Achtergrond
Toepassingen
Laat je fantasie maar werken, er zijn legio toepassingen te verzinnen:
- Als je een filmpje wilt maken waarin je instructie geeft, dan kun je die instructie laten begeleiden door een stopmotion filmpje.
- Bij wiskunde kun je laten zien hoe je een kubus tekent, maakt en vouwt.
- Voor een kookles versneld laten zien hoe je een gerecht klaarmaakt.
- Bij techniek laten zien hoe een voorwerp in elkaar zit door het te demonteren en dat te filmen
- Een bepaalde gebeurtenis laten naspelen: de balkonscene bij Prinsjesdag, verkeersles, pestgedrag in beeld brengen, ...
Leerlingen vinden het erg leuk zelf deze filmpjes te maken en kunnen dat heel goed. Laat ze zelf nadenken over het script (wat gebeurt er), decor maken (welke attributen heb je nodig, ontwerp en bouw het decor, …) en daarna het filmpje maken (rollen: cameraman/vrouw, iemand die de scene beetje bij beetje aanpast). Groepjes van 2 of 3 zijn ideaal wat grootte betreft.
Hier een leuk voorbeeld met geluid waarin de synchronisatie wel wat aandacht vraagt:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=Ld_EVAxpcb8
Of dit filmpje gemaakt door leerlingen:
http://www.youtube.com/watch?v=_HvYvyMaEjs
Tools
Voor alle devices zijn meerdere Apps te vinden waarmee je dit soort filmpjes kunt maken. Je voorkeur zal uitgaan naar gratis versies. Leerlingen, zelfs van een basisschool, weten heel snel met de Apps om te gaan.
- Windows: Met Windows Movie Maker kun je een hele serie foto’s die je hebt gemaakt (gebruik een lage resolutie!) als een film afspelen: zie voor uitleg http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-gQc4-hW1LI
Ook is er een gratis tool beschikbaar: http://www.dragonframe.com/ waarmee je professionele Stopmotion filmpjes kunt maken!
- Apple: Stop Motion Studio van Cateater (in de Apple store) is gratis en heeft veel mogelijkheden.
- Android: Stop-Motion van Sheado is gratis, eenvoudig te gebruiken: www.sheado.net/stopmotion. De filmpjes zijn met VLC-media-player of Youtube af te spelen. Je kunt de filmpjes uiteraard ook omzetten naar een ander formaat met een video conversieprogramma.
- Als camera kun je een digitale filmcamera gebruiken, maar ook je Smartphone, tablet of webcam zijn vaak prima bruikbaar!
Aandachtspunten
Let op:
- Je kunt de opnamen uit de hand maken, maar daar wordt het beeld onrustig van. Beter is het om het device op een statief te monteren. Ook voor smartphones en tablets zijn dit soort statiefjes voor weinig geld aan te schaffen. Een goed voorbeeld zijn de houders die van een zuignap zijn voorzien om je Smartphone aan een autoruit vast te maken.
- Een filmpjes bestaat al gauw uit honderden opnamen. Je speelt namelijk al snel af met meer dan 15 beeldjes per seconde. Dus een animatie van 10 seconden bevat al 150 opnamen.
- Zorg er voor dat de verschillen tussen de opnames klein zijn voor het mooiste effect.
- Probeer eerst een stukje uit van 5 seconden film. Dan weet je wat het effect is van de veranderingen en of je daarin moet aanpassen.
- Met twee personen tegelijk gaat het het beste: de één maakt de opnamen, de ander voert de bewegingen uit.
- Als attributen worden vaak Lego-poppetjes of kleifiguren gebruikt.