Aanleg afronding

Aanleg afronding

1.9 afronding aanlegwerkzaamheden

theorie

registratie formulieren

Registratieformulieren

Uren en materialen

De klant waarvoor je het werk uitvoert, krijgt een rekening voor het uitgevoerde werk. Om te bepalen hoe veel uur er gewerkt is aan een klus, zullen de uren bijgehouden moeten worden. Bij klussen met reistijd wordt soms de reistijd en de werkuren apart opgeschreven. Soms geldt voor reistijd een ander tarief, of deze uren zijn (deels) voor rekening van de uitvoerder. Ook is het belangrijk wie het werk heeft uitgevoerd. Voor een vakbekwaam hovenier met een aantal jaren werkervaring wordt een hoger tarief gevraagd dan voor een leerling in opleiding. Daarom wil je werkgever dat iedereen de uren bijhoudt. Ook moet je bijhouden welke materialen je hebt gebruikt. Denk aan het strooien van mest, graszaad, gebruik van stenen, hout, zand enzovoort.

uurtje factuurtje, offertes, bestekken en nacalculatie

Een klus kan worden aangenomen op uurtarief. Elk gewerkt uur moet door de klant worden betaald. Uurtje factuurtje wordt dit wel eens genoemd. Een klus kan ook worden uitgevoerd op basis van een vooraf bepaalde prijs. De werkgever brengt een offerte uit voor een klus. De klant weet vooraf wat de klus gaat kosten en komt niet voor verrassingen te staan. Je werkgever moet nu vooraf een prijs berekenen. Aan de hand van de werkzaamheden kan hij (met hulp van een normenboek) de uren en materialen uitrekenen. Als het werk sneller wordt uitgevoerd dan verwacht is de winst voor de aanbieder. Maar als de klus tegenzit, draait de aannemer zelf op voor deze extra kosten. Grote bedrijven en gemeenten vragen vaak om een bestek. Een bestek is de omschrijving van een uit te voeren werk, inclusief de van toepassing zijnde administratieve, juridische en technische bepalingen, materialen en uitvoeringsvoorwaarden. Oftewel; In een bestek staat beschreven welke kwaliteit moet worden geleverd. Hoe diep moet een paal in de grond staan, welke kwaliteit hout en welk materiaal moet gebruikt worden enzovoort. Door de kwaliteitseisen goed te beschrijven kan je beter de prijzen tussen de aannemers vergelijken.

Na afloop van de klus kan een werkgever kijken welke prijs hij had berekend en wat de klus in werkelijkheid heeft gekost. We noemen dit een nacalculatie. Aan de hand van deze gegevens kan de ondernemer bij een volgende offerte of bestek een hogere of lagere prijs vragen.

controle eigen werk

Controle eigen werk.

Als de klus is afgerond, loop je vaak nog en keer door de tuin om het werk te controleren.

Is al het werk volgens tekening of bestek uitgevoerd? Vaak zie je dat de gemaakte tekening niet klopt met de werkelijkheid. Maar de vraag is of de klus in de gedachte/lijn van de tekening is uitgevoerd en of de klant tevreden is.

Daarnaast kijk je of al het gereedschap is opgeruimd, of het werk goed is uitgevoerd en of al het afval is afgevoerd.

Nadat je zelf het werk hebt gecontroleerd, is het bij veel bedrijven gebruikelijk om aan te bellen bij de klant. Je vertelt dat het werk klaar is en dat je weer gaat. Dit is het moment om te vragen of de klant tevreden is. Eventueel kun je het werk herstellen, zodat de klant als nog tevreden wordt gesteld. Bij grote meningverschillen of het werk nu wel of niet goed is uitgevoerd, is het verstandig om de uitvoerder te informeren. Deze kan het meningsverschil op een later tijdstip bespreken.

  • Het arrangement Aanleg afronding is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Johan Schuppert Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2014-02-17 16:31:18
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Schuppert, Johan. (2013).

    aanleg tuinen

    https://maken.wikiwijs.nl/44288/aanleg_tuinen

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.