7 H6 Afronding

H6 Afronding

Aan het begin van de module is een voorbeeld gegegeven van een slecht ontwerp: het formulier om de president van de Verenigde Staten te kiezen. In bijgaande film zie je ook een ontwerp dat niet goed werkt en dat ook te maken heeft met presidentsverkiezingen. Hier gaat het om de keuze tussen presidentskandidaat Bush en presidentskandidaat Kerry.

 

De werkelijkheid ligt vaker dan je verwacht dicht bij deze karikatuur van een interface. De fictieve gebruiker zal hier op zijn minst enigszins geërgerd raken. Maar in de praktijk blijkt de werkelijkheid ook nog steeds zeer weerbarstig!

bron: http://www.youtube.com/watch?v=Kwwh2OfJDs8

Er zijn uiteraard verschillende manieren om een ontwerp te beoordelen. Een manier is om de "AHIG" uit de inleiding aan te houden (paragraaf 1.1, opgave 11) of volgens de "acht gouden regels van interface ontwerp":

  1. Zorg ervoor dat je consequent bent, in je terminologie, in je lay-out, in je kleurgebruik, en andere kenmerken van je ontwerp.
  2. Zorg ervoor dat bezoekers die vaak op je site komen niet alle schermen door hoeven te zoeken, maar de weg kunnen afsnijden.
  3. Zorg ervoor dat er voldoende terugmelding is als er dingen fout gaan.
  4. Zorg ervoor dat schermen ook weer eenvoudig kunnen worden afgesloten.
  5. Zorg ervoor dat fouten die ontstaan eenvoudig kunnen worden afgehandeld.
  6. Zorg ervoor dat een gebruiker snel terug kan naar een eerder scherm.
  7. Geef de gebruiker het gevoel dat hij of zij de baas is en niet de computer of de site die hij of zij bezoekt.
  8. Zorg ervoor dat de bezoeker niet te veel informatie hoeft te onthouden.

(bron: "Designing the User Interface: Strategies for Effective Human-Computer Interaction", Ben Schneiderman & Catherine Plaisant. De 1e versie van dit boek is uitgebracht in 1987)

De "Apple Human Interface Guidelines: The Apple Desktop Interface" is ook uitgegeven in 1987. Uit de inleiding (zie de AHIG) is duidelijk de overeenkomsten te zien met de acht gouden regels.

Voor een uitgebreider en humoristisch geillustreerde versie ga naar: 8 Golden Rules of Interface Design .

Klik hier voor de opdrachten bij dit onderdeel.

6.1 Opdrachten

Opdracht 1. Beoordeling

Schrijf op waarin de "Apple Human Interface Guidelines" en de gouden regels van Schneidermann verschillen en waar ze overeenkomen.

Opdracht 2. Van papyrusrol naar boek

Welke treffende overeenkomsten zijn er te noemen tussen de monnik uit het filmpje en een hedendaagse gebruiker van een pc met browser?

Opdracht 3. Evaluatie restaurant

Beoordeel je detailontwerp voor het restaurant op basis van de gouden regels van Schneidermann. Geef aan hoe je detailontwerp verbeterd kan worden.

Terug naar 6

  • Het arrangement 7 H6 Afronding is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Bètapartners Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2014-12-18 14:55:29
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

    Dit materiaal is achtereenvolgens ontwikkeld  en getest in een SURF-project  (2008-2011: e-klassen als voertuig voor aansluiting VO-HO) en een IIO-project (2011-2015: e-klassen&PAL-student).  In het SURF project zijn in samenwerking met vakdocenten van VO-scholen, universiteiten en hogescholen e-modules ontwikkeld voor Informatica, Wiskunde D en NLT.  In het IIO-project (Innovatie Impuls Onderwijs) zijn in zo’n samenwerking modules ontwikkeld voor de vakken Biologie, Natuurkunde en Scheikunde (bovenbouw havo/vwo).  Meer dan 40 scholen waren bij deze ontwikkeling betrokken.

    Organisatie en begeleiding van uitvoering en ontwikkeling is gecoördineerd vanuit Bètapartners/Its Academy, een samenwerkingsverband tussen scholen en vervolgopleidingen. Zie ook www.itsacademy.nl

    De auteurs hebben bij de ontwikkeling van de module gebruik gemaakt van materiaal van derden en daarvoor toestemming verkregen. Bij het achterhalen en voldoen van de rechten op teksten, illustraties, en andere gegevens is de grootst mogelijke zorgvuldigheid betracht. Mochten er desondanks personen of instanties zijn die rechten menen te kunnen doen gelden op tekstgedeeltes, illustraties, enz. van een module, dan worden zij verzocht zich in verbinding te stellen met de programmamanager van de Its Academy (zie website). 

    Gebruiksvoorwaarden:  creative commons cc-by sa 3.0

    Handleidingen, toetsen en achtergrondmateriaal zijn voor docenten verkrijgbaar via de bètasteunpunten.

     

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Deze les maakt onderdeel uit van de e-klas 'Mens-machine interactie' voor havo 5 en VWO 5 en 6 voor het vak informatica.
    Leerniveau
    VWO 6; HAVO 5; VWO 5;
    Leerinhoud en doelen
    Informatica;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    c4 informatiesysteemontwikkeling, c8 interactie mens-machine, e-klassen rearrangeerbaar
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.