E-didactiek Woordwolken

Achtergrond

Een belangrijk kenmerk van een woordwolk is dat een woord dat meerdere keren wordt gebruikt, één keer getoond wordt maar dan groter. Hoe vaker een woord is gebruikt, deste groter de afmeting van het getoonde woord.

Sommige tools hebben een import-mogelijkheid, waarmee je een lijst van woorden met daarachter de frequentie kunt inlezen. Je kunt dan een lijstje maken in Excel waarin de woorden onder elkaar staan en daarachter het aantal keren dat een woord voorkomt. Je kunt bijvoorbeeld tellen hoe vaak iets in een enquête wordt gekozen.

Je hebt bij sommige tools ook de mogelijkheid om een tekst of Internetpagina te laten scannen en het aantal gebruikte woorden te laten tellen. De tool is dan vaak ook nog zo intelligent af te stellen dat bepaalde woorden (lidwoorden, voorzetsels e.d.) niet worden meegeteld. Op die manier kun je snel de essentie van de tekst laten zien.

Voorbeelden van woordwolken

   
Informatief:
Om de essentie ergens van te geven:
Als vergelijking:
Creatief en informatief:

Tools

Er zijn meerdere tools om een woordwolk mee te maken. Uiteraard kun je eenvoudige applicaties gebruiken zoals  tekstverwerkers, presentatietools of tekengereedschappen. Met een presentatietool als Powerpoint kun je de woordwolk bijvoorbeeld laten ontstaan, door de woorden één voor één te laten verschijnen. Belijk dit voorbeeld eens: Woordwolk animatie met Powerpoint Voor het juiste effect: download de presentatie en speel deze af in Powerpoint.

Er zijn echter ook tools die speciaal woordwolken maken en je daarbij de keuze geven uit verschillende layouts. Je vindt er ook veel voorbeelden! Twee bekende tools zijn:

  • WordArt (voorheen Wordle): de bekendste tool voor woordwolken.
    Uitleg gebruik Wordle: klik hier (Engelstalige presentatie)
  • Tagxedo: heeft als extra mogelijkheid dat je jouw woordwolk in een bepaalde vorm kunt gieten (zie voorbeeld Australia).
  • Tagcrowd: makkelijke tool waarin je de taal kunt kiezen en automatisch bepaalde woorden worden overgeslagen (lidwoorden e.d.)
  • WordItOut: mooie tool met meerdere mogelijkheden, waaronder je eigen lijst van woorden die niet mee mogen tellen (zoals lidwoorden, voorzetsels, ...)
  • Jason Davies heeft ook een tool gemaakt met meerdere instellingen.
  • Het arrangement E-didactiek Woordwolken is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2021-02-27 13:06:05
    Licentie
    CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Deze casus maakt onderdeel uit van de workshop E-didactiek van de Kennismaatschap.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Schelvis, Marian . (z.d.).

    E-didactiek Mindmappen

    https://maken.wikiwijs.nl/47484/E_didactiek_Mindmappen