5. Web 2.0

5 Web 2.0

Met de term Web 2.0 wordt over het algemeen verwezen naar de tweede fase in de ontwikkeling van het World Wide Web (WWW). Een voorbeeld van een Web 2.0 site is http://wikipedia.org, want karakteristiek voor Web 2.0 sites is dat een belangrijk deel van de inhoud gemaakt is door gebruikers en niet door de webmaster (degene die de website beheert).

Voor de trend Web 2.0 hadden websites een vaste inhoud en hadden gebruikers nauwelijks invloed op de inhoud. Slechts een of een paar personen maakte een website en beheerden die, net als een krant een aantal redacteuren heeft die de inhoud bepalen. De meest succesvolle websites van nu zijn echter opgezet als een platform waar men zelf iets op kan zetten en zijn de beheerders vaak alleen bezig met veranderingen in die content in de gaten te houden.

In dit hoofdstuk komen de volgende paragrafen aan bod:

5a. Fora
5b. Blogs en Twitter
5c. Betrouwbaarheid en volledigheid van informatie
5d. Tagging

 

Download voor je verder gaat met de onderstaande opgave nu eerst de opdrachten:

Open bestand Opdrachten Hoofdstuk 5.doc

Het icoontje  geeft aan wanneer je een opdracht moet maken.
Vul de antwoorden en je naam + klas in in het Word document en upload aan het einde van het hoofdstuk de antwoorden in de Postbus.

 Maak opdracht 5-1.

5a Fora

Een forum is een platform voor mensen om te praten over van alles. Meestal heeft een forum een bepaald thema en vaak is dat thema weer onderverdeeld in verschillende subthema's die elk een specifiek forum hebben. Op het forum http://forum.fok.nl worden veel uiteenlopende onderwerpen besproken die onderverdeeld zijn in allerlei sub-fora. Het bevat bijvoorbeeld fora zoals "Nieuws & Achtergronden", "School & Studie" en "Flora & Fauna".

Op een forum kan je berichten plaatsen als reactie op wat andere mensen schrijven, maar je kan ook zelf een onderwerp aansnijden. Niet alle fora gebruiken dezelfde naam voor een onderwerp en vaak wordt er een Engels woord voor gebruikt, zoals topic of thread. Let bij het maken van een nieuwe thread erop dat je het in een passend forum zet.

Op een forum heerst vaak een bepaalde cultuur, waar een beleid bij hoort. Het forum Gathering of Tweakers, oftewel GoT, is een groot forum en bevat daarom een uitleg over wat het beleid op dat forum is:http://gathering.tweakers.net/forum/faq/beleid

Hierin staat bijvoorbeeld dat je nooit anderen mag groeten op het forum, want "we doen elkaar op GoT permanent de groeten". Je bericht starten met "Hallo beste tweakers" wordt niet geaccepteerd op GoT. Een regel die op vrijwel alle fora geldt is dat je niet rare tekst opmaak mag gebruiken, zoals ALLES IN HOOFDLETTERS EN/OF DIKGEDRUKT.

Aangezien iedereen zomaar iets op een forum kan zetten, is het belangrijk dat er een oogje in het zeil gehouden wordt. Daar zijn moderators voor. Moderators zijn vaak vrijwilligers die in de gaten houden wat er op het forum geplaatst wordt om verschillende redenen:

  • Om illegale content tegen te gaan.
  • Om te voorkomen dat mensen zich misdragen. Bijvoorbeeld, als iemand anderen gaat uitschelden, dan wordt hem/haar vaak de toegang van het forum ontzegd.

 

 Maak opdracht 5-2.

5b Blogs en Twitter

Veel mensen vinden het leuk om op het web te schrijven over wat hun bezighoudt. Dat doe je op een weblog, oftewel een blog. Een website waar veel blogs op te vinden zijn is http://wordpress.com. Je kan daar bijvoorbeeld blogs vinden van mensen die een gouden medaille winnen op de Olympische Spelen, maar ook van mensen die elke vrijdag een raadsel op hun blog zetten waarvan op maandag de oplossing gegeven wordt.

Twitter is een fenomeen dat in 2009 in een razendsnel tempo populair geworden is. Het concept is dat je berichtjes van maximaal 160 tekens (letters en cijfers), oftewel tweets, op je Twitter pagina kan zetten. Mensen die jou volgen zullen op hun eigen Twitter pagina jouw tweet dan te zien krijgen. Zo kan je aan je vrienden bijvoorbeeld bekendmaken wat je vanavond gaat doen, wat je van een bepaald televisieprogramma vond, of wat er om je heen gebeurt. Er zijn bijvoorbeeld politici die op Twitter schrijven wat er gebeurt in de Tweede Kamer.

5c Betrouwbaarheid en volledigheid van informatie

Als je informatie vindt die andere mensen op het Internet gezet hebben, dan is het altijd nog de vraag of ze gelijk hebben. Geloof je alles wat je vrienden vertellen? Geloof je alles wat mensen op straat je vertellen? Geloof je alle reclames? Soms is het moeilijk om te beoordelen of informatie klopt.

https://support.google.com/websearch/answer/136861?hl=en

Wikipedia is een goed voorbeeld, want er wordt vaak beweerd dat informatie op Wikipedia niet betrouwbaar is. Daarom wordt er nu vaak een referentie gezet naar informatie op Wikipedia. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Engelstalige pagina over Irak: http://en.wikipedia.org/wiki/Iraq. Er staan meer dan honderd referenties onderaan die pagina, maar kan je alle informatie met een referentie vertrouwen? Je kan in ieder geval kijken waar die informatie vandaan komt, en hoe betrouwbaar die bron is.

 Maak opdracht 5-3.

5d Tagging

Er zijn veel websites die gebruikmaken van tags. Vaak zijn het de gebruikers van een site die tags toevoegen aan documenten. Een mooi voorbeeld is http://delicious.com: hier kan je links van websites opslaan en daar tags bij zetten. Het is handig, omdat het je helpt om websites terug te vinden als je weet waarmee je de link ge-tagged hebt, maar je kan ook websites vinden die anderen op Delicious opgeslagen en ge-tagged hebben.

Niet alle websites laten de users tags toevoegen. Om slechte tags te voorkomen, worden nieuwsberichten vaak door de redactie zelf ge-tagged. Zie bijvoorbeeld: http://tweakers.net/nieuws/65869/

Een mooie manier van je inzicht te geven in je gebruik van tags is een tagcloud. Hierin zie je welke tags je vaak gebruikt. Een tag die je vaker gebruikt wordt groter weergegeven dan een tag die je minder vaak gebruikt. Dus bij de tagcloud hieronder wordt de tag 'Computer' minder vaak gebruikt dan 'World Wide Web'.

 Maak opdracht 5-4.

Upload nu de opdrachten van hoofdstuk 5 in de Postbus.

  • Het arrangement 5. Web 2.0 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Bètapartners Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2014-11-25 20:26:32
    Licentie
    CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

    Dit materiaal is achtereenvolgens ontwikkeld  en getest in een SURF-project  (2008-2011: e-klassen als voertuig voor aansluiting VO-HO) en een IIO-project (2011-2015: e-klassen&PAL-student).  In het SURF project zijn in samenwerking met vakdocenten van VO-scholen, universiteiten en hogescholen e-modules ontwikkeld voor Informatica, Wiskunde D en NLT.  In het IIO-project (Innovatie Impuls Onderwijs) zijn in zo’n samenwerking modules ontwikkeld voor de vakken Biologie, Natuurkunde en Scheikunde (bovenbouw havo/vwo).  Meer dan 40 scholen waren bij deze ontwikkeling betrokken.

    Organisatie en begeleiding van uitvoering en ontwikkeling is gecoördineerd vanuit Bètapartners/Its Academy, een samenwerkingsverband tussen scholen en vervolgopleidingen. Zie ook www.itsacademy.nl

    De auteurs hebben bij de ontwikkeling van de module gebruik gemaakt van materiaal van derden en daarvoor toestemming verkregen. Bij het achterhalen en voldoen van de rechten op teksten, illustraties, en andere gegevens is de grootst mogelijke zorgvuldigheid betracht. Mochten er desondanks personen of instanties zijn die rechten menen te kunnen doen gelden op tekstgedeeltes, illustraties, enz. van een module, dan worden zij verzocht zich in verbinding te stellen met de programmamanager van de Its Academy (zie website). 

    Gebruiksvoorwaarden:  creative commons cc-by sa 3.0

    Handleidingen, toetsen en achtergrondmateriaal zijn voor docenten verkrijgbaar via de bètasteunpunten.

     

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Deze les maakt onderdeel uit van de e-klas 'Hoe sociaal is internet?' voor havo 5 en VWO 5 en 6 voor het vak informatica.
    Leerniveau
    HAVO 4; VWO 6; HAVO 5; VWO 5;
    Leerinhoud en doelen
    Informatica;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    a1 wetenschap en technologie, a2 maatschappij, e-klassen rearrangeerbaar