Dinosaurussen

Dinosaurussen

Inleiding

Wat weten wij over dinosaurussen? Daar zijn mensen altijd al nieuwsgierig naar geweest. Dat kun je al zien in het volgende filmpje.

fragment 1 dinosaur song

In deze les leer je de kenmerken te herkennen van verschillende soorten dinosaurussen. Je krijgt informatie over de manier waarop mensen nu deze uitgestorven dieren bestuderen. Ook gaan we in op de manier waarop we dinosaurussen nog steeds tegenkomen. Er wordt veel gebruik gemaakt van filmpjes.

Ook kan je een quiz doen, gemaakt in Power Point.

Dinobotten

Wel meer dan 200 miljoen jaren geleden werd de aarde bevolkt door dinosaurussen. Er liepen honderden soorten rond. Sommige dinosaurussen waren niet groter dan een  kip, anderen groter dan een huis of net zo lang als een autobus. Dit waren de grootste landdieren die ooit op aarde geleefd hebben.

Het enige dat van al deze dieren is overgebleven zijn hun botten en afdrukken in stenen.

Dit filmpje geeft je een eerste idee van hoe die botten eruit zien.

fragment 2 Dinobotten

De dinostamboom

Er wordt al veel jaren onderzoek gedaan naar de dinosaurussen. Met behulp van al deze informatie zijn ze in een aantal groepen verdeeld. Deze zijn geplaatst in een stamboom.

In het volgende filmpje van een powerpoint presentatie zie deze stamboom :  eerst in zijn geheel en daarna uitgeplozen.

fragment 3 : De dinostamboom

Fossielen

Geen mens heeft ooit een levende dinosaurus gezien.Toch hebben we wel een idee van hun uiterlijk.Dat komt doordat er in de aarde resten zijn gevonden. Hierover gaat het volgende filmpje:

fragment 4 fossielen

Een voorbeeld van een vondst van dinoresten kan je bekijken in dit filmpje:

fragment 5 Dinoresten

De bouw van een dinoskelet

Met behulp van fossielen die gevonden worden proberen mensen dinosaurussen te reconstrueren. De volgende aflevering van het programma Klokhuis gaat voor een belangrijk stuk over dit soort werk.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

fragment 6 : Dinoskelet

Het einde van het dino tijdperk

Er bestaan al miljoenen jaren geen dinosaurussen meer. Mensen hebben zich lang afgevraagd hoe het komt dat ze zijn uitgestorven. In het volgende filmpje gaat presentator Jochem van Gelder met Roel op zoek naar het antwoord op deze vraag.

fragment 7 Het einde van de dino's

Naar het museum

Als je meer wilt zien van en beleven over dinosaurussen kan je daarvoor op bezoek gaan in verschillende musea. Hier zie je links naar de websites van drie musea, twee in Nederland en één in België. Snuffel daar maar eens rond, dan kun je daarna de opdracht goed maken.?

Het Oertijdmuseum

Museum voor natuurwetenschappen in Belgie

Het Museon

Weetjes en feitjes

Als je informatie zoekt over dinosaurussen is er een hoop te vinden. Hier volgen een paar interssante websites. Bekijk die maar eens goed en lees de voor jou interessante informatie.?

Dino Net

Dino Argentino

Pabolessen

Open nu de powerpoint dino quiz en kijk of jij deze goed kunt maken. Daarna ga je door naar de afsluitende pagina.?

Open bestand Dinoquiz

Afsluiting

 

Je bent nu een hoop te weten gekomen over dinosaurussen. Misschien wil je er wel een werkstuk over maken, of zoek je nog verder naar meer informatie. In ieder geval blijven deze uitgestorven dieren mensen intrigeren.

Er zijn ook de nodige films gemaakt over dinosaurussen. Wij gaan van twee een stukje bekijken

Zo maakte de Disney studio's een aantal films met een langnek dinosaurusje als hoofdpersoon :  Platvoetje.

fragment 8 Platvoetje

De regisseur Steven Spielburg maakte een aantal films over een rijke miljardair die erin slaagt op een eiland dinosaurussen te herscheppen : Jurassic Park.

fragment 9 Jurassic Park

Naast films is er ook een show gemaakt. Een aantal dinosaurussen zijn levensecht nagebouwd. Deze show heeft de hele wereld rondgereisd en is ook in Nederland geweest. Hierover gaat het laatste filmpje:?

fragment 10 Walking with dinosaurs