Onderhoud riolering

Onderhoud riolering

2.3 onderhoud riolering en drainage

Theorie

Rioleringen worden van verschillende materialen gemaakt. Hoofdrioleringsbuizen zijn tegenwoordig van beton. Van de huisaansluiting naar het hoofd riool wordt meestal PVC gebruikt. Voordelen van PVC zijn:

  • gemakkelijk te bewerken.(afzagen met (ijzer)zaag, met PVC lijm te verlijmen)
  • Veel hulpstukken op de markt. (bochten, verloopstukken, moffen)
  • goed bestand tegen de meeste agressieve stoffen

Nadelen:

  • uitzetting bij hoge temperaturen. (eventueel kun je expansiestukken toepassen)
  • bij koude omstandigheden kans op breuken/barsten
  • niet bestand tegen terpentine en aceton.

Hieronder een instructiefilm over het verlijmen van PVC. Als er een breuk in een PVC leiding komt, kun je door het lijmen van een nieuw tussenstuk de lekkage verhelpen. In de lijm zit een stof dat een klein laagje van de PVC oplost. Deze opgeloste laag vermengd zich met de PVC van de lijm.Het oplosmiddel verdampt. Hierdoor ontstaat een sterke verbinding. De PVC lijm is schadelijk bij inademing. Zorg dat je het werk uitvoert in een goed geventileerde ruimte.

Let bij het lijmen op 2 zaken. Zorg ten eerste dat alle te verlijmen delen worden ingesmeerd met lijm. Anders krijg je geen goede verbinding. Ten tweede zorg dat je koppelstukken niet onder spanning zet. Hierdoor kunnen scheuren ontstaan in de buis.

verlijmen PVC

riolering

inspectie riool

Reinigen straatkolk.jpg
Reinigen straatkolk.jpg

onderhoud riolering

 

In bijna elke woonwijk ligt een riolering. Groenvoorzieners zullen dus met onderhoud van riolering te maken hebben. Bij de aanleg zijn 2 systemen besproken. Het gemengde systeem en het gescheiden systeem. Bij gemengd wordt regenwater en afvalwater via 1 riool afgevoerd. In veel nieuwe woonwijken gaat men over op gescheiden afvoer. Afvalwater gaat via het riool, regenwater moet op eigen grond worden opgevangen en afgevoerd. Bij de aanleg en onderhoud kan de hovenier een rol spelen.

Als eerste wordt de gemeentelijke riolering besproken. Het onderhoud bestaat uit schoonmaken, verstoppingen verhelpen en reparatiewerk.

1. schoonmaken. Door regelmatig de straatkolken te reinigen, wordt voorkomen dat blad en zand in het hoofdrioolstelsel komt. Gemeenten reinigen regelmatig de straatkolken. Zie afbeelding links.

2. verstoppingen. De verstoppingen komen vooral voor in de huisaansluitingen. Deze buizen zijn dunner en daarnaast zitten er bochten in de buizen in verband met aansluiting richting het hoofdriool. Verstoppingen ontstaan omdat er zaken in het riool worden gedaan, die er niet thuishoren. Denk aan vetten en olien. Deze hechten zich aan de buizen. Aan het vet kan zich weer zand, papier en ander afval hechten. Voor het reinigen worden rioolontstoppingsbedrijven ingehuurd. Via doorspuiten, uitzuigen of met hulp van ragebollen wordt de verstopping verholpen.

Vanuit de huisaansluiting naar de hoofdaansluiting loopt de rioolbuis door de tuin. Wortels van beplanting kunnen soms in de rioolbuis gaan groeien en leiden ook tot ontstoppingen. De wortels drukken de rioolbuis stuk. In dit geval zal de buis hersteld moeten worden.

3. reparatiewerk. Om 2 buizen van dezelfde diameter aan elkaar te krijgen zijn er verloopstukken in de handel. Dit worden ook wel moffen genoemd. Er zijn moffen die je met speciale PVC lijm aan elkaar plakt. Er zijn ook moffen met een afsluitring. Je hebt dan geen lijm nodig.

wortel-ingroei.jpg
wortel-ingroei.jpg

drainage

drainage doorspuiten

Onderhoud drainage.

 

Rondom de plastic drainagebuis zit een laag cocosvezels. Deze zorgt er voor dat zanddeeltjes niet zo snel met het af te voeren water in de buis spoelt. Om dezelfde reden wordt bij de aanleg de drainagebuis bij voorkeur in een grindlaag gelegd.

Toch zal er zand in de buis komen. Na verloop van tijd kan er zo veel zand in de buis zitten, dat de buis verstopt raakt. Om dit te voorkomen moet een drainagebuis regelmatig door worden gespoten. Dit kan met een hogedrukspuit, die aangesloten wordt op het systeem. Als je te lang hebt gewacht met doorspuiten kan het zijn dat je de verstopping niet meer kunt wegspuiten. In dat geval moet je op de plek van de verstopping een nieuw stuk buis plaatsen.

Op plekken waar veel ijzer in de grond zit, krijg je na verloop van tijd roestvorming. Ook hierdoor kan de buis verstopt raken. Meer info op onderstaande link.

http://www.wareco.nl//assets/files/publicaties/Beheer_onderhoud_drainages.pdf

onderhoud wadi

Onderhoud Wadi.

Het gras in de Wadi wordt met een bosmaaier uitgemaaid. Dit om de doorstroming van water te versnellen. Daarnaast zal de drainagebuis worden gecontroleert en eventueel worden doorgespoten. In sommige Wadi's zitten hoger gelegen afvoerputten. Bij extreme regenval loost het water op het riool. Deze putten worden ook gecontroleerd op hun werking.

wadi1.jpg
wadi1.jpg
wadi2.jpg
wadi2.jpg

onderhoud wadi kruidenvegetatie

In plaats van gras zijn er verschillende kruiden en vaste planten toe te passen. Deze moeten uiteraard veel minder vaak worden gemaaid. Voordeln: biodiversiteit, aantrekkelijk beeld en minder onderhoud. Win Win situatie dus!

wadi kruiden
wadi kruiden

onderhoud helofytenfilter

helofytenfilter2.jpg
helofytenfilter2.jpg

Het helofytenfilter vraagt weinig onderhoud. Riet wordt gemaaid en afgevoerd. Het riet zal willen groeien en zal daarom voeding uit het (afval)water halen. Door regelmatig het riet af te knippen, behoudt het de zuiverende werking. Daarnaast wordt de drainagebuis gecontroleerd op de werking.

onderhoud sedumdak

sedumdak.jpg
sedumdak.jpg

Onderhoud van sedumdaken

Sedumplanten blijven klein en zijn bodembedekkend. Het onderhoud bestaat voornamelijk uit het verwijderen van aangewaaide onkruiden, boomscheuten of bladresten. Ook moet er gekeken worden of de hemelwaterafvoeren vrij zijn van beplanting die er tegenaan groeit of korrels die de afvoer van het water belemmeren.

Uitval

Om uitval te voorkomen en een gelijkmatige begroeiing te houden is een keer mesten in het voorjaar voldoende. Er is dan minder kans op erosie en uitval van planten. Sedumplanten kunnen goed tegen weinig water, maar blijft het lang droog, dan luidt het devies: vaker en korter sproeien; het water wordt dan beter geabsorbeerd door het dak.

onderhoud infiltratiekratten

infiltratiekrat.jpg
infiltratiekrat.jpg

Onderhoud infiltratiekratten

 

Dit systeem vraagt om specialistische kennis.

  • Het arrangement Onderhoud riolering is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Johan Schuppert Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2016-12-03 13:20:52
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    verlijmen PVC
    https://youtu.be/llmCjt3ZYBs
    Video
    inspectie riool
    https://youtu.be/xH4HBoMvXMo
    Video
    drainage doorspuiten
    https://youtu.be/M0eg_41pCM0
    Video
    http://www.wareco.nl//assets/files/publicaties/Beheer_onderhoud_drainages.pdf
    http://www.wareco.nl//assets/files/publicaties/Beheer_onderhoud_drainages.pdf
    Link

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Schuppert, Johan. (2013).

    onderhoud tuinen

    https://maken.wikiwijs.nl/44287/onderhoud_tuinen

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.