Voorbereiding
Kenmerken opdracht, doelen en lestijd
Doelgroepen
Leerlingen en studenten in PO, VO en MBO
Vakken
Geschikt voor alle vakken
Doelen
- het leren ontwerpen en maken van een multimediaal artikel
Devices
Geschikt voor alle devices
Afhankelijkheid van ICT
Gemiddeld
Benodigde lestijd
Afhankelijk van wat je wilt laten maken: één lesuur tot meerdere lesuren
Vereiste voorkennis en benodigde vaardigheden
Vereiste voorkennis
Geen
Gewenste ict-vaardigheid
Gemiddeld tot veel
Achtergrond
In de journalistiek is de afgelopen jaren een nieuw soort multimediale artikelen opgedoken: speciaal gemaakt om online te lezen. Het maken van deze journalistieke multimedia producties wordt ook wel “snowfallen” genoemd naar een prachtige online publicatie (New York Times) die meerdere prijzen won. Deze publicatie, één van de eerste die op deze wijze is gemaakt, ging over een lawine, vandaar de term "snowfallen".
Deze artikelen worden met online editors gemaakt, waarvan er een aantal gratis beschikbaar zijn.
Het betreft dus journalistieke producties online waar de (vaak wat langere) tekst is voorzien van een grote hoeveelheid multimedia: filmpjes, geluidsfragmenten, datavisualisaties, kaarten, bewegende achtergronden, animaties en links. Het bijzondere van de editors is dat je bij het maken van zo'n artikel vrij bent om je eigen samenstelling van elementen op een leeg scherm te maken: je vult het scherm ("canvas") met elementen. Iedereen kan een dergelijke site of rapportage maken.
De mogelijkheden zijn ongekend, hieronder nog een voorbeeld uit de NRC over de schilderijenroof uit de Kunsthal in Rotterdam:
Schilderijenroof Kunsthal Rotterdam
Tools
Er zijn meerdere gratis tools gratis beschikbaar om multimediale rapportages te maken.
Scroll kit is zo’n eenvoudige editor waarmee je prachtige interactieve webpagina’s kunt maken en deze vervolgens kunt delen d.m.v. een link. Scroll kit is eigenlijk ontwikkeld voor de journalistiek, en bedoeld om (lange) pagina’s met tekst te verrijken met multimedia zoals filmpjes, geluidsfragmenten, data, kaarten, bewegende achtergronden en navigatie. Er kunnen eventueel ook stukjes HTML code toegevoegd worden.
Twee vergelijkbare tools zijn:
Handleidingen
De ontwikkelaars van scroll kit gaan er van uit dat hun tool zo eenvoudig is, dat er eigenlijk geen handleidingen of tutorials nodig zijn. Voor scroll kit is er wel een goed forum, waar de vragen per onderwerp staan gesorteerd, en er is een youtubekanaal met enkele instructievideo's.
Forum over scroll kit (tips)
Youtube kanaal scroll kit
Om te oefenen, zou je leerlingen eerst een digitale wenskaart kunnen laten maken met scroll kit:
Opdracht
Hoe zou je het maken van multimediale artikelen kunnen inzetten in de les? Als je de verschillende producties die als voorbeeld werden genoemd, bekijkt, valt het op dat bij sommige artikelen de tekst de basis is en bij andere artikelen de foto's. Je zou leerlingen een multimediaal artikel kunnen laten maken i.p.v. bijvoorbeeld een verslag. Ook kunnen leerlingen in groepjes werken aan een artikel over een beplaad onderwerp. Ze kunnen deze dan aan elkaar presenteren.
Houd rekening met de volgende volgorde van werken:
- eerst materiaal verzamelen of maken (teksten, foto's, video's, tweets, links e.d.),
- dan een globaal ontwerp maken in bijvoorbeeld scroll kit,
- uiteindelijk het "canvas" verder vullen met teksten, foto's e.d.
- testen,
- publiceren
Afronding opdracht
Als je deze toepassing zou presenteren aan de groep, wat laat je dan zien?
- Hoe gebruik je deze toepassing in je les (je lesvoorbereiding)
- Wat zijn de randvoorwaarden qua bediening van de applicatie, licenties en kosten, toegang netwerk/wifi/internet/... nodig, werkt het op elk device?
- Kosten-baten: wat kost het je om dit te doen en wat levert het je op? Is het de moeite waard?
Vertel dit aan de anderen in de terugkoppeling.