoe doe je dat?
Grondwerk bij aanleggen van een watergang
Je voert grondwerk uit bij het aanleggen van een watergang. Hoe doe je dat?
Uitzetwerk bij aanleggen van een watergang
Je voert uitzetwerk bij het aanleggen van een watergang uit. Hoe doe je dat? Bekijk het volgende filmpje.
Boeken
Websites
Toetsen
Tuinvijvers
Artikelen
Leereenheden
Tuinvijvers aanleggen
Een complexe tuinvijver aanleggen, is misschien wel een van de moeilijkste klussen in de tuinaanleg. De eisen van de opdrachtgevers zijn vaak hoog en er zijn veel keuzemogelijkheden.
Leerarrangementen
Dossiers
Video's
Leggen van vijverfolie
Je legt vijverfolie. Hoe doe je dat? Bekijk het volgende filmpje.
Maken van een filtersysteem in een vijver
Je maakt een filtersysteem in een vijver. Hoe doe je dat? Bekijk het volgende filmpje.
Maken van een randafwerking voor een vijver
Je maakt een randafwerking voor een vijver. Hoe doe je dat? Bekijk het volgende filmpje.
Voorbereiden van het leggen van vijverfolie
Je bereidt het leggen van vijverfolie voor. Hoe doe je dat? Bekijk het volgende filmpje.
Uitgraven van een folievijver
Je graaft een folievijver uit. Hoe doe je dat? Bekijk het volgende filmpje.
Boeken
Websites
Aanleg en onderhoud van mijn vijver
Op deze site laat ik zien hoe ik mijn vijver, naar eigen ontwerp, heb aangelegd. Er zijn veel verschillende soorten vijvers en evenzoveel meningen over hoe een vijver kan of moet worden aangelegd
Vijvervisinfo
Zwemvijvers
Artikelen
Zwemvijver met natuurlijke waterzuivering
Leereenheden
Leerarrangementen
Dossiers
Video's
Boeken
Websites
Alles over zwemvijvers
Zwemvijvers en natuurlijke zwembaden zijn erg populair. Bent u van plan een zwemvijver aan te leggen of bent u een trotse bezitter van een zwem vijver?
Toetsen
Riolering en drainage
Artikelen
Leereenheden
Aanleggen van rioleringen en drainage
Je ziet er vaak maar weinig van. Toch is de riolering ontzettend belangrijk voor de gezondheid van mens en dier. Een eeuw geleden lieten we het afvalwater door de straten lopen. Het wemelde van de ratten en ander ongedierte en het stonk er vaak verschrikkelijk.
Leerarrangementen
Dossiers
Video's
Aanbrengen van diepdrainage
Als je een riolering aanlegt, moet je vaak eerst de grondwaterstand laten zakken. Dat doe je met bronbemaling. In deze film zie je hoe je de buizen voor een horizontale bronbemaling aanbrengt met een kettinggraver of draineermachine.
Aanbrengen van een drainage onder een vijver
Je brengt een drainage aan onder een vijver. Hoe doe je dat? Bekijk het volgende filmpje.
Een bronbemaling plaatsen en aansluiten
Grondwerk wordt vaak bemoeilijkt door grondwater. Om droog in een bouwput te kunnen werken, moet de grondwaterspiegel verlaagd worden met een bronbemaling. In deze film zie je hoe je een bronbemaling plaatst.
Een gescheiden pvc-riool op palen aanleggen
Als de bodem onvoldoende draagkrachtig is, moet je de riolering funderen op palen. In deze film zie je hoe je dat doet.
Maken van een huisaansluiting
In alle huizen wordt afvalwater geproduceerd. Dat water wordt via het riool afgevoerd naar de rioolwaterzuivering. In deze film zie je hoe je een huisaansluiting op het riool maakt.
Plaatsen van een drainage
De ondergrond van de grasmat bepaalt de kwaliteit van de grasmat. Daardoor kan het zijn dat je een drainage moet aanleggen. Hoe doe je dat? Bekijk het volgende filmpje.
Plaatsen en aansluiten van een trottoirkolk
Als er regen op een weg valt, gaat het water meestal via kolken naar de rioleringsbuizen. In deze film zie je hoe je een kolk plaatst en aansluit op de riolering.
Boeken
Groencultuur
Werken onder het maaiveld
Websites
Toetsen
Bodem en bemesting
De onderwerpen:
Bodem |
Bemesting |
Bodemonderzoek |
Kabels en leidingen |
Bodem en bemesting
Artikelen
Alternatieve organische meststoffen
Opties voor de verbetering van bodemleven in natuurgras sportvelden
Weet wat fosfaat doet in de bodem
Leereenheden
Onderzoeken van de bodem
Oriënteren op het voorbereiden en verwerken milieuonderzoek bodem
De gemeente Wevendam heeft woningbouwplannen op het terrein van de voormalige gasfabriek. Bij de productie van stadsgas zijn daar vroeger allerlei giftige stoffen in de bodem terecht gekomen. Deze stoffen kunnen nu, tientallen jaren later, nog steeds erg gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid.
Leerarrangementen
Bodem van nederland
De bodem: we wonen erop, we eten ervan, we halen ons drinkwater en onze brandstoffen eruit. De bodem van Nederland ... bestaat die eigenlijk wel of moeten we spreken over de bodemsvan Nederland? In dit arrangement gaan we de bodem van Nederland in kaart brengen met video’s en andere bronnen.
Bodemstructuur
Zand, zeeklei, rivierklei, veen, löss. Allemaal bodemsoorten. Misschien ken je er nog wel meer. Maar wat zijn nou de verschillen?
Water/Bodem/Bemesting/
Deze leeractiviteit gaat over water,bodem en bemesting. De leeractiviteiten zijn opgebouwd uit webquests,theorie,praktijk en leerbedrijf opdrachten.Ga er maar snel mee aan de slag.
Dossiers
Atlas presenteert bodemdata en toepassingen
De Geochemische Bodematlas biedt een overzicht van de bodemsamenstelling in Nederland. Ook is er te lezen hoe met deze gegevens de risico’s op verontreiniging – bijvoorbeeld van landbouwgewassen – beter zijn in te schatten.
Video's
Bemesten
Je gaat een gazon bemesten. Hoe doe je dat?
Bemesten van sportvelden
Je gaat een sportveld bemesten. Hoe doe je dat?
Het nemen van bodemmonsters
Het nemen van bodemmonsters met vluchtige verbindingen
Kabels en leidingen opsporen
In Nederland bevindt zich een enorme hoeveelheid kabels en leidingen in de grond. Als je die bij graafwerk stuk maakt, loop je het risico op ernstige ongelukken. Daarom moet je bij grondwerkzaamheden van tevoren weten wat je precies kunt tegenkomen in de grond. In deze film leer je hoe je kabels en leidingen opspoort.
Meten van de pH-waarde
Je gaat de pH-waarde van een gazon bepalen. Wat is de pH-waarde en waarom moet je de pH-waarde meten?
Boeken
Bodemmetingen
Bodemonderzoek volgens protocollen
Geochemische bodematlas
Groencultuur
Grondige aanpak
Landschappelijk groen aanleggen
Tuinaanleg
Websites
Grondroerders
Als u mechanische graafwerkzaamheden uitvoert, bent u verplicht informatie over de ligging van eventuele ondergrondse kabels en leidingen op de graaflocatie op te vragen bij het Kadaster.
Toetsen
Boeken
Ontwerpen
Ontwerpen
Artikelen
Leereenheden
Ontwerpen van tuinen
Een groene omgeving is voor mensen heel belangrijk. Als tuinontwerper heb je hierin een belangrijke rol. Met jouw kennis geef je de klant een advies op maat!
Leerarrangementen
Dossiers
Dossier Functies van stedelijk groen en beplantingskeuze
Ons stedelijk groen is de laatste jaren flink aan het veranderen, deels door bezuinigingen en deels doordat dit groen multifunctioneler moet zijn. Het zorgen voor aankleding en sierwaarde, tot voor kort de basisfunctie, is niet meer genoeg. Nieuwe aspecten zoals biodiversiteit, milieukwaliteit, klimaatbestendigheid en gezondheid en welzijn zijn sterk in opkomst. Dit kan worden door vertaald naar het groen.
Dossier Vaste planten en bloembollen in het openbaar groen
Vaste planten en bloembollen voor verwildering hebben een eigenschap gemeen: ze worden één keer aangeplant, en komen daarna jaar na jaar terug. In vergelijking met eenjarige planten hebben ze vaak veel blad, wat onkruid goed onderdrukt. Ten opzichte van heesters groeien ze een plantvak sneller dicht.
Video's
Het toepassen van kleur in een tuin
Verschillende kleuren kunnen een tuin een heel andere uitstraling geven. Hoe kun je kleur toepassen in de tuin?
Ontwerp in Engelse landschapsstijl
Voor dit ontwerp heeft de ontwerper zich laten inspireren door de Engelse landschapsstijl.
Oriënteren op ontwerpen van tuinen
Een groene omgeving is voor mensen heel belangrijk. Als tuinontwerper heb je hierin een belangrijke rol. Met jouw kennis geef je de klant een advies op maat!
Toelichting van de ontwerper bij het ontwerp met driehoeken
In dit ontwerp heeft de ontwerper ervoor gekozen om in het ontwerp de driehoek als veelgebruikte vorm te nemen.
Toelichting van de vormgever op het ontwerp met losse en strakke vormen
In dit ontwerp heeft de ontwerper ervoor gekozen om zowel strakke als losse vormen te gebruiken.
Tuinontwerpen, stap 1: inventariseren van wensen en mogelijkheden
Tijdens de eerste afspraak met de klant inventariseer je het programma van eisen. Je gebruikt hiervoor onder andere een wenseninventarisatieformulier.
Tuinontwerpen, stap 2: brainstormen
Inspiratie is niet iets wat je vanzelf krijgt. Inspiratie kun je opwekken. Dat kan bijvoorbeeld door te associëren bij begrippen die je bij de inventarisatie te binnen zijn geschoten, of die de klant zelf heeft genoemd.
Tuinontwerpen, stap 3: schetsen
In de schetsfase probeer je alle wensen en eisen een vorm te geven. Uitgangspunten zijn de bestaande situatie en het vlekkenplan.
Tuinontwerpen, stap 4: materialenindicatie
Tijdens de schetsfase krijg je misschien al ideeën over de materialen die een rol gaan spelen in de tuin. De materiaalkeuze bepaalt immers voor een groot deel de sfeer in de tuin.
Tuinontwerpen, stap 5: presenteren
De volgende stap is het presenteren. De gekozen schetsen teken je zo dat ze begrijpelijk zijn voor de klant.
Boeken
Groen inrichten
Websites
Toetsen
Werkvoorbereiding
De onderwerpen:
Inmeten |
Inventariseren |
Projectvoorbereiding |
Werkvoorbereiding
Artikelen
Leereenheden
Uitvoeren van ruimtelijke metingen
Leerarrangementen
Uitvoeren tuinen
Dit arrangement bevat de printbare lesstof over het werkvoorbereiding uitvoeren van onderhoud tuinen. Voorbeelden; kleine particuliere tuinen, stadstuinen, grote tuinen zoals villatuinen en kantoortuinen.
Dossiers
Video's
Een natuurtoets uitvoeren
De Flora- en faunawet beschermt de in ons land voorkomende plant- en diersoorten. Deze wet bepaalt onder meer dat het verboden is om beschermde inheemse diersoorten te doden, te vangen of te verwonden of hun verblijfplaats te beschadigen. Een natuurtoets is een onderzoek of er in een gebied beschermde soorten voorkomen.
Een vegetatieopname maken
Planten als riet, gele lis en lisdodde groeien vaak in elkaars buurt. Je vindt ze vooral langs de oevers van plassen en sloten. Zo’n combinatie van plantensoorten die gezamenlijk in hetzelfde milieu voorkomen, noem je een plantengemeenschap.
Inmeten van de hoogteligging
Inmeten van een vast punt
Uitvoeren van een GPS-meting
Boeken
Dagelijkse werkzaamheden organiseren
Groen beheren
Landschappelijk groen onderhouden
Websites
Toetsen
Leidinggeven
De onderwerpen:
Coaching |
Kwaliteitszorgsysteem |
Gesprekken voeren |
Feedback |
Conflicten |
Leidinggeven
Artikelen
Naar coaching op maat
Leereenheden
Informeren medewerkers over kwaliteitszorgsysteem
Alle bedrijven in de groene sector, groot of klein, werken op hun eigen manier met een kwaliteitszorgsysteem.
Leerarrangementen
Dossiers
Formulieren voor functioneringsgesprekken
Functionerings-, voortgangs- en beoordelingsgesprekken
Video's
Begeleiden ontwikkeling medewerkers
Je leert hoe je als leidinggevende de ontwikkeling van je team op een goede manier kunt begeleiden.
Beoordelingsgesprek voeren
Een leidinggevende voert jaarlijks beoordelingsgesprekken met zijn medewerkers.
Borgen van kwaliteit op de werkvloer
Het opzetten van een kwaliteitszorgsysteem is één, het borgen van het zorgsysteem op de werkvloer is een ander verhaal. Een goede communicatie is daarbij onmisbaar.
Feedback geven
Feedback geven kan op een informele en op een formele manier.
Functioneringsgesprek
Een functioneringsgesprek is een formele manier om het functioneren van een medewerker te bespreken. Het is een gesprek dat op de toekomst is gericht: hoe kan het functioneren van de medewerker nog beter worden?
Functioneringsgesprek voeren
In deze video leer je de gangbare opzet van een functioneringsgesprek. Je leert ook om de rol en positie van de deelnemers aan het gesprek te herkennen en benoemen.
Instrueren medewerkers
Leidinggeven is iets wat elke dag gebeurt. Leidinggeven bestaat uit verschillende stappen. Een van de stappen is het maken van een goede werkverdeling en het instrueren van je medewerkers.
Leidinggeven aan medewerkers in de groene dienstverlening
Leidinggeven gebeurt elke dag, misschien wel elk uur. Leidinggeven bestaat uit plannen, werk verdelen, controleren, bijsturen, bijstellen en evalueren. Dit kan individueel, maar ook in groepsverband.
Omgaan met conflicten
Hoe eerder je een conflict aanpakt, hoe kleiner de schade. Daarom moet je een mogelijk conflict op tijd signaleren.
Organiseren van een toolboxmeeting
Een toolboxmeeting is een belangrijk moment om aspecten van het zorgsysteem over te dragen op medewerkers van het bedrijf. Zorg dat je de toolboxmeeting goed voorbereidt en interessant maakt voor de toehoorders.
Oriënteren op begeleiden ontwikkeling medewerkers
Wil je als bedrijf goed blijven functioneren, dan investeer je in de ontwikkeling van je medewerkers, zowel individueel als in teamverband.
Oriënteren op leidinggeven in de groene dienstverlening
Leidinggeven wordt elke dag gedaan en iedereen doet het anders.
Oriënteren op omgaan met conflicten
Als leidinggevende krijg je te maken met conflicten. Een conflict ontstaat vaak doordat mensen elkaar niet liggen of van mening verschillen over de uitvoering van het werk.
Oriënteren op voeren van formele gesprekken met medewerkers
Naast informele gesprekken voer je op het werk ook regelmatig formele gesprekken, zoals een functionerings- of beoordelingsgesprek.
Slechtnieuwsgesprek
Het hoeft niet altijd koek en ei te zijn tussen leidinggevende en werknemer: soms moet je gewoon een slechte boodschap overbrengen en een slechtnieuwsgesprek voeren. Dat kan gaan over het niet verlengen van iemands dienstverband, maar ook over het afwijzen van een verzoek voor verlof.
Stappen bij feedback geven
Feedback is commentaar dat we geven of ontvangen op iemands gedrag, houding of handelingen. Het geven van feedback is een vaardigheid die je kunt toepassen bij formele gesprekken, zoals functioneringsgesprekken, sollicitaties, coachen, conflicthantering en corrigerende gesprekken. Daarnaast kun je ook feedback geven tijdens informele bijeenkomsten, bijvoorbeeld bij de koffiemachine of in de kantine.
Van irritatie tot conflict
Mensen zijn niet allemaal gelijk. Soms werk je samen met iemand die je niet zo goed ligt. Er ontstaan dan misschien irritaties tijdens het werk die al snel kunnen veranderen in een knallende ruzie. Als leidinggevende let je op deze irritaties, zodat de sfeer op de werkplek goed blijft.
Boeken
Dagelijkse werkzaamheden organiseren
Hard groen
Van milieuzorg naar ISO14001
Werken aan communicatie
Websites
Feedback geven
Toetsen
Algemeen
Algemeen
Artikelen
Arbeidsveiligeid in tuinaanleg- en onderhoud
Leereenheden
Leerarrangementen
Dossiers
Video's
Boeken
Arbozorg binnen de groenvoorziening deel 1
Arbozorg binnen de groenvoorziening deel 2
Het milieu van natuur en landschap
Meer dan regeltjes
Websites
De Arbocatalogus
Stigas
Stigas veiligheidscheck
Met de veiligheidscheck brengt u de belangrijkste risico’s op ongevallen in uw bedrijf in kaart. U wordt zich bewust van gevaarlijke situaties. En kunt meteen aan de slag om gebreken te verhelpen.
Toetsen