AK hoofdstuk 3 paragraaf 5

AK hoofdstuk 3 paragraaf 5

Dubai is een van de grootste olie landen van de wereld. er wonen maar 9 miljoen mensen. er zijn heel veel sjeiken in Dubai. dubai bezit bijna 10% van de wereld.
Caption

Dubai is een van de grootste olie landen van de wereld. er wonen maar 9 miljoen mensen. er zijn heel veel sjeiken in Dubai. dubai bezit bijna 10% van de wereld.

Samenvatting lesboek

Hier is een kleine samenvatting en nog wat info.

Dubai is de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten.

 

Dubai is een van de rijkste landen van de wereld het wordt ook wel het olieland genoemd ze hebben langs de kust allemaal kleine eilandjes aangelegd. Dubai is zeer afhankelijk van het lucht vervoer ze hebben dan ook de grootste luchthaven ter wereld Dubai is goed in de hoogbouw ze hebben ook de hoogste wolkenkrabber van de wereld en ze hebben de meest luxe hotels ter wereld.Een voorbeeld daarvan is: Burj al arab  ook wel genoemd de toren van arabië.  Dubai is een wereld stad dat is een stad ie heel groot en belangrijk voor de wereld is. Dubai heeft heel veel krottenwijken dat komt omdat 60 % van de bevolkig daar komt werken ze hebben geen geld dus gaan in krotten wijken wonen

 

 

 

7.26min Filmpje over Dubai

Dubai the greatest city on earth (43minuten)

Dit is een van de duurste hotels ter wereld, het staat in Dubai. De goedkoopste kamer is 4000 euro, en de duurste 16000 euro . Dat is dan voor een nachtje.
Dit is een van de duurste hotels ter wereld, het staat in Dubai. De goedkoopste kamer is 4000 euro, en de duurste 16000 euro . Dat is dan voor een nachtje.

Extra informatie over Dubai

Extra info Dubai

 
 
hier ligt dubai op de wereld kaart, om precies te zijn ligt het in de verenigde arabische emiraten.

Economie Dubai

Dubai is al lang een belangrijke stad op de handelsroute naar het westen, onder meer voor de vrijhandel in goud. Maar zijn echte rijkdom dankt Dubai aan de aardolie die in 1966 in de grond werd gevonden. Tegenwoordig wordt nog maar 5% van het geld in Dubai verdiend aan olie. De toeristenindustrie is nu een van de sectoren waar veel in geïnvesteerd is en wordt. Verder ontwikkelt Dubai zich ook in de financiële dienstverlening, ICT en het zijn van een schakel in de lucht- en vrachtverbindingen tussen Azië en Europa. In 2005 verwerkte de internationale luchthaven meer dan 12 miljoen passagiers, in 2009 al 40 miljoen.

De ambities van de stad leken geen grenzen te kennen, totdat in 2009 de financiële crisis ook hier toesloeg. Vastgoedprijzen kelderden en grote bouwprojecten werden uitgesteld of in sommige gevallen halverwege gestopt. Bouwwerkzaamheden aan een aantal grote wolkenkrabbers staat stil door geldtekort. Toch wordt er ook nu nog steeds veel gebouwd in de stad.

Dubai wordt wel het 'winkelcentrum van het Midden-Oosten' genoemd. In de stad zijn meer dan 70 winkelcentra, waaronder het grootste ter wereld: de Dubai Mall. Ook zijn er verschillende souks. Moderne, zoals de Souk Madinat en meer traditionele zoals de Spice Souk en de Gold Souk (beiden in het stadsdeel Deira, aan de Dubai Creek).

informatie over het vervoer in dubai

Vervoer in Dubai

Met de nieuwe metro in Dubai zijn de vervoersmogelijkheden voor toeristen een stuk beter geworden. Je bent niet meer aangewezen op relatief dure taxi's. Ook de bus of de boot zijn een optie voor reizen binnen Dubai. Let op dat op vrijdagen de openbaarvervoersopties een stuk beperkter zijn. 

Metro

De metro in Dubai is sinds 2010 in gebruik en er zitten nog meer nieuwe lijnen in de planning. Helaas gaat de metro niet naar het oude centrum. De metro is echter wel heel erg handig voor reizen langs de kust en stopt o.a. bij het vliegveld, en de bezienswaardigheden in Dubai zoals de Burj Khalifa en de Mall of the Emirates.

Er zijn momenteel (dec 2012) 2 metrolijnen in Dubai. De rode lijn loopt van Jebel Ali naar Rashidiya, Deze metrolijn pak je voornamelijk om van het nieuwe Dubai naar de oude stad te reizen.. De groene lijn loopt door de oude stad en verbindt Karama met Al Qusais. Beide lijnen eindigen bij een busstation waardoor verder reizen makkelijk is.

Het makkelijkste is om een silvercard te kopen voor 20 dirham (zo'n 5 euro) en daarmee heb je 14 dirham(zo'n 3 euro) reistegoed en de kaart is 5 jaar geldig. Hij is ook te gebruiken op de bus en watertaxi. Een ritje in de metro kost meestal 1,80 dirham. De metro is makkelijk en goedkoop om mee te reizen en heeft ook nog eens airco.

Je kunt er ook voor kiezen om een dagkaart te kopen, deze kost 16 dirham en hiermee kun je de hele dag onbeperkt gebruik maken van de metro. De prijs van losse kaartjes hangt af van het aantal zones wat je reist.

Taxi

De taxi is het meest gebruikte vervoersmiddel na de eigen auto in Dubai. Als toerist is een taxi soms ook de enige optie die je hebt. Behalve tijdens de spits is het redelijk makkelijk om een taxi aan te houden.  Een taxi heeft een meter en kost ongeveer 1,60 per km. Vanaf het vliegveld is het starttarief 20 Dhm.

Bus

Er zijn veel buslijnen is Dubai en de bus is goedkoop je kunt hiervoor dezelfde kaart gebruiken als in de metro. Bussen hebben ook nog eens airconditioning. Het lijkt dus een ideaal vervoersmiddel. Helaas zijn de bustijden redelijk onbetrouwbaar en vaak is het mannen gedeelte overvol. De bus wordt namelijk voornamelijk gebruikt door de mannelijke gastarbeiders die geen auto kunnen betalen.

Vrouwen gaan altijd voor in de bus zitten waar normaal nog wel plek is. Sta niet verbaast te kijken als mannetjes in uniform met stokken alle mannen wegslaan om jou als vrouw als eerste in te laten stappen. Geluk voor de stelletjes onder ons je mannelijke “begeleider” mag ook mee instappen.

Boot

Wanneer je Dubai Creek over wil steken kan je gebruik maken van een bootje (Abra). De boottocht kost 1 dirham. Behalve praktisch is het ook nog een leuke manier om wat van Dubai vanaf het water te zien. Er zijn ook zogenaamde water bussen die ook stoppen op verschillende plekken zoals de Marina Mall langs Dubai Creek. Deze kosten 2 dirham of betaal met de silvercard.

 

Monorail Jumeirah Palm

Wil je het palmeiland bezoeken? Neem dan de monorail, naast een prachtig uitzicht op de skyline van Dubai, is het ook nog eens een snelle verbinding naar hotel Atlantis, of het bijbehorende Aquaventure waterpark. Voor 25 dirham koop je een retourtje. Op dit moment kun je alleen nog naar het einde van het palmeiland, er zijn nog 2 tussenstations maar deze zijn nog niet open.

 

Info Dubai airport

Luchtvaart

Dubai International Airport (IATA: DXB) is de hub en thuishaven van Emirates, de nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten. Het bestaat uit drie terminals. De terminal van Emirates (terminal 3) heeft een speciaal gedeelte waar hun vloot Airbus A380's gebruik van kan maken. Voornamelijk in de drukke late avonduren is het aanbod van landende en vertrekkende vliegtuigen zo groot dat er wachttijden ontstaan en aankomende vliegtuigen soms lang rondjes moeten vliegen voordat ze aan de beurt zijn om te landen.

Een tweede luchthaven, Al Maktoum International Airport (IATA: DWC), is in aanbouw en inmiddels deels in gebruik. Uiteindelijk moet dit de nieuwe thuishaven van Emirates gaan worden. Als het af is, zal het de grootste luchthaven ter wereld zijn. Met 5 landingsbanen, 4 terminals en een capaciteit van 160 miljoen passagiers en 12 miljoen ton vracht per jaar. Tot op heden wordt deze nieuwe luchthaven alleen nog maar voor vrachtvervoer gebruikt. De laatste verwachtingen zijn dat eind 2013 de eerste passagiers gebruik zullen maken van het vliegveld. Het nieuwe vliegveld maakt deel uit van het grote project Dubai World Central.

Het stijgende aantal inwoners in Dubai de laatste 35 jaar.

Jaar

Vrouwen Mannen Totaal
2010 420.430 1.485.046 1.905.476
2005 332.148 989.305 1.321.453
2000 250.588 611.799 862.387
1995 211.211 478.209 689.420
1985 123.609 247.179 370.788
1980 88.587 187.714 276.301
1975 54.366 128.821 183.187

Het weergemiddelde van Dubai.

Weergemiddelden voor Dubai

Maand

jan

feb

mrt

apr

mei

jun

jul

aug

sep

okt

nov

dec

Jaar

gemiddeld maximum (°C)

24

25

28

33

38

39

41

41

29

35

31

26

33

gemiddeld minimum (°C)

14

15

18

21

25

27

30

30

28

24

20

16

22

 

neerslag (mm)

19

25

22

7

1

0

1

0

0

1

3

16

95

 

 

Samenvatting Basisboek

Energie verbruik

Om machines te laten draaien is er energie nodig zoals benzine, olie, gas, steenkool.  

Rijkere Landen  gemiddeld veel  van dit soort energie,

Kenmerkend voor arme landen is dat het energie verbruik heel erg laag is.

Spierkracht van mensen , dieren is heel belangrijke energie.

Er is ook energie nodig voor verwarming. Rijke landen gebruiken veel meer energie dan armen landen.

Komt door de koude winter en de warmen zomer.

Wat moet je kennen en kunnen? WB

§ 5 Dubai, een rijk land mét olie 

De olievoorraden zijn pas gevonden in de jaren zestig van de vorige eeuw.

Langs de Perzische Golf liggen een paar kleine olielanden. De mensen die er wonen zijn heel erg rijk. Maar wat nou als de olie opraakt ? daar weet de sjeik van Dubai wel een antwoord op.

 

Een aantal rijke olielanden zijn:

  • Koeweit.
  • Katar.
  • Bahrein.
  • Verenigde Arabische Emiraten.

Het zijn kleine olielanden maar toch hele rijken landen.

Er wonen niet veel mensen 9 miljoen maar.

Wat is de hoofdstad van de VAE. Abu Dhabi.

 

Welke twee buurlanden heeft de VAE. Oman saudi-Arabie.

 

Waarom wordt de VAE een golfstaat genoemd. Het ligt aan de Perzische Golf.

 

Hoeveel procent van de wereldolievoorraad ligt in het midden-oosten. 60%

 

Welke twee landen uit w28 worden in w29 gerekend tot de rest van het midden-oosten. Iran Irak.

 

Rusland en de verenigde staten worden in w29 apart genoemd waar horen die twee landen in w28 bij.  De Rest wereld.

 

Hoeveel procent van de wereldolieproductie komt uit het midden oosten. 32%

 

Voor welk soort landen is de meeste olie uit het midden oosten bestemd. Rijke landen.

 

Voor welke twee doeleinden wordt veel aardolie gebruikt. Laten draaien van machines voor de verwarming.

 

Waar wil de sjeik van dubai handel en toerisme bevorderen. Omdat de olie opraakt en er dan ook veel geld verdiend kan worden.

 

Hoe doet hij dat. Door minder strenge regels voor toeristen.

 

Wat wordt bedoelt met diversificatie. Veelzijdiger worden van de economie.

 

Wie delen niet in de rijkdom van de inwoners van Dubai. Gastarbeiders uit Azié.

 

Noem twee nadelen van de bouwactiviteiten in Dubai. Koraal wordt vernietigd zee schildpadden bedreigd.

Opdrachten uit het werkboek

Opdrachten uit het werkboek

opdr. 1 gebruik de atlas
a. kleur op w 27 het olieveld geel. kleur ook de legenda.
b. zet de letters en de cijfers van de topografie op de
juiste plaats op w27.

landen:
A Koeweit
B Bahrein
C Katar
D Verenigde Arabische Emiraten (VAE)
E Oman

steden:
1 Koeweit
2 Abu Dhabi
3 Dubai

zee:
a Perzische Golf

c wat is de hoofdstad van de VAE
...........................................................
d welke twee buurlanden heeft de VAE
1 .........................................................
2 .........................................................
e waarom word de VAE een 'golfstaat' genoemd?
...........................................................
...........................................................

opdr. 2 lees in je lesboek de begintekst en Rijke olielanden

a waarom zijn de vier landen die in het boek genoemd worden, zo rijk
...........................................................
...........................................................
...........................................................
b maak het cirkeldiagram in w28. de gegevens staan in
de legenda. Gebruik voor elk gebied een aparte kleur.
Kleur ook de legenda.
c Hoeveel procent van de wereldolievoorraad ligt in het
Midden-Oosten?

opdr. 3
a kleur w29 in. Kleur ook de legenda.
b welke twee landen uit w28 worden in w29 gerekend
tot de 'rest van het Midden-Oosten' ?
........................................................
........................................................
c rusland en de verenigde staten worden in w29 apart
   genoemd. Waar horen die twee landen in w28 bij?
........................................................
d hoeveel procent van de wereldolieproductie komt uit het midden-oosten
..............%

opdr. 4 lees in het basisboek b182 energieverbruik
a voor welk soort landen is de meeste olie uit het midden-oosten bestemd?
........................................................
b voor welke twee doeleinden wordt veel aardolie gebruikt?
........................................................
........................................................

opdr. 5 lees in je lesboek dubai,stad uit het niets
a waarom wil de sjeik van dubai handel en toerisme bevorderen?
........................................................
........................................................
b hoe doet hij dat?
........................................................
........................................................
c wat word er bedoeld met diversificatie
........................................................
........................................................

opdr. 6 lees in je lesboek dubai droom en
           werkelijkheid en bekijk de foto die erbij staat
a wat laat de foto zien?
........................................................
........................................................
b wie delen niet in de rijkdom van de inwoners van dubai?
........................................................
c noem twee nadelen van de bouwactiviteiten in dubai.
........................................................
........................................................

opdr. 7 bekijk figuur 12, 13 en 14
a voor wie is het bouwwerk op figuren 12 en 13 bedoeld?
........................................................
b uit hoeveel eilande bestaat 'The World'?
........................................................
c welke werelddelen herken je goed? noem er vier.
1 ........................................................
2 ........................................................
3 ........................................................
4 ........................................................

opdr. 8 gebruik de atlas
   zoek in de atlas de wereldkaart aardolie.
a wat zijn de vijf belangrijkste olielanden in de
   islamitische wereld?
1 ........................................................
2 ........................................................
3 ........................................................
4 ........................................................
5 ........................................................ 
b rond welke zee liggen die landen?
........................................................
c waar gaat de olie vooral naartoe?
........................................................

9 plus
een reisfolder voor de sjeik
De sjeik van dubai wil zo veel mogelijk toeristen
aantrekken. Jij gaat de sjei een handje helpen. In groepjes
van twee of drie maak je een flyer over dubai. In die flyer
vertel je iets over de ligging, de vliegafstand, het klimaat,
de bezienswaardigheden, de dagexcursies en de beste
reistijd. Gebruik korte tekstjes en zoek mooie foto's,
kaarten of tekeningen. maak ook gebruik van de foto's van
paragraaf 5. die kun je vinden op De Geo-online. zoek ook 
op internet. Via google (afbeeldingen) kun je veel extra
informatie vinden.

oefentoets paragraaf 5 op de geo-online

Antwoorden opdrachten werkboek

§ 5 Dubai, een rijk land mét olie 

1 a/b W27 
 


 c Abu Dhabi 
 d 1 Oman 
     2 Saudi-Arabië 
 e Het ligt aan de Perzische Golf. 
 
2

a Ze hebben allemaal heel veel aardolie in de bodem. 

b W28 
 


 c 60 
 
3 a W29 
 


 b Iran 
Irak 
 c rest wereld 
 d 32 
 
4 a rijke landen 
 b Laten draaien van machines. 
Voor verwarming. 
 
5 a Omdat de olie opraakt en er dan ook geld verdiend kan worden. 
 b Door minder strenge regels voor toeristen. 
Door weinig belasting voor bedrijven. 
 c Veelzijdiger worden van de economie. 
 

8 a 1 Saudi-Arabië 
      2 Iran 
      3 VAE 
      4 Koeweit 
      5 Irak 
b Perzische Golf 
c Europa, Japan, Verenigde Staten 
 
10 A - VI 
B - X 
C - VII 
D - II 
E - III 
F - VIII 
G - IX De Geo, aardrijkskunde voor de onderbouw van th - Docentenhandleiding 1 TH 18 © ThiemeMeulenhoff Utrecht/Zutphen, 2008 
H - I 
I - V 
J - IV

opdracht 11 en 12 zie geo-online

Topografie

De stad Dubai bevindt zich in het noorden van het emiraat aan de Perzische Golfen wordt verdeeld door een kreek, de Dubai Creek. De bevolking spreekt Arabisch, maar je hoort er ook Engels, Hindu en Urdu. Dubai is dus een kuststad, maar ligt tegelijkertijd ook in het hartje va de grote Arabische woestijn  

Dubai is de hoofdstad van het gelijknamige emiraat, dat deel uitmaakt van de Verenigde Arabische Emiraten. De Verenigde Arabische Emiraten bestaan in totaal uit zeven emiraten, waarvan Abu Dhabi het grootste is. Dubai is het op een na grootste emiraten situeert zich tussen Abu Dhabi in het westen en Ach Sarinah in het oosten. 

Het emiraat heeft een oppervlakte van 3900 km² waarop zo’n 760.000 mensen wonen. De VAE liggen op het Arabische schiereiland in het Midden-Oosten. Buurlanden van de VAE zijn Oman in het oosten en Saoedi-Arabië in het zuidzuidwesten. In het noorden grenzen de VAE aan de Perzische Golf. 

Extra opdrachten, oefeningen, fimpjes, etc

heeft dubai rijke olielanden?

Wonen er mensen in de olielanden?
Hoeveel procent bezit dubai van de olie in de VAE (verenigde arabische emiraten) ?
Wat is een ander woord voor sjeik?
Wat is de winkelcentra van dubai?