Werkomgeving verzorgd achterlaten

Werkomgeving verzorgd achterlaten

2.9 werkomgeving verzorgd achterlaten

theorie

registratie formulieren

Registratieformulieren

Uren en materialen

De klant waarvoor je het werk uitvoert, krijgt een rekening voor het uitgevoerde werk. Om te bepalen hoe veel uur er gewerkt is aan een klus, zullen de uren bijgehouden moeten worden. Bij klussen met reistijd wordt soms de reistijd en de werkuren apart opgeschreven. Soms geldt voor reistijd een ander tarief, of deze uren zijn (deels) voor rekening van de uitvoerder. Ook is het belangrijk wie het werk heeft uitgevoerd. Voor een vakbekwaam hovenier met een aantal jaren werkervaring wordt een hoger tarief gevraagd dan voor een leerling in opleiding. Daarom wil je werkgever dat iedereen de uren bijhoudt. Ook moet je bijhouden welke materialen je hebt gebruikt. Denk aan het strooien van mest, graszaad, gebruik van stenen, hout, zand enzovoort.

uurtje factuurtje, offertes, bestekken en nacalculatie

Een klus kan worden aangenomen op uurtarief. Elk gewerkt uur moet door de klant worden betaald. Uurtje factuurtje wordt dit wel eens genoemd. Een klus kan ook worden uitgevoerd op basis van een vooraf bepaalde prijs. De werkgever brengt een offerte uit voor een klus. De klant weet vooraf wat de klus gaat kosten en komt niet voor verrassingen te staan. Je werkgever moet nu vooraf een prijs berekenen. Aan de hand van de werkzaamheden kan hij (met hulp van een normenboek) de uren en materialen uitrekenen. Als het werk sneller wordt uitgevoerd dan verwacht is de winst voor de aanbieder. Maar als de klus tegenzit, draait de aannemer zelf op voor deze extra kosten. Grote bedrijven en gemeenten vragen vaak om een bestek. Een bestek is de omschrijving van een uit te voeren werk, inclusief de van toepassing zijnde administratieve, juridische en technische bepalingen, materialen en uitvoeringsvoorwaarden. Oftewel; In een bestek staat beschreven welke kwaliteit moet worden geleverd. Hoe diep moet een paal in de grond staan, welke kwaliteit hout en welk materiaal moet gebruikt worden enzovoort. Door de kwaliteitseisen goed te beschrijven kan je beter de prijzen tussen de aannemers vergelijken.

Na afloop van de klus kan een werkgever kijken welke prijs hij had berekend en wat de klus in werkelijkheid heeft gekost. We noemen dit een nacalculatie. Aan de hand van deze gegevens kan de ondernemer bij een volgende offerte of bestek een hogere of lagere prijs vragen.

controle eigen werk

Controle eigen werk.

Als de klus is afgerond, loop je vaak nog en keer door de tuin om het werk te controleren.

Is al het werk uitgevoerd? Grotere bedrijven hebben vaak een speciale kaart. Op de kaart staat welke onderhoudswerkzaamheden bij een klant uitgevoerd worden. Op deze kaart kun je ook opschrijven of er extra werk uitgevoerd is of gaat worden. Er zijn bedrijven die samen met de klant deze lijst controleren en bijhouden.

Daarnaast kijk je of al het gereedschap is opgeruimd, of het werk goed is uitgevoerd en of al het afval is afgevoerd.

Nadat je zelf het werk hebt gecontroleerd, is het bij veel bedrijven gebruikelijk om aan te bellen bij de klant. Je vertelt dat het werk klaar is en dat je weer gaat. Dit is het moment om te vragen of de klant tevreden is. Eventueel kun je het werk herstellen, zodat de klant als nog tevreden wordt gesteld. Bij grote meningverschillen of het werk nu wel of niet goed is uitgevoerd, is het verstandig om de uitvoerder te informeren. Deze kan het meningsverschil op een later tijdstip bespreken.

afvoeren van blad, takken enzovoort

Normaliter gebruiken hoveniers een kruiwagen om (snoei)afval af te voeren. In de video zie je medewerkers van Bouwhuis tuinen die met hulp van een zeil het afval afvoeren. Ze vinden deze methode prettig, met name bij bladafval en als materiaal over grote afstand wordt vervoerd. Je kunt wel 6 kruiwagens blad per keer meenemen en je hebt geen insporing van de kruiwagenband.

zeil ipv kruiwagen

afval

Wat is afval?

Afval is materiaal wat niet meer te gebruiken is en daarom wordt afgevoerd. In de link hieronder vind je uitvoerige informatie. Maar wat voor de een afval is, is voor de ander een grondstof. Gesnoeide takken wil de klant afgevoerd hebben. Maar het snoeiafval kan worden versnippert. De snippers kun je hergebruiken als mulchlaag, materiaal voor een halfverharding, composteren of gebruiken voor opwekking van energie.

Afval kost geld. Door hergebruik kan restmateriaal weer geld opleveren en wordt de hoeveelheid afval kleiner.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Afval_(vuilnis)

milieustraat.jpg
milieustraat.jpg

Om het afval te kunnen hergebruiken is het nodig om het afval goed te scheiden. Er zijn bij gemeenten vaak milieustraten om het afval zo goed mogelijk te scheiden. Zie afbeelding.

Afval wordt gescheiden in de volgende categorien:

•Groen
•Grijs
•Puin
•Hout
•Metaal
•Papier
•plastic
•Chemisch
•Gevaarlijk
 
Chemisch afval of Klein Chemisch Afval (Afgekort KCA) wordt apart afgevoerd op veel gemeentewerven. De kosten om deze producten te verwerken zijn hoog. Denk aan verfresten, olien, verpakkingen van bestrijdingsmiddelen enzovoort.
 
Bij gevaarlijk afval kun je denken aan asbestresten. Als je dit materiaal tegen komt, moet je het werk stilleggen. Speciale asbestverwijderaars ruimen het materiaal op. Asbestplaten zullen bij het breken stof afgeven. Dit stof komt in de longen en kan asbestkanker veroorzaken.
 
kca
kca
asbest.jpg
asbest.jpg

hergebruik of recyclen

Hergebruik

Een aantal stoffen worden hergebruikt. Hierwat voorbeelden:

1. Plastic. Kan worden omgesmolten. In Nederland worden er verkeerspalen en straatbanken van gemaakt.

2. glas. Wordt ook omgesmolten en wordt hergebruikt

3. Puin. Het puin wordt gebroken in puinbrekers. Het gebroken puin wordt gebruikt als funderingslaag onder bestratingen en bij inritten.

4. Papier. Oud papier is grondstof voor toiletpapier!

5. Hout. Ongeverfd hout (klasse A) kan worden hergebruikt in spaanplaten. Geverfd hout (klasse B) en oude biels (klasse C) zijn niet te recyclen. Vooral in oude spoorbiels zit veel olie en teerresten en zijn zeer milieuonvriendelijk.

6. groenafval. Gemaaid gras, onkruidafval en hout kan worden gecomposteerd. Van het materiaal uit de groene afvalcontainers kun je ook compost maken. Omdat de verhoudingen tussen de verschillende stoffen niet hetzelfde zijn, is de kwaliteit van deze compost wel minder goed.

Gemaaid gras kan ook bij een grasdrogerij worden verwerkt. Snoeihout kan worden versnipperd en hergebruikt worden.

7. Oud ijzer. Metalen zoals ijzer, koper en lood kun je prima hergebruiken.

Er is nog een reden om afval te scheiden. Als je alles door elkaar heen afvoert, betaal je het tarief voor grijs afval of gemengd afval. Groenafval kost veel minder om af te voeren. Voor oud ijzer krijg je vaak geld! Een win win situatie dus. Beter voor het milieu en voor je portemonnee!

 

onderhoud machines

Het onderhoud van machines is al behandeld en staat beschreven in het arrangement onderhoud groen basis. Zie onderstaande link.

arrangement onderhoud basis