Bodemverbetering

Bodemverbetering

2.2 bodemverbetering

theorie

Aan welke eisen moet een goede bodem voldoen?
 
•De plant moet goed en diep kunnen wortelen. Er mogen daarom geen storende lagen in de grond zijn.
•De grond moet een goede struktuur hebben. (Moet goed waterdoorlatend zijn)
•De grond moet een goede zuurgraad (Ph) hebben.
•Er moet genoeg voeding in de grond zitten. (bemesting)
•Er moet genoeg organische stof / humus(zeer sterk verteerde plantenresten) in de grond zitten.Humus zorgt er voor dat de grond water en voeding vast houdt. De structuur van de grond verbetert en het is goed voor het bodemleven.
•Aanwezigheid van bodemleven. Het bodemleven zet organische stof om in voor de plant opneembare delen.
•Houdt de grond water en voeding vast? (Adsorptievermogen grond.)
•Er mogen geen schadelijke stoffen in de grond zitten.(zout, rioolslib, resten bestrijdingsmiddelen)
 
Als de grond niet aan de bovenstaande voorwaarden voldoet, kunnen we een grondverbetering toepassen.  Bedenk dat je tijdens de aanleg veel makkelijker grondverbetering kunt toepassen, dan tijdens het onderhoud. Je hebt te maken met bestaande beplanting! In het arrangement aanleg tuinen vind je de grondbewerkingen die je kunt uitvoeren voordat je de tuin aanplant of inzaait. In dit arrangement de methoden die je kunt toepassen als de beplanting al aanwezig is.
 

storende lagen

 

 

Doordat gras op een voetbalterrein bespeeld wordt, wordt de bovenlaag verdicht. Door met een vertidrain met holle pijp gaatjes in de grasmat te prikken en deze gaten te vullen met een mengsel van geel zand en turfstrooisel, kan overtollig water makkelijker wegzakken. Ook krijg je op deze manier meer lucht in de bodem. In de video hieronder zie je de werking van een vertidrain met holle pijp.

 

 

 

vertidrain holle pijp

lucht doorlatendheid

Wil je de bodem verbeteren door meer lucht in de bodem te brengen, dan zijn er meerdere mogelijkheden.

De (diepverluchtings)schudfrees, prikrol of zodenbeluchter zijn voorbeelden. De prikrol werkt met kleine pinnen , de zodenbeluchter snijdt met messen door de grond, waardoor graswortels gestimuleerd worden om te wortelen. Bij de schudfrees gaat het mes tijdens het snijden heen en weer, waardoor er extra lucht in de bodem komt. Hieronder 2 video's van dergelijke machines.

 

schudfrees

prikrol

bodembeluchter

voor bodembeluchten
voor bodembeluchten
na het beluchten
na het beluchten

In de afbeelding hierboven. Links voor beluchting. Rechts na beluchting.

Bodembeluchten
 
Bomen hebben zuurstof nodig, ook in de bodem. Een goede bodemlucht is belangrijk voor een duurzame en vitale
ontwikkeling. We gebruiken de grond in onze leefomgeving steeds intensiever; voor de bomen geen goede ontwikkeling. Bodemverdichting door bouwwerkzaamheden, wateroverlast en zuurstoftekort belemmert de boom in zijn vitaliteit en ondergrondse ontwikkeling. BTL gebruikt de BCB2001 bodembeluchter om de lucht-water-huishouding
in de bodem verbeteren. Het aantal poriën in de grond wordt vergroot waardoor de grond de wortels van de bomen goed doorlaat.
 
Werking
Met een holle lans wordt met een druk tussen 4 en 8 bar lucht in de bodem geperst. Er ontstaan porien waar meststoffen of andere structuurverbeterende producten ingebracht kunnen worden. Na een aantal jaren zal de grond inklinken, maar deze methoe helpt de bomen om zich te ontwikkelen.

Voordelen
 Gebruik van de BCB2001 veroorzaakt slechts geringe schade aan de verharding en wortels
 Snelle werking
 De meststoffen kunnen direct bij de wortels gebracht worden, waardoor de efficiente hoog is
 Bijna elke locatie is bereikbaar.
De methode is niet geschikt voor gebruik onder natte en extreem droge omstandigheden.
In de link hieronder meer informatie.

Open bestand bodembeluchter btl

voldoende waterdoorlatend

Zandgrond, met name geel zand, laat uitstekend water door.  Kleigrond houdt juist heel goed water vast. Al de grond te veel vocht vasthoudt, komt dit de plantengroei niet ten goede. Een methode om de waterdoorlatendheid te vergroten is door kleigrond te verschralen met geel zand. Er is 1 nadeel aan deze methode; geel zand zal in de loop der tijd wegzakken. Je zult dit dus regelmatig moeten herhalen.

Een andere methode is het gebruik van lava korrels.

lava korrels

DCM, maar ook andere leveranciers, hebben lava korrels op de markt gebracht. De korrels worden gebruikt op vette klei en leemgrond. De korrels zorgen voor meer lucht in de bodem, waardoor water beter kan weglopen.

zuurgraad

Om de grond zuurder te maken, kun je turf gebruiken. Om de grond minder zuur te maken, kun je kalk gebruiken.

Zure grond heeft een lage Ph (zuurgraad), kalkrijke (basische) grond heeft een hoge Ph of zuurgraad.

 

Kalk zorgt ook voor een structuurverbetering van de grond. Daarnaast zorgt kalk er voor, dat meststoffen makkelijk worden opgenomen door de plant.

bemesting

In het arrangement van bemestingsleer staat achtergrondinformatie over verschillende meststoffen. Hieronder de link naar het arrangement:

link bemestingsleer
link bemestingsleer

Soms is de grond te rijk aan voeding. Brandnetels houden van voedselrijke grond. Door te maaien en het maaisel af te voeren, verschraal je de grond. Naar verloop van tijd zal de groei van de brandnetels afnemen en krijgen andere planten, die houden van voedselarmere omstandigheden, kunnen groeien.

 

bodemverbeteraars

dcm bodemverbeteraar proef
dcm bodemverbeteraar proef

Bodemverbeteraars

Een aantal producten bevatten niet alleen voedingsstoffen, maar verbeteren ook de bodemstructuur. Ook hebben ze een gunstige invloed op het vasthouden van vocht. Voorbeelden zijn:

  • GFT compost
  • Champost
  • Potgrond
  • turfstrooisel
  • bemeste tuinaarde

Turf bevat veel lucht en kan veel water opnemen. Turf maakt de grond echter wel zuurder. Gunstig voor planten die van zure grond houden, zoals heide en coniferen.

Kalk maakt de grond minder zuur. Daarnaast zorgt Kalk er voor dat de structuur van de grond verbeterd en dat andere voedingsstoffen makelijker door de plant worden opgenomen.

Bemeste tuinaarde is een goedkope bodemverbeteraar. Goede tuinaarde is een mengsel van zand en veen, verrijkt met meststoffen. Maar grond met mestkorrels mag je ook bemeste tuinaarde noemen. Er is dus kwaliteitsverschil op de markt.

Potgrond is een mengsel van veensoorten, zand en soms klei. Er zijn bovendien meststoffen en kalk aan toegevoegd. Om een goede verhouding met lucht en water te krijgen worden er soms perlitekorrels aan toegevoegd. Er is een keurmerk voor potgronden, die aan bepaalde voorwaarden voldoen, de regeling handelspotgrond. RHP.

organische stof/humus

Kunstmest bevat geen organische stof. Dierlijke mest en compost wel. De organische stof wordt door het bodemleven omgezet in door de plant opneembaar voedsel. In de bodem komen veel schimmels en bacterien voor.

In wormenmest zitten deze schimmels en bacterien.