Symbaloo als verzamelplaats

Symbaloo als verzamelplaats

Inleiding

Langzamerhand verzamel je steeds meer links. In een powerpoint, in een digibordles of in die lange lijst met favorieten of bladwijzers.

Nu zoek je net dat ene filmpje, maar waar stond deze ook weer?

Wat doe je: je gaat weer zoeken!  Niet meer doen: gebruik Symbaloo als startpagina

 

Daarnaast kun je met symbaloo een leerlijn maken over een bepaald onderwerp die studenten kunnen doorlopen. 

 

Op dit werk rust een Creative Commons CC By licentie. Lees hier de voorwaarden.

Auteurs: I-coaches Noorderpoort

Wat kan ik ermee

Met Symbaloo kun je op een visuele manier al je favoriete websites verzamelen. Ieder blokje is een link naar een pagina. Je kunt zelf bepalen welke links je bij elkaar op één pagina wilt plaatsen.

Symbaloo staat voor "Verzamelen" of "Bijeenbrengen". En dat is precies wat je met Symbaloo kunt doen!

Met Symbaloo kun je ook een hele pagina met links delen met anderen. Ook is er een mobiele app beschikbaar, evenals een iPad versie. Met Symbaloo hoef je daarom nooit meer te zoeken naar die ene link!

Start

Hoe maak ik een account?

Klik hier om een account aan te maken

 

Na registratie kan je je eigen pagina’s samenstellen.

Standaard krijg je een startpagina met een aantal blokjes en een pagina met standaard nieuwsfeeds. Je kan hiermee verder werken of meteen zelf een pagina toevoegen. Je hebt keuze uit blanco achtergrond voor blokjes (of ook wel bookmarks genoemd) of nieuwfeeds, of je kan een keuze maken uit de beschikbare webmixen van anderen.

Een blokje toevoegen

Je kunt op 2 manieren blokjes toevoegen aan je Symbaloo.

Een blokje toevoegen kan op 2 manieren.

Bestaande blokjes

Je kunt allereerst zoeken in de blokjes database. Hier vind je duizenden kant en klare blokjes. Zoek op de naam van een site,

en kijk of het gewenste blokje erbij staat.

Je eigen blokje

Wil je zelf een eigen blokje aanmaken met een nieuwe link? Klik dan op een leeg blokje. Aan de linkerkant verschijnt de zijbalk.

Klik hier "maak blokje" en vul de link in.

Vervolgens kun je jouw blokje designen. Kies een naam, een kleur en een icoontje of het logo van de website.

Symbaloo zoekt automatisch naar een logo van de site die je wilt toevoegen.

 

Mocht je hier meer informatie over willen, zie dan de video hieronder:

Een blokje bewerken

 

Je kunt een blokje wijzigen door er met de rechtermuisknop op te klikken. Er verschijnt een menu, waar je kunt klikken op "aanpassen". De zijbalk opent, en je kunt de gewenste wijzigingen aanbrengen.

Soorten blokjes

1. Linkblokje

De meeste blokjes linken naar websites, of een specifieke link van een website. Klik op het blokje, en je surft direct naar de site waar het blokje naar linkt.

Je kunt zelf linkblokjes maken, door op een leeg blokje te klikken en de link in te vullen waar het blokje heen moet linken.

2. Zoekblokje

Een zoekblokje herken je aan een klein vergrootglas in de linkerbovenhoek. Bijvoorbeeld het blokje van Google. Door op zo'n zoekblokje te klikken, opent het middenblok de zoekmachine van die website. Het handige is dat je zo direct vanuit Symbaloo kunt zoeken, en niet eerst die website hoeft te openen.  Zo kunt u direct zoeken in Google, een encyclopedie als de Wikipedia, boektitels in de catalogus van online boekhandels, een hotel, een route, een telefoonnummer etc.

Het is niet mogelijk om zelf een zoekblokje te maken.

3. Nieuwsblokje

Een nieuwsblokje herken je aan het oranje RSS tekentje in de linkerbovenhoek. Als je op zo'n blokje klikt, zie je dat de nieuwskoppen van de laatste berichten van die website verschijnen in het middenblok van Symbaloo. Zo kun je heel snel de nieuwste artikelen scannen, en snel van nieuwsbron wijzigen.

Om zelf een nieuwsblokje te maken, zoek je de RSS link op van de website. Vaak zie je zo'n oranje icoon op een site staan, klik daarop en maak een blokje van de link die je krijgt.

4. Widget

Een widget herken je aan een tandwieltje in de linkerbovenhoek. Door te klikken op een widget kun je in het middenblok zien wat er gebeurt.  Met een widget kun je  extra functies aan je startpagina toevoegen. Deze functies worden ook weer getoond in het middenvlak van uw Symbaloopagina. Zo kun je bijvoorbeeld een kaartje van de buienradar bekijken, de beurskoersen raadplegen of een overzicht van flitsers opvragen. Het cijfersymbool bij het blokje "Files" geeft het aantal files aan dat er op het moment op de Nederlandse wegen staat.

Het is niet mogelijk om zelf een widget te maken.

5. Embedded blokje

Een embedded blokje herken je aan een media icoon in de linkerbovenhoek. Als je op zo'n blokje klikt dan opent een nieuw schermpje op Symbaloo, en kun je daarin direct een Youtube video kijken, Google Maps gebruiken, een foto zien van Flickr of een Google docs document bewerken.

Van Youtube video's, Flickr foto's, Slideshare presentaties, Google Docs, Picasa en Vimeo links maakt Symbaloo automatisch een embedded blokje.

Pagina maken

 

Je kunt op Symbaloo oneindig veel nieuwe pagina's maken. Die verschijnen in je tabs bovenin. Als je op het kruisje klikt dan is een pagina alleen nog zichtbaar in de zijbalk - die je overigens opent via de knop onder het Symbaloo logo.

Een nieuwe pagina aanmaken kan door op het + teken te klikken in de tab balk. Je kunt ook de zijbalk openen, en daar op "nieuwe pagina" klikken.

Pagina aanpassen

Pagina delen

 

Wil je zelf een pagina delen met een ander? Dat kan als je de volgende stappen doorloopt:

1. Log eerst in

Om een pagina te delen of te publiceren in de Symbaloo Gallery, dien je een account te hebben en te zijn ingelogd.

2. Maak een eigen pagina

Stel je pagina samen. Je kunt een pagina een naam geven, blokjes toevoegen en een achtergrond geven.

3. Deel de pagina

Klik bovenin op "delen". Je krijgt een scherm te zien waarin wordt gevraagd om wat extra informatie over de pagina. Door dit goed in te vullen kan de pagina eenvoudiger worden gevonden in de Symbaloo Gallery, maar ook in zoekmachines zoals Google.

 

 

Je kunt een pagina privé delen, dan krijg je een lange link die je iemand kunt toesturen. Als je een pagina privé deelt, dan is deze niet zichtbaar of vindbaar voor anderen.

Deel je de pagina publiekelijk, dan is je pagina te vinden in de Symbaloo Gallery, in zoekmachines en krijg je een mooie link met de naam van de pagina.

4. Verspreid je pagina!

Nu je pagina af is heb je een link voor de pagina gekregen. Je kunt deze op Twitter plaatsen, op je Facebook zetten of aan je collega's / studenten mailen!

 

Opmaken van een blokje

 

Een andere manier is een plaatje uit te zoeken via Google of een afbeelding van je eigen computer.

Kies voor uploaden afbeelding. Kies vervolgens voor het eerste blokje de linker bovenhoek van het plaatje. Voor het tweede blokje de rechterbovenhoek van het plaatje. Enzovoort.

Zo kun je een afbeelding verdelen over een aantal blokjes zonder ingewikkelde stappen te ondernemen

RSS blokje maken

In deze video wordt uitgelegd hoe je een RSS blokje, oftewel nieuwsblokje aanmaakt op Symbaloo

Wat is een RSS

De term RSS staat voor Really Simple Syndication, het is een makkelijke manier om automatisch op de hoogte te blijven van nieuws op je favoriete sites, blogs of van bekende nieuwssites.

RSS is bedacht zodat je zelf niet al je favoriete websites hoeft te bezoeken. In plaats van zelf te gaan zoeken naar nieuwe artikelen die je nog niet hebt gelezen, kun je een zogenaamde RSS-reader inschakelen voor dit werk. Zo ben je geen tijd kwijt met het zoeken naar het laatste nieuws en heb je al het nieuws centraal staan in de RSS-reader

Je herkent een RSS blokje aan het oranje tekentje rechtsboven in het blokje. Daardoor weet je dat je niet naar bijvoorbeeld nu.nl zelf gestuurd wordt, maar dat de koppen van de meest recente artikelen in het middenblok worden getoond.



 

Bookmarker

Het blijft wel omslachtig om voor elke link op die manier een blokje aan te maken. Daarom is er “Bookmarker” ontwikkelt: een add-on die je kan installeren in je browser (Firefox, Chrome en IE) zodat je ook tijdens het surfen gemakkelijk bookmarks kunt toevoegen in de gewenste webmix (Symbaloo-pagina).

Er zijn ook nog andere tools beschikbaar, om bookmarks uit je browser te laden.

.

Tip en trucs

Help

En kom je er niet uit, klik hier of hier voor een compleet overzicht

Pagina embedden

Middenblok

Het middenblok is een centraal element op Symbaloo. Met het middenblok kun je veel doen, bijvoorbeeld snel de laatste nieuwskoppen scannen, direct zoeken in Google of de weersvoorspellingen bekijken.

Het middenblok aanpassen

Je kunt het middenblok aanpassen door op een blokje te klikken die in het middenblok opent. Bijvoorbeeld een nieuwsblokje (te herkennen aan het oranje RSS icoontje in de linkerbovenhoek), een widget (met een tandwiel in de bovenhoek) of een zoekblokje (vergrootglas).

Wil je dat Symbaloo altijd een bepaalde bron opent in het middenblok, dan kun je dat instellen onder voorkeuren.

 

 

Stel je voorkeursbron in bij "Het middenblok moet altijd starten met:"

Het middenblok verwijderen

Het middenblok verwijderen is niet mogelijk op Symbaloo. Dat komt omdat het middenblok een centrale rol speelt bij heel veel functionaliteiten van Symbaloo.

Symbaloo als startpagina

Je kunt Symbaloo.com instellen als startpagina door op de knop ‘’instellen als startpagina’’ te klikken onder in het beeld. In de onderstaande afbeelding is te zien waar deze knop te vinden is.

 

.

 

 

Als je steeds een melding krijgt of je van Symbaloo je startpagina wilt maken terwijl je dat al eerder hebt gedaan

Symbaloo Leerpaden

Symbaloo biedt de mogelijkheid om leerpaden te maken. In het filmpje hieronder vind je meer informatie over leerpaden. Wil je mateen aan de slag? Klik dan hier

Symbaloo lesplannen

Bronnen

De volgende sites en documenten zijn geraadpleegd en in meerdere gevallen is hiervan materiaal opgenomen in dit arrangement of 1 van de onderdelen daarvan.

Veel info van de site van Symbaloo

20 dingen

Contact

Heb je aanvullingen op de beschreven werkvormen?

Neem contact op met de I-coaches van Noorderpoort via dit e-mailadres

 

Op dit werk rust een Creative Commons CC By licentie. Lees hier de voorwaarden.

Auteurs: I-coaches Noorderpoort

 

  • Het arrangement Symbaloo als verzamelplaats is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2021-02-18 15:06:30
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; MBO, Niveau 1: Assistentenopleiding; HBO - Master; HBO - Bachelor;
    Leerinhoud en doelen
    Onderwijskunde; Pedagogiek;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    competent, digitale didactiek, docent, ict bekwaam, professionalisering

    Bronnen

    Bron Type
    https://youtu.be/EV_CSHtXebU
    https://youtu.be/EV_CSHtXebU
    Video
    https://youtu.be/LuhHR1rP1DA
    https://youtu.be/LuhHR1rP1DA
    Video
    https://youtu.be/fF-UBhmR6co
    https://youtu.be/fF-UBhmR6co
    Video
    https://youtu.be/GC-wSH2d2sk
    https://youtu.be/GC-wSH2d2sk
    Video
    https://youtu.be/o5--CWVzm7E
    https://youtu.be/o5--CWVzm7E
    Video
    https://youtu.be/U6Bp-PlCFhU
    https://youtu.be/U6Bp-PlCFhU
    Video
    https://youtu.be/P-rmOzJtm6E
    https://youtu.be/P-rmOzJtm6E
    Video
    https://youtu.be/vaauzEJnO-A
    https://youtu.be/vaauzEJnO-A
    Video
    https://youtu.be/e6A5lSEqRsQ
    https://youtu.be/e6A5lSEqRsQ
    Video
    Symbaloo lesplannen
    https://vimeo.com/165154488
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.