CM-JA-MM TWIXX Huisstijl KT3 wp 3.2

CM-JA-MM TWIXX Huisstijl KT3 wp 3.2

CM-JA-MM TWIXX Huisstijl KT3 wp 3.2

Inhoud TWIXX Huisstijl KT3 wp 3.2

Planning TWIXX Huisstijl KT3 wp 3.2

Periodeplanner

 

week Twixx Opdracht In te leveren product(en) Formatieve toets theorie
1        
2        
3        
4        
5        
6        
7        
8        
B        

 

Huisstijl

Logografie

Logografie: soorten logo’s en types

Een logo of merkbeeld is meer dan een woord of beeld. Het zijn allemaal tekens in de logografie zoals letters dat zijn in de typografie. Tekens hebben pas zin als ze door de ontvanger begrepen worden. Je kan ze indelen in 3 grote groepen: het klank-logo of woord-logo, het beeld-logo en het gecombineerd logo.

Klank-logo of woord-logo:

Letter-logo

Monogram
Het logo bestaat uit één letter of verschillende dooreengevlochten of in elkaar gewerkte letters.
bv: Honda, Adobe, Unilever, Volkswagen, Coco Chanel, Louis Vuitton.

 

Initiaal-logo
Het logo bestaat uit verschillende letters, meestal de initialen. Dit soort logo wordt dikwijls gebruikt als het bedrijf een erg lange naam heeft.
bv: (IBM) International Business Machines, (Sabena) Société Anonyme Belge d’Exploitation de la Navigation Aerienne, (BBC) British Broadcasting Corporation.

Naam-logo

In het naam-logo wordt de naam in een bepaalde, unieke grafische stijl gebruikt. Het naam-logo is interessant als het bedrijf een korte naam heeft.

Je kan het naam-logo indelen in twee grote groepen: het kalligrafisch naam-logo (de naam lijkt geschreven of geschilderd) en het typografisch naam-logo (men vertrekt van een bepaald lettertype).
bv:  Kellogg’s, Coca-Cola, Hilton.

Picturaal naam-logo

Het picturaal naam-logo bestaat uit een uitgesproken lettertype, al dan niet kalligrafisch, ingesloten in een eenvoudig, uitgesproken vlak (vierkant, ovaal, rechthoek,…). Zelfs als je het woord uit de vorm haalt, blijf je het logo meestal herkennen.
bv: Levis, Nike, Ford, Harley Davidson, Samsung.

Beeld-logo

Met het beeld-logo of embleem visualiseert men het associatief, abstract of symbolisch karakter van het bedrijf. Bij het beeld-logo is er dikwijls een visuele relatie met het product of dienst dat het bedrijf aanbiedt. Beelden hebben een betere herinneringswaarde als abstracte woorden.

Symbolisch beeld-logo

Meestal bevat het logo geen bedrijfsnaam, het logo heeft wel een directe associatie met de naam. Het is een eenvoudig, en direct visueel beeld met een kernbetekenis. Het symbolisch beeld-logo vertelt dikwijls een verhaal of verwijst bv. naar de mythologie, een historisch figuur, een beroep, gebruiksvoorwerpen, werktuigen, heraldiek of zelfs een anekdote, een dier,…
bv: de schelp van Shell, de appel van Apple, de olifant van Côte d’or.

Abstract beeld-logo

Veel logo’s zijn zuiver abstract. Het probleem spreekt voor zich: het logo heeft geen echte kern van betekenis, ze lijken ook vaak op elkaar. Voor een nieuwkomer op de markt kan dit nefast zijn.
bv: Mitsubishi, Opel, Renault, Total.

Logo-personage

Soms wordt gekozen voor een menselijk of dierlijk personage of mascotte in het logo. Het logo-personage wordt gebruikt voor producten die zich nauwelijks van elkaar onderscheiden. Dit zijn meestal consumentenproducten die vooral impulsief worden aangekocht. Het logo-personage heeft een sterke herkenningswaarde en stralen emotionele spontaniteit uit. Meestal visualiseren ze bepaalde abstracte eigenschappen van producten bv. een krachtig reinigingsmiddel, een avontuurlijke sigaret, een prinselijk koekje,…
bv: Mr Proper, Michelin, Marlboro Cowboy, Choco Prince, Uncle Bens, La Vache qui Rit, Kapitein Iglo, Lacoste, Johnny Walker, Lion,…

Gecombineerd logo

Soms wordt een typisch beeld-logo met een naam-logo gecombineerd. Ze worden meestal als één geheel gebruikt. Gecombineerde merkbeelden versterken het indringend karakter van een naam of beeld-logo.
bv: SPA: de springende Pierrot wordt steeds samen met de drie letters SPA gebruikt, de olifant van Côte d’or wordt ook samen gebruikt met de tekst.

  

  

Wat maakt een logo goed?

Een logo is de meest uitgepuurde visuele afspiegeling van uw bedrijf. Het komt erop aan dat het logo in één oogopslag duidelijk maakt wat je doet, hoe je dat doet en voor wie. Uiteraard moet je dit niet letterlijk opnemen: een auto-logo moet geen auto bevatten.

Een goed logo is meer dan een mooi prentje. Het zorgt voor herkenning en draagt bij tot de naambekendheid en identiteit.? Onthou, dat wat je zelf mooi vindt, niet per definitie het goede logo is. Gaat het je klanten aanspreken? Is het functioneel? Stem je logo af op je doelgroep, zorg ervoor dat de boodschap duidelijk is en onderscheid je van de concurrentie.

Zorg ervoor dat het logo origineel is. Be creative en maak zo het onderscheid! Saai is een dooddoener voor een logo: bvb. een wereldbol in het logo, om het internationale karakter te accentueren, komt afgezaagd over. Laat je niet verleiden door goedkope computer-effecten.

Een goed logo ontstaat meestal uit een goed idee. Maar ook de typografie, het kleurgebruik, de uitstraling en de techniek spelen een belangrijke rol.

 Een sterk logo voldoet aan volgende criteria:

•   Makkelijk te onthouden: het logo moet snel te begrijpen zijn en moet blijven “plakken”. Geen ingewikkelde of vergezochte marketingverhaaltjes die na enkele dagen al vergeten zijn. Keep it simple: 4 verschillende boodschappen in 1 beeld duidelijk maken, is onmogelijk. Denk maar aan de eenvoudige “swoosh” van Nike of de panda van WWF.

•    Associërbaar: het beeldmerk moet een vormelijke of inhoudelijke relatie met de merknaam hebben. Abstracte merkbeelden voldoen hier meestal niet aan en zijn daarom ook moeilijker te onthouden.
•    Onderscheidend: het logo moet uniek zijn en opvallen in de massa. Het accentueert de individualiteit van het bedrijf.
•    Omkeerbaar: als je het beeld ziet moet je de naam herinneren en als je de naam ziet moet je het beeld voor je zien.
•    Tijdloos: een goed logo moet de tand des tijds kunnen doorstaan. Een mooi voorbeeld is het logo van Coca-Cola.
•    Veelzijdig: het moet in verschillende media en toepassingen kunnen gebruikt worden: zowel op een website als op een t-shirt of label,…
•    Schaalbaar: het moet erg klein maar ook erg groot gebruikt kunnen worden. Vectoriële logo’s zijn ideaal omdat ze niet veranderen van kwaliteit als je ze vergroot.
•    Ook werken zonder of in één kleur: een logo dat niet werkt in zwart wit zal niet beter worden door het toevoegen van kleuren.

Bedrijfsnamen: Waar komen ze vandaan?

Bedrijfsnamen: waar komen ze vandaan?

 

Mercedes, Apple, Nike, 3M, Google en BMW

Van waar komen bedrijfsnamen zoals Nike, Mercedes and Google? Zijn ze ontstaan uit het niets? Zit er een uitgekiende strategie achter?
De Canadese schrijver Thomas C. Haliburton merkte al een kleine 150 jaar geleden dit op:

“Nicknames stick to people, and the most ridiculous are the most adhesive.”

Dit is zeker ook het geval voor namen zoals Yahoo, Google, Pepsi and Coca-Cola. Deze namen blijven makkelijk in ons geheugen hangen. Maar hoe bepaal je nu de ideale naam voor je bedrijf? Er zijn verschillende manieren om je bedrijf te benoemen. Vele bekende bedrijven zijn genoemd naar de stichters of zijn erg suggestief van aard. Ziehier een oplijsting.

1. Naam of familienaam:

De meest voor de hand liggende manier is je bedrijf noemen naar jezelf of een persoon. Deze persoon kan de stichter of eigenaar zijn van het bedrijf. De naam is “echt”, en niet verzonnen. Enkele voorbeelden:

• Ford – genoemd naar de stichter, Henry Ford.
• Mercedes – genoemd naar de dochter van Emil Jellinek, de ingenieur die de wagen ontwikkelde.
• Boeing – genoemd naar de stichter, William Boeing
• Dell – genoemd naar de stichter, Michael Saul Dell
• Getty Images – genoemd naar de stichter, Mark Getty

2. Verzonnen naam:

Een andere creatieve manier om je bedrijfsnaam vorm te geven is het bedenken van een bedrijfsnaam die aangenaam en catchy klinkt. Dit wordt soms ook gedaan om je bedrijf een exotisch cachet te geven. Een voordeel van een verzonnen woord kan zijn dat het lekker bekt en makkelijk te onthouden is. Enkele voorbeelden:

• CISCO – Kort voor San Francisco
• Haagen-Dazs – Verzonnen naam, zonder betekenis, om niet Amerikaans te klinken.
• Dr. Pepper –Niet genoemd naar een dokter, gewoon een verzonnen karaktertje.
• Yahoo! – De stichters hielden van de betekenis van het woord.

3. Naar analogie en metaforen

Een trendy manier om je bedrijfsnaam vorm te geven is het gebruik van metaforen of analogie. Naar analogie wilt eigenlijk zeggen dat het woord herkenning oproept met je bedrijfsvisie. De naam verklaart duidelijk het doel van je bedrijf. Enkele voorbeelden:

• Apple – De favoriete fruitsoort van Steve Jobs.
• Caterpillar – Een bedrijfsfotograaf merkte op dat de traktor’s sporen op die van een rups leken.
• Adobe – Genoemd naar een beekje Adobe Creek dat achter het huis van co-oprichter John Warnock liep.
• Fuji – Genoemd naar de berg Mount Fuji, de hoogste berg van Japan

4. Afkortingen

Dit is een erg gemakkelijke manier om je bedrijf te benoemen. Het is vooral aangewezen bij een erg lange bedrijfsnaam. Afkortingen helpen ook bij het onthouden van de naam. Sommige acroniemen spreek je afzonderlijk uit, sommige worden als één woord uitgesproken. Ziehier enkele voorbeelden:

• BMW – Bayerische Motoren Werke
• DKNY – Donna Karan New York

5. Samenvoegingen

Als alle namen bestaande uit één woord uitgeput zijn, kan je zoeken naar samengestelde namen. Soms is je bedrijf ook moeilijk te beschrijven in één woord. Enkele voorbeelden:
• Microsoft – Microcomputer + Software
• Intel – Integrated Electronics
• Netscape – Net+ Landscape
• Skype – Sky + Peer-to-Peer
• Wikipedia – wiki + encyclopedie

6. Mythologie, Latijn

Enkele voorbeelden:

• Nike – Genoemd naar de Griekse godin van de overwinning.
• Xerox – Afgeleid van het Griekse woord xeros (droog) en graphos (schrijven)
• Volvo –Van het Latijnse woord volvo, dat betekent “Ik rol”
• Starbucks – Genoemd naar Starbuck, een karakter uit Herman Melville’s Moby-Dick
• Coca-Cola – Coca bladeren en kola noten drankje

7. Toevoegen van cijfers

Als woorden tekortschieten om je bedrijf te benoemen, kunnen cijfers een creatieve toevoeging zijn. Het maakt de naam aantrekkelijker en makkelijk te onthouden. Enkele voorbeelden:

• 3M – Komende van de bedrijfsnaam: Minnesota Mining and Manufacturing Company
• 7-UP – een merk van Pepsi Co.
• 20th Century Fox – Samengaan van William Fox’s Fox Film en Twentieth Century Pictures.

8. Spelen met woorden

Soms speelt het toeval ook een rol. Door toevallig of afgedwongen te spelen met woorden of door bvb. een typfout wordt een nieuwe naam geboren.

• Google – Ontstaan door een typfout in het woord Googol.
• Reebok – Aangepaste Engelse spelling voor rhebok (Pelea capreolus), een Afrikaanse antilope.
• Adidas – Een samentrekking van (Adolf (Adi) Dassler).

 

Huisstijl

Nieuwe huisstijl invoeren

Rolf Diepeveen


Gaat u een nieuwe huisstijl invoeren, zorg dan voor een goed plan. Dit artikel noemt de belangrijkste onderdelen.

1. Achtergrond
Duidelijke uitleg van de noodzaak om de huisstijl te veranderen.

2. Wat gaat er veranderen
Naam, logo, kleuren, lettertypes, tekststijlen, eventuele niet-tastbare zaken zoals normen en waarden.

3. Moment van invoering
Wanneer wordt de nieuwe huisstijl geïntroduceerd en hoeveel tijd is er nodig voor de voorbereiding.

4. Waar heeft het gevolgen voor
Leg uit wat de gevolgen en veranderingen zijn per onderwerp (zie ook punt 6).

5. Wie moeten er geïnformeerd worden over de wijzigingen
Interne en externe doelgroepen. Hoe en wanneer.
Leg uit wat het communicatieplan is en welke materialen er gebruikt worden:

  • Brief aan alle relaties
  • Promotiegeschenk intern
  • Promotiegeschenk extern
  • Persbericht
  • Interviews
  • Speciale brochure of flyer
  • Website
  • Interne ‘kick-off’ bijeenkomst
  • Ludieke presentatie nieuwe huisstijl (pers erbij)
  • Speciale editie nieuwsbrief
  • Posters
  • Externe billboards
  • advertenties


6. Onderwerpen en  tijdschema
Maak een lijst met alle onderwerpen en zaken die op één of andere manier bij de huisstijlwijziging betrokken zijn. Wees zo volledig mogelijk en maak op basis daarvan een goede planning met de benodigde tijd per onderwerp en de datum waarop met dit onderwerp gestart moet worden:

  • Motivatie schrijven huisstijlwijziging
  • Werkgroep vormen
  • Brainstorm sessie huisstijl
  • Naam kiezen
  • Datum van invoering bepalen
  • Lijst van alle materialen bepalen
  • Voorraad van alle materialen bepalen
  • Verbruik van alle materialen meten
  • Richtlijnen voor bestellen materialen bepalen
  • Richtlijnen bestellen communiceren
  • Briefing/opdracht reclamebureaus (minimaal 2 bureaus)
  • Presentatie eerste creatief concept
  • Reclamebureau selecteren
  • Tweede creatief concept
  • Definitieve huisstijl en handleiding klaar
  • Communicatieplan huisstijlwijziging schrijven
  • Eerste interne communicatie
  • Productieplanning materialen
  • Briefpapier en enveloppen
  • Visitekaartjes
  • Facturen, creditnota’s, e.d.
  • Advertenties
  • Website
  • Brochures, folders, flyers, gidsen, catalogi, e.d.
  • Nieuwsbrieven, tijdschriften, andere periodieken
  • relatiegeschenken
  • Vlaggen en spandoeken
  • Naamgeving op gebouwen
  • Bewegwijzering/belettering intern
  • Bewegwijzering/belettering extern
  • Sjablonen Word, Excel, PowerPoint, etc.
  • Verpakkingen, stickers, etiketten, e.d.
  • Beursstands
  • Bedrijfskleding
  • Naambordjes
  • Communicatiematerialen over huisstijlwijziging
  • Vervolg interne communicatie
  • Start externe communicatie

 
Voor het totale traject moeten toch zeker 6 maanden uitgetrokken worden.

 

Briefpapier

Maak uw eigen sjabloon voor briefpapier in Word

Of u nu een brief naar de gemeente schrijft of correspondeert met het pensioenfonds, waarschijnlijk tikt u uw brief in Word. Dit soort brieven kent een aantal identieke kenmerken, zoals een datum en adres. Lees hoe u een sjabloon maakt!

Wat is een sjabloon?
Een sjabloon is een speciaal type Word-document, waarvan de opmaak vastligt en waarin al diverse gegevens ingevuld zijn. Een gewoon Word-document heeft de extensie .doc. Een Word-sjabloon heeft de extensie .dot. Bij een nieuw document gaat Word normaal uit van het standaardsjabloon Normal.dot, waarin onder meer het lettertype Times New Roman ingesteld is. Maar u kunt ook een ander sjabloon gebruiken.

Standaardsjablonen voor briefpapier
Microsoft biedt op haar website een aantal sjablonen voor briefpapier, die u kunt downloaden en daarna kunt gebruiken in Word. Ga naar de sjablonenpagina van Microsoft en scroll iets naar onderen. Onder het kopje Zoek een sjabloon staan veel verschillende sjablonen. Klik bijvoorbeeld eens op Briefpapier > Speciaal papier voor speciaal Kerstbriefpapier.

Zelf een sjabloon maken
De sjablonen op de Microsoft-website voldoen echter lang niet altijd voor uw standaardcorrespondentie. Daarvoor kunt u beter zelf een sjabloon maken. Wij werken in dit voorbeeld met Word 2003. Maar in andere versies van Word gaat het op vergelijkbare wijze.

Een persoonlijk sjabloon voor briefpapier

Start Word. Er opent automatisch een leeg vel (een nieuw document). Hierin typt u de onderdelen die u standaard op uw briefpapier wilt terugzien. Waarschijnlijk zijn dit de volgende onderdelen:

  • De plaats en de datum
  • Ruimte voor de gegevens van de geadresseerde
  • Uw eigen gegevens
  • Ruimte voor het onderwerp
  • Ruimte voor de aanhef
  • Ruimte voor de tekst van de brief
  • Het onderschrift met een afsluitende groet, uw handtekening en uw naam
  • Ruimte voor de naam van een eventuele bijlage

U wilt misschien ook een lettertype en lettergrootte vaststellen. Ook geavanceerdere opmaak kunt u in het sjabloon opnemen, zoals regelafstand, marges en zelfs afbeeldingen.

Voorbeeldsjabloon
 Als houvast hebben we voor u voorbeeldsjabloon gemaakt, met daarin de bovengenoemde gegevens ingevuld: ZIE PDF ONDERAAN DE PAGINA!



In dit sjabloon is het lettertype Verdana ingesteld, op lettergrootte 10. U kunt dit instellen door in de werkbalk Opmaak te kiezen voor ‘Verdana’ en ‘10’.



Verder hebben we niets ingesteld, maar gewoon de tekst getypt die we in elke brief willen laten terugkomen, met witregels ertussen, zodat alles op de plek komt waar we het willen hebben.
Ten slotte hebben we een afbeelding van de handtekening ingevoegd. Maar u kunt deze ruimte natuurlijk ook gewoon wit laten en na het afdrukken van de brief uw handtekening met de hand schrijven.

Tip: digitale handtekening

Om een digitale afbeelding te maken van uw handtekening, kunt u uw handtekening op een leeg vel papier schrijven en inscannen. U kunt ook in een tekenprogramma met behulp van uw muis of een invoerpen uw handtekening schrijven.

De digitale afbeelding kunt u vervolgens invoegen door in Word te kiezen voor Invoegen > Afbeelding > Uit bestand. U bladert naar de lokatie waar u de afbeelding hebt opgeslagen, selecteert de afbeelding en klikt op Invoegen. Nu staat de handtekening in uw sjabloon.

Tip 2: kop- en voettekst

Schrijft u vaak langere brieven die meerdere pagina’s beslaan en wilt u bepaalde gegevens op elke pagina laten terugkomen, zet deze gegevens dan in de kop- of voettekst, te bereiken via Beeld > Koptekst en voettekst.

Het sjabloon opslaan
Wanneer u uw sjabloon gemaakt hebt, klikt u boven in de menubalk op Bestand en u kiest voor Opslaan als... Typ achter Bestandsnaam de naam waaronder u dit sjabloon wilt opslaan. Bijvoorbeeld ‘Briefpapier’. Vervolgens kiest u in het veld Opslaan als voor Documentsjabloon. Klik op Opslaan.



Het sjabloon gebruiken
Wilt u een brief gaan typen op basis van het sjabloon, open dan Word. Klik op Bestand > Nieuw. Aan de rechterkant verschijnt het hulpvenster Nieuw document.



Kies onder het kopje Sjablonen voor Op mijn computer... Het venster Sjablonen verschijnt. Selecteer uw sjabloon, waarschijnlijk Briefpapier. Klik op OK.



Het sjabloon opent in Word. U kunt nu uw brief gaan typen in het sjabloon. Bent u klaar met de brief en wilt u deze bewaren, dan doet u dit op de gebruikelijke manier: klik op Bestand > Opslaan als... en vul bij Bestandsnaam de naam van de brief in. Klik op Opslaan.

 

 

Visitekaartje

Zelf visitekaartjes maken in Publisher 2007

Wanneer u Microsoft Publisher 2007 start, verschijnt een scherm genaamd 'Aan de slag met Microsoft Office Publisher 2007'. Hierin staan populaire typen publicaties in de vorm van duidelijke knoppen. Door zo'n knop aan te klikken gaat u direct naar de sjablonen voor dat publicatietype. Ook visitekaartjes staan er bij.

1. Klik onder Populaire typen publicaties op Visitekaartjes. Het scherm dat nu verschijnt is onderverdeeld in drie groepen ontwerpen: Nieuwere ontwerpen, Klassieke ontwerpen en Papierformaten. U kunt een keuze maken uit de eerste twee groepen.

2. Selecteer onder Nieuwere ontwerpen de sjabloon Modulair. Een voorbeeld van het visitekaartje verschijnt in het rechter schermdeel.

3. Als u nog niet eerder uw persoonlijke bedrijfsgegevens hebt ingevuld, dan kunt u dat nu doen

4. Klik in het vak Aanpassen onder Bedrijfsgegevens de optie Nieuw aan. Het dialoogvenster Nieuwe set met bedrijfsgegevens maken verschijnt.

5. Voer uw naam, functie en de overige bedrijfsgegevens in

6. Klik op Logo toevoegen en wijs een afbeelding op schijf met uw bedrijfslogo aan, klik dan op Invoegen.

7. Voer bij Naam van set met bedrijfsgegevens uw naam in

8. Klik tot slot op Opslaan

Na deze handelingen ziet het visitekaartje in het voorbeeld - rechts in beeld - eruit zoals het door Publisher gemaakt zal worden. We gaan nu het kleurenschema en het lettertypeschema aanpassen.

Schema's

De sjabloon Modulair maakt standaard gebruik van de kleuren oranje en zwart. Is uw huisstijl gebaseerd op andere kleuren, dan is dat geen probleem. Zowel de kleuren als de gebruikte lettertypen op het visitekaartje kunnen namelijk achteraf worden aangepast. Handel als volgt:

 1. Kies onder Aanpassen voor Kleurenschema. Er verschijnt nu een lijst met kleurenschema's.

2. Kies een kleurenschema dat bij uw organisatie past. Wij kiezen hier Stroom.

3. Kies nu voor Lettertypeschema. Een lijst verschijnt waarin steeds twee bij elkaar gegroepeerde lettertypen staan.

4. Maak een keuze, wij kiezen in dit geval Kantoor 1. Het aangepaste visitekaartje verschijnt rechts in beeld.

5. Na al deze aanpassingen klikt u rechts onderaan op Maken, waarna het visitekaartje in Publisher verschijnt.

Het visitekaartje zelf aanpassen

Tot nu toe hebt u netjes aan de leiband van Publisher 2007 gelopen. U hebt een standaard publicatieontwerp geselecteerd en daarop een standaard lettertypeschema en kleurenschema toegepast. Het wordt nu tijd het ontwerp iets persoonlijker te maken. Voordat u dat doet kunt u het resultaat tot nu toe het beste opslaan.

1. Kies Bestand >> Opslaan en sla uw publicatie onder een duidelijke naam op

2. Linksboven in het kaartje ziet u een grafisch element in de vorm van drie streepjes. Dit past niet in uw huisstijl. Selecteer dit element door erop te klikken en druk op Delete om het te verwijderen.

3. U vindt dat de adresgegevens te dicht bij de telefoon- en faxnummers staan? Klik op het gebied met de adresgegevens. Pak dan de onderste formaatgreep (het witte rondje) met de muis beet en sleep de onderste rand iets omhoog.

4. U wilt uw bedrijfslogo iets groter. Klik op het logo en pas de grootte aan met behulp van de formaatgrepen. Door tijdens het slepen de Shift-toets ingedrukt te houden, kunt u de verhoudingen van het bedrijfslogo in tact houden.

Het visitekaartje opslaan en afdrukken

Wanneer u tevreden bent over het uiterlijk van uw visitekaartje slaat u het nogmaals op. Daarna kunt u het afdrukvoorbeeld bekijken en de kaartjes ter beoordeling op een vel A4 afdrukken.

1. Kies Bestand >> Opslaan

2. Klik op de knop Afdrukvoorbeeld in de werkbalk. U ziet een voorbeeld van een vel A4-papier met daarop de visitekaartjes.

3. Klik op de knop Afdrukken om het vel af te drukken

4. Klik op Sluiten om het afdrukvoorbeeld te verlaten.

Het afdrukken op standaard papier zal niet de gewenste resultaten opleveren. U kunt in de kantoorboekhandel echter speciaal papier kopen voor het afdrukken van visitekaartjes. Dat papier is dikker en bevat veelal fijn geperforeerde lijntjes om de kaartjes langs af te scheuren. Zo stelt u de visitekaartjes in voor het juiste soort papier:

1. Kies Bestand >> Pagina-instelling

2. Kijk onder Visitekaartjes en open de naam van de papierfabrikant, bijvoorbeeld Avery

3. Klik op de naam die op de verpakking van uw papier staat en klik op OK.

Inpakken en wegwezen

Om de publicatie gemakkelijk te kunnen meenemen naar een drukker is de optie Inpakken en wegwezen opgenomen. Deze optie zal de publicatie en de gebruikte afbeeldingen en logo's opslaan in een apart bestand. Wij raden u echter aan het Publisher-bestand en losse lettertypen en afbeeldingen mee te nemen naar uw drukker. Als u de optie Inpakken en wegwezen toch wilt gebruiken gaat dat als volgt:

1. Kies Bestand >> Inpakken en wegwezen >> Naar een commerciële afdrukservice

2. De Wizard Inpakken en wegwezen verschijnt, kies hierin Volgende

3. Kies de locatie waar u de bestand wilt opslaan en kies Volgende

4. Nu kunt u aangeven wat moet worden ingesloten, het beste is de opties allemaal aan te laten staan. Kies weer voor Volgende

5. Klik op Voltooien. Er wordt een ZIP-bestand aangemaakt waarin zowel het Publisher- als een PDF-bestand aanwezig zijn. Hiermee kunt u naar uw drukker.

Tot slot

Microsoft Publisher 2007 is ideaal voor ongeoefende gebruikers. U kunt zonder tussenkomst van DTP-ers en reclamebureaus zelf drukwerk samenstellen. In dit artikel hebben wij dat gedaan voor visitekaartjes. Een sjabloon geeft u een goed startpunt, maar kan naar wens worden aangepast. Overleg wel vooraf met uw drukker wanneer u de visitekaartjes door hen wilt laten afdrukken.

 

               

 

 

TWIXX opdrachten

Opdracht 1 Kennisvragen Huisstijl

Opdracht 2 Toepassingsopdracht Huisstijl

  • Het arrangement CM-JA-MM TWIXX Huisstijl KT3 wp 3.2 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Cor de Jong
    Laatst gewijzigd
    2013-05-05 09:04:51
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    de Jong, Cor. (z.d.).

    CM-JA-MM TWIXX Onderhandelen KT2 wp 2.1

    https://maken.wikiwijs.nl/44325/CM_JA_MM_TWIXX_Onderhandelen_KT2_wp_2_1

    de Jong, Cor. (z.d.).

    Voert promotieactiviteiten uit

    https://maken.wikiwijs.nl/36512/Voert_promotieactiviteiten_uit

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.