CM-JA-MM TWIXX Schrijven van wervende teksten KT3 wp 3.2

CM-JA-MM TWIXX Schrijven van wervende teksten KT3 wp 3.2

CM-JA-MM TWIXX Schrijven van wervende teksten KT3 wp 3.2

Inhoud TWIXX Schrijven van wervende teksten KT3 wp 3.2

Planning TWIXX Schrijven van wervende teksten KT3 wp 3.2

Periodeplanner

 

week Twixx Opdracht In te leveren product(en) Formatieve toets theorie
1        
2        
3        
4        
5        
6        
7        
8        
B        

 

Schrijven van wervende teksten

Wervende tekst

Het geheim van wervende kopij: hoe schrijf je teksten die interesse wekken en overtuigen? 

Een beschrijving van jouw dienst op één of twee A-4tjes is een belangrijke basis voor je marketingcommunicatie. Met deze basistekst voorhanden heb je snel een pakkende brochure of folder gemaakt om aan je klanten te geven. Een beetje ingekort kun je de tekst ook op de eerste pagina van je website zetten.

Aan deze tekst kun je natuurlijk nog allerlei informatie toevoegen: casebeschrijvingen, referenties van klanten, artikelen etc. Maar met de basistekst heb je in veel gevallen al voldoende marketingmateriaal in handen.
De vraag is: hoe schrijf je een effectieve tekst? De grootste fout die dienstverleners in marketingteksten maken, is dat ze zich in hun tekst teveel richten op wat ze doen – en niet op wat het oplevert. Ook maken ze vaak niet duidelijk voor welk probleem of behoefte ze een oplossing bieden. De tekst heeft daardoor onvoldoende overtuigingskracht.
Goede, overtuigende teksten beschrijven het probleem, de vraag, de zorg of frustratie waar de klant mee zit (waarmee je laat zien dat je hem/haar begrijpt) en geven hoop dat jij dit voor hem/haar kunt oplossen. Besteed daarom aandacht aan de volgende vijf elementen:

  • Probleem: beschrijf het probleem, de vraag, de zorg of frustratie waar de klant mee zit.
  • De oplossing: beschrijf wat er mogelijk is, of hoe het ook kan zijn, als de klant zijn probleem heeft opgelost.
  • Hoe komt het eigenlijk? Beschrijf waarom de klant zijn probleem nu nog heeft en nog niet opgelost heeft.
  • Wat er nodig is. Beschrijf wat de klant nodig heeft om van zijn probleem af te komen.
  • Let uit wat jij hierbij kan betekenen en vraag om actie en vraag om actie.  Beschrijf wie je bent en waarom jíj degene bent die de klant moet hebben. En leg precies uit wat hij/zij moet doen om met jou in contact te komen.

Een voorbeeld. Stel dat jouw dienst het geven van presentatietrainingen is. Je tekst zou kunnen luiden:

 “In twee dagen leren presenteren met gemak” (begin met je kernboodschap in een volzin)

 (Probleem)

Vrijwel iedereen die een toespraak wil houden, voelt zich nerveus of onzeker. Bent u bang om te blozen, dat uw handen gaan trillen en dat iedereen dit merkt? Bent u bezorgd dat u iets verkeerd gaat zeggen, dom overkomt of onvoldoende de aandacht van de toehoorders kunt vasthouden?

(De oplossing: hoe het ook kan)

U bent niet de enige. Uit cijfers blijkt dat meer dan 95% van de mensen angst voelt bij het houden van presentaties. Toch hoeft het niet zo te zijn: ook u kunt leren om met gemak een presentatie te houden, waar u zelfs van kunt genieten. Presentaties waarop u zich minimaal voorbereidt, maar met een maximaal effect.

 (Hoe komt het eigenlijk?)

Het probleem bij presentaties is vaak niet alleen een gebrek aan vaardigheden. Deze zijn relatief gemakkelijk te leren: oogcontact maken, op de juiste toonhoogte spreken, de juiste lichaamshouding etc. Wat mensen vooral parten speelt, is de manier waarop ze denken over hun presentatie. Bewust of onbewust hebben ze allemaal voorstellingen in hun hoofd, die van de presentatie een angstaanjagende ervaring maken. Veronderstellingen die vaak niet kloppen, en die als sneeuw voor de zon verdwijnen als u ze kritisch gaat onderzoeken.

 (Wat er nodig is)

In de training “Leren presenteren met gemak” wordt aan beide aspecten aandacht besteed: zowel aan vaardigheden als aan onderliggende overtuigingen. In twee dagen leren de cursisten technieken om beter te spreken, en krijgen ze persoonlijke begeleiding bij het overwinnen van hun blokkades.

 (Waarom moeten ze bij jou zijn en een vraag om actie)

Bureau “Spreek en Boei” heeft zich sinds 1980 toegelegd op het geven van presentatietrainingen. Het heeft duizenden mensen de weg gewezen hoe ze boeiende presentaties kunnen houden.

Heeft u interesse? Via bijgevoegd inschrijfformulier kunt u zich opgeven voor de training. Neem voor vragen contact op met …

Pas dit stramien toe op je eigen aanbod en laat het eens lezen aan anderen. Je zult zien dat het werkt! Veel succes ermee. 

Copyright 2004 Laura Babeliowsky

 

Advertentie

Advertentie (uit Wikipedia)

 Een advertentie is een publicatie die bedoeld is de lezer ervan te verleiden tot een bepaalde actie, zoals het kopen van een product of deelnemen aan een actie. Meestal gaat het hier om het promoten van commerciële producten en/of diensten. Er bestaan echter ook advertenties voor producten en/of diensten zonder winstoogmerk.

Advertenties worden ook gebruikt om bijzondere gebeurtenissen aan te kondigen, zoals bij het overlijden van iemand, door middel van een rouwadvertentie.

Vormen

Advertenties wordt in verschillende media gevonden. Zo zijn er onder andere:

  • advertenties in kranten en tijdschriften
  • televisie- en radioadvertenties (reclamespotje)
  • internetadvertenties (waaronder Speurders.nl en Marktplaats.nl).
  • advertenties in reclamefolders.

 

Sommige krantenadvertenties zijn bewust geschreven alsof het een krantenartikel is. De redactie van de krant plaatst dan meestal daarboven de tekst "(advertentie)".

In vakbladen komt men ook vaak de "advertorial" tegen. De samenvoeging van advertentie en "editorial" geeft aan dat de advertentietekst geschreven is door de redactie met het doel reclame te maken voor de adverteerder.

Advertentievormen binnen de nieuwe media

Links : Een tekst die linkt naar de website van de adverteerder kan worden aangeklikt. Veelal is de tekst een enkel woord of een webadres.

Banner:  Dit is een balk over nagenoeg de hele breedte van het beeldscherm boven aan de pagina. Kent eventueel doorklikmogelijkheid.

Skyscraper:  Een verticale banner aan de linker- of rechterkant van de website.

Expandable banner: De banner wordt automatisch vergroot zodra de websitebezoeker met zijn cursor over de banner komt.

Button: Dit is een kleine banner en is daardoor gemakkelijker in te passen op een website.

DHTML:  Advertentie op een website die zich over het beeld van de website plaatst. Dit beeld kan na enkele seconden verdwijnen of gesloten worden door actieve ingreep ('klik op sluiten') van de websitebezoeker.

Interstitial:  Dit is het beeld dat bij een websitebezoek voorafgaand aan de verdere content wordt getoond. Daarmee is het vergelijkbaar met een billboard op televisie waarbij sponsoren van een tv-programma zijn opgenomen.

Splash:  Dit is vergelijkbaar met een interstitial, maar verdwijnt pas wanneer de websitebezoeker er op heeft geklikt.

Nieuwsbrief: Advertentie in een e-zine of digitale nieuwsbrief.

Ingezonden Mededeling (I.M.) :  Bij een IM wordt de commerciële uiting geïntegreerd opgenomen in de redactionele omgeving. Vaak valt erboven 'advertentie' te lezen. De uiting linkt door naar de site van de adverteerder.

Streamspot:  Dit is een commercial die voorafgaand aan een internetfilmpje of livestream wordt vertoond. Ook zijn hier interactieve reclames mogelijk met zowel doorklikken alsook wegklikken.

Gesponsorde omgeving:  Een rubriek/artikel op de website over het product van de adverteerder dat inhoudelijk aansluit op de verdere content van de website van het bedrijf die deze mogelijkheid aanbiedt.

Dayvertising:  Wanneer alle advertenties van een adverteerder zich richten op een bepaalde (feest)dag.

Sms:  Aan de sms-berichten die vanuit het mediabedrijf worden verzonden kan een commerciële boodschap (bij wijze van zowel extra service aan de ontvanger als advertentie) worden gekoppeld.

Webvertorial:  Hierbij wordt er gelinkt binnen de website van de partij die de advertentieruimte aanbiedt naar een uitgebreid artikel op dezelfde website waarin dan vervolgens gelinkt wordt naar de adverteerder. Deze advertentievorm heeft gelijkenis met een redactioneel artikel.

 

Mailing

Wat is een mailing?

Een mailing is een brief, brochure of catalogus die je op basis van een adressenbestand verstuurt naar een bepaalde doelgroep. Je verstuurt hem per post of per e-mail.

De (digitale) nieuwsbrief is een bekende soort mailing. Het is een eenvoudig opgemaakte brief, bestaande uit een of enkele korte nieuwsberichten.

Een belangrijk verschil tussen mailings en andere marketingcommunicatie-uitingen is dat mailings geadresseerd zijn. Ook hebben mailings vaak een responsmogelijkheid.

Wanneer verstuur je een mailing?

Een mailing verstuur je niet zomaar. Net als bij andere soorten brieven, zoals een klachtenbrief of een verkoopbrief, heeft een mailing een aanleiding.

Regelmaat
Voor ontvangers is het prettig om te weten hoe vaak ze bericht kunnen verwachten. Maak een haalbare planning voor jezelf en maak aan de ontvangers duidelijk wat de frequentie is van verzending.

Of je nu een nieuw product hebt ontwikkeld, een prijsvraag hebt gewonnen of nieuws hebt te melden: een mailing verstuur je met enige regelmaat. Hoe vaak je precies een mailing verstuurt, hangt van je doel en je onderneming af. Stuur vooral niet klakkeloos berichten rond om in de aandacht te blijven, dat kan irritatie opwekken. Irritatie is schadelijk voor je zorgvuldig opgebouwde naam en imago. Hoe vaak wil jij zelf berichten ontvangen van instanties waar je klant van bent? Houd dit in gedachten wanneer je jouw mailing stuurt. Bedenk ook dat een mailing maken en verzenden tijd kost, net als het verwerken van de respons. Heb je regelmatig nieuws, dan kun je een paar keer per jaar een mailing versturen, bijvoorbeeld maandelijks of tweemaandelijks. Voor de meeste eenmanszaken is eens per kwartaal een mailing versturen al voldoende.

Wat is je relatie met de ontvanger?

Een klachtenbrief of een verkoopbrief stuur je naar een persoon of bedrijf waarmee je een relatie hebt; je hebt er iets gekocht of verkocht. Bij een mailing hoeft dat niet het geval te zijn. Een mailing kun je (ook) naar personen en bedrijven sturen met wie je nog geen commerciële relatie hebt.

Wetten en regels

Zomaar een mailing rondsturen hoort niet. Ook al vind jij de aanleiding nog zo belangrijk, de ontvanger kan het gevoel hebben dat je zijn of haar privacy schendt. Een professionele marketeer is op de hoogte van wetten en regels omtrent gegevensbestanden, zoals de Wet Bescherming Persoonsgegevens en de Telecommunicatiewet.

Twee belangrijke regels

  • Voordat je nieuwe klanten een mailing per e-mail stuurt, heb je eerst hun expliciete toestemming nodig. Dit zogenaamde opt-in principe staat opgenomen in de Telecommunicatiewet.
  • Verder dien je alle ontvangers een mogelijkheid te bieden om van je mailinglijst te worden verwijderd.

 

Nieuwsbrief

Een nieuwsbrief maken om contact te houden met klanten

Van toepassing op: Microsoft Office Publisher 2007

Veel marketingexperts zeggen dat het binnenhalen van een nieuwe klant zes- tot zevenmaal zoveel kost als het behouden van een bestaande klant. Houd contact met uw klanten door een nieuwsbrief te verzenden zodat uw klanten eerst aan uw bedrijf denken wanneer ze een nieuwe aankoop willen doen of wanneer ze een vriend een leverancier aanbevelen.

Met Microsoft Office Publisher 2007 kunt u de nieuwsbrief precies zo maken zoals u dat wilt en kunt u uw klanten de informatie geven die ze nodig hebben.

De sleutel tot een geslaagde nieuwsbrief

Een geslaagde nieuwsbrief moet waardevolle informatie bevatten en kort en zakelijk zijn. Hiervoor is het belangrijk dat u uw publiek kent en hun biedt waar ze op zitten te wachten.

Korte nieuwsbrieven die elkaar sneller opvolgen en actuele informatie bevatten, hebben de voorkeur boven langere nieuwsbrieven waar meer tijd tussen zit, volgens Roger C. Parker, de auteur van Looking Good in Print en Design to Sell. Nieuwsbrieven moeten precies genoeg informatie bieden om uw klanten te stimuleren contact met u op te nemen of uw bedrijf te bezoeken om meer te weten te komen.

Probeer voor iedereen iets interessants in de nieuwsbrief te zetten door in elke editie verschillende korte artikelen op te nemen. Door het gevarieerde aanbod verhoogt u de kans dat uw publiek minimaal geïnteresseerd is in één artikel en dat ze worden gestimuleerd om contact met u op te nemen. Als u weet tot welk klantsegment elke ontvanger behoort, kunt u er ook voor kiezen de inhoud van verschillende edities van uw nieuwsbrief te richten op bepaalde klantsegmenten.

De inhoud van uw nieuwsbrief plannen

Houd contact met uw klanten en vergroot uw geloofwaardigheid en autoriteit door informatie te bieden in plaats van alleen te denken aan verkopen. Schrijf vanuit het perspectief van uw klanten. Door u te richten op wat uw klanten willen weten in plaats van wat u ze wilt vertellen, kunt u de impact van de nieuwsbrief vergroten.

Wanneer u elke editie van uw nieuwsbrief plant, kunt u het beste denken in categorieën. Maak een lijst met typen informatie die uw klantenbestand het meest zinvol vindt. Probeer vervolgens in elke editie een artikel op te nemen uit elke categorie. Uw lijst kan de volgende items bevatten:

  • Tips of artikelen over hoe uw klanten meer kunnen halen uit uw producten of services
  • Een redactioneel artikel over een actueel onderwerp
  • Recensies van nieuwe producten of aankondigingen van nieuwe services
  • Speciale aanbiedingen
  • Nieuws over klanten of succesverhalen
  • Het profiel van een werknemer of een interview met een expert

Zie Tips voor het schrijven van effectieve marketingpublicaties en Tips voor het werken met afbeeldingen voor informatie over het ontwikkelen van de inhoud van uw nieuwsbrief.

Beslissen hoe u de nieuwsbrief wilt distribueren

U kunt ervoor kiezen uw nieuwsbrief te verzenden per e-mail of om deze te publiceren op een website. Als u de nieuwsbrief wilt afdrukken, moet u beslissen hoe u deze wilt afdrukken voordat u de nieuwsbrief maakt en aanpast.

Als u maar een klein aantal exemplaren van uw nieuwsbrief wilt afdrukken, kunt u ze waarschijnlijk het beste afdrukken met uw eigen bureauprinter. Als u echter een groot aantal exemplaren wilt afdrukken, is het misschien beter om uw nieuwsbrief te laten afdrukken door een copyshop of een drukker. Zie Tips voor het afdrukken van publicaties als u wilt bepalen hoe uw de nieuwsbrief het beste kunt afdrukken.

Als u besluit met de nieuwsbrief naar een copyshop of een drukker te gaan, moet u het project eerst tot in detail met de drukker bespreken. Voordat u met het project begint, moet u het project en de doelstellingen beschrijven en uitzoeken wat de vereisten van uw printer zijn. Zo voorkomt u dat u ontwerpbeslissingen neemt die u later weer moet wijzigen. Houd gedurende het hele ontwerpproces contact met de drukker zodat u later tijd en geld kunt besparen.

Zie Tips voor het voorbereiden van uw publicatie voor de drukker voor een lijst met de belangrijkste dingen waarop u moet letten. Wanneer het tijd is om uw publicatie klaar te maken voor de overdracht aan de drukker, moet u Uw Publisher-bestand naar een drukker brengen raadplegen.

De nieuwsbrief maken

Nadat u hebt beslist welke artikelen en foto's u wilt plaatsen, is het tijd om de nieuwsbrief te gaan maken door een ontwerp te kiezen en te verfijnen en vervolgens de inhoud toe te voegen. Hoewel u volledig nieuwe nieuwsbrieven (of andere publicaties) kunt maken in Office Publisher 2007 en deze kunt distribueren in gedrukte vorm, per e-mail of via internet, richt dit artikel zich op het gebruik van een Publisher-nieuwsbriefsjabloon om een nieuwsbrief te maken die u wilt afdrukken.

Het nieuwsbriefontwerp kiezen en aanpassen

  1. Start Publisher.
  2. Klik in de lijst Typen publicaties op Nieuwsbrieven.
  3. Klik onder Nieuwsbrieven op Nieuwere ontwerpen of Klassieke ontwerpen.
  4. Voer een of meer van de volgende bewerkingen uit:
  • Klik op het voorbeeld van het gewenste nieuwsbriefontwerp.

De nieuwsbriefsjabloon Profiel is het beginpunt voor de nieuwsbrief die wordt weergegeven in dit artikel.

  • Zoek extra ontwerpsjablonen voor nieuwsbrieven op Microsoft Office Online.
  1. Kies de gewenste opties voor het aanpassen van uw ontwerp.

 Opmerking   Als u een sjabloon gebruikt die u hebt gedownload van Office Online, kunt u het ontwerp pas aanpassen wanneer u de publicatie opent.

Ga op een van de volgende manieren te werk:

  • Klik onder Aanpassen op het gewenste kleurenschema en lettertypeschema.
  • Klik onder Aanpassen op de gewenste set met bedrijfsgegevens of maak een nieuwe set.
  • Klik onder Opties op Over één pagina als u de nieuwsbrief wilt afdrukken op één zijde, of klik op Over twee pagina's als u de nieuwsbrief dubbelzijdig wilt afdrukken of op papier van tabloidformaat.
  • Schakel onder Opties het selectievakje Adres van de klant toevoegen in als u het adres van de klant op de nieuwsbrief zelf wilt afdrukken in plaats van op een envelop.
  1. Klik op Maken.

Ontwerpwijzigingen aanbrengen in de lay-out

  1. Klik in het taakvenster Paginaopties onder Kolommen op het aantal kolommen dat u wilt weergeven op elke pagina.

Op de binnenpagina's (bijvoorbeeld pagina 2 en 3 van een nieuwsbrief van 4 pagina's) verschijnt de lijst Selecteer een te wijzigen pagina. Klik op Linkerbinnenpagina of Rechterbinnenpagina, en klik vervolgens voor elke pagina op een van de volgende indelingen: 3 artikelen, Kalender, Bestelformulier, Antwoordformulier of Inschrijfformulier.

Als u meer te weten wilt komen over het werken met kolommen moet u Tekstkolommen instellen met lay-outhulplijnen raadplegen.

  1. Klik onder Suggesties voor objecten op een optie om deze in te voegen op de pagina.

Werken met de tekst

Als u al een set met bedrijfsgegevens hebt gemaakt, wordt bepaalde tekst in de tijdelijke aanduiding vervangen door de contactgegevens en het logo van uw bedrijf.

 Opmerking   Bedrijfsgegevens vervangen niet automatisch de tijdelijke tekst in sjablonen die u van Office Online downloadt. Als u de tijdelijke aanduidingen voor namen, adressen en logo's wilt vervangen door uw bedrijfsgegevens, klikt u op de infolabelknop voor een item in de bedrijfsgegevens, zoals de naam of het adres van het bedrijf, en klikt u vervolgens op Bijwerken op basis van set met bedrijfsgegevens. (De infolabelknop verschijnt wanneer u tekst of een logo aanwijst.)

  1. Voer voor elk blok met tijdelijke tekst een van de volgende handelingen uit:
  • Selecteer de tekst van de tijdelijke aanduiding en typ uw gegevens.
  • Klik met de rechtermuisknop om de tijdelijke tekst te selecteren, wijs Tekst wijzigen aan in het snelmenu, klik op Tekstbestand, klik op het bestand dat de tekst bevat die u wilt gebruiken en klik vervolgens op OK.

 Opmerking    In de meeste gevallen wordt het formaat van de tekst automatisch aangepast aan het formaat van het tekstvak. Als de titel van een artikel bijvoorbeeld te lang is, wordt het formaat van de tekst automatisch verkleind zodat deze past.

  1. Pas de grootte van de tekst aan. Voer een van de volgende handelingen uit:
  • Als u wilt voorkomen dat de grootte van de tekst automatisch wordt aangepast aan de grootte van een tekstvak dat niet gekoppeld is aan andere tekstvakken, klikt u op het tekstvak, wijst u Tekst AutoAanpassen aan in het menu Opmaak en klikt u vervolgens op AutoAanpassen niet gebruiken.
  • Als u de tekengrootte handmatig wilt wijzigen, selecteert u de tekst en klikt u vervolgens op een nieuwe tekengrootte in de lijst Tekengrootte op de werkbalk Opmaak.

Zie Automatisch passend maken van tekst in- en uitschakelen voor meer informatie over het aanpassen van tekst in tekstvakken.

Met Office Publisher 2007 kunt u uw nieuwsbrieven moeiteloos aan elke ontvanger aanpassen, bijvoorbeeld door de naam en het adres van de klant, een persoonlijke groet of informatie over het laatste bezoek van de klant aan uw bedrijf op te nemen. Zie Een afdruk samenvoegen en Tips voor het aanpassen van publicaties voor meer informatie over het personaliseren van uw nieuwsbrieven.

Zie Tekst op de pagina plaatsen in Publisher en Tekst uit een ander bestand importeren in een publicatie voor meer informatie over het werken met tekst.

Werken met de afbeeldingen

  1. Klik met de rechtermuisknop op de tijdelijke afbeelding, wijs Afbeelding wijzigen aan in het snelmenu en klik vervolgens op de bron van de afbeelding.

 Tip   Als u Afbeelding wijzigen niet ziet wanneer u met de rechtermuisknop klikt, klikt u op de tijdelijke aanduiding totdat de rand van de afbeelding wordt omgeven door witte rondjes. Klik opnieuw op de afbeelding totdat de afbeelding zelf wordt omringd door grijze rondjes met kruisjes erin en klik vervolgens met de rechtermuisknop op de afbeelding.

  1. Kies de nieuwe afbeelding en klik vervolgens op Invoegen.
  2. Herhaal deze stappen zo nodig voor de andere afbeeldingen in uw publicatie.
  3. Wanneer de nieuwsbrief eruitziet zoals u wilt, klikt u op Opslaan in het menu Bestand.

Zie Tips voor het werken met afbeeldingen voor meer informatie over het werken met afbeeldingen.

De distributie van uw nieuwsbrief voorbereiden en reacties hierop bijhouden

Als uw mailing bij de juiste mensen terechtkomt, heeft deze het meeste effect, hoe informatief uw nieuwsbrief ook is. Door de namen van klanten in uw adressenlijst zorgvuldig te controleren en uw mailing alleen te richten aan klanten die mogelijk geïnteresseerd zijn in uw bedrijf, kunt u het succes van uw marketinginspanningen maximaliseren.

Nadat u de namen in de adressenlijst hebt gecontroleerd, kunt u Office Publisher 2007 gebruiken om één klantenlijst te maken, te beheren en op te slaan door klantenlijsten uit meerdere bronnen te combineren en te bewerken. Zie Tips voor adressenlijsten voor meer informatie over het voorbereiden en verfijnen van de adressenlijst.

Door bij te houden hoe groot de respons op uw nieuwsbrief is en te bepalen wat de reden voor deze respons is, kunt u aangeven welke verhalen, aanbiedingen en strategieën werken en welke niet. Zie Tips voor effectief zoeken voor meer informatie over hoe u de respons op uw directmailcampagnes op een doeltreffende manier kunt bijhouden.

De nieuwsbrief distribueren

Nadat u een publicatie hebt gemaakt in Office Publisher 2007, hebt u veel opties om deze te distribueren:

  • U kunt de nieuwsbrief verzenden in een e-mailbericht, waarbij u deze kunt plaatsen in de hoofdtekst van het bericht of kunt toevoegen als bijlage, zoals een PDF- of XPS-bestand.
  • U kunt de nieuwsbrief publiceren op een website.
  • U kunt deze afdrukken op een bureauprinter.
  • U kunt een pakket maken met alle bestanden waaruit de nieuwsbrief bestaat en dit pakket verzenden naar een drukker.

De nieuwsbrief per e-mail verzenden

Met e-mail kunt u zich richten op een publiekssegment dat via andere methoden moeilijk te bereiken is, zoals bezoekers van een website of webwinkel die hun e-mailadres geven. Met E-mail samenvoegen kunt u een persoonlijker e-mailbericht verzenden naar elke ontvanger. U kunt uw nieuwsbrief ook converteren naar een e-mailbericht en zodoende een meer uniforme marketingcampagne maken. U kunt uw nieuwsbrief zelfs publiceren als een PDF- of XPS-bestand en dit toevoegen aan een e-mailbericht.

Zie E-mailpublicaties maken en verzenden met Publisher als u meer wilt weten over het verzenden van e-mailpublicaties. Bekijk de demo Nieuwsbrieven aanpassen met E-mail samenvoegen in Publisher 2007 als u wilt zien hoe u een nieuwsbrief die oorspronkelijk was bedoeld voor verspreiding als drukwerk kunt converteren voor verspreiding via E-mail samenvoegen.

Zie Publisher-bestanden opslaan in indelingen die anderen kunnen weergeven als u wilt weten hoe u de nieuwsbrief kunt opslaan als een PDF- of XPS-bestand. Zie Tips voor e-mailmarketing voor meer informatie over het gebruik van e-mail als onderdeel van uw marketingcampagne.

De nieuwsbrief op het web plaatsen

Als u een Publisher-nieuwsbriefsjabloon hebt gebruikt om uw nieuwsbrief te maken, kunt u de nieuwsbrief converteren naar een website. Zie Een afdruknieuwsbrief converteren naar een webpublicatie als u wilt weten hoe.

Als u geen afzonderlijke pagina's van meerdere nieuwsbriefedities wilt toevoegen aan uw website, kunt u elke nieuwsbriefeditie publiceren als een PDF- of XPS-bestand en een koppeling naar uw nieuwsbrieven plaatsen op een pagina op uw website. Zie Publisher-bestanden opslaan in indelingen die anderen kunnen weergeven voor informatie over het opslaan van een publicatie als een PDF- of XPS-bestand.

De nieuwsbrief afdrukken

Als u maar een paar exemplaren afdrukt, kunt u de nieuwsbrief afdrukken op uw bureauprinter. Als uw printer afdrukken op tabloidformaat (11 bij 17 inch) ondersteunt, kunt u een gevouwen nieuwsbrief maken met pagina's van 8,5 bij 11 inch. U kunt deze techniek gebruiken voor elk publicatieformaat dat de helft is van het papierformaat.

De nieuwsbrief instellen voor afdrukken op een bureauprinter

  1. Open de nieuwsbriefpublicatie die u wilt afdrukken als gevouwen boekje.
  2. Klik in het taakvenster Publicatie opmaken onder Opties Nieuwsbrief op Paginaformaat wijzigen.
  3. Klik in het dialoogvenster Pagina-instelling onder Lege paginaformaten op Boekjes en klik vervolgens op Letter-boekje 8,5 x 11".
  4. Klik op OK.
  5. Klik in het menu Bestand op Printerinstelling en klik vervolgens op het tabblad Publicatie- en papierinstellingen.
  6. Selecteer in de lijst Naam van de printer een printer waarmee u kunt afdrukken op papier van 11 bij 17 inch of op tabloidpapier.
  7. Controleer of onder Papier het formaat 11 bij 17 inch of tabloidpapier is geselecteerd.
  8. Controleer of onder Afdrukstand de optie Liggend is geselecteerd.
  9. Klik onder Afdrukopties op Boekje, zijvouw.

Als de optie Boekje, zijvouw niet beschikbaar is, is het geselecteerde papierformaat mogelijk te klein voor de pagina's. Controleer of het papierformaat tweemaal het paginaformaat is.

Onder Voorbeeld kunt u zien hoe twee van de pagina's eruitzien wanneer ze worden afgedrukt op één tabloidblad.

  1. Klik op OK.

De nieuwsbrief op een bureauprinter afdrukken

  1. Klik op Afdrukvoorbeeld in het menu Bestand om uw werkstuk te controleren en klik vervolgens op Sluiten.
  2. Klik in het menu Bestand op Afdrukken en klik vervolgens op het tabblad Publicatie- en papierinstellingen.
  3. Als uw printer dubbelzijdig afdrukken ondersteunt, moet u controleren of Dubbelzijdig of Dubbelzijdig, korte kant draaien is geselecteerd onder Opties voor 2-zijdig afdrukken.
  4. Geef onder Aantal het aantal exemplaren op dat u wilt afdrukken.

 Opmerking   Als u meerdere exemplaren afdrukt van een nieuwsbrief waarvoor meerdere bladen papier nodig zijn, schakelt u het selectievakje Sorteren in om de volgorde van de pagina's te behouden in elk exemplaar van de gedrukte publicatie.

  1. Klik onder Afdrukbereik op Alle pagina's.
  2. Selecteer eventueel nog andere opties en klik vervolgens op Afdrukken om de publicatie af te drukken.

Als u afdrukt op tabloidpapier, worden in Office Publisher 2007 de eerste en de laatste pagina afgedrukt op de ene kant van het blad papier, de tweede en een-na-laatste pagina op de andere kant van het blad, enzovoort, zoals u hier kunt zien.

Als dubbelzijdig afdrukken niet wordt ondersteund op uw computer, wordt de wizard Printerinstellingen van Publisher gestart. Deze helpt u bij het in de juiste volgorde afdrukken van een exemplaar van uw publicatie zodat de eerste en laatste pagina worden afgedrukt op één blad papier, de tweede en de een-na-laatste pagina op een ander blad, enzovoort. De pagina's liggen zo in de juiste volgorde wanneer u ze kopieert, vouwt en van nietjes voorziet of bindt.

Uw merk uitbouwen met uw eigen nieuwsbriefsjabloon

Nadat u uw eerste nieuwsbrief hebt voltooid, kunt u deze opslaan als een sjabloon dat u opnieuw kunt gebruiken. Als u een sjabloon maakt, kunt u volgende edities van uw nieuwsbrief sneller maken en zorgt u voor een consistente indeling voor toekomstige edities.

In een sjabloon worden al uw eerdere opmaakbeslissingen opgeslagen. U kunt het sjabloonbestand openen en bewerken, maar u moet de nieuwe publicatie opslaan onder een andere bestandsnaam om te voorkomen dat u de oorspronkelijke nieuwsbriefsjabloon per ongeluk wijzigt.

Een nieuwsbriefsjabloon maken op basis van een bestaande publicatie

  1. Open de nieuwsbrief waarop u de sjabloon wilt baseren in Publisher.
  2. In het menu Bestand klikt u op Opslaan als.
  3. Klik in het vak Opslaan als op Publisher-sjabloon.
  4. Typ in het vak Bestandsnaam een naam voor de sjabloon.
  5. Klik op Opslaan.

Als u de sjabloon wilt weergeven die u net hebt gemaakt, sluit u Publisher af, start u het programma opnieuw en klikt u op Mijn sjablonen.

 Opmerkingen 

  • In Windows Vista is de standaardmaplocatie voor Microsoft Office Publisher-sjablonen C:UsersgebruikersnaamAppDataRoamingMicrosoftTemplates. Als u de sjabloon opslaat op een andere locatie, kan Publisher deze mogelijk niet vinden.
  • In Microsoft Windows XP is de standaardmaplocatie voor Microsoft Office Publisher-sjablonen C:Documents and SettingsgebruikersnaamApplication DataMicrosoftTemplates. Als u de sjabloon opslaat op een andere locatie, kan Publisher deze mogelijk niet vinden.

De volgende editie van uw nieuwsbrief maken op basis van uw sjabloon

  1. Start Publisher.
  2. Klik boven de lijst Typen publicaties op Mijn sjablonen en dubbelklik vervolgens op de naam van de gewenste sjabloon.

Als uw sjabloon niet wordt weergegeven, hebt u deze mogelijk niet opgeslagen in de standaardsjabloonmap.

Als u een sjabloon hebt opgeslagen op een andere locatie dan de standaardsjabloonlocatie, moet u bladeren naar de locatie waar u de sjabloon hebt opgeslagen of deze verplaatsen naar de standaardsjabloonlocatie op uw computer.

  1. Voeg nieuwe inhoud toe door de stappen te volgen in het gedeelte De nieuwsbrief maken van dit artikel.

 Opmerkingen 

  • In Windows Vista is de standaardmaplocatie voor Microsoft Office Publisher-sjablonen C:UsersgebruikersnaamAppDataRoamingMicrosoftTemplates. Als u de sjabloon opslaat op een andere locatie, kan Publisher deze mogelijk niet vinden.
  • In Microsoft Windows XP is de standaardmaplocatie voor Microsoft Office Publisher-sjablonen C:Documents and SettingsgebruikersnaamApplication DataMicrosoftTemplates. Als u de sjabloon opslaat op een andere locatie, kan Publisher deze mogelijk niet vinden.

 

 

10 Basisregels voor een goede nieuwsbrief

Een goede nieuwsbrief is aantrekkelijk voor de lezer en leidt tot actie, waardoor de doelstelling van de uitgever gerealiseerd wordt. Hieronder bespreken we kort en bondig 10 punten waaraan een goede nieuwsbrief minimaal moet voldoen.

1. Inhoud is waardevol voor doelgroep
Een goede nieuwsbrief sluit aan bij de behoefte van de lezer. Hij of zij heeft bijvoorbeeld behoefte om iets te leren over een bepaald onderwerp, is zich aan het oriënteren, zoekt nieuwe trends of producten of gaat juist voor de aanbiedingen.

2. De nieuwsbrief is overzichtelijk
Dat wil zeggen dat de teksten eenvoudig te lezen zijn en aangepast zijn voor het lezen op een beeldscherm. Korte overzichtelijke teksten, waarbij de onderwerpen of de producten direct opvallen. De vormgeving is prettig. Ook kan er bewust voor worden gekozen om de vormgeving achterwege te laten en een nieuwsbrief opgesteld als een tekstmail te versturen.

3. De nieuwsbrief is gebruiksvriendelijk
Je kunt de website snel openen, omdat het bestand niet te zwaar is. Kun je geen html openen, dan dient er een goede alternatieve tekstversie aanwezig te zijn. Ook moet de balans goed zijn tussen informatie op de nieuwsbrief zelf en het doorklikken naar de website. Je hebt kans dat als men bij het eerste artikel al klikt naar de site, men de rest van de nieuwsbrief niet meer leest! Beperk daarom het aantal onderwerpen.

4. Geen taalfouten
Niets staat zo slordig als taalfouten in een nieuwsbrief. Laat de nieuwsbrief altijd voor de zekerheid nog door anderen lezen die de (Nederlandse) taal goed beheersen. Bovendien levert zo'n check soms waardevolle informatie op, als de corrector niet direct begrijpt wat er bedoeld wordt. De tekst kan dan nog herschreven worden.

5. Gebruik een goede titel
Val op tussen alle bedrijven die een nieuwsbrief sturen door een uitnodigende en/of prikkelende titel aan de nieuwsbrief mee te geven. De lezer heeft een hoog aanbod en meestal weinig tijd. De titel kan het verschil maken of jouw nieuwsbrief wel of niet gelezen wordt. Dus niet: "nieuwsbrief augustus 2009", maar bijvoorbeeld "15 Gouden Tips voor een Opgeruimd Bureau". Of: "Wat hebben wij met meneer Janssen gedaan?" (Ja dat zou ik ook wel eens willen weten!).

6. Afmeldoptie
Een nieuwsbrief wordt gewaardeerd als men ziet dat men desgewenst zeer snel ook weer het toezenden van de nieuwsbrief kan stopzetten. De consument en zakelijke gebruiker houdt graag de touwtjes in handen en dit is echt een basiseis van een nieuwsbrief / e-zine.
Vergeet overigens ook niet om het de bezoeker op de website makkelijk te maken om zich in te schrijven op de nieuwsbrief. Kies voor een uitnodigende tekst.

7. Nieuwsbrief nodigt uit tot actie
Een nieuwsbrief wordt met een bepaalde bedoeling uitgegeven. Stel dat doel goed vast. Bijvoorbeeld het verhogen van de naamsbekendheid, een groter klantennetwerk, producten promoten, enzovoort. Zorg dat het doel bereikt wordt, door het duidelijk te communiceren. Vermeld bijvoorbeeld dat men de nieuwsbrief naar andere geïnteresseerden kan doorsturen, nodig uit om contact op te nemen, of verbindt een speciale aanbieding / prijsvraag aan de nieuwsbrief.

8. Vergeet de contactinfo niet
Een veelgemaakte fout is om alleen het logo van het bedrijf in de nieuwsbrief te zetten. En verder geen contactgegevens. Maak een betrouwbare indruk en vermeld de contactgegevens en het Kamer van Koophandel nummer.

9. Zorg voor een regelmatige verschijning
Bij aanmelden moet bekend zijn hoe vaak de nieuwsbrief of e-zine/e-folder uit wordt gegeven. Dat hoeft echt niet per se wekelijks, vier keer per jaar een bijzondere nieuwsbrief met interessante informatie of een artikel is ook waardevol. Maar kom wel na wat je belooft!

10. Zorg voor herkenbaarheid
De nieuwsbrief heeft duidelijke overeenkomsten met de huisstijl en heeft elke keer dezelfde stijl. Natuurlijk kan je wel eens iets veranderen, maar doe dat niet bij elke nieuwe nieuwsbrief. Zorg voor een betrouwbaar en herkenbaar imago.

 

 

Suggesties voor een aantrekkelijke nieuwsbrief

U weet inmiddels hoe u een goede nieuwsbrief maakt en waarom het versturen van een nieuwsbrief zin heeft. Maar hoe houdt u de nieuwsbrief inhoudelijk aantrekkelijk, waardoor mensen uw nieuwsbrief graag lezen?

Actuele informatie
U schrijft over nieuwe trends, nieuwe ontwikkelingen binnen uw vakgebied. Is het een lastige materie, dan legt u het ook nog eens begrijpelijk uit, afhankelijk van uw doelgroep. Maak het niet te lang, verwijs dan naar een artikel op uw website.

Actuele bedrijfsinformatie
Ga hier zorgvuldig mee om, want overdaad schaadt. U kunt best een medewerker noemen die met pensioen gaat, maar doe dit alleen als het ook handig is voor uw lezers om dit te weten. Bijvoorbeeld als het iemand is die veel contact had met klanten. Een bedrijfsverhuizing is natuurlijk ook belangrijk om te noemen, maar dat de directeur jarig is, is niet echt interessant.

Agenda
Een agenda vinden veel mensen handig. De agenda kan een open huis, workshops en actieperiodes van uw eigen bedrijf omvatten, maar ook activiteiten binnen uw vakgebied of die aansluiten bij dit thema.

Tips
Zoals bijvoorbeeld een recept. Of een instructie hoe de lezer zelf iets kan maken of verbeteren. Je geeft iets weg, zonder een bepaalde bedoeling erbij te hebben. Dit is zeer aantrekkelijk voor de lezer en wordt erg gewaardeerd. Geef je interessante tips, dan is zelfs de kans groot dat mensen uw nieuwsbrief bewaren!

Nog meer voorbeelden van tips:

  • Tuinonderhoud januari (hovenier)
  • Hoe verwissel ik een band (autobedrijf)
  • Energiebesparende tips (loodgieter, installateur)
  • Hoe leer ik mijn hond iets aan (dierenarts, dierenwinkel)
  • Recepten (groenteman, restaurant, slager)
  • Klein borduurpatroon (hobbywinkel)
  • Tips tegen werkstress (coach)
  • Sollicitatietip (loopbaanbegeleider)
  • Stylingtip (styliste, kledingwinkel)
  • Schoonmaaktip (fabrikant, sanitairwinkel)
  • Tijdbesparende tips (coach)
  • Leuke online tools
  • Stappenplan muurtje metselen (doe-het-zelfwinkel, klussenbedrijf)

Het is een misverstand dat als je tips weggeeft, je jezelf tekort doet. Mensen waarderen het en ze zien ook direct in u de expert die veel verstand van deze materie heeft. Mensen willen echt niet alles zelf doen, dat doet u zelf toch ook niet?

Interactie
Vraag voor de invulling van uw nieuwsbrief input van uw lezers. Laat hen bijvoorbeeld een recept doorgeven, hun mooiste foto over een bepaald thema, de beste opruimtip, enzovoort. Zij kunnen ook hun eigen verhaal opschrijven over bijvoorbeeld het coachingstraject of die bijzondere vakantie.

Beeldmateriaal
Giel Beelen stopt in zijn nieuwsbrief een uniek videofilmpje dat alleen de nieuwsbrieflezers te zien krijgen. Maar uiteraard kan dit ook met foto's. Een nieuwsbrief hoeft niet alleen uit tekst te bestaan. Bedenk goed wat past binnen uw branche!

Aanbiedingen
Uiteraard kan u in uw nieuwsbrief een aanbieding verwerken. Volgens sommige marketeers een must, maar daar ben ik het niet mee eens. Het is namelijk alleen al goed als men regelmatig iets over uw bedrijf of persoon leest, waardoor u een bekende voor de lezer wordt. Heeft men u nodig, dan weet men u te vinden! Maar natuurlijk kan een aanbieding in sommige branches zeer aantrekkelijk zijn. Maak het exclusief door de aanbieding alleen aan de nieuwsbrieflezers te geven. U kunt bijvoorbeeld een waardebon toevoegen.

Uitzonderingen zijn e-folders, die natuurlijk bol staan van de aanbiedingen en hier speciaal voor worden gemaakt!

Productvergelijkingen
Zowel interessant voor e-folders als voor informatieve nieuwsbrieven. Bespreek bijvoorbeeld diverse wasmiddelen, fototoestellen, enzovoort.
Eerlijke informatie is momenteel heel belangrijk, dus verkoop geen gebakken lucht! De consument laat zich niet meer misleiden en laat u dan gegarandeerd vallen...

Prijsvraag
Verbind een prijsvraag aan de nieuwsbrief waarmee mensen iets kunnen winnen. Een prijsvraag kan heel eenvoudig zijn (beantwoord de drie vragen, de antwoorden zijn in deze nieuwsbrief te vinden), of iets arbeidsintensiever: wie maakt het mooiste moodboard... Er zijn natuurlijk talloze variaties, die u ook vast zelf wel kunt bedenken. Houd u wel rekening met de Wet op de Kansspelen?

 

 

Direct mail / verkoopbrief

De onderdelen van een verkoopbrief.

De brief van een zakelijke mailing moet onmiddellijk bij het inkij-ken de aandacht trekken. Een effectieve brief bepaalt voor een groot deel het responspercentage van uw mailing. Naast het kiezen van een bepaalde structuur kunt u de effectiviteit van uw reclamebrief vergroten door op een aantal punten te letten.

De indeling van een brief ziet er vaak als volgt uit.

Briefhoofd
Adressering (NAW-gegevens)
Kopzin
Plaats en datum
Aanhef,
Pakkende eerste alinea
Tussenalinea’s
Activerende laatste alinea
Naam en handtekening
P.S.



Het briefhoofd
Uit het briefhoofd en het logo op uw briefpapier blijkt van wie de brief afkomstig is. Zorg ervoor dat uw logo een kernachtige aanduiding geeft van uw product of dienst.


Let op de volgende aandachtspunten.
• vermeld uw volledige adres;
• gebruik uw eigen briefpapier;
• vermeld behalve uw postbusnummer ook uw bezoekadres. Een postbusnummer alleen wekt argwaan;
• vermeld behalve uw telefoonnummer bij voorkeur ook uw doorkiesnummer.


Datum
Vermeld boven de brief altijd de datum. De vermelding ‘zie post-stempel’ kunt u beter achterwege laten. Ontvangers van post gooi-en bijna altijd de envelop na opening weg! Geef dus altijd een exacte datum. Schrijf de datum voluit na de plaatsnaam. Achter de plaatsnaam volgt een komma, achter de datum volgt niets. Dus de datering van uw brief kan bijvoorbeeld zijn:


Voorbeeld
Haarlem, 2 januari 2000


Het adres
Het persoonlijk geformuleerde adres valt natuurlijk als eerste op. Adresseer de brief en de envelop op de volgende manier:


Reclamebureau Meerzicht B.V.
T.a.v. de heer ir. Ph.J. van Kooten
Postbus 115
1100 AE AMSTERDAM

Let bij de adressering van uw brief en envelop op de volgende regels:
• het woordje ‘Aan’ vóór de bedrijfsnaam is niet nodig;
• schrijf de eerste letter van ‘T.a.v.’ met een hoofdletter;
• na ‘T.a.v.’ volgt ‘de heer’ of ‘mevrouw’;
• vermeld de tussenvoegsels van een achternaam voluit (van der, van);
• plaats twee spaties tussen de postcode en de plaatsnaam;
• vermeld de plaatsnaam voluit in hoofdletters;
• vermeld de afdeling van het geadresseerde bedrijf die u aanschrijft als u niet over persoonsnamen beschikt.

De kopzin
De kopzin is een zin van een tot maximaal twee regels boven een brief in een vetgedrukte letter, onderstreept of in hoofdletters. Een kopregel zet aan tot lezen. Zorg ervoor dat u één of twee van uw belangrijkste voordelen in de kopregel vermeldt. Bijvoorbeeld door een belofte te doen. Dit verhoogt de kans op doorlezen. Gebruik in elk geval een kopregel als het niet mogelijk is om uw brief persoonlijk te adresseren. 


Bij het formuleren van de kopzin moet u op de volgende aandachtspunten letten:
• vermeld de kopregel onder de adressering, maar boven de aanhef;
• uw kopregel mag best een vraag zijn, als deze maar aanzet tot verder lezen;
• bedenk verschillende kopzinnen en kies met hulp van anderen de beste kopzin voor uw brief;
• zorg ervoor dat de kopregel op één regel past. Druk de kopregel iets vetter en groter af dan de brieftekst.

Voorbeeld
Voorbeelden van kopzinnen:

‘Uw chauffeurs voortaan koel achter het stuur met een fantastisch kerstgeschenk’
‘Volgend jaar extra vakantiegeld?’
‘Verhoog de productiviteit van uw secretariaat met 10% door een extra uitgave van 1%’

De aanhef
Probeer in de aanhef zo specifiek mogelijk te zijn. Op die manier kunt u de lezer voor u winnen. Uiteraard is een persoonlijke aanhef het beste. Is dit niet mogelijk, dan kunt u toch nog specifieker zijn dan alleen ‘Geachte mevrouw, meneer’. Op die manier laat u de lezer merken dat u hem of haar een klein beetje kent.


Voorbeeld
Bijvoorbeeld:

‘Geachte wijnliefhebber,’
‘Geacht clublid,’
‘Geachte squashvriend,’ 

Let bij schrijven van de aanhef op de volgende punten:
• gebruik in mailingbrieven nooit de aanhef ‘L.S.’ (Lectori Sa-lutem), onpersoonlijker kan het niet!
• als u de naam van de betreffende persoon niet weet, spreek dan de betreffende afdeling aan;
• laat na de aanhef altijd één witregel volgen.

De tekst van de brief
Verdeel uw brief in alinea’s. Gebruik per alinea niet meer dan vijf tot tien regels. Zorg ervoor dat de eerste alinea beslist niet langer is dan drie tot vier regels. Onderzoek heeft uitgewezen dat de lezer bij een langere eerste alinea na een paar regels al overgaat naar de tweede alinea.


Alinea’s bevorderen lezen
Een overzichtelijke brief bevordert immers het lezen. Bovendien stelt u op deze manier de lezer in staat om onderdeel voor onderdeel tot zich te nemen in plaats van alles in één keer. Beëindig een alinea eens met een vraag. De lezer leest dan zeker door!


Nadere informatie
Bied de mogelijkheid om meer informatie aan te vragen of telefonisch contact op te nemen. Vermeld altijd de naam van de contactpersoon met het telefoonnummer waar deze is te bereiken.


De afsluiting
Bij de afsluiting wordt vaak gebruikgemaakt van ‘Hoogachtend’ of ‘Met vriendelijke groet’. Maar wanneer maakt u gebruik van het eerste of het tweede? U kunt het best ‘Hoogachtend’ gebruiken als u de geadresseerde helemaal niet kent. ‘Met vriendelijke groet’ is wat informeler en suggereert enige bekendheid met de geadresseerde.


Zet na de afsluiting een komma.

De ondertekening
Na de afsluiting volgt uw handtekening. Gebruik daarvoor blauwe inkt. Dit is de kleur die het meest echt en het betrouwbaarst overkomt. Bij grote mailings kunt u uw handtekening in blauw laten drukken.


Onderteken uw mailing zelf als het aantal brieven kleiner is dan ongeveer vijfhonderd stuks. Het wekt geen vertrouwen wanneer de handtekening ‘in opdracht’ of ‘bij afwezigheid’ (‘i.o.’ of ‘b/a’) is ge-zet door een andere persoon dan degene die het aanbod doet. 

Let daarbij op de volgende aandachtspunten:
• zet uw handtekening niet door de afsluiting, uw naam of het P.S. heen;
• zorg ervoor dat uw naam in de handtekening herkenbaar, lees-baar en controleerbaar is. Iemand moet uw naam uit de hand-tekening kunnen lezen. Dit wekt vertrouwen;
• vermeld onder de handtekening uw naam (de naam van de on-dergetekende) vergezeld met een aanduiding van uw functie. Mensen willen altijd graag weten in welke hoedanigheid u uw brief schrijft. De bedrijfsnaam is niet nodig als deze al op het briefhoofd is vermeld.

Het P.S. onderaan de brief
Het Post Scriptum (P.S.) van een brief leest men meestal nog voordat men de echte brief zelf leest. Het is dan ook aan te raden om een P.S. altijd in uw brief op te nemen. Een P.S. is niet echt nodig als de ondergetekende van de brief een belangrijk en bekend per-soon is of als er onderaan de brief een bepaalde afbeelding staat. Maar over het algemeen versterkt een P.S. de kracht van uw brief.


U kunt het P.S. gebruiken om de belangrijkste boodschap uit de brief nog een keer te herhalen, tijdsdruk aan te brengen (bijvoorbeeld: ‘Reageer vóór 1 maart dan kunt u nog profiteren van onze spectaculaire aanbieding!’), of een belangrijk verkoopargument te noemen.

Het P.S. geeft antwoord op de volgende vraag van de klant: ‘Waar-om schrijft deze mevrouw of meneer mij?’.
Het is eigenlijk een nagekomen bericht dat de schrijver is vergeten in de brief op te nemen. Bijvoorbeeld:

Voorbeeld
‘P.S. Reageer vóór 14 februari en ontvang een extra korting van 25%!’ 

Maak bij het opstellen van uw P.S. gebruik van de volgende punten:
• zorg ervoor dat het P.S. kort is (maximaal twee regels);
• noem in het P.S. een extra voordeel;
• laat de tekst van het P.S. los staan van de letters P.S. en type dus niet onder deze letters door. Anders valt deze aanduiding niet meer op. Zie ook voorgaand voorbeeld.

Bijlagen
Vermeld het aantal bijlagen bij uw mailingbrief. Geef een naam of korte omschrijving van uw bijlagen. Let erop dat u de dikte en het aantal bijlagen beperkt houdt. Hoe meer informatie uw mailing bevat (brief, folders enzovoort), des te groter is de kans dat de ontvanger de mailing niet leest en meteen weggooit.

 

 

21 tips voor goede verkoopbrieven

De populariteit van verkoopbrieven via de gewone post lijkt wat te zijn afgenomen door al het geweld via e-mail en internet. De elektronische snelweg is inderdaad goedkoper. Maar of er ook sprake is van een gunstigere kosten / baten verhouding is nog maar de vraag.

1. Pakkende kop

Voorzie de brief van een pakkende kop. Vermeld bijvoorbeeld het belangrijkste voordeel in de kop.

Je kunt de kop ook in de vragende vorm zetten:

  • Hoe lost u ... op?
  • Hoe haalt u optimaal profijt uit ....?
  • Hoe verkoop u meer met minder inspanning?
  • Et cetera.

De kop mag nooit belerend zijn, fout is:

  • U betaalt teveel voor ...
  • En zet er ook nooit woorden als betreft voor:
  • Betreft: U betaalt teveel voor ...

Geen gezicht en het leest nog lastig ook! De kop moet kort en kernachtig zijn.

2. Een perfecte eerste alinea

De eerste alinea moet de lezer verleiden om verder te lezen. Houd het kort, twee regels maximaal. Lukt het je met deze twee regeltjes de lezer te 'pakken'? Dan is de kans groot dat hij verder leest. Speel direct in op de zorgen, wensen en behoeften van jouw doelgroep.

3. Wees persoonlijk

Een verkoopbrief is een verkoopgesprek op papier. Vertel een verhaal. Verhalen vertel je meestal in de 'ik-vorm'. 'Wij' is nogal afstandelijk. Alleen de Koningin spreekt over 'Wij'. Logisch die wil van oudsher een beetje afstand bewaren tot het gewone volk. Het laatste wat jij wilt is afstand tussen de lezer en de briefschrijver.

4. De aanhef

Blijkbaar is het heel moeilijk, ondanks alle moderne software, om de aanhef goed in elkaar te knutselen. Nog steeds ontvang ik brieven met:

  • Beste lezer
  • L.S.
  • Geachte heer / mevrouw
  • Et cetera.

Het is onpersoonlijk. Brieven met de naam van de ontvanger in de aanhef scoren beter. Denk er om de eerste letter van een voorvoegsel met een hoofdletter te schrijven, dus:

Geachte heer Van Pelt

of

Geachte mevrouw Van der Waal

5. Spreektaal

Veel mensen gebruiken gewichtige woorden als ze een brief schrijven. Fout! Gebruik spreektaal. En wissel kortere en iets langere zinnen met elkaar af.

6. Korte alinea's

Maak de alinea's niet te lang. De vuistregel is drie tot vier regels per alinea. En uiteraard niet meer dan één onderwerp per alinea.

7. De AIDA-formule

Schrijf de brief volgens de oude vertrouwde AIDA-formule:

  • Attention
  • Interest
  • Desire
  • Action

Je moet eerst de aandacht trekken, bijvoorbeeld door middel van een uitdagende kopzin en een spetterende opening van de brief. Vervolgens draait het er om de aandacht van de lezer vast te houden: creëer betrokkenheid (men vertaalt interest vaak met interesse, maar dat is niet helemaal juist, betrokkenheid is een betere vertaling).

Daarna komt de volgende stap: verlangen naar jouw product of dienst opwekken. En tenslotte moet je de ontvanger aanzetten tot het ondernemen van actie.

8. Geef de lezer voldoende redenen

Geef de lezer voldoende redenen - maar ook weer niet teveel - om tot actie over te gaan. Schrijf in beeldende taal. Schilder met woorden! Doe alsof de ontvanger het product al in bezit heeft en het gebruikt.

9. Maak het aanbod bijzonder

Je ziet het in advertenties: dit speciale aanbod is geldig tot...! Maak jouw aanbod bijzonder. Creëer urgentie. De ontvanger zal sneller toehappen.

10. Maak het de ontvanger makkelijk

Zorg dat de ontvanger altijd de mogelijkheid heeft om te reageren. Sluit bijvoorbeeld een antwoordcoupon bij en vergeet niet de kern van het aanbod nog een keer op de coupon te herhalen. Geef verschillende opties, bijvoorbeeld:

  • Ik bestel direct .. exemplaren
  • Ik wil eerst meer informatie over ...
  • Bel mij voor een afspraak ...

Geef de antwoordcoupon een naam, bijvoorbeeld 'Voordeelkaart'.  Voorzie de antwoordcoupon van een antwoordnummer en druk op de plaats van de postzegel: 'postzegel niet nodig'. Lang niet iedereen weet dat een antwoordnummer gratis is (echt waar!) voor degene die de brief er naar toe stuurt.

11. Schrappen, schrappen en nog eens schrappen

Hanteer de kiss formule: keep it short and simple. Met andere woorden: houdt het kort en simpel. Schrap alle overbodige woorden en zinnen uit de brief.

12. Schrijf in de o.t.t.

Schrijf nooit in de verleden tijd dat is minder krachtig dan de onvoltooid tegenwoordige tijd.

13. Lijden

Lijden is niet leuk en lijdende zinnen lezen moeilijk. Nederlanders hebben er een handje van veel lijdende zinnen te gebruiken. De logische volgorde is: onderwerp, gezegde en dan pas het lijdend voorwerp. Je ziet vaak: 'Wordt door ons geleverd' beter is 'Wij leveren ...'.

14. Ondertekenen

Onderteken de brief bij voorkeur met een blauwe pen. Zorg er voor dat jouw naam goed leesbaar is. Dit komt de herkenbaarheid ten goede en daardoor maak je een persoonlijke indruk. Soms laat de briefschrijver iemand anders per order (po) onderteken. De onuitgesproken boodschap: 'ik vind u niet belangrijk'.

15. De P.S.

De p.s. valt op. Mensen lezen de p.s. soms als eerste. Gebruik de p.s. dus niet om een nieuw onderwerp te openen. Dat is verwarrend. Gebruik de p.s. om de kern van de boodschap te benadrukken. Of een oproep tot actie te doen.

16. De opmaak

In een B2B brief doe je er verstandig aan de opmaak sober te houden. In B2C kun je jezelf iets meer vrijheden veroorloven, maar maak het ook weer niet te bont. Maak spaarzaam gebruik van afwijkende lettertypen, onderstrepingen en vet gedrukte letters. Gebruik ze ook niet door elkaar of in combinatie met elkaar. Het is geen gezicht!

Als je delen tekst onderstreept of vet drukt, benadruk dan die stukken van de tekst waarvan je graag wilt dat ze in het oog springen. Dus nooit negatieve zaken onderstrepen. Dat stoot af. Je wilt toch dat de ontvanger de brief leest?

17. Lettertypen

Maak bij voorkeur gebruik van schreefletters. Dat zijn letters met van die 'haaltjes'. Schreefloze letters (bv. arial) lezen moeilijker. Je kunt schreefloze letters prima voor de koppen gebruiken. Voorbeelden van schreefletters:

  • courier
  • courier new
  • times new roman

18. Afbreken en uitvullen

De moderne tekstverwerker kan heel erg veel. Schakel de meeste opties uit en je krijgt een veel betere brief. Vul teksten niet uit. En zet ook de functie 'woordafbreking' uit. Dat hoort niet in een brief.

 19. Frankering

De oude vertrouwde postzegel scoort nog steeds het beste, ook in de (klein) zakelijke omgeving. Mensen openen sneller een brief met een postzegel dan een brief met 'port betaald'. De gulden middenweg is de frankeermachine gebruiken.

 20. Alles bij elkaar houden

Grote bedrijven hebben een postkamer. Jouw brief arriveert op deze plek en de medewerkers openen de brief. En dan... gaat er wel eens iets mis. Zorg er dus voor dat de mailing bij elkaar blijft, ook als de envelop is verwijderd. Een andere mogelijkheid is alle onderdelen van de mailing voorzien van de naam van de ontvanger.

21. Testen

De grootste fout die je kunt maken is de brief niet te testen en alles in één keer versturen. Toegegeven het is sneller voor elkaar, maar snelheid is niet het doel. Je wilt respons hebben. Test dus verschillende kopzinnen, eerste alinea's en aanbiedingen voordat je de hoofdmailing verstuurd. Zelfs ervaren direct marketeers blijven testen totdat ze een ons wegen. En dat doen ze niet voor niets.

 

 

 

LVG

Loterij voor goede doelen
Lange Poten 39

5678 NM  DEN HAAG

 

Den Haag, 10 januari 2005

 

Mevrouw G. de Gooijer – van Ballum
Hofwijckplein 18

4782 ST  WOLVEGA

 

Onderwerp: voorjaarsloterij

 

Geachte mevrouw De Gooijer,

 

Droomt u er niet eens van een huis aan de zonnige zuidkust van Frankrijk te bezitten? Wat zou u zeggen van een fraaie auto op uw oprijlaan?

 

Uw droom kan eerder werkelijkheid worden dan u misschien denkt.

 

De familie Jansen uit Waddinxveen had ook zo’n droom. De heer Jansen kocht een lot van LVG en daarna kwam zijn leven in een stroomversnelling. Hij won de hoofdprijs van € 15.000.000,--. De heer Jansen werkt niet meer bij de NS, maar renteniert nu aan de zonnige Franse kust.

 

Dat kan ook u overkomen. U kunt uw droom waarmaken door een lot of verschillende loten van LVG te kopen. Op 21 maart is er de trekking van onze voorjaarsloterij. Wilt de hoofdprijs winnen? Knip dan vandaag nog de onderstaande bon uit en stuur die in de gefrankeerde envelop aan ons terug. Onder de eerste honderd inzenders verloten wij een veertiendaagse cruise in de Middellandse Zee. Dan kunt u alvast bedenken, waar u uw huis wilt bouwen.

 

Met vriendelijke groeten,

LVG

 

(handtekening)

 

Drs. E.M. Jaarsma

Directeur

 

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Invulbon

  

 

 

 

Flyer / folder

Klanten lokken en uw omzet verhogen met Publisher-folders

Van toepassing op: Microsoft Office Publisher 2007

Stel, u hebt net een nieuwe winkel geopend of de uitverkoop staat voor de deur. Of misschien hebt u prachtige nieuwe producten binnengekregen waarvoor u reclame wilt maken. Zorg ervoor dat dit nieuws snel de juiste mensen bereikt door een folder te maken die u kunt versturen, uitdelen of overal ophangen.

In Microsoft Office Publisher 2007 vindt u vooraf ontworpen folderpublicaties waarmee u informatie over nieuwtjes en speciale aanbiedingen kunt verspreiden. Door met een vooraf ontworpen publicatie te beginnen kunt u zich concentreren op de boodschap en tegelijkertijd effectief promotiemateriaal maken voor uw bedrijf.

Het ontwerp kiezen en aanpassen

  1. Start Publisher.
  2. Klik in de lijst Typen publicaties op Folders.
  3. Klik onder Folders op Nieuwere ontwerpen of Klassieke ontwerpen.
  4. Voer een van de volgende handelingen uit:
  • Klik op het voorbeeld van het folderontwerp dat u wilt gebruiken.
  • Zoek extra ontwerpsjablonen voor folders op Microsoft Office Online.
  1. Kies de gewenste opties.

Voordat u de publicatie opent, kunt u tal van ontwerpkenmerken wijzigen. Ga op een van de volgende manieren te werk:

  • Klik onder Aanpassen op het gewenste kleurenschema en lettertypeschema.
  • Klik onder Aanpassen op de gewenste set met bedrijfsgegevens of maak een nieuwe set.
  • Selecteer onder Opties de optie Postadres toevoegen om een tweede pagina aan de publicatie toe te voegen met tekstvakken voor uw postadres en retouradres.
  • Selecteer onder Opties de optie Afbeelding toevoegen om een tijdelijke afbeelding in de folder in te voegen.

 Opmerking   Deze optie is niet alle sjablonen beschikbaar. Als u deze optie niet ziet, wordt deze mogelijk niet ondersteund door de sjabloon.

  • Selecteer onder Scheurstroken de bon of het formulier dat u wilt toevoegen.

 Opmerking   Deze optie is niet alle sjablonen beschikbaar. Als u deze optie niet ziet, wordt deze mogelijk niet ondersteund door de sjabloon.

 Opmerking   Als u een sjabloon gebruikt die u hebt gedownload van Office Online, kunt u het ontwerp pas aanpassen wanneer u de publicatie opent.

  1. Klik op Maken.

Globale wijzigingen in het ontwerp doorvoeren

Wanneer u de publicatie op volle grootte ziet, kan het zijn dat u wijzigingen wilt aanbrengen die van invloed zijn op de publicatie als geheel. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat u een ander lettertype- of kleurenschema wilt gebruiken, het paginaformaat wilt wijzigen of alsnog uw bedrijfsgegevens wilt invoegen. (Als u dat in het begin niet hebt gedaan.) Dergelijke wijzigingen kunt u te allen tijde aanbrengen, maar bij voorkeur voordat u de tekst en de afbeeldingen invoegt.

Ga op een van de volgende manieren te werk:

  • Als u een ander kleurenschema wilt proberen, klikt u op Kleurenschema's in het taakvenster Publicatie opmaken en klikt u vervolgens op het gewenste kleurenschema.
  • Als u een ander lettertypeschema wilt proberen, klikt u op Lettertypeschema's in het taakvenster Publicatie opmaken en klikt u vervolgens op het gewenste lettertypeschema. Zie Een lettertypeschema toepassen voor meer informatie over lettertypeschema's.
  • Als u het paginaformaat wilt wijzigen, klikt u op Opties type publicatie in het taakvenster Publicatie opmaken, klikt u op Paginaformaat wijzigen en selecteert u een ander paginaformaat in het dialoogvenster Pagina-instelling. Zie Het paginaformaat, het papierformaat of de afdrukstand wijzigen voor meer informatie.
  • Als u bedrijfsgegevens wilt invoegen, klikt u op Bedrijfsgegevens in het menu Invoegen en sleept u het gewenste item vervolgens vanuit het taakvenster Bedrijfsgegevens naar de pagina van uw publicatie.

Als u de bedrijfsgegevens wilt wijzigen, klikt u op Bedrijfsgegevens wijzigen in het taakvenster Bedrijfsgegevens. Zie Zakelijke gegevens maken, wijzigen of verwijderen voor meer informatie.

Werken met de tekst

Als u al een set met bedrijfsgegevens hebt gemaakt, wordt bepaalde tekst in de tijdelijke aanduiding vervangen door de contactgegevens en het logo van uw bedrijf.

 Opmerking   Bedrijfsgegevens vervangen niet automatisch de tijdelijke tekst in sjablonen die u van Office Online hebt gedownload. Als u de tijdelijke aanduidingen voor namen, adressen en logo's wilt vervangen door uw bedrijfsgegevens, klikt u op de infolabelknop voor een item in de bedrijfsgegevens, zoals de naam of het adres van het bedrijf, en klikt u vervolgens op Bijwerken op basis van set met bedrijfsgegevens. (De infolabelknop verschijnt wanneer u op tekst of een logo klikt.)

  1. Selecteer de tekst van de tijdelijke aanduiding en typ uw gegevens.
  1. Pas de grootte van de tekst aan. Voer een van de volgende handelingen uit:
  • Als u wilt voorkomen dat de grootte van de tekst automatisch wordt aangepast aan de grootte van een tekstvak dat niet gekoppeld is aan andere tekstvakken, klikt u op het tekstvak, wijst u Tekst AutoAanpassen aan in het menu Opmaak en klikt u vervolgens op AutoAanpassen niet gebruiken.
  • Als u de tekengrootte handmatig wilt wijzigen, selecteert u de tekst en kiest u vervolgens een nieuwe tekengrootte in de lijst Tekengrootte op de werkbalk.

Zie Automatisch passend maken van tekst in- en uitschakelen voor meer informatie over het aanpassen van tekst in tekstvakken.

  1. Als u het selectievakje Postadres toevoegen hebt ingeschakeld en uw folder een tweede pagina bevat met het postadres, herhaalt u de stappen 1 en 2 voor die pagina.

Zie Werken met tekst in Publisher voor meer informatie over het werken met tekst.

Werken met de afbeeldingen

  1. Klik met de rechtermuisknop op de tijdelijke afbeelding, klik in het snelmenu op Afbeelding wijzigen en kies vervolgens de bron van de nieuwe afbeelding.

 Tip   Als u Afbeelding wijzigen niet ziet wanneer u met de rechtermuisknop klikt, klikt u op de tijdelijke aanduiding totdat de rand van de afbeelding wordt omgeven door witte rondjes. Klik opnieuw op de afbeelding totdat de afbeelding zelf wordt omringd door grijze rondjes met kruisjes erin en klik vervolgens met de rechtermuisknop op de afbeelding.

  1. Herhaal deze stappen zo nodig voor de andere afbeeldingen in uw publicatie.

Zie Tips voor het werken met afbeeldingen voor meer informatie over het werken met afbeeldingen.

De folder verder verfijnen

Het toevoegen of wijzigen van ontwerpkenmerken in een publicatie is kinderspel. Stel, in plaats van de afscheurstrookjes die u eerst wilde gebruiken, hebt u besloten een afscheurbon, bestelformulier of antwoordformulier toe te voegen zodat u beter kunt nagaan hoe groot de respons op uw folder is.

U kunt de ontwerpkenmerken toevoegen of vervangen met behulp van de Publisher-ontwerpgalerie. Daarnaast kunt u ontwerpkenmerken toevoegen door een of meer objecten te kiezen die worden voorgesteld in het taakvenster Publicatie opmaken. Als u een vooraf ontworpen sjabloon gebruikt in Publisher, kunt u ook de opdracht Sjabloon wijzigen gebruiken.

Elementen uit de Ontwerpgalerie gebruiken

  1. Als u het object voor de afscheurstroken wilt verwijderen, selecteert u het en druk u vervolgens op DEL.
  2. Klik op de werkbalk Objecten op Ontwerpgalerie-object en klik vervolgens op het gewenste type object, zoals Bonnen.
  1. Klik op het gewenste ontwerp, selecteer de gewenste opties voor afbeeldingen en tekst — bijvoorbeeld de randstijl — en klik vervolgens op Object invoegen.
  2. Sleep het object naar de positie waar u het op de pagina wilt opnemen.
  3. Als u de tijdelijke tekst in het toegevoegde object wilt vervangen, selecteert u de tekst in het tekstvak en typt u vervolgens de gewenste tekst.
  4. Als u de tijdelijke afbeelding in het toegevoegde object wilt vervangen, klikt u op het frame van de afbeelding in het logo, klikt u met de rechtermuisknop op de afbeelding, klikt u op Afbeelding wijzigen in het snelmenu en selecteert u vervolgens de gewenste afbeelding.
  5. Breng andere wijzigingen aan en sla het bestand vervolgens op.

Elementen uit de lijst met voorgestelde objecten gebruiken

Welke voorgestelde objecten u in een publicatie kunt invoegen, is afhankelijk van de gebruikte sjabloon.

  1. Als u het object voor de afscheurstroken wilt verwijderen, selecteert u het en druk u vervolgens op DEL.
  2. Klik in het taakvenster Publicatie opmaken, onder Paginaopties, op een van de items onder Suggesties voor objecten.
  3. Breng andere wijzigingen aan en sla het bestand vervolgens op.

De sjabloon wijzigen

  1. Klik in het taakvenster Publicatie opmaken, onder Opties voor folder, op Sjabloon wijzigen.
  2. Kies in het dialoogvenster Sjabloon wijzigen, onder Opties, een andere optie bij Scheurstroken.
  3. Breng andere wijzigingen aan en sla het bestand vervolgens op.

De laatste hand leggen aan de folder

  1. Als u de folder per post wilt versturen, kunt u deze voorbereiden en afdrukken door de adressen van de klanten samen te voegen in de publicatie.

 Tip    Als uw adressen niet in een gegevensbestand zitten, kunt u een nieuwe adreslijst maken in Office Publisher 2007. Wijs Mailings en catalogussen aan in het menu Extra en klik vervolgens op Adreslijst maken.

  1. Als u de folder wilt afdrukken, klikt u op Afdrukken in het menu Bestand, wijzigt u eventueel de afdrukopties (bijvoorbeeld het aantal exemplaren) en klikt u vervolgens op Afdrukken.

 Tip    Als uw informatie niet allemaal ín een folder past, kunt u in plaats daarvan een brochure maken en profiteren van de grotere flexibiliteit die dit type publicatie biedt. Een brochure kan een in drieën gevouwen of een in vieren gevouwen ontwerp hebben. Op een van de zijden kunt u het adres van een klant opnemen en daarnaast een formulier-, antwoord- of aanmeldingsformulier toevoegen.

 

Brochure

In Publisher brochures maken die bijdragen aan de verkoop

Van toepassing op: Microsoft Office Publisher 2007

Microsoft Office Publisher bevat vooraf ontworpen brochurepublicaties die speciaal zijn gemaakt om informatie over uw bedrijf te geven. Als u start met een vooraf ontworpen brochure, kunt u de volgende handelingen uitvoeren:

  • De brochure maken op basis van een publicatie met een kant-en-klaar professioneel ontwerp.
  • Met slechts één klik op de knop de brochure opnieuw opmaken om te schakelen van een in drieën gevouwen brochure naar een in vieren gevouwen brochure.
  • Een sectie voor het adres van de klant en een bestel-, antwoord- en inschrijfformulier opnemen.
  • Er voor zorgen dat het marketingmateriaal van uw bedrijf een consistent beeld uitstraalt door voor alle publicaties gebruik te maken van hetzelfde lettertype- en kleurenschema en dezelfde set met bedrijfsgegevens.

Een brochureontwerp kiezen

Als u een brochure maakt, kunt u de gewenste opties opgeven, zoals een pagina voor de adressen van klanten, een set met bedrijfsgegevens, een lettertypeschema en een inschrijfformulier.

  1. Start Publisher.
  2. Klik op Brochures onder Typen publicaties.
  3. Klik in de catalogus Brochures op het gewenste ontwerp.
  4. Selecteer het gewenste kleurenschema onder Kleurenschema.
  5. Selecteer het gewenste lettertypeschema onder Lettertypeschema.
  6. Selecteer de gewenste set met bedrijfsgegevens onder Bedrijfsgegevens of maak een nieuwe set met bedrijfsgegevens.
  7. Selecteer In drieën gevouwen of In vieren gevouwen onder Paginaformaat.
  8. Schakel het selectievakje Adres van de klant toevoegen in of uit, afhankelijk van of u de brochure naar klanten wilt verzenden.

Als u deze optie inschakelt, wordt een tekstvak voor het adres, retouradres en de bedrijfsnaam op één van de pagina's ingevoegd.

  1. Klik onder Formulier op een type antwoordformulier dat u wilt toevoegen, of selecteer Geen.
  2. Klik op Maken.


 

Brochureopties wijzigen

Als u een publicatie hebt opgeslagen, kunt u de publicatieopties wijzigen. Klik op Sjabloon wijzigen in het taakvenster Publicaties opmaken en wijzig de opties in het dialoogvenster Sjabloon wijzigen.

Als u een in vieren gevouwen brochure wijzigt in een in drieën gevouwen brochure, wordt de extra inhoud in het taakvenster Extra inhoud geplaatst. Zie Van het ene type publicatie overschakelen naar het andere voor meer informatie over het taakvenster Extra inhoud.

Klik op Bedrijfsgegevens in het menu Bewerken als u een andere set met bedrijfsgegevens wilt gebruiken. Klik vervolgens op de gewenste set.

Tijdelijke tekst vervangen

  • Klik op de tijdelijke tekst en typ de nieuwe tekst.

 Opmerkingen 

  • Als u al een set met bedrijfsgegevens hebt gemaakt, wordt de tekst in sommige tekstvakken automatisch vervangen door uw gegevens en bedrijfslogo.
  • In de meeste gevallen wordt het formaat van de tekst automatisch aangepast aan het formaat van het tekstvak.

Het formaat van tekst in tekstvakken wijzigen

In de meeste gevallen wordt de tekst automatisch aangepast aan het tekstvak. U kunt de tekstgrootte echter handmatig wijzigen.

  1. Klik in het tekstvak.
  2. Wijs Tekst AutoAanpassen aan in het menu Opmaak en klik op AutoAanpassen niet gebruiken.
  3. Selecteer de tekst en selecteer een nieuwe grootte in de lijst Tekengrootte op de werkbalk Opmaak.

Tijdelijke afbeeldingen vervangen

  1. Klik met de rechtermuisknop op de tijdelijke afbeelding, klik op Afbeelding wijzigen en klik vervolgens op de bron van de nieuwe afbeelding.

 Opmerking   Als u Illustraties selecteert, wordt het taakvenster Illustraties geopend.

  1. Zoek de afbeelding die u wilt invoegen in de publicatie en en dubbelklik op de afbeelding. De afbeelding wordt automatisch aangepast aan het tekstvak.
  1. Herhaal dit desgewenst voor de rest van de afbeeldingen in de publicatie.

 Opmerking   Als u Afbeelding wijzigen niet ziet, is de afbeelding mogelijk gegroepeerd met andere objecten. Klik met de rechtermuisknop op de afbeelding en klik op Groep opheffen in het snelmenu. Klik opnieuw met de rechtermuisknop op de afbeelding, zodat alleen de afbeelding is geselecteerd en wijs Afbeelding wijzigen aan.

De brochure voltooien

  1. Als de brochure er naar wens uitziet, slaat u het bestand op door te klikken op Opslaan als in het menu Bestand.
  2. Als u de brochure naar klanten wilt verzenden, de brochure wilt voorbereiden om af te drukken door gebruik te maken van een samenvoegbewerking om het adres toe te voegen aan exemplaren van de brochure. Zie Een afdruk samenvoegen voor meer informatie over het gebruiken van een samenvoegbewerking.
  3. Druk de brochures af. Zie Aan weerszijden van het papier afdrukken (dubbelzijdig afdrukken) voor meer informatie over dubbelzijdig afdrukken.

 

TWIXX opdrachten

Opdracht 1 Theorie Schrijven van wervende teksten

Opdracht 2 Toepassingsopdrachten Schrijven van wervende teksten

  • Het arrangement CM-JA-MM TWIXX Schrijven van wervende teksten KT3 wp 3.2 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Cor de Jong Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2013-05-05 12:02:36
    Licentie
    CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    de Jong, Cor. (z.d.).

    CM-JA-MM TWIXX Onderhandelen KT2 wp 2.1

    https://maken.wikiwijs.nl/44325/CM_JA_MM_TWIXX_Onderhandelen_KT2_wp_2_1

    de Jong, Cor. (z.d.).

    Voert promotieactiviteiten uit

    https://maken.wikiwijs.nl/36512/Voert_promotieactiviteiten_uit