Europa AVO vakken

Europa AVO vakken

startpagina Europa theorievakken


In dit arrangement vind je opdrachten en informatie over onderwerpen die te maken hebben met de theorievakken van school en met Europa. De taalopdrachten zijn verwerkt in het arrangement "Reizen & Cultuur".

Geschiedenis (AVO)

Ontdek Europa!

Wist jij dat de spoorlijn in Europa is uitgevonden?
Wist jij dat we de Olympische Spelen te danken hebben aan de Grieken?
Wist jij dat we goede en rechte wegen over hebben gehouden aan het Romeinse Rijk?
Wist jij dat Vasco de Gama de eerste man was die per schip vanuit Europa naar India is gevaren?

spel ontdek Europa


De geschiedenis van Europa staat natuurlijk niet los van de geschiedenis van Nederland. Via de onderstaande link kom je op entoen.nu. Deze website geeft de belangrijkste gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis aan. Door op een plaatje te klikken kom je meer over het onderwerp te weten. (kies 1 onderwerp uit waar jij meer van te weten wilt komen)
↓  ↓

De belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van Nederland

Gouden eeuw

(Bron o.a. Wikiwijs)
In de 17e Eeuw ging het heel goed met Nederland. Daarom noemen we die eeuw de Gouden Eeuw.
Kooplieden (handelaren) verdienden schatten met de handel. Door die handel waren ze enorm rijk geworden. Maar om te kunnen handelen heb je
goederen (spullen) nodig. Zoals graan uit de landen rond de Oostzee, wol uit Engeland. Hout uit Noorwegen, wijn uit Frankrijk en huiden uit Rusland.
De Nederlandse schepen voeren door heel Europa.

De noordelijke Nederlanden, die samen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden vormden, maakten een bloeiperiode door. Veel geleerden houden als beginpunt van de Gouden Eeuw 1602 aan, het jaar waarin de werd VOC opgericht werd.


In de tweede fase van de Tachtigjarige Oorlog, was er op sommige gebieden geen groei meer van de economie. Na
het rampjaar 1672 begon de economische daling en was de Gouden Eeuw over haar hoogtepunt heen.

Niet alles was even "mooi" aan de Gouden Eeuw. De "gouden", zeventiende eeuw was niet mogelijk zonder slavernij. Sterker, de Nederlandse slavenhandel begon vanuit hetzelfde motief als bijvoorbeeld de specerijenhandel in Oost-Azië: het zoeken naar winst.

Lang werd deze zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis een beetje weg gemoffeld. Het beeld van wrede slavendrijver paste
niet zo goed bij een geschiedschrijving.

Het beginpunt lag zelfs bij de suikerhandel. Toen Nederland tussen 1630 en 1635 delen van Brazilië op de Portugezen veroverde, stelde men vast dat we dan wel de suikerplantages in handen hadden, maar niet voldoende mensen om er te werken.
'Ossen en slaven' konden de productie weer op gang brengen, werd geschreven naar huis.

Wat weet jij van Slavernij, bekijk het filmpje je zelf: nederlandse slavernij

of speel een spel over Slavernij, Een Spel over Slavernij

Door middel van deze link>>>, Slavernij, wordt de wat "mindere" kant uitgelegd.

In het onderstaand filmpje wordt de mooie kant bellicht.
↓  ↓

Filmpje over de gouden eeuw

Verschillende oorlogen

Er zijn aardig wat oorlogen uitgevochten in Europa! In deze school TV uitzending worden 4 grote oorlogen uitgelicht:

  • de Napoleontische oorlogen,
  • de Krimoorlog,
  • de Frans-Duitse oorlog
  • de Eerste Wereldoorlog.


↓  ↓

Napoleon
Napoleon

Website met allerlei filmpjes over verschillende oorlogen in Europa

Eerste Wereldoorlog
Eerste Wereldoorlog

Vrijheid in Europa

De vrijheid waarin wij in Europa nu leven is lang niet altijd vanzelfsprekend geweest. De geschiedenis van de laatste eeuw laat veel meer zien dat vrijheid een waardevol goed is. Er is hard om gevochten en miljoenen mensen zijn ervoor gestorven. De strijd voor vrijheid heeft de persoonlijke levens van ontelbaar veel burgers geraakt.

 

WebQuest ‘Vrijheid in Europa’

http://www.webquestvrijheid.nl/start

In deze WebQuest volgen we het leven van de fictieve Duitse familie Maier vanaf de Eerste Wereldoorlog tot aan de val van de Berlijnse Muur in 1989. We zien de opkomst van het nationaalsocialisme door de ogen van onze hoofdpersonen, de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en de ondergang van Hitlers Derde Rijk. Samen met de broers Johannes en Mattias Maier worden we getuige van de deling van Duitsland en het leven in Oost- en West-Duitsland tot aan de val van de Berlijnse Muur in 1989.

Vraag aan je docent welk(e) hoofdstuk(ken) je moet maken. Een hoofdstuk duurt ongeveer een lesuur.

Succes.

 

Tweede Wereldoorlog


Wij vinden vrijheid vaak heel vanzelfsprekend. Maar in de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) was ons land niet vrij en veilig. Er zijn nog steeds veel landen waar mensen geen vrijheid kennen.
Maar wat betekent vrijheid nou eigenlijk?  Hoe kunnen we er voor zorgen dat iedereen echt vrij is?
↓  ↓

Vrijheid



De Holocaust

De Holocaust was de systematische Jodenvervolging door de nazi's en hun bondgenoten voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de overheersing door nazi-Duitsland werden er vijf à zes miljoen Europese Joden vermoord.
De moorden vonden grotendeels plaats in concentratie- en vernietigingskampen.

Hieronder een documentaire over de Holocaust, duurt zo'n 15 min.
↓  ↓

Holocaust

Hieronder een uitgebreid arrangement over de Tweede Wereldoorlog met als focus de sociale en maatschappelijke gevolgen van de bezetting voor Nederland.
↓  ↓

Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog
Tweede Wereldoorlog

Europese Unie, het ontstaan (AVO)

Europa en de Europese Unie (EU), klinkt hetzelfde maar dat is het niet. Europa is een werelddeel met 49 landen. De EU is een samenwerkingsverband waar 28 landen in Europa deel van uitmaken. Niet alle landen in Europa horen dus bij de EU. Zo ligt bijvoorbeeld Zwitserland midden in Europa, maar maakt geen deel uit van de EU.

In het oranje de landen van de EU tot 2007, in het grijs de overige landen van Europa.

 

Er zijn in de loop der jaren steeds meer landen bij de EU aangesloten. In onderstaande afbeelding is af te lezen waneer welk land is toegetreden tot de EU. Ken je alle landen? Turkije staat er niet op dat is nog steeds bezig met het toelatingsproces.

Uitbreiding van de Europese Unie
Uitbreiding van de Europese Unie

 

 

 

 

 

 

 

De val van de Berlijnse muur (1989) heeft een grote invloed gehad op de uitbreiding van de EU.

Toetreding

In peilingen komt nog wel eens naar voren dat de mensen niet nog meer Europa willen. Ze willen minder Europa.

Zie jij de voor en nadelen van nog meer landen bij de EU? Zijn het er nu al te veel?

Het toelaten van landen wordt door een ieder anders ervaren.
In onderstaande You Tube zie je enkele meningen.

De opdracht  "Europese Unie, het ontstaan" maak je na het kijken van het YouTube. De bronnen, die je kan vinden onderaan deze pagina,  kan je gebruiken bij het beantwoorden van de vragen.

↓  ↓




Bronnen:

 

 

 

Hoofdsteden van Europa?

Europees Parlementsgebouw in Straatsburg
Europees Parlementsgebouw in Straatsburg

Straatsburg

 

Voor een goede samenwerking binnen Europa werd in 1949 de Raad van Europa opgericht. Dat was een losse samenwerking tussen bijna alle landen van West-Europa. Deze instelling vestigde zich in Straatsburg en is daar nog steeds. De raad van Europa houdt zich nu bezig met de mensenrechten en culturele samenwerking. In straatsburg is een speciaal gerechtshof dat zich bezig houdt met de mensenrecht. In 1989 zijn ook de Oost-Europese landen lid geworden.

Bij de oprichting van de Europese Economische Gemeenschap werd Straatsburg ook de vestigingsplaats van het Europees Parlement. Het parlement zorgt voor de democratische controle.

In Straatsburg vinden ze dat Straatsburg de hoofdstad van Europa is omdat er meer landen lid zijn van de Raad van Europa dan van de Europese Unie. Buiten Straatsburg vind men dat niet omdat de Europese Unie veel belangrijker is.

Gebouw Hof van Jusititie in Luxemburg
Gebouw Hof van Jusititie in Luxemburg

Luxemburg

In 1952 werd de 'Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal' op gericht. Dit was een samenwerking tussen 6 Europese landen (Frankrijk, Duitsland, Nederland, België, Luxemburg en Italië). De EGKS vestigde zich in Luxemburg. Omdat de samenwerking goed beviel hebben deze landen in 1957 de 'Europese Economische Gemeenschap' opgericht. Deze samenwerking ging dus verder dan alleen kolen en staal. Bij de oprichting van de EEG werd in Luxemburg het 'Europese Hof van Justitie' gevestigd. Dit hof houdt in de gaten of alle landen zich aan de gemaakte afspraken houden.

 

Gebouw Europese Unie in Brussel
Gebouw Europese Unie in Brussel

Brussel

In Brussel heeft zich de Europese Unie gevestigd. Dit is eigenlijk de 'regering'van de EU en dus de belangrijkste instelling van Europa. Ook het Europees Parlement heeft een vergaderzaal in Brussel. Alleen voor de hele grote vergaderingen gaan ze nog naar Straatsburg. Dat betekend dat 785 europarlementariërs vanuit Brussel naar Straatsburg moeten reizen.

De meeste belangrijke instellingen van Europa zitten dus in Brussel. Brussel wordt daarom gezien als de hoofdstad van de EU.

Gebouw Europese Centrale Bank
Gebouw Europese Centrale Bank

 

 

 

Frankfurt

Met de komst van de euro werd een 'Europese Centrale Bank' noodzakelijk. Deze werd gevestigd in de stad Frankfurt in Duitsland.

Politiek

Onderstaande YouTube geeft "uitleg" over wie de baas is in Europa.

Wie doet wat komt aan de orde?
- De Europese raad
- De Europese commissie
- Het Europese Parlement
- De raad van de Europese Unie voor elk thema


Dwars door Europa. (opdracht)

“Vorig jaar heb ik heel Europa gezien in de schoolvakantie. Met een vriend kocht ik een InterRail kaart".

Er zijn op dit moment twee soorten InterRail kaarten. Lees verder...>


Altijd handig!!

Rugzaktips

Aardrijkskunde (AVO)

De landen in de EU, wat weet je van Europa?

Er zijn 28 landen lid van de Europese Unie. De website "de 28 landen van Europa" geeft je informatie over de verschillende landen.

Als je in de website met je muis op het pictogram kaart klikt dan verschijnt er een landkaart van Europa. Klik met je muis op een land en je ontvangt op je beeldscherm informatie over dat land. Zorg wel dat het tabblad Kaart is geactiveerd!

De website "de 28 landen van Europa" .

 




Bij het praten over Europa hebben we meestal verschillende beelden.
De een denkt aan de zomervakantie en aan warme stranden, de ander denkt aan een besneeuwde berg en voor weer een ander is het werk waar aan wordt gedacht of familie die in een ander Europees land woont.

Hoe groot is Europese Unie eigenlijk?  Hierboven staat een schema's. Begrijp jij deze?
(Klik met je muis op de afbeelding en hij vergroot. Na het vergroten, scrol naar beneden en klik op kruisje)

Hoe groot is Europa ten opzichte van Australië? Zoek op.

Welke landen zijn ongeveer twee keer zo groot als Nederland??

Nederland en Europa

Bevolkingsdichtheid Nederland
Bevolkingsdichtheid Nederland


De Europese Unie telt ongeveer 4 miljoen km² en 495 miljoen inwoners. Na China en India de grootste bevolking ter wereld.
In oppervlakte is Frankrijk het grootste EU-land en Malta het kleinste.

Op de afbeelding rechts kan je de bevolkingsdichtheid van Nederland het aflezen.
(Klik met je rechter muisknop op de foto en hij vergroot.)

Topografie



Ieder land heeft zo wel zijn eigen speciale plekken. Die van Nederland zijn bij jullie vast wel bekend!

Beschrijf er eens een paar. In overleg met je docent wordt bepaald op welke wijze!

Geiser
Geiser


Topografie van Europa!

 

Als je de onderstaande link opent, kom je meer te weten over de landen, hoofdsteden, rivieren en bergen binnen Europa.

Het is een spel gericht op het invullen van de juiste antwoorden. Succes!

 

Topografie Europa

Klimaat / het weer

Het klimaat is iets anders dan het weer.

Het weer is de toestand van de atmosfeer of dampkring op een bepaalde plaats en tijdstip.
Bijvoorbeeld: Hoe warm is het nu aan de kust in Zeeland? Hoe hard waait het er? Regent het daar of is het droog? Schijnt daar de zon?

Met dit soort vragen beschrijf je het weer.  Het weer kan je meten. Doe je dit langdurig, dan spreek je over een het klimaat


Klimaat.

Als je het weer in een bepaalde streek meet, over een langere periode (minstens 30 jaar), en je rekent over die periode de gemiddelden uit, dan weet je het klimaat voor die streek.

Zoals het weer per streek nogal verschilt, zo verschillen de klimaten binnen Europa ook behoorlijk.

Wat voor soort klimaat is er eigenlijk in de zuidelijke landen van Europa, weet jij het?

Bekijk het filmpje bij het subkopje "vervolg klimaat".



De onderstaande link " Neerslag in Europa" geeft de hoeveelheid neerslag aan dat in Europa valt.
Voor Nederland valt dat best mee. Daar denken we wel eens anders over!

Neerslag per jaar in Europa

De onderstaande link brengt je naar een website waarin je op verschillende manieren met het Europese klimaat bezig kan zijn (opdrachten, video’s, enz.)

In deze website vind je de informatie onder de button:

natuur & techniek /basisopdrachten/klimaten-in-europa/klimaatkaart.

http://www.cmo.nl/euforum/index.php/natuur-a-techniek/basisopdrachten/klimaten-in-europa/europese-klimaten

vervolg klimaat

http://www.schooltv.nl/video/europa-in-delen-zuid-europa-klimaat/#q=klimaat%20in%20europa

De video laat je kennis maken met de verschillende vruchten die groeien in het zuiden van Europa.

Via de onderstaande link ontdek je met behulp van verschillende video-opnames andere bijzonderheden over klimaat, visserij, bosbouw, toerisme, industrie, enz.

Verschillen binnen Europa


Wat voor invloed heeft het klimaat op de jongeren van Europa?

Je kunt hierbij denken aan broeikasgassen, het effect daarvan? Hoe ga je op vakantie, met het vliegtuig/auto of met de fiets? Hoe ga je om met eten, gooi je veel weg? Enz. enz.

Ons dagelijks leven heeft invloed op het klimaat. Je merkt het alleen niet meteen.

Via onderstaande link van een Website zijn diverse PowerPoint presentatie's en video's  te vinden. Je moet af en toe wel flink naar beneden scrollen!!

 

Jongeren website, klimaat

Natuur & Milieu (AVO)

Onder milieu wordt het geheel van voorwaarden en invloeden verstaan die voor het leven van organismen (zoals mens, dier, plant) van essentieel belang zijn. Het is de omgeving waarin de organismen leven.

Het onderwerp natuur en milieu is in de tweede helft van de twintigste eeuw volop in de belangstelling komen te staan. Onder natuur wordt in dit verband allereerst de levende natuur, dus flora en fauna, verstaan, hoewel het onderwerp niet losgezien kan worden van het fysieke milieu op onze planeet. Om deze reden is er een sterke aandacht gegroeid voor het systeem aarde, de beschouwing van onze planeet als een geïntegreerd systeem.

Natuur & Milieu zet zich met hart en ziel in voor een duurzame en gezonde wereld.

Energie

Over Energie is veel geschreven. Boekenkasten vol.
Energie is noodzakelijk in ons leven. We hebben energie nodig voor vervoer, verwarming en verlichting in onze huizen, fabrieken kantoren, noem maar op. Hoe moeten we anders alles draaiende houden?
Lees verder....

Arrangement Energie



 

 

 

 

Energie van de toekomst

Duurzaamheid

Onderstaande video gaat over "de week van de duurzaamheid". Het is een verslag van verschillende projecten.

Biogas installatie
Biogas installatie


Biogas uit mest! Biodiesel bij tankstation! Groene stroom uit het stopcontact! Planten als energiebron! Je ziet het steeds meer.
Omdat olie en gas duurder en schaarser worden. Maar óók omdat deze bio-brandstoffen milieuvriendelijker kunnen zijn vanwege de lagere uitstoot van CO2.
Planten maken energie uit zonlicht en CO2 door fotosynthese.

Lees verder onder de link Duurzame Energie van Kennisnet.
↓  ↓

Duurzame Energie

GFT compost bedrijf
GFT compost bedrijf

Wat denken mensen op de straat van duurzaamheid?

Klik en lees verder....>

Opdracht: Duurzamer leven

Vervuiling & Recyclen

luchtkwaliteit europa.jpg
luchtkwaliteit europa.jpg

De luchtkwaliteit in Nederland is één van de slechtste van Europa! Zie het kaartje (Rode kleur is het vuilst).
Ook enkele gebieden van België (Vlaanderen) en Duitsland (het Rührgebied) zijn erg vuil.

Zie je er nog meer in Europa?


De onderstaande link gaat over grensoverschrijdende milieuproblemen zoals klimaatverandering en water- en luchtvervuiling. Voor het oplossen van deze milieuproblemen is een internationale aanpak nodig.

Lees in de onderstaande link de stukjes tekst en maak de bijbehorende opdrachten.

Klimaatverandering, water- en luchtvervuiling


Recyclen en Europa

In het dagelijks leven gebruik je veel elektrische apparaten. Waren er in 2007 gemiddeld 50 elektrische apparaten in een huis tegenwoordig loopt dit al naar de 90,  waarvan er altijd eentje stuk kan gaan. Vroeger werden deze apparaten weggegooid maar tegenwoordig worden deze steeds meer gerecycled.

De grondstoffen die uit de apparaten komen, kunnen weer gebruikt worden om nieuwe apparaten van te maken.

> Hoeveel elektrische apparaten hebben jullie thuis?
> Er wordt gezegd dat oudere  > 50 jaar meer elektrische apparaten in huis hebben dan jongeren < 30 jaar. Onderzoek of dat klopt!
> Welke rol speelt Europa bij recycling?


Flora & Fauna

Een Vliegenzwam
Een Vliegenzwam

Europese natuur-, milieu- en waterbeleid wordt steeds belangrijker voor de toekomst. De doelen die de overheid wil bereiken voor de kwaliteit van water, natuur, bodem en lucht worden voor een groot deel bepaald door afspraken en richtlijnen die in de Europese Unie worden gemaakt.

Deze richtlijnen zijn of worden omgezet naar nationale wetgeving. De effecten van dit beleid zijn merkbaar voor een ieder.


Fotoreportage

Je bewust zijn van je omgeving is ook met natuur bezig zijn.
Klik op onderstaande link er er veschijnt een opdracht. Deze kan je op verschillende manieren uitvoeren, op school, in je eigen stad, dorp of buurt. De precieze uitvoering wordt bepaald door de docent.

Natuur bij jou om de hoek, een fotoverslag maken.


Dierenwelzijn

In het onderstaande filmpje gaan ze op zoek naar het antwoord op de vraag: Wat doet de EU eigenlijk voor dieren?

De EU heeft afspraken gemaakt over dieren en dierenwelzijn. Over proefdieren, het transport van dieren binnen Europa, zieke dieren en de  dierenbescherming.

 

Handel (AVO)

Arm en rijk.

Als je het over Arm en Rijk gaat hebben dan zal je eerst moeten aangeven wat je er onder verstaat. De begrippen Arm en Rijk zijn zo'n verschillend! Voor veel mensen heeft het allemaal een andere betekenis. Zou het te maken kunnen hebben waar je geboren bent?

Waar denk jij aan bij Arm en Rijk?

> Veel of weinig geld? Wel of geen onderwijs? Veel of weinig ruimte om te leven? Gezondheid? Beschikking hebben over water, onderdak, eten?

of,

Kan ik steeds de nieuwst Nike’s kopen of komt het uit de 2e hands winkel?

Kijk eens in een woordenboek of op internet wat er zoal verstaan wordt onder de begrippen Arm en Rijk!

Zijn we in Europa wel arm?

 

Landkaart Arm en Rijk

Interne markt

Vanaf de jaren '60 is er in Europa gewerkt aan de opheffing van handelsbarrières. Dit gaf tussen de lidstaten van de Europese Unie een vrij
verkeer van goederen, diensten, personen en kapitaal. (een gemeenschappelijke markt, zonder invoerrechten)

In 1993/1994 werden alle interne grenscontroles tussen de lidstaten opgeheven.

Deze aanpak heeft er voor gezorgd dat er nu ook op andere terreinen, zoals energie, meer wordt samengewerkt.

De interne markt heeft geleid tot de oprichting van de Economische en Monetaire Unie.

.

In de onderstaande link kun je informatie, video's en foto's vinden die te maken hebben met verschillende onderwerpen van handel. Hierbij kan je denken aan: welke sectoren zijn actief bij handel, hoe verloopt de buitenlandse handel, wat doen wij met handel?

In deze link kan je verwerkingsvragen maken en een kennistoets maken om te kijken wat jij al weet van handel.

Handel



Een grafiek lezen kan best wel lastig zijn. Deze grafiek gaat over "de handel", in Europa en in de Wereld.
Wat voor gegevens haal jij uit deze grafiek?

Valuta

In de animatiefilm hieronder krijg je uitleg over de invoering van de Euro.

.

Zoals je in de annimatiefilm hoorde had voor de invoering van de euro elk Europees land zijn eigen geld. (ook wel: munteenheid of valuta genoemd)

Via de link "Euro arrangement" ga je naar een nieuw sub-arrangement dat hier wat dieper op ingaat.

Klik op de link, lees de opdracht goed door! Succes met het maken.
↓  ↓

Euro opdracht



Je gaat een nieuw Europees bankbiljet maken. Lees de opdracht goed door, succes.
↓  ↓


EU-lidstaat Estland mag per 1 januari 2011 de euro invoeren. Het land heeft daar flink wat inspanningen voor moeten doen, maar dat loont nu, merkt correspondent Kysia Hekster.

↓  ↓

Estland werkt zich uit de crisis

Wetenschap (AVO)

Wereldtentoonstellingen zijn grote internationale exposities die sinds 1851 in verschillende landen gehouden zijn en waar de deelnemende landen een beeld kunnen geven van hun economische, sociale, culturele en technische ontwikkeling.

Vaak resteert er een gebouw of kunstwerk van een wereldtentoonstelling, zoals de Eiffeltoren in Parijs of het Atomium in Brussel.

Wetenschappers


Hieronder een lijst van wetenschappers.

Marie Curie

Een van de eerste vrouwelijke ontdekkers in Europa. Ze heeft 2 keer
  de nobelprijs gekregen. Ze deed onderzoek naar op het gebied van
  Radioactiviteit.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Marie_Curie
 

Charles Darwin

Evolutietheorie

http://nl.wikipedia.org/wiki/Charles_Darwin
 

Albert Einstein

Natuurkundige die de relativiteitstheorie heeft uitgevonden. E=MC2

http://nl.wikipedia.org/wiki/Albert_Einstein
 

Isaac Newton

Engelse natuurkundige, wiskundige en astronoom. Bekend van onder
  andere de zwaarte kracht.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Isaac_newton
 

Alfred Nobel

Bekend van de naar hem vernoemde Nobelprijs. Zijn bekendste
  uitvinding is het dynamiet.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Alfred_Nobel
 

Wilhelm Röntgen

Duitse natuurkundige die vooral bekend is door zijn ontdekking van de
  Röntgenstraling.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_R%C3%B6ntgen
 

Pythagoras

Griekse geleerde die de stelling van Pythagoras heeft ontdekt.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Pythagoras
 

Leonardo da Vinci

Uitvinder uit de 15de eeuw. Maakte in die tijd al
  tekeningen van vliegtuigen en machinegeweren.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Leonardo_da_Vinci
 

Anders Celcius

Uitvinder van de Celcius-tempratuurschaal.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Celcius
 

Weer terug naar de startpagina Internationalisering

Met behulp van deze link ga je terug naar Internationalisering VMBO.

 

Internationalisering VMBO


De onderstaande link gaat over grensoverschrijdende milieuproblemen zoals klimaatverandering en water- en luchtvervuiling. Voor het oplossen van deze milieuproblemen is een internationale aanpak nodig.

Lees in de onderstaande link de stukjes tekst en maak de bijbehorende opdrachten.