Achtergrond
Elke afbeelding die je ziet bevat informatie. Soms zetten we met pijltjes en tekst erbij wat het betekent. Of zetten we de namen achterop de klassefoto.
Met een tooltje als Thinglink kun je een heleboel informatie 'achter' de afbeelding beschikbaar maken. Die afbeelding kan een foto zijn, maar ook een afbeelding van een landkaart, een lichaamsdeel, het periodiek stelsel, invuloefeningen, sommen, …. Op de afbeelding kun je zogenaamde 'markers' plaatsen. Elke 'marker' is een plek op de afbeelding die de gebruiker van jouw afbeelding kan aanwijzen. Door op de afbeelding een van de markeringen aan te klikken krijg je extra informatie of een antwoord:
- dat kan stukje tekst zijn, bijvoorbeeld de naam van een onderdeel of uitleg
- een link naar een website met meer informatie over dat onderdeel
- een filmpje, bijvoorbeeld op Youtube
Tools
Thinglink
Thinglink is een gratis tool waarmee illustraties kunnen worden voorzien van aanwijzers. Door met de muis op zo’n aanwijzer te gaan staan verschijnt uitleg. Dat kan ook een link naar een webpagina zijn, bijvoorbeeld van een filmpje of een geluidsfragment. Hiermee kun je extra informatie toevoegen, uitleg geven, antwoorden laten zien.
Let op: de illustratie is alleen te zien met behulp van de Thinglink website. Na het aanmaken van een Thinglink afbeelding met aanwijzers, kun je de URL van die afbeelding plakken in interactieve documenten of websites, alles van waaruit je een website kunt bereiken door op de link te klikken (plaatje van de plantencel bijvoorbeeld): https://www.thinglink.com/scene/590569046487859201
Prowise Presenter
Prowise Presenter is een omgeving waarin je lessen kunt voorbereiden. Eén van de mogelijkheden daarbij is dat je een plaatje op het scherm voorziet van de zogenaamde interactieve 'i'. Achter die 'i' kun je dan informatie kwijt zoals tekst en linkjes.
Voorbeelden en handige linkjes
Voorbeelden:
- Topografie oefenen: Blinde kaarten met namen in de aanwijzers of extra informatie over de plaats, het land, linkjes naar die informatie.
- Geschiedenis: een foto van een gebeurtenis voorzien van allerlei extra informatie.
- Taal en rekenen: opgaven/invuloefeningen voorzien van antwoorden en eventueel uitleg in de aanwijzers.
- Biologie: afbeelding van skelet, orgaan of plant met namen of informatie over het doel en werking
- Klassefoto met de namen in de aanwijzers.
Uiteraard kun je hiermee als docent aan de slag, maar het is ook heel goed door leerlingen te doen als verwerking.
Op http://list.ly/list/35b-thinglink-edu-examples staan concrete voorbeelden van educatieve toepassingen (in het Engels).
Uitleg over de werking van Thinglink (in het Engels): http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=SqwwTRz6xmU
Uitleg over Prowise Presenter: https://www.prowise.com/nl/ontdek-en-leer/