Landschapsecologie Floradistricten

Landschapsecologie Floradistricten

Inleiding

Deze reader landschapsecologie kan je als ibook of pdf uitdraaien vanaf Wikiwijs.

De verschillende modulen en lessen worden als apparte arrangementen aangeboden in Wikiwijs. Om te komen tot een overzicht van deze arrangementen kan je gebruik maken van het arrangement Landschapsecologie.

Landschapsecologie is een richting die tot de ecologie wordt gerekend maar ook aanpalende gebieden omvat. Het vak handelt over de ecologische aspecten van het landschap inclusief de rol van de mens en is tevens gerich top toegepaste aspecten zoals de ruimtelijke ordening.

 

Landschaps ecologie is altijd een praktijk georiënteerde en interdisciplinaire wetenschap geweest. Landschaps ecologie stelt de relatie tussen abiotische factoren en biotische factoren op landschapsschaal centraal. De aandachtsvelden van landschapsecologie omvatten het domein van de algemeen ecologen de fysisch geografen, de biogeografen en de vegetatiekundigen.

Wat vind je in dit Arrangement?

In dit arrangement vindt je meer informatie over Bodems

Toetsing

Voor informatie over toetsing zie arrangement landschapsecologie overzicht.

 

Symbolen bij hyperlinks
Het symbool & staat voor links waarop informatie te vinden is die tot de leerstof behoort. Deze links worden bij het stuk tekst ook apart opgenomen.

Bij veel gebruikte termen vind je via deze link een toelichting op het begrip zelf. Bij een aantal andere links die van dit symbool voorzien zijn, staat een substantieel deel van de leerstof op de site waarnaar verwezen wordt: in de tekst is dan aangegeven welk deel van de betreffende site gekend moet worden.

Links zonder symbool verwijzen naar achtergrondinformatie die niet tot de tentamenstof behoort. Deze links worden niet extra opgenomen na de tekst.

Floradistricten

Indeling in Floradistricten

In Heukels’ Flora is ten aanzien van de verspreiding van wilde planten in Nederland een indeling in Floradistricten opgenomen. In de 23e druk van de ‘Heukels’ vind je op blz. 22 t/m 25 een toelichting op de floradistricten. In de flora is bij de meeste soortbeschrijvingen aangegeven in welk district of in welke districten deze aan te treffen is. Van het nut van deze toevoeging ben je inmiddels, als het goed is, overtuigd. Zorg ervoor dat je vertrouwd bent met de begrippen die bij de indeling in floradistricten gebruikt worden.

Vergelijk deze indeling in Floradistricten met die van de zes landschapstypen. Je ziet dat er stevige verschillen bestaan tussen bijvoorbeeld het Laagveendistrict (L) en het Veenlandschap. Dat is zo, omdat beide indelingen een geheel ander soort informatie geven.

Bij de indeling in landschapstypen is uitgegaan van geologische processen als tektoniek, ijstijden en wijzigingen in de hoogte van het zeeniveau.

Floradistricten zijn ingedeeld op grond van onderlinge overeenkomsten tussen de verspreidingspatronen van de verschillende plantensoorten. Het voorkomen van plantensoorten is onder andere afhankelijk van geofactoren als de samenstelling van de ondergrond, het reliëf, het klimaat en de beschikbaarheid van water.

Je kunt de indeling in floradistricten daarmee zien als een gevolg van de indeling in landschapstypen.

 

 

Syntaxonomisch Biologisch Systeem

SynBioSys
SynBioSys, de afkorting van ‘Syntaxonomisch Biologisch Systeem’, is een door Alterra (Wageningen UR) ontwikkelde website waarop een breed scala aan biologische informatie toegankelijk gemaakt is en worden classificatiesystemen ingezet op het niveau van de plantengemeenschap, het landschap en de soort. Erg praktisch is dat de verschillende lagen onderling gekoppeld zijn. Het hart van het informatiesysteem wordt gevormd door identificatieprogrammatuur, waarmee de gebruiker kan beoordelen met welke plantengemeenschappen zijn eigen gegevens (soortenlijst, vegetatieopname, tabel) de grootste verwantschap vertoont.

Bij de cursussen Landschap-praktijk (de excursies), Veldtechnieken en de Buitenlandexcursie kan handig gebruik gemaakt worden van SynBioSys. De software is gratis te downloaden via de link SynBioSys downloaden.

 
Plantengemeenschappen
Van iedere plantengemeenschap uit ons land wordt informatie gegeven over soortensamenstelling, ecologie, successie, structuur, verspreiding en natuurbeheer: en wel door middel van teksten, verspreidingskaarten, tabellen, foto's, literatuur en allerlei grafieken.
 
Landschappen
Met betrekking tot het landschapsniveau is een analyse van het Nederlandse landschap verricht uitgaande van een hiërarchische indeling in fysisch-geografische regio’s, series en fysiotopen. Fysiotopen zijn daarbij te definiëren als landschappelijke eenheden met een min of meer gelijke abiotiek.

Per fysiotoop worden de voorkomende plantengemeenschappen, verspreiding, fysiografie, bodemeigenschappen, humusvormen, ontwikkeling van de vegetatie in termen van successie en vervanging besproken en wordt fotomateriaal gepresenteerd.
 
Soorten
Op het niveau van soorten is een onderverdeling gemaakt naar een aantal hoofdgroepen: hogere planten, kranswieren, mossen, korstmossen, paddenstoelen, vlinders, libellen en vogels.

Voor iedere groep geldt dat de familie als basis geldt, met uitzondering van paddenstoelen en vlinders waar nog een extra niveau is tussengevoegd.

 

Link naar gratis downloadpagina voor SynBioSys

  • Het arrangement Landschapsecologie Floradistricten is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Sandor Lokenberg Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2013-12-04 10:35:22
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Dit arrangement is onderdeel van een groter geheel, zie voor meer informatie het arrangement " landschapsecologie overzicht"
    Leerniveau
    HAVO 4; VWO 6; HAVO 3; HAVO 5; VWO 4; VWO 5; HBO - Bachelor;
    Leerinhoud en doelen
    Natuur, leven en technologie; NaSk; Milieuwetenschappen; Biologie; Mens en natuur; Mijnbouwkunde; Aardrijkskunde;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten
    Trefwoorden
    aardrijkskunde, biologie, biologie floradistricten, floradisctricten, nederlands landschap

    Bronnen

    Bron Type
    Link naar gratis downloadpagina voor SynBioSys
    http://www.wageningenur.nl/nl/show/SynBioSys-Nederland.htm
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.