Aanleg riolering en drainage

Aanleg riolering en drainage

1.3 aanleg riolering en drainage

002.jpg
002.jpg

Theorie

We kunnen veel zeggen over het klimaat. Feit is dat we net zo veel regen per jaar krijgen als vele jaren geleden. Echter zien we steeds meer extremen. Langere periodes met droog en warm weer, maar ook hevige regenbuien. Ht klimaat veranderd en wat kunnen we in ons vak hier tegen doen? Zie de volgende 2 video's...

klimaat veranderingen

gemeente Enschede wateroverlast
video 5 februari 2020

klimaatbomen planten

klimaat kloar

riolering

rioolbuis
rioolbuis

onder bijna elke weg ligt een riool. Het riool is een gangenstelsel, waarbij vervuild water van huizen en regenwater naar een waterzuiveringsinstallatie wordt gepompt. Hier wordt het water via bezinkbakken weer gereinigd, zodat het als drinkwater weer terug kan.

Langs de wegen zitten putten. Op de foto zie je dat de putten aangesloten worden op het buizenstelsel.

put
put
opbouw put
opbouw put

gemengd en gescheiden riool

gemengd.jpg
gemengd.jpg

In oudere woonwijken zie je dat niet aleen afvalwater van het huis (douche, wc, keuken) op het riool is aangesloten, maar ook regenwater. Regenwater is betrekkelijk schoon water. Voordeel van het gemengde systeem is dat het riool vaak doorspoelt en dus niet snel verstopt raakt. Nadeel is dat schoon water door de menging ook vervuilt en helemaal het zuiveringsproces moet doorlopen. Dit kost geld.

In een gescheiden waterafvoer wordt regenwater afgekoppeld van het systeem en wordt in de tuin opgevangen. Minder water hoeft gezuiverd te worden. De bodem kan het water redelijk goed afvoeren, omdat de grond een bufferende werking heeft. Maar er zijn grenzen aan dit systeem en het bufferende vermogen is afhankelijk van de grondsoort!

gescheiden.jpg
gescheiden.jpg

het nut van water opvangen

woonwijk gemengd1.png
woonwijk gemengd1.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoals al eerder is geschreven; In oudere woonwijken zie je dat niet aleen afvalwater van het huis (douche, wc, keuken) op het riool is aangesloten, maar ook regenwater. Regenwater is betrekkelijk schoon water. Voordeel van het gemengde systeem is dat het riool vaak doorspoelt en dus niet snel verstopt raakt. Nadeel is dat schoon water door de menging ook vervuilt en helemaal het zuiveringsproces moet doorlopen. Dit kost geld.

Maar er is nog een nadeel..

gemengd2.png
gemengd2.png

Afkoppelen regenwater

In de video's zie je hoe je regenwater kunt afkoppelen. De 1e video zie je leerlingen Groenewelle Zwolle aan het werk om de klus uit te voeren.

Met dit systeem komt regenwater niet meer rechtstreeks in het rioleringssysteem. Bij afkoppeling gebruikt men de volgende kleurcodes voor de verschillende buizen: groen = schoon water, bruin is vuil water, grijs is gemengd.

aa landen voorbeeld afkoppelen

afkoppelen regenwater

opvangen regenwater in tank onder of naast huis

Op de afbeeldingen hieronder zie je systemen om regenwater op te vangen in een tank onder of naast het huis.

Je kunt het regenwater gebruiken voor de wc door te laten spoelen om de wasmachine te laten wassen en de tuin.  Volgens de Nederlandse wet mag je het niet gebruiken als drink water en om te douchen. In het buitenland (Frankrijk bijvoorbeeld) wil men bewoners verplichten om een minimum aantal kuubs water op te vangen.

wateropvang nieuwbouw
wateropvang nieuwbouw
opvang bestaande bouw in kruipruimte
opvang bestaande bouw in kruipruimte

waterpasserende verharding

waterpasserende verharding
waterpasserende verharding

Bij waterpasserende verharding heb je wat grotere afstand tussen de stenen.

Je kunt deze ruimtes opvullen met een halfverharding of zelfs beplanting.

Voordeel is dat water tussen de verharding beter wegloopt.

 

Op de video zie je de werking van ZOAK.

Deze klinker kan water in de steen snel afvoeren.

zoak zeer open afval klinker

achtergrond waterpasserende opsluitbanden

waterpasserende opsluitbanden aanleggen

infiltratiekratten

waterberging Wavin

Om water tijdelijk op te slaan, zodat het riool de hoeveelheid water beter op kan vangen, is het systeem van infiltratiekratten er 1. Onder parkeerplaatsen kun je de kratten in de grond stapelen. Rondom de kratten zit een zeil, die het water vasthoudt. De kratten zijn zo sterk, dat ze de druk van de grond en auto's aan kunnen. De kratten zijn hol van binnen en daar kan dus water in lopen bij een stortbui. Na de bui zal het water alsnog afgevoerd worden. Als alle kratten zijn gevuld zal het water via een overstortbuis afgevoerd worden.

infiltratie1.jpg
infiltratie1.jpg
infiltratie2.jpg
infiltratie2.jpg

achtergrondinfo infiltratiekratten

3x meer waterberging
3x meer waterberging
reiniging werking
reiniging werking

 

 

 

 

 

Ter info: De kratten hebben 3x zo veel opslagcapaciteit als grind. Zie afbeelding linksboven. Voorwaarde is wel dat de kratten boven het grondwaterpeil worden aangelegd. Anders heb je geen berging.

Daarnaast zijn er systemen op de markt, die het water ook zuiveren. Dit systeem is in Duitsland al verplicht in drinkwatergebieden. Met het regenwater komt ook vervuiling in het infiltratiesysteem. Denk aan zand en olie. Zand is zwaarder dan water en zakt via een bezinkput (A) naar beneden. De buis tussen punt A en B loopt licht omhoog. Olie is lichter dan water en zal op het water drijven. Vanwege de zwanehals in het 2e punt (B), zal de olie in de rechter put blijven. Het gezuiverde water loopt in de infiltratiekratten. Naast milieuvoordeel bespaart dit ook in onderhoudskosten, omdat je de kratten minder vaak hoeft te reinigen.

Wadi

Wadi's zijn lager gelegen gedeeltes in een grasveld. Bij een regenbui zal het water naar het laagste punt stromen en in de Wadi lopen. Na enige tijd zal het water opdrogen. In droge periodes wordt het gras gewoon gemaaid.

Soms wordt bij de aanleg een hoger gelegen afvoerput geplaatst. Als de Wadi vol zit, zal het overtollige water alsnog in het riool komen.

wadi1.jpg
wadi1.jpg
wadi2.jpg
wadi2.jpg

wadi met kruiden in plaats van gras

In plaats van gras kun je ook kruiden inzaaien. Meer bloemen, meer biodiversiteit, minder maaien en mooier!

wadi Deventer met kruiden
wadi Deventer met kruiden

wadi met tuinplanten

Het centrum van Nijverdal was altijd een drukke plek met veel verkeer. Met de aanleg van de Salland-Twentetunnel kwam er de mogelijkheid om het centrum helemaal opnieuw in te richten. Het centrum is nu niet alleen een stuk rustiger en groener, maar met haar wadi's ook een stuk klimaatrobuuster.

wadi nijverdal
wadi nijverdal

waterinfiltratiegebieden

waterinfiltratiegebied Holten
waterinfiltratiegebied Holten

In deze wijk zijn Wadi's aangelegd. Ook is er een gescheiden rioolsysteem aangelegd. Dat zie je aan de putdeksels met een waaiervorm. Desondanks kon dit gebied niet een enorme hoosbui aan.

achtergrondinformatie. waterberging is hot! (intratuin, ACO)

Waterberging is een belangrijk thema.

Intratuin in Lochem heeft een inspiratietuin aangelegd.

ACO, heeft 12tips voor waterberging opgenomen in een folder.

Zie hieronder voor de artikelen.

Open bestand intratuin voorbeeldtuin waterberging

Open bestand ACO 12 tips

achtergrondinfo. waterdoorlatende tegels

Bij de meeste open verharding loopt het water over de tegel en kan regenwater alleen via de voegen in de grond zakken. Dan komt dus heel veel water in de riolering. Bekijk de video en zie hoe bij deze tegel ook water in de tegel wordt opgezogen.

morssinkhof

achtergrondinfo: voorbeeld klimaat actieve stad

In de link hieronder een video over een renovatieproject in een woonwijk in Zwolle.

Er was veel grijs, weinig groen in de wijk. Bij het opknappen is meteen gekeken naar meer waterberging. Resultaat is goed geslaagd!

https://vimeo.com/245713773
klimaat actieve Seringenstraat Zwolle

achtergrond informatie rioned

Hieronder links met veel achtergrondinformatie. Bijvoorbeeld manieren om water op te vangen, wetgeving met betrekking tot afkoppelen van regenwater van het riool en waterbergen in je tuin enzovoort.

rioned rioolinfo

riool info

achtergrondinformatie klimaat

Het klimaat veranderd. De temperaturen stijgen. Er valt steeds meer regenwater, maar we zien dat het soms lange tijd droog is en dat er dan stortbuien komen. Ons rioolstelsel is niet berekend op veel afvoer van water in korte tijd. Dus moeten we op zoek naar andere manieren om water bij (stort)buien op te vangen.

Ook de steeds hogere temperaturen zijn zorgwekkend. Maar wist je dat bomen naast schaduw ook zorgen voor een daling van de temperatuur? In een berkenbos is het in de zomer een stuk frisser dan in een naaldbomenbos. De reden? Volwassen berken drinken wel een kuub (1m3) water per dag! Een deel van het opgenomen water "zweten" ze via de huidmondjes er weer uit. Hierdoor koelt de lucht af.

Beplanting neemt water op en beplanting zorgt voor verkoeling. Alleen al hierom is het verstandig om minder bestrating te leggen en meer planten toe te passen. En wie heeft er verstand van planten? DE HOVENIER!!!

In de links hieronder meer info over de klimaatverandering.

klimaat effect atlas

klimaatverandering knmi

samenvatting klimaatscenario's

klimaatscenario's

toekomstig weer

waterklaar (Limburg)

voorbeelden voor in de tuin

wateropvang in de tuin
wateropvang in de tuin

voorbeelden van Rob Verlinden

Rob Verlinden heeft verschillende filmpjes gemaakt, waarin je kunt zien hoe je in een tuin water kunt bergen.

Hieronder de link naar de filmpjes:

rob verlinden

operatie steenbreek

steenbreek video

Operatie steenbreek probeert mensen er van bewust te maken dat veel verharding zorgt voor wateroverlast. Tegels er uit en planten er in dus! In de link heel veel info en inspirerende voorbeelden.

operatie steenbreek

groen stenen

Hier een voorbeeld van stenen met een afstandshouder. In de kieren groeit gras. Hierdoor lijkt de verharding minder hard en kan er veel meer regenwater afgevoerd worden. Dit is eigenlijk een moderne versie van wat Mien Ruys ook al toe heeft gepast in het verleden.

struyk verwa groen stenen
struyk verwa groen stenen

zoak

zoak demo

Zoak is een verharding, die een open structuur heeft. Hierdoor kan de steen water opnemen.

sedumdak

sedum.jpg
sedum.jpg

De aanleg van sedumdaken is een specialistisch werkje. In de tekening zie je hoe een sedumdak is opgebouwd. De planten en de grond bufferen het water. Sedum is een plant die heel goed tegen droogte kan. Zelfs na maanden geen water zal de plant wel verdrogen, maar bij het eerste water weer opnieuw gaan groeien. De grond zorgt ook voor een isolerende werking. In de winter zal minder warmte uit het huis verdwijnen en in de zomer blijft een huis koeler!

Hieronder een film met de aanleg van sedumvegetatie op een dak.

jiffy green

aanleg sedum dak door Curatio Dalen

Aanleg sedum dak Curatio Dalen

drainage

drainagebuis
drainagebuis

Drainagebuizen kun je gebruiken om bomen water te geven. Zie afbeelding rechtsboven. Water komt rechtstreeks bij de boomwortels met dit systeem waarbij je water aanvoert. Normaliter wordt drainage ingezet voor waterafvoer.

Bij slecht doorlatende grond, of een grond met een storende laag, zal water slecht afgevoerd worden. Door op een storende laag een drainagebuis te leggen, kun je de waterafvoer verbeteren.

De drainagebuis is van plastic. In de buis zitten gaatjes. Rondom de buis zit kokosvezel of een ander materiaal. Het omhulsel zorgt er voor dat vuil achterblijft en dat alleen water in de buis komt. De drainagebuis wordt aangesloten aan een afvoer.

Door de buis in grind of geel zand te leggen, voorkom je ook dat er vuil in de buis komt.

Op de foto zie je dat een machine een sleuf graaft. In de sleuf wordt grind gestort. Dan wordt de buis gelegd en wordt ook boven de buis grind gestort. Daarna wordt de grond afgewerkt met teelaarde.

drainage leggen
drainage leggen
sleuf parkweg.png
sleuf parkweg.png

drainage voliere

Bij het onderhoud van het park bleek dat regenwater onvoldoende snel wegliep, met name achter de voliere. Gemeente Hardenberg heeft de firma Donker Groen opdracht gegeven om extra drainagebuizen aan te leggen. Op de foto's zie je hoe dit in zijn werk ging.

3. andere hoek
3. andere hoek
1. grint en doek
1. grint en doek
2. detail put
2. detail put

achtergrondinfo. verticale drainage

Drainage leggen we meestal vlak, dus horizontaal. Soms boven een storende laag. Een andere manier is om de drainagebuizen naar beneden, dus verticaal te leggen. In de afbeelding zie je dat de drainagebuizen door een kleilaag gaan en op zandgrond uitkomen. Bij een regenbui kan via deze buizen het water meteen diep in de grond wegspoelen. Hierdoor hou je meer lucht in de bodem en minder vocht na een regenbui.

afvoergoten

Afvoergoten zijn halve buizen, die onder een rooster liggen. De buis wordt aangesloten aan een afvoer. Voordeel is dat je de buis gemakkelijk kunt schoonmaken, mocht er blad of andere rotzooi in terecht komen. Hoe je een dergelijke goot aanlegt zie je op de video.

Je ziet dat de waterpas nodig is. Water moet zo langzaam mogelijk weglopen. Het advies is om de buis 1 centimeter per strekkende meter af te laten lopen. We noemen dit afschot. Op de waterpas lees je dan tegen de streep af....

aanleg waterafvoer (goot)

wateropvang op erfafscheiding

In de tuin en landschap stond onderstaand artikel. Regenwater wordt opgevangen in bakken die aan een schutting of muur geplaatst worden. Bij overvloed aan water sla je het water op. Bij droog weer gebruik je het water om planten water te geven. meer info in het artikel.

hydrorock systeem

een blok
een blok
verwerking blokken
verwerking blokken

In de Tuin en Landschap van april 2014 staat het Hydrorock systeem beschreven. Het zijn units van steenwol, omgeven met een filterend membraam. Door dit systeem spoelt de steenwol niet dicht en gaat zeker 20 jaar mee. De units worden met koppelstukken aan elkaar verbonden. Bij regen slaan ze het water op. Bij droogtre geven ze het water af aan de bodem. Voor een berekening van het aantal units, kijk op de link hieronder.

website hydrorock

Rockwool rain

adsorptievermogen

werking

Steenwol houdt normaliter weinig water vast. Deze speciale steenwol wel. In de link meer informatie.

rain rockwool

bufferklinkers

bufferklinkers
bufferklinkers

In de Tuin en Landschap van maart 2014 staat een artikel over de bufferklinker. De klinker slaat overtollig regenwater tijdelijk op. Onder de stenen zitten holtes, die per m2 80 liter water kunnen bergen. De stenen zijn in totaal 22 centimeter hoog. Door gebruik van deze stenen worden extra regenputten en waterputten vermeden. Daarmee wordt bespaart op de rioleringskosten. Meer info op de volgende link:

bufferklinker Nederland

helofytenfilter aanleggen

helofytenfilter2.jpg
helofytenfilter2.jpg

Helofytenfilters maken gebruik van planten. Riet is een veelgebruikte plant, omdat Riet ook nog de eigenschap heeft dat het voeding uit het water haalt, zodat het water wordt gezuiverd. In de tekening zie je de opbouw van een helofytenfilter.

Aanleg helo.jpg
Aanleg helo.jpg
Aanleg helo2.jpg
Aanleg helo2.jpg
helo3.jpg
helo3.jpg