Wat een koe wil

Groepsgesprek: Wat een koe wil

Leskenmerken
Activiteiten Groepsgesprek, proeven, knutselen
Werkvorm Klassikaal
Doel De kinderen kunnen uitleggen dat vlees, eieren en melk door dieren wordt gemaakt, en dat het belangrijk is goed voor deze dieren te zorgen
Duur 25 minuten

 

Benodigdheden
  • Dierlijke etenswaren, zoals kaas en worst. Voor ieder kind een stukje.
  • Lege verpakkingen van dierlijke producten, zoals pakken melk of een eierdoosje.
  • Digitaal schoolbord.

 

Uitvoering

Laat de kinderen een paar stukjes van de dierlijke etenswaren proeven. Vinden ze het lekker? Eten ze het vaak? Weten ze ook waar het vandaan komt of wie het maakt? Wat hebben de leerlingen zelf vanmorgen gegeten? Wisten ze dat dit eten van of door een dier wordt gemaakt?

Melk komt van de koe
Richt na het proeven de les meer op melk en zuivel. Zet alle lege verpakkingen van de zuivelproducten bij elkaar. Stel de kinderen vragen zoals: Welke van deze producten vind je lekker? Welke vind je niet lekker? Wat eet/drink je vaak? Als je met je vader of moeder gaat winkelen, waar staan dan al die producten?

Bekijk met de kinderen het digitale prentenboek over melk van Zuivelonline. Wisten ze dat melk van de koe komt? Hebben ze wel eens een koe in het echt gezien? Waar was dat, op een boerderij, kinderboerderij of in de wei?

Waar woont de koe?
Bespreek met de leerlingen waar de koe woont (op de boerderij) en wie er voor de koeien zorgt (de boer). Wat moet die boer allemaal doen om goed voor de koeien te zorgen? Laat de leerlingen dingen noemen die een koe moet hebben. Hopelijk verzinnen ze zaken zoals: eten en drinken, een goede stal, andere koeien om bij in de groep te staan, en misschien zelfs dingen als frisse lucht, buiten in de wei staan en gemolken worden. Leg uit dat de koeien blij zijn als de boer goed voor ze zorgt.

Laat de leerlingen als afsluiting een koeienstal maken waarin koeien zich prettig voelen. Dit kunnen ze doen door te tekenen, knutselen of bouwen in de bouwhoek met bijvoorbeeld LEGO of DUPLO. Bespreek aan het eind waarom ze voor deze stal gekozen hebben. Laat tekeningen mee naar huis nemen, zodat ze er thuis nog eens over kunnen praten.

Dit was een introductie in Dierenwelzijnslessen voor groep 1-2. Bent u enthousiast over deze lesactiviteit? Doe dan ook alle andere Dierenwelzijnslessen voor groep 1-2.

 

Aansluitende Smaaklessen
Groep 1-2

2. Van zaadje tot eten

7. Waar komt mijn eten vandaan?

Klik hier voor alle Smaaklessen »

Colofon

Het arrangement Wat een koe wil is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2013-12-20 09:33:00
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit is een extra lesidee bij het lesprogramma Smaaklessen. Smaaklessen is hét lespakket over eten voor de basisschool. Door te proeven, ruiken, voelen, horen en zien verkennen kinderen hun eten. Zo leren kinderen op jonge leeftijd gezonde en duurzame voedingskeuzes te maken. Zie ook www.smaaklessen.nl.
Leerniveau
PO groep 3; Primair onderwijs; PO groep 4; PO groep 1; PO groep 8; PO groep 7; PO groep 6; PO groep 5; PO groep 2; Speciaal basisonderwijs; SO;
Leerinhoud en doelen
Wereldoriëntatie;
Eindgebruiker
leraar
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
kaas, koe, smaaklessen, voedselproductie, worst

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Wageningen University, Steunpunt Smaaklessen. (z.d.).

1 Smaaklesidee Elementen

https://maken.wikiwijs.nl/41078/1_Smaaklesidee_Elementen

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open