Planeet Aarde

Planeet Aarde

Planeet Aarde

Michael Jackson - The Earth Song

De Aarde en de mensen

We beginnen met de vraag, hoe is de aarde gekomen? Heel lang geleden waren er allemaal kleine brokstukken en op een gegeven moment gingen ze naar elkaar toe en er ontstond veel druk daar, dus ontplofte ze uit elkaar en kwammen de grote brokstukken tegen elkaar aan en zo ontstonden er planten (waar onder andere ook planeet Aarde.De Aarde bestaat voor 70 procent uit water en 30 procent uit land. Op de aarde wonen er ongeveer 7 miljard (7.000.000.000) mensen. De meeste mensen wonen in china ; de meeste mensen spreken ook Chinees (daarna Engels). De aarde bestaat voor 70 procent uit water en 30 procent uit land. Er zijn 7 werelddelen, continenten (Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Antartica, Africa, Europa, Azie, Australie). De aarde bestaat uit een aardkern waar het echt veel te heet is en tussen de aardkern en de aardkorst zit de aardmantel. En de aardkorst is waar wij op lopen. De lengte van de doorsnee is 12 756 en de omtrek van de aarde is 40 075 km (equatoriaal). Wil je echt nog meer van de Aarde weten, leren? Ga dan naar de laatste pagina.

De Maan

De Aarde bezit een natuurlijke satelliet, de Maan. De diameter van de Maan bedraagt ongeveer een kwart van die van de Aarde. Er bestaat in het Zonnestelsel geen andere planeet met een naar verhouding zo grote satelliet. De Maan is net als de Aarde een terrestrisch lichaam dat voornamelijk uit silicaten bestaat. In tegenstelling tot de Aarde bezit de Maan echt geen atmosfeer.

Hoewel de diameter van de Zon ongeveer 400 keer zo groot is als die van de Maan, hebben Zon en Maan vanaf de Aarde gezien toch ongeveer dezelfde schijnbare diameter aan de hemel. Dit komt doordat de Zon zich ook ongeveer 400 keer zo ver bevindt van de Aarde als de Maan. Er kunnen daarom op Aarde zowel gedeeltelijke zonsverduisteringen voorkomen als totale, die net dekkend zijn.

De Aarde en de Maan draaien om een gemeenschappelijk zwaartepunt in 27,32 siderische dagen. Vanuit de Zon gezien, duurt die omloop van de Maan nog iets langer: de periode tussen twee volle manen (een synodische maand) bedraagt 29,53 dagen. Het vlak van de Maanbaan helt onder een hoek van 5˚ met de ecliptica. Zonder deze hoek zou er elke twee weken een zons- of maansverduistering te zien zijn.

De aantrekkingskracht van de Maan zorgt voor getijden op Aarde. De aantrekkingskracht van de Aarde op de Maan heeft ervoor gezorgd dat de Maan een gebonden rotatie vertoont: de omlooptijd en rotatieduur van de Maan zijn even lang. Als gevolg daarvan is vanaf Aarde altijd dezelfde kant van de Maan te zien. Tijdens haar omloop rond de Aarde vertoont de Maan schijngestalten, doordat ze zich telkens in een andere positie ten opzichte van de Zon bevindt.

De getijdenversnelling zorgt ervoor dat de Maan versneld raakt in haar omloopbaan en langzaam in een steeds ruimere baan om de Aarde terechtkomt. Als gevolg daarvan beweegt ze zich met een snelheid van 38 millimeter per jaar van de Aarde af. Tegelijkertijd wordt ook de rotatie van de Aarde om haar eigen as afgeremd, waardoor een siderische dag op Aarde elk jaar 23 µs langer duurt. In het Devoon (410 miljoen jaar geleden) stond de Maan nog dichterbij en duurde een siderische dag op Aarde slechts 21 uur, waardoor er ongeveer 400 dagen in een jaar vielen.

De getijdenwerking van de Maan stabiliseert de stand van de aardas. Sommige geleerden denken dat de aardas zonder deze stabiliserende werking van de Maan bloot zou staan aan chaotische veranderingen, die het aardse klimaat veel veranderlijker en extremer zouden maken. Als de aardas zich in het baanvlak van de Aarde bevond, zoals tegenwoordig het geval is bij de planeet Uranus, dan zou complex leven waarschijnlijk onmogelijk zijn vanwege de extreme verschillen tussen de seizoenen.

Behalve een natuurlijke satelliet bezit de Aarde enkele kleine quasisatellieten. De grootste daarvan, de 3,3 km grote planetoïde 3753 Cruithne, werd in 1986 ontdekt. Aan het begin van de 21e eeuw zijn nog meer objecten met soortgelijke banen ontdekt. Die zijn niet groter dan honderd meter in doorsnede.

Oorlogen

De 1ste wereld oorlog is geweest vanaf 1914 tot 1918 en de 2de wereld oorlog is ook geweest van 1940 tot 1945.Nu is er in sommige landen nog steeds oorlog zoals syrie. Hier in Nederland is er geen oorlog.En als er oorlog is zo ik maken dat je weg komt.

Oorlog is een gewapende strijd tussen het volk (of staten). Een burgeroorlog is een oorlog tussen het volk en de regering. Men spreekt van een wereldoorlog als een meerderheid van de grootste en sterkste landen over de hele wereld bij de oorlog betrokken is. Oorlogen tussen staten onderling zijn tegenwoordig zeldzaam.

Tegenover oorlog staat vrede, een toestand waarin volkeren en naties elkaars bestaan respecteren of zelfs waarderen. Tussen oorlog en vrede zijn allerlei tussenvormen denkbaar, zoals de koude oorlog of de wapenstilstand.

Vanaf het begin is oorlog voeren al onderworpen geweest aan wetten en reglementen, al zijn die in de loop der tijd wel veranderd. Er is met name veel nagedacht over de rechtvaardiging van een oorlog. Sinds 1945 is volgens het internationaal recht het zonder meer voeren van een oorlog geen gerechtvaardigd middel meer voor het oplossen van conflicten. Pas als alle diplomatieke middelen zijn uitgeput kan worden besloten tot de inzet van gewapende middelen.

Alle internationale wetgeving ten spijt, worden dagelijks nog vele conflicten met wapens beslecht, zonder dat alle diplomatieke middelen uitputtend zijn benut. Om de definitie 'oorlog' te omzeilen wordt veelal eufemistisch gesproken van 'een gewapend conflict'.

Uitvindingen

Een uitvinding is een vernuftig gevonden oplossing voor een probleem meestal in de vorm van een product. Vaak ligt er een gedachtesprong aan de basis van de uitvinding. Een uitvinding stelt de mens in staat om nieuwe uitdagingen aan te gaan. De persoon die de uitvinding doet, wordt een uitvinder genoemd.

Een 'uitvinding' is bovendien de gebeurtenis van het ontstaan van de oplossing.

Hier een paar voorbeelden, op alfabetische volgorde

A

AK-47
Anatomie
ATM
Auto (massaproductie)
Ampère

B

Balpen
Bankautomaat
Beaufort (Schaal van)
Beha
Bierwerpende koelkast
Body Mass Index
Braille
Bril
Brownie Camera

C

Celcius
Chipkaart
Colt-revolver
Cordiet

D

Daguerrotypie
Demografische kaart
Diorama
DNA
Dolby Surround
Dranghekken
Dynamiet

E

Elektriciteitsleer
Elektrisch gasfornuis
Elektrische stoel
Emoticon
Éole
Esperanto
Evolutietheorie

F

Fiets
Fietsband luchtgevuld
Fonograaf
Fotografie

G

Gasfornuis (elektrisch)
Geldautomaat
Geneeskunde
Genetica
Gloeilamp
Gum

H

Heliocentrische theorie
Hertz
Heteluchtballon
Hoge bi

I

IJshoorn
Inductiemotor

K

Kalasjnikov
Kangoeroebal
Kauwgum
Klittenband
Koerstikker
Koffiefilter
Kruiswoordpuzzel

L

Laptop
Leidse fles
Lopende band
Luchtband
Luchtfoto
Luchtschip
Lucifer

 

M

Microscoop
Morsecode
Muis

N

Naaimachine
Neonverlichting
Nobelprijs

O

Onderzeeboot
Ozonlaag

P

Paperclip
Penicilline
Piano
Pinautomaat
Plakband
Playmobil
Potlood

Q

Quetelet-index

R

Radiogolven
Raket
Regenjas
Rekenmachine
Revolver (Colt)
Ritssluiting
Rolschaatsen (vierwielig)
Röntgenstraling
Ruisonderdrukking
Rubber vulkaniseren

S

Saxofoon
Scheerapparaat
Skippybal
Slinger van Foucault
Slingeruurwerk
Spijkerbroek
Stethoscoop
Stofzuiger
Stoommachine (modern)
Straalmotor (jet engine)

T

Teddybeer
Telefoon
Telegraaf (elektrisch)
Temperatuur
Tesla-spoel
Théâtrophone
Theemachine (automatisch)
Toilet
Toiletpapier

V

Vlakgum
Vulkaniseren rubber
Vulpen

W

Wassermantest
Watt
WC
WC-papier
Windkracht

IJ

IJsdweilmachine

Z

Zamboni
Zeppelin
Zipper
Zwaartekracht
Zwarte doos

De andere planeten

De planeten worden op volgorde vanaf de zon gezet. De andere planeten in deze melkweg, hemel zijn:

  1. Mercurius
  2. Venus
  3. Aarde
  4. Mars
  5. Jupiter
  6. Saturnus
  7. Uranus
  8. Neptunus

 Pluto is ook een planeet maar het zit een beetje tussen een planeet en een dwergplaneet.

We beginnen met planeet ''Mercurius''. Hij lijkt erg op de Maan maar hij kleiner dan de Aarde. Het duurt 88 dagen voor dat hij een heel rondje heeft gemaakt. En het is daar tussen de 90 - 700 graden Kelvin. 58 dagen, 15 uur, 30 minuten, 30 secondes is bij ons 1 dag. 1 jaar bij ons is daar 88 dagen.

En dan Venus. Hij is rood, roze, blank en daar eigenlijk een mix van. Venus doet er 225 dagen over om een heel rondje te maken. Daar is het 735 graden Kelvin. 243 dagen, 26 minuten. 1 jaar bij ons is daar 225 dagen

Nu de Aarde. Het meeste staat er al in maar ik vertel er toch nog wat over. De Aarde bestaat het meeste uit water daarom is hij blauw met land er om heen. Bij ons is het tussen de -10 graden Celcius tot de 50 graden Celsius ongeveer. En bij ons is 1 dag eigenlijk geen 24 uur maar 23 uur, 56 minuten, 4,100 seconden. Bij ons is 1 jaar eigenlijk geen 365 dagen maar 365,2422 dagen

Mars, Het is chocola en ook een romeinse god maar ook een planeet. Hij is oranje met lichtblauw. Hij heeft 2 manen. Het duurt 1 dag, 37 minuten, 22,663 seconden voordat hij een rondje om zijn eigen as heeft gemaakt. Het is daar -63 graden celsius (koud). 1 jaar bij ons is daar 2 jaar.

Dan nu Jupiter. Als je daar bent word je in 2en gescheurt, dat komt door de hoeveelheid gas die zich daar bevind. Hij is oranje. En het is daar 152 graden Kelvin. 9 uur, 50 minuten, 30 seconden de snelste duurt het en dan is het bij ons 1 dag. Jupiter heeft 63 manen die nu bekend zijn! 1 jaar bij ons is daar 12 jaar.

En nu Saturnus. Het is de enigste planeet met een ring er om heen. Deze planeet bestaat ook heel veel uit gas vooral die ring. De kleur van de planeet is geel, oranje. Deze planeet heeft 62 manen! 10 uur, 14 minuten doet hij er over om een rondje te maken over zijn eigen as. Het is daar 143 graden Kelvin. 1 jaar bij ons is daar 30 jaar

Uranus, de ijsreus. De kleur is blauw, het heeft water maar er is geen leven, ze weten eigenlijk niet zoveel daarover. Het kan daar 68 Kelvin worden.Het duurt daar 17 uur, 14 minuten, 24 seconden om een rodje om zijn eigen as te maken. 1jaar bij ons is daar 84 jaar.

Nu Neptunus. De kleur is blauw. Hij is vernoemd naar de romeinse god. Hij is ook een ijsreus als Uranus. Hij heeft 14 manen. En het is de verste planeet. Hij doet er 16 uur, 6 minuten en 36 seconden over om een heel rondje te maken om zijn eigen as. En 1 jaar bij ons is bij hun 164 jaar.

En als laatste en kleinste dwergplaneet Pluto. Hij is grijs. Hij heeft 5 manen. 1 jaar bij ons is 248,2 aardse jaren daar. 6 dagen, 9:17:37 duurt het voor dat hij een heel rondje om zijn eigen as heeft gemaakt.

Pluto is niet de enigste dwergplaneet, een paar andere zijn :

 

Ceres

Haumea

Makemake

Eris

Een filmpje

De Oerknal - De Wereld Draait Door

Het Ontstaan van het Heelal

  • Het arrangement Planeet Aarde is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteurs
    Micha Cornelissen
    Laatst gewijzigd
    2014-03-21 14:02:18
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur 50 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Michael Jackson - The Earth Song
    https://youtu.be/XAi3VTSdTxU
    Video
    https://youtu.be/Rrrg1CZsry8
    https://youtu.be/Rrrg1CZsry8
    Video
    https://youtu.be/7rLxr-vMesY
    https://youtu.be/7rLxr-vMesY
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.