Onderhoud verharding

Onderhoud verharding

2.5 onderhoud verharding

theorie

spoorvorming

Intro

Een fout in de aanleg komen we tegen in het onderhoud. In het volgende hoofdstuk komen 4 zaken aan orde, die vaak te voorkomen zijn door tijdens de aanleg de klus goed op te pakken. De volgende problemen komen we tegen

1.  spoorvorming.

2. uitrijden

3. kruip

4. verzakkingen

 

Spoorvorming

Spoorvorming is het rijden van een goot in de verharding.

spoorvorming
spoorvorming

kruip

Kruip

Kruip is het wegdrukken van de verharding door de kracht die (vracht) autobanden van de aangedreven wielen op het wegdek uitoefenen.

uitrijden

Uitrijden

Uitrijden is is het weglopen van de verharding aan de rand.

uitrijden
uitrijden

onkruid bestrijden

Onkruid verwijderen op verhardingen met bestrijdingsmiddelen is verboden. branden, stomen, heet water en borstelen zijn methoden om onkruid op een verharding te bestrijden.

Meer info via de volgende link:

 

https://maken.wikiwijs.nl/49306#!page-766986
link onkruid bestrijden wiki

Op gebakken stenen kun je alle methoden gebruiken. Bij beton kun je schade aan de verharding krijgen na enkele keren borstelen. Ook zachte natuurstenen kunnen niet tegen borstelen en branden. Op keramische tegels krijg je geen onkruid, want deze leg je op een vaste ondergrond en de tegels worden in cement gevoegd.

Hieronder foto's van een machine die hoveniersbedrijf Vechtdalgroen gebruikt om verhardingen onkruidvrij te maken. De machine werkt met heet water. De warmte zorgt er voor dat onkruid kapot kookt.

vechtdalgroen 1
vechtdalgroen 1
vechtdalgroen 2
vechtdalgroen 2

onkruid branden. Nadeel

Onkruid branden kent wat nadelen. 1 nadeel zie je in het filmpje..

dumpert. onkruid branden

achtergrondinfo. Onkruid op halfverharding bestrijden

Halfverhardingen onkruid vrij maken is een uitdaging! Met deze machine wordt onkruid losgewoeld. Daarna kun je het eenvoudig plukken. Er is een uitvoering met schijveneg en voor zandgrond een model met schoffels en veertanden.

gritfoster
gritfoster

Hete lucht onkruid halfverhardingen

hoaf weedair
hoaf weedair

Op de foto een apparaat dat met hulp van hete lucht het onkruid in een halfverharding bestrijdt.

mos en alg verwijderen

Mos en alg zie je het meest op betonnen stenen. Op gebakken steen he je minder last omdat de steen waterafstotend is. Natuurstenen die zacht zijn kunnen vies worden, maar je kun t ze schoon spuiten met water.

achtergrondinfo: reiniging verharding en hout terrazza

In de video een demo van reiniging van stenen en hout. Onkruid, alg, mos enzovoort kan worden verwijderd. Met een opzetstuk kun je ook de bestrating opnieuw bezanden. De verharding hoef je niet met een hogedrukreiniger te bewerken en zonder reinigingsmateriaal.

terrazza mc

verzakkingen herstellen

verzakkingen herstellen

Stel dat er op een plek in de grond veel organisch materiaal in de grond ligt op 30 centimeter diepte. Op die plek wordt een bestrating gelegd met een voldoende cunet.(cunet is datgene wat je uitgraaft) .Het organische materiaal verteert en op den duur zal op deze plek een verzakking in de bestrating optreden. Er ontstaan plassen op deze plek bij hevige regenval. Als je een verzakking wilt herstellen gebruik je een rijlat. Je kunt een waterpas gebruiken, maar bedenk dat bestratingen niet vlak liggen.

Bepaal eerst welk gedeelte van de bestrating je gaat herstraten. Haal deze stenen er uit en leg ze in de buurt van je werk. Om je werk aan te sluiten op de rest, kun je een waterpas op de kop gebruiken. De hoogte van de onderkant van de waterpas is de hoogte van de bovenkant van de steen. Nu kun je de stenen op de juiste hoogte herstraten. Let op! Door de verzakking hebben de stenen maar ruimte gekregen. Het kost soms veel moeite om de laatste stenen weer tussen de andere bestrating te krijgen. In onderstaande film zie je hoe je kunt herstraten.

rijlat
rijlat

herstraten