Nieuwe versie Wikiwijs Maken januari 2014

Look and feel

Op diverse plaatsen is de 'look and feel' van Wikiwijs Maken aangepast. Op de volgende pagina's wordt dit per onderwerp verder toegelicht.

Mijn arrangementenoverzicht

In de nieuwe versie van Wikiwijs Maken is de aanblik van het overzicht ‘mijn arrangementen’ rustiger geworden. Icoontjes zijn gemoderniseerd en de knop ‘Nieuw arrangement’ is naar rechts geplaatst en is duidelijker herkenbaar.

 

Detailscherm

In deze nieuwe versie is de look and feel van Wikiwijs Maken aangepast.

  • Het totaalbeeld is rustiger en de gebruikte icoontjes zijn gemoderniseerd.
  • Het onderscheid tussen koppen, subkoppen en overige contentelementen is duidelijker gemaakt. 
  • De zebrastrepen zijn vervangen door een effen grijze achtergrond

In- en uitklappen koppen

De kopjes en subkopjes kunnen nu gesloten en geopend worden. Dit kan zowel per kopje / subkopje als door het gebruik van de knoppen ‘alles inklappen’ en ‘alles uitklappen’. Zo ontstaat meer overzicht, zeker bij arrangementen die uit veel onderdelen zijn opgebouwd.

Colofon

Er zijn diverse kleine verbeteringen aangebracht in het colofon. Hierdoor wordt een vollediger beeld getoond. 

Wikiwijs-arrangementen apart vermeld

Wikiwijs arrangementen die je in jouw eigen arrangement opneemt via een link of genest, worden getoond in het colofon. Ze zijn ook als Wikiwijs arrangement herkenbaar. 

Co-auteurs ook vermeld

Werk je met meerdere auteurs aan een arrangement, dan worden deze vanaf de nieuwe versie ook allemaal genoemd in het colofon:

Volledige URL wordt getoond

Ook wanneer een link via het contentelement ‘link’ is voorzien van een titel wordt in deze nieuwe versie van Wikiwijs ook de volledige link getoond in het colofon.

Grootte afbeeldingselement aanpasbaar

Tot nu toe hadden afbeeldingen die via het contentelement ‘afbeelding’ in het arrangement werden geplaatst een vaste grootte. Als auteur/arrangeur kon je hier geen invloed op uitoefenen.

In deze nieuwe versie is het mogelijk om de grootte waarop deze afbeeldingen worden getoond aan te passen. Je kunt dat doen door een percentage van de totale breedte op te geven.

Als je het afbeeldingselement naar de juiste plaats in het arrangement sleept en de gewenste afbeelding up- of downloadt, zie je het bekende afbeeldingsscherm waaraan nu een extra kopje: ‘breedte’ is toegevoegd. Standaard staat de breedte ingesteld op 30% van de totale breedte van de pagina van je arrangement maar dit kun je zelf overschrijven.

Klik je op een afbeelding die je m.b.v. het afbeeldingselement hebt opgenomen, dan wordt nog steeds een vergroting getoond.

Header beter inrichtbaar

Tot nu toe kon je ervoor kiezen een eigen afbeelding als header boven je arrangement te plaatsen. Daarnaast kon je aangeven dat je de eigen titel van het arrangement wilde verbergen. Had je in de afbeelding al de titel van je arrangement gezet, dan kon je deze optie gebruiken om dubbele vermelding te voorkomen.

In deze nieuwe versie van Wikiwijs heb je meer mogelijkheden om de header op te bouwen.

In de tab ‘presentatie’ van je arrangement kun je nog steeds je eigen afbeelding opgeven. Je kunt nu echter los van je afbeelding extra tekst en afbeeldingen toevoegen. 

  • Kies bij ‘header indeling’ voor ‘1 kolom’ of ‘2 kolommen’. Je ziet nu een of twee gestippelde invoervelden over de getoonde header. Klik je in één van de velden dan verschijnen de editmogelijkheden. Standaard wordt de ingestelde letterkleur van je arrangement overgenomen, maar je kunt de kleur naar believen veranderen. Ook de lettergrootte is instelbaar. Daarnaast kunnen ook afbeeldingen worden opgenomen.

Je kunt zo de titel van je arrangement over de headerafbeelding plaatsen. Dat kan op twee manieren:

  1. Je kunt de titel zelf typen
  2. Je kunt $titel intypen. (in de door jou gewenste letterkleur en –grootte). Wikiwijs ‘weet’ dan dat de titel van je arrangement zoals je dit bij ‘eigenschappen’ hebt opgegeven over de headerafbeelding moet worden geplaatst. 

Diagnostische toets

In de nieuwe versie van Wikiwijs bestaat de mogelijkheid een diagnostische (oefen)toets te maken. Je kunt zelf eerst categorieën opgeven (denk bijvoorbeeld aan categorieën als ‘optellen’, ‘delen’ maar ook als R, T1, T2, I, of ‘paragraaf 3-5’ en ‘paragraaf 3-6’).

Bij iedere categorie die je maakt kun je scorepercentages van-tot opgeven waaraan je gerichte feedback kunt opnemen. Je kunt bijvoorbeeld een onderverdeling maken in 0 – 55% (onvoldoende) en 56 – 100% (ok).

Vervolgens kun je de vragen die je ontwerpt toewijzen aan één van de categorieën. De scores van die vraag worden dan bij de betreffende categorie geteld.

Wil je zien hoe een dergelijke toets eruit kan zien? Hier vind je een voorbeeldje: 

 

Hoe doe je dat?

  • Kies voor toets/oefening
  • Selecteer ‘diagnostisch’

  • Ga naar het tabblad ‘categorieën’. Er staat hier al één categorie klaar:  nieuwe categorie. Klik hierop. Je ziet nu het volgende scherm:

  • Onder de categorienaam zie je nu al twee rubrieken voor feedback staan. De eerste rubriek begint bij 0% van de score. Het schuifje aan de rechterkant, dat standaard op 50% staat, is instelbaar.
  • Stel het schuifje aan de rechterkant in zoals je wilt.
  • Type de gewenste feedbacktekst is. (op het moment dat je begint te typen zie je de mogelijkheden voor het schrijven van tekst verschijnen).

Voorbeeld: stel dat je de categorie ‘optellen en aftrekken’ noemt dan kun je het eerste feedbackitem bijvoorbeeld zo instellen, dat wanneer iemand minder dan 50% van de te behalen punten in de categorie ‘optellen en aftrekken’ haalt, de tekst verschijnt: ‘dat is onvoldoende. Bestudeer het onderdeel opnieuw'

In de feedback zijn ook links op te nemen zodat je direct kunt doorverwijzen naar relevant materiaal.

Het tweede feedbackitem begint automatisch waar het eerste ophoudt. Via de knop ‘nieuwe feedback’ kun je eventueel nog meer feedbackitems aanmaken.

  • Ben je klaar dan kun je via de knop ‘nieuwe categorie’ een nieuwe categorie (bijvoorbeeld ‘vermenigvuldigen’) aanmaken en deze voorzien van feedbackitems.
  • Klaar met de categorieën? Klik dan op het tabje introductie, schrijf je introductietekst en ga naar het tabje ‘vragen’.

 

Categorieën gebruiken

Bij iedere nieuwe vraag die je toevoegt zie je nu een extra optie: ‘categorie’. Via het pijltje direct onder het kopje ‘categorie’ kun je de bedoelde categorie selecteren.

Daarna kun je de vraag gewoon afmaken. 

De leerling ziet de categorieën niet tijdens het maken van de diagnostische toets, maar wel bij het in beeld brengen van het resultaat na afloop. 

 

Nieuwe mogelijkheden vraagvormen

In de nieuwe versie van Wikiwijs zijn twee nieuwe vraagvormen opgenomen die tal van nieuwe mogelijkheden bieden. Daarnaast zijn diverse verbeteringen aangebracht bij al bestaande vraagvormen en zijn de feedbackmogelijkheden flink uitgebreid. 

Vraagvorm combineer tekst

In de nieuwe versie van Wikiwijs Maken is een nieuwe vraagvorm opgenomen: combineer tekst:

De vraagvorm is zowel te gebruiken in losse vragen als bij toetsen, oefeningen of diagnostische toetsen.

  • Selecteer de vraagvorm ‘combineer tekst’
  • Vul eventueel de titel en vul de vraagtekst.
  • Klik op ‘voeg combinatie toe’. Je ziet het volgende scherm:

  • Vul de linker- en rechterhelft met de juiste gegevens. Wanneer je in een vak begint te typen worden de icoontjes met de mogelijkheden van de editor weergegeven.
  • Voeg een combinatie toe.
  • Klaar? Kies een volgende vraag of klik op opslaan.

Dit vraagtype biedt veel mogelijkheden. Behalve tekst kunnen namelijk in de vakken ook afbeeldingen, geluid, tabellen en films worden opgenomen.

Er worden daarmee vragen mogelijk als:

  • ‘Welk dier maakt dit geluid?’  (sleep de juiste afbeelding naar het betreffede geluidsfragment)
  • ‘Waar gaat dit over?’ (Sleep de juiste Nederlandse tekst naast het bijbehorende Franse filmfragment)
  • ‘Wat hoort bij elkaar’ (sleep de afbeelding met de melk naast de afbeelding met de koe)
  • Enzovoorts

Voor de leerling ziet deze vraagvorm er (bij combinatie van tekst met tekst) als volgt uit:

Vraagvorm volgorde

In de nieuwe versie van Wikiwijs Maken is een nieuwe vraagvorm opgenomen: volgorde:

De vraagvorm is zowel te gebruiken in losse vragen als bij toetsen, oefeningen of diagnostische toetsen.

  • Selecteer de vraagvorm ‘volgorde’
  • Vul eventueel de titel en vul de vraagtekst.
  • Kies voor ‘horizontale’ of ‘verticale’ presentatie. Het volgende scherm verschijnt:

  • Zet de te sorteren elementen in de juiste volgorde in de blokken.
  • Voeg indien nodig blokken toe (knop ‘voeg antwoord toe’).
  • Klaar? Kies een volgende vraag of klik op opslaan.

Voor de leerling ziet deze vraagvorm er als volgt uit:

Horizontale presentatie

Verticale presentatie

Vraagvorm combineer afbeelding meer combi's mogelijk

Tot nu toe konden maximaal 5 afbeeldingen met tekst worden gecombineerd bij dit vraagtype. In de nieuwe versie van Wikiwijs is het aantal afbeeldingen dat met tekst kan worden gecombineerd niet meer aan een maximum gebonden. 

Zie onderstaand voorbeeld:

Mogelijkheid feedback bij alle vraagvormen

In de nieuwe versie van Wikiwijs kan bij ieder vraagtype feedback voor de leerling worden opgegeven, zowel bij goed als bij fout antwoord. Tot nu toe was dat slechts bij enkele vraagtypes het geval.

Deze feedback wordt zichtbaar bij losse vragen en wanneer gekozen wordt voor ‘oefening’. 

Mogelijkheid terugkoppeling resultaat leerling

Bij een toets en bij een diagnostische toets is het mogelijk om de leerling gedetailleerde feedback te geven. Behalve de behaalde score (bij de diagnostische toets desgewenst voorzien van feedback) wordt nu ook een verslag getoond van de gemaakte vragen, het eigen antwoord en de waardering van de overige antwoorden.

  • Kies bij het maken van een toets of diagnostische toets voor ‘toon evaluatie resultaat na toets’. 

De leerling kan dan na afloop van de toets een overzicht opvragen met de vragen en antwoorden via de knop 'overzicht'.

of bij de diagnostische toets:

IMSCP export mogelijk voor inlezen in elo's

Het is mogelijk om de inhoud van een Wikiwijs-arrangement te exporteren in IMSCP formaat. Elo’s die dit formaat ondersteunen kunnen het materiaal dan inlezen.

Deze mogelijkheid moet gezien worden als een eerste versie die in overleg met diverse aanbieders van elo’s en andere leeromgevingen verder zal worden vormgegeven.

 

Alle versies Wikiwijs

Alle versies Wikiwijs

2013

September 2013: Nieuwe versie Wikiwijs Maken: vragen, oefeningen en toetsen

2014

Nieuwe versie Wikiwijs Maken januari 2014: look and feel - colofon - grootte afbeeldingselement aanpasbaar - header beter inrichtbaar - diagnostische toets - nieuwe mogelijkheden vraagvormen - IMSCP export mogelijk voor inlezen in ELO's

Nieuwe versie Wikiwijs Maken maart 2014: werken met formules - nieuwe vraagvorm: hotspot - naar keuze: fijnmazig metadateren - auteursnotitie zichtbaar bij mouseover - 

Nieuwe versie Wikiwijs Zoeken voorjaar 2014: zoeken - herkennen materiaal met eigen accountprocedure - bedanken auteur - beheermogelijkheden keurmerk uitgebreid

Nieuwe versie Wikiwijs Maken juli 2014: nieuwe vraagvorm: open tekstvraag - bij diverse vraagtypen negatieve en kommagetallen mogelijk - downloads documenten betekenisvolle naam - uitbreiding inleesmogelijkheden voor elo's / leerplatforms

Nieuwe versie Wikiwijs Maken september 2014: sneller laden Wikiwijsarrangement - meer opmaakmogelijkheden feedback - nakijken na bevestigingsvraag - open tekstvraag zonder antwoord mogelijk - downloaded bestand behoudt eigen naam

Nieuwe versie Wikiwijs Maken december 2014look and feel iets veranderd - snel je arrangementen in excel - fijnmazige metadata vernieuwd

2015

Nieuwe versie Wikiwijs Maken januari 2015: nieuwe icoontjes elementen - fijnmazige metadata - eigen term bij toets/oefening mogelijk - open tekstvraag: deel van de punten mogelijk

Nieuwe versie Wikiwijs Maken februari 2015: fijnmazig metadateren meerdere arrangementen - professionaliseringsmateriaal - aanpassingen IMS content package

Nieuwe versie Wikiwijs Zoeken maart 2015: layout overzichtsscherm gewijzigd - layout toolbar gewijzigd - nieuwe zoekmogelijkheden - filmpjes worden getoond in detailscherm - beoordelingen - licentievorm beter zichtbaar

Nieuwe versie Wikiwijs Maken april 2015: aanvulling metadata - delen arrangement nu heel eenvoudig - meer mogelijk met pdf's - kleine wijzigingen presentatie

Nieuwe versie Wikiwijs Maken 30 juli 2015arrangement tijdens het bekijken kopiëren

Nieuwe versie Wikiwijs maken: 12 november 2015: (re)arrangeren in teams - dashboard Wikiwijs Maken - nieuw team starten - verhuizen arrangementen - team versus co-auteur - gewijzigde look and feel - hergebruik oefeningen/toetsen - 

 

  • Het arrangement Nieuwe versie Wikiwijs Maken januari 2014 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Team Wikiwijs
    Laatst gewijzigd
    2015-11-23 18:46:50
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Team Wikiwijs. (z.d.).

    Overzicht nieuwe Wikiwijs-versies

    https://maken.wikiwijs.nl/69234/Overzicht_nieuwe_Wikiwijs_versies